Serada Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Serada Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

0

Kısa bir zaman dilimi içerisinde serada çilek yetiştiriciliği, özellikle tarım ile ilgilenen girişimci ve yatırımcılar için en ideal seçeneklerden birisi oldu. Diğer bir ismi ise örtü altı çilek yetiştiriciliği olarak da bilinir. Dünya genelinde en çok tüketilen meyve türlerinden birisidir. Zaman içerisinde Türkiye, çilek üretimi konusunda çok ciddi anlamda fark yaratır hale geldi.

Lifli meyveler içerisinde dünyanın en çok sevilen ve en sağlıklı meyve familyası olarak da bilinir. Yetiştiriciliği ise ciddi anlamda emek isteyen bir ürün sınıfı diyebiliriz.

Çilek Nedir?

Çilek, tıpkı ayva gibi gülgiller içerisinde yer alan kırmızı renge sahip etli ve lif içeren meyve türü olarak dikkat çeker.

Çileğin yetiştirildiği bitki ise yine son derece faydalı bir ürün olarak dikkat çekiyor. Ak çiçekler açan bu bitki, özel olarak hazırlanmış olan bahçelerde özen ile yetiştirilir. Meyvesi, bitkisi ve her şeyi ile son derece faydalı ve bir o kadar etkili bir üründür.

Çilek Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İstekleri

Türkiye geneline baktığımız zaman özellikle çilek yetiştiriciliğinde son derece seçici olmak gerekiyor. İklim ve toprak çeşitliliği açısından tarımını yapacaklara çok ciddi anlamda maddeler sunmak gerekiyor. Çileğe dair tüm bilmek isteyeceklerinizi sıralayalım.

A-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İKLİM GEREKSİNİMLERİ

serada çilek

Aşırı soğuğa dayanıklı ve sıcak iklimlerde de sorunsuz bir şekilde yetiştirmesi yapılan bir üründür. Ekolojik şartlar anlamında katı kurallara bağlı olan bir ürün olmadığını net olarak söyleyebiliriz. -2 derece soğuklara kadar dayanabilen bir ürün olduğu gibi 20 ila 25 derece aralığında ki sıcaklarda da verimlilik ön plana çıkacaktır.

Çilek için en büyük gereksinim gün ışığı görerek vitaminlerini almak olacaktır. Dolayısı ile her ne olursa olsun gün ışığı en önemli maddelerden birisidir. -2 derece altında çilekler zarar görür. Don olaylarından korunmak ise ayrıca önemlidir. AKDENİZ BÖLGESİ, özellikle erken sera çileği yetiştiriciliği için en ideal seçeneklerden birisi olacaktır.

B-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Toprak özellikle dikkat edilmesi gereken esas maddelerden birisi olarak dikkat çeker. Derin kazılmış ve drenaj anlamında iyi desteklenmiş toprakları son derece seven bir bitki türü olduğunu söyleyebiliriz. Genel itibari ile KUMLU, KİLLİ ve SÜZEK özelliğine sahip topraklar en iyi yetiştirildiği yerlerdir. Alüvyon özellikli toprak ayrıca çileği şahlandırır.

Toprakta nem oranını en iyi şekilde analiz etmek ve buna göre dikim işlemi yapmak ayrıca önem arz edecektir. pH değeri 5.5 ve 7.0 aralığında olan topraklar en ideal seçeneklerdir.

C-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNCE TOPRAK HAZIRLIĞI

Çilek, lifli ve etli bir meyve olarak dikkatleri çekiyor. Dolayısı ile nem oranını yukarıdaki gibi tercih etmek çok ideal olacaktır. Toprak, derin bir şekilde kazılıp drene edilmesi gerekir. Ekim zamanından 1 aydan biraz daha fazla öncesinde kazılır ve dinlendirilir.

Topraktan alınacak vitamin ve mineral dikkate alınmalıdır. Dolayısı ile potasyum sülfat desteği ve süper fosfat desteği en önemli ihtiyaçlarınızdan olacak.

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye pazarında özellikle çilek yetiştiriciliği için birçok farklı çilek türü söz konusudur. Bu türler, zaman içerisinde yaygın hale gelmiştir ve yetiştirme yapacak herkes için en önemli seçeneklerden birisi olacaktır. Bazı çilek çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  1. Aliso
  2. Tioga
  3. Pocahontas
  4. Yalova 9
  5. Yalova 15
  6. Yalova 104
  7. Balcalı 1, 2, 3
  8. Douglas
  9. Dana
  10. Brio
  11. Pajaro
  12. Chandler
  13. Selva
  14. Red Chief
  15. Honeoye
  16. Lester

Olmak üzere dikkat çeken seçenekleri söz konusudur. Bu tüm çilek türlerinin yetişme safhasında da farklı özellikleri ve gereksinimleri tabi ki olacaktır.

Çilek Malçlama, Sulama, Gübreleme ve Budama

Çilek, yukarıda da bahsettiğimiz üzere aşırı soğuklardan korunması gereken bir üründür. Gün ışığını görmesi de ayrıca çok önemlidir. Bu neden dolayısı ile Akdeniz bölgesi, bilhassa Antalya bu anlamda yetiştiriciliğin en ideal noktalarındandır.

A-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MALÇLAMA

Malçlama işlemi, don olaylarına karşı koruma safhasında sera üzerine ek katman ile kapama işlemidir. Aynı zamanda yabancı otların çıkmasını engellemek, ayrıca önem arz eder. Mansuraları siyah plastik ile kapatmak ise en önerilen yöntemdir. Kış aylarında dikim yapılacak ise malçlama işleminin dikimden önce gerçekleştirilmesi önemlidir.

B-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA GEREKSİNİMLERİ

Yağmurlama sistemi ile yaprakları ve kökleri nemlendirmek özellikle çok önemlidir. Ancak suyun aşırısına da duyarlı bir bitki türüdür. Karık ve damlama yöntemi de sulama teknikleri içerisinde idealdir. Toprak neminin asla ama asla 7.0 değerinin üzerine çıkmaması gerekir. Toprağı nemli tutmak ama asla su tutmamasını sağlamak gerekiyor.

C-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

sera çilek

Çilek yetiştirilen toprak, toprağın kendine has vitamin ve minerallerine ihtiyaç duyar. GÜBRE TAKVİYESİ, su ile verilirse çok daha sağlıklı olur. Özellikle yağmurlama sistemi ile gübrelemeyi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Azot içerikli gübreler her anlamda önem arz eder. Bu nedenle dekara 30 KG azot, en ideal seçenekleri sizlere sunar.

D-) ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUDAMA

Çilek, özellikle düzgün bir şekilde çıkmalı ve kati surette yayılmamalıdır. Yetişme sürecinde özellikle kolların temizliğine özen gösteriyoruz. Kollar kesilmediği takdirde verimlilik çok ciddi anlamda düşer. Bunun dışında herhangi bir budama ihtiyacı söz konusu değildir.

Çilek Yetiştiriciliğinde Hastalıklar ve Zararlılar ile Mücadele

Çilek, özellikle hastalıklara son derece meyilli bir bitkidir ve her ne olursa olsun dikkatli bir şekilde hareket etmek gerekir. Kök, meyve ve yaprak noktalarında farklı farklı hastalıklar kendini gösterebilir. Tam da bu noktada TOPRAK ANALİZİ safhasında sizlere uzmanlar tarafından önerilecek olan ilaç türlerini dikkatli bir şekilde yapraktan ve topraktan olmak üzere uygulayabilirsiniz.

Tabi ki zararlılar da yaprak üzerinde çok küçük şekilde kendisini gösterebilir. Dolayısı ile örtü altı çilek yetiştiriciliğinde zararlılara karşı da doğru haşarat kovucu kimyasalları kullanmak akıllıca olur. KIRMIZI ÖRÜMCEK, en çok görülen ve en zararlı canlıdır.

Çilek Yetiştiriciliğinde Hasat Dönemi

Çilek hasat edilirken kesinlikle ama kesinlikle yapraklarına, dallarına ve bağlantı uçlarına zarar vermemek gerekiyor. Bu neden dolayısı ile el ile hasat edilmesi çok daha sağlıklı sonuçları ortaya çıkarıyor.

Çilek hasat edileceği zamanı anlamak kolaydır. Meyvelerin ¾ oranında kızarmış hale gelmesinin hemen ardından hasat işlemi yapılabilir. Çabuk bozulabilen ürünler arasındadır ve bu nedenle plastik ya da karton kutularda sağlıklı şekilde ambalaj ile bekletilmesi idealdir.

Çileğin Faydaları

Çilek, insan sağlığı için her anlamda faydalı ve bir o kadar da ideal gıda bileşenlerinden birisidir. Uzmanların araştırmaları sonucunda da ortaya farklı imkanlar çıkar. Detayları inceleyecek olursak;

  • Cilt bakımında ölü deriyi ortadan kaldırmak için kullanılır.
  • Kabızlık sorununa birebir ideal çözümlerdendir.
  • Kalp sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kemik gelişimi için destekleyici özelliğe sahiptir.
  • Antioksidan etkisi yüksek bir üründür.
  • Gözaltı topbalarının şişliğini almada etkilidir.
  • Ayak bakımında etken maddedir ve deride yumuşama sağlar.
  • Saç dökülmesini engelleyici vitaminler içerir.

Yine de uzmanlar, tek seferde aşırı çilek tüketimini kati surette onaylamazlar. Dolayısı ile normal oranlarda tüketilmesi idealdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir