HIZLI ERİŞİM
Türkiye’nin en yaygın tarımsal girişimlerinden birisi olan ayva yetiştiriciliği, zaman içerisinde karlılık açısından da en ideal ürünlerden birisi haline geldi. Her geçen gün büyüyen pazarda artık ayvayı ihraç eden bir ülke olarak da ön plana çıktığımızı söylemek mümkün hale geldi.
Kış mevsimi meyveleri içerisinde ciddi anlamda dayanıklı ve bir o kadar da sağlıklı gıda bileşenlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Ayva Nedir?
Ayva, tüylü kabuk yapısına sahip gülgiller sınıfına ait orta yüksekliğe sahip ağaçlar bir meyvesidir.
Ayva çekirdekli meyve sınıfında yetişir. Yetişmesi esnasında her ayva tanesi ile birlikte çiçeklenme görülür. Zaman içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda gülgiller içerisinde yer alan seçeneklerden birisi olarak da dikkat çeker.
Ayva İklim ve Toprak Gereksinimleri
Ayvalar, soğuğa her anlamda dayanıklı meyvelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Soğuklanma gereksinimi olan bu üründe gereksinim, armutlara nazaran çok daha azdır ve dolayısı ile çok daha elverişli bir yetişme süreci anlamına gelir.
A-) AYVA İÇİN İKLİM GEREKSİNİMLERİ
Ayva yetiştiriciliği konusunda özellikle ihtiyaç duyulan iklim, mutedil deniz iklimi olarak tabir edilen iklimdir. Ayva üretimi için en uygun bölge ise İç Anadolu bölgesi olarak dikkat çeker. Don sorunlarının yoğun olarak yaşandığı bölgelerde ayva ağaçları kesinlikle kullanılmaz. Dolayısı ile her açıdan dikkatli seçim yapmak önemlidir.
B-) AYVA İÇİN TOPRAK GEREKSİNİMİ
Gerekli iklim koşullarını sağlayan bölgelerde özellikle toprak konusunda da seçici olmak son derece önemlidir. Kireçli, aşır ve çok su tutan topraklar dışında aşırı toprak duyarlılığı olan bir bitki türü değildir. Sulama gereksinimi fazla olan bir üründür ancak fazla suya karşı da sıkıtı yaratır.
C-) AYVA TÜRLERİ
Üretim ve ihracat olarak Türkiye, ayva yetiştiriciliği konusunda dünyada 1 numarada yer almaktadır. Dolayısı ile yetiştiricisinin en çok yüzünü güldüren ürünlerden birisidir. Ülkemizde genel olarak üretimi yapılan türleri ise aşağıdaki gibidir;
- Demir Ayvası
- Ekmek Ayvası
- Limon Ayvası
- Eşme Ayvası
- Şekergevrek
- Altın
- Tekkeş
Olmak üzere birçok farklı seçeneği de söz konusudur. Dolayısı ile bu ayva türlerini de göz önünde bulundurmak çok sağlıklı olur.
Ayva Bahçesi Kurma ve Ekim Zamanları
Ayva yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak koşullarını gözeterek ideal arazi seçimi ve akabinde bahçe kurma aşaması gerekiyor. Doğru ekim teknikleri ile bir bahçe kurarsanız ciddi anlamda kar elde etmek kaçınılmaz olur.
- Bir yaşlı fidanları ekim için seçin. Sağlıklı olmasına da dikkat edin.
- Fidanların aralığı 4×4 ve 5×6 CM mesafe ile sağlıklı olarak dikilebilir.
- Tek çeşit kapama ayva bahçesi çok daha sağlıklı sonuçlar doğurur.
- Çeşit karışımı yaparak geniş bir bahçeye ekim yapmak çok daha iyi olacaktır.
- Fidan ekimi yaparken aşı kanallarının toprak üzerinde olmasına dikkat edin.
- Fidan dikimi için en uygun zaman ise Kasım ve Ocak ayları aralığındadır.
Ayva Yetiştiriciliğinde Sulama, Budama, Toprak İşleme ve Gübreleme
Ayva yetiştiriciliği, aslında bakım gerektiren ve en çok önem verilmesi gereken seçeneklerden birisidir. Sulama ihtiyacı yüksek olan bir meyve türü olduğunu yukarıda söylemiştik. Şimdi bilinmesi gereken diğer detayları yakından analiz edelim.
A-) AYVA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA
Ayva bahçelerini dikkate alarak düşündüğümüzde, özellikle yaz aylarının kurak geçtiği Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sulama yoğunluk ile yapılır. Ağaç köklerine kadar işleyecek şekilde sulama yapılması sağlıklıdır. Ancak sulama esnasında ağaç gövdesine temas etmemesi yine çok daha önemlidir. Nemlendirme işlemi için ise minik yağmurlama sistemleri de kullanılabilir.
B-) AYVA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUDAMA
Budama safhasında ilk olarak dikkat etmemiz gereken detay fidan alınmasıdır. Ayva ağaçlarında budama yapacak isek esas dikkat etmemiz gereken şekil VAZO şeklidir. Gövdeyi alçak kısımdan taçlandırmak ve aşırı kesmeden kaçınmak da yine çok önemlidir.
C-) AYVA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK İŞLEME
Ayva bahçelerinde zaman her ne olursa olsun toprağı derinden sürmek son derece sağlıksız olacaktır. Ayva köklerinin de yine aynı şekilde toprak yüzeyine mümkün mertebe yakın tutulması ideal olacaktır. Ayva bahçelerinde bahar aylarında ve yaz aylarında olmak üzere 2 aşamada dikkatlice sürülmesi yeterli olacaktır.
Örtülü ayva yetiştiriciliği yapacak iseniz toprağın sürekli sürülmesi gibi bir ihtiyaç kesinlikle söz konusu değildir. Buralarda ise aşırı olarak boy gösteren zararlı otlardan kurtulmak çok önemlidir. Bu otlar kendisini gösterdikçe çapalama yapılmalıdır.
D-) AYVA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME
Her meyve ağacında topraktan gelecek olan vitamin ve minerallere ciddi anlamda ihtiyaç duyulmaktadır. Ayva bahçelerinde yıllık olarak toprak analizi yapılması gerekir. Aynı zamanda 3 yılda bir olacak düzenlerde ise ağaçların yaprak analizleri mutlak surette yaptırılmalıdır.
Toprak analizi sonucunda elde edilecek verilere göre azot gereksinimi, bu gibi ağaçlarda da çok sağlıklı seçenekleri beraberinde getirir. Yine de toprak analizini ön planda tutmak önemli olacaktır. Bilinçsiz şekilde gübreleme, olumsuz sonuçları beraberinde getirir.
Ayva Hasatı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir ayvanın olgunluk göstergeleri aslında çok kesindir. Sarı olan meyve renginin yeşile dönmeye başladığı zamanlarda ayva hasatı sağlıklı bir şekilde yapılabilir. Havlı ayva tiplerinde ise hav yüzeyinin silinmeye başlaması, toplamanız için yeterli işaret olacaktır.
Ayvaları dallara zarar vermeden toplamak gerekir. Toplama esnasında ise eldiven ve toplama makası çok ideal seçenekleri beraberinde getirir. Meyveleri zedelememeye özel olarak dikkat göstermek en sağlıksızı olacaktır. Ayva yüzeyinde meydana gelen en ufak kesik dahi çürüme nedenidir. Buna göre hareket etmek gerekir.
Ayvanın Faydaları
Ayva, trend meyvelerden birisi olduğu gibi insan sağlığı için sağladığı faydalar ile de kısa süre içerisinde ön plana çıkan bir meyve haline geldi. Başlıca faydaları ise aşağıdaki gibidir;
- Kısa süre içerisinde kilo vermeye yardımcı bir üründür.
- Vücudun bağışıklık sistemi sorunları ile mücadele etmesini sağlar.
- Saç uzaması konusunda önemli bir bakım kürüdür.
- Kanser riskinin azaltılması konusunda etkendir.
- Kalp ve damar sağlığı için önemlidir.
- Kansızlık sorunu ile mücadele edilmesini sağlar.
- Nefesin kötü kokması sorununu ortadan kaldırır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği
Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği
Adana’da yaşıyorum.İngilizce Öğretmeniyim.Evde İngilizce Çeviri yapmak istiyorum.İlgilenenler iletişime geçerse sevinirim.