1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Fasulye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Fasulye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0

Türkiye’de hem sera hem de açık alanda tarımı yapılabilen noktalardan birisi fasulye yetiştiriciliği ön plana çıkar. Fasulye, insan sağlığı için her anlamda faydalı olduğu gibi aynı zamanda geniş arazide yapıldığında en çok kazandıran seçeneklerden birisi olarak da önem arz eder. Fasulye, Türkiye’de tarım sektörünün en iyi alternatiflerinden birisidir.

Taze fasulye ve kuru fasulye olmak üzere iki ayrı şekilde üretimi yapılabilen bir ürün olarak da dikkat çeker.

Fasulye Nedir?

Fasulye, açık ya da kapalı ortamlarda üretimi yapılabilen sıcak iklim gereksinimi olan ve iki ayrı şekilde mahsul veren bir bitki türüdür.

Sağlıklı gıdalar bildiğimiz gibi lif içeren gıdalardır. Fasulye, bu noktada en ideal lifli gıdalardan birisi olarak dikkat çekiyor. Özellikle konserve gıda sanayisi için de ayrıca önem arz eden seçeneklerden birisi olarak nitelendirebiliriz. Tarımsal faaliyeti en yoğun yapılan ürünlerdendir.

Fasulye İçeriği (Besin Değerleri)

Fasulye, genel olarak baktığımız zaman vitamin ve mineral açısından son derece zengin bir üründür. İnsan hayatı için olduğu kadar hayvanlar için de zaman içerisinde kullanılabilen mükemmel bir üründür. Genel olarak içeriğinde ki bileşenler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  1. Demir
  2. Kalsiyum
  3. A ve C Vitamini
  4. Protein
  5. Karbonhidrat
  6. Lif
  7. Postasyum

Fasulye İklim ve Toprak İsteği

Fasulye üretiminde özellikle iklim ve toprak gereksinimlerine en uygun şekilde hareket etmek son derece önemlidir. Bizler, genele yönelik olarak sizleri bu noktada en hızlı şekilde bilgilendirmek istiyoruz.

FASULYE İKLİM GEREKSİNİMLERİ

fasülye

Fasulye, sıcak havalara aşina ve bu tip havaları son derece seven bir sebze türüdür. Özellikle Akdeniz topraklarında çok daha verimli bir şekilde yetişen ürünlerden birisidir. Ancak don sorunlarından da ciddi anlamda etkilenebilen bir ürün olarak dikkat çekiyor.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

20°C ila 25°C aralığında ki hava koşulları, fasulye için en ideal seçenekleri sunar ve dolayısı ile sera için de uygun bir sebze türüdür.

FASULYE TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Fasulye yetiştiriciliğinde özellikle toprak, dikkat ile hazırlanması gereken ve özen ile bakılması gereken detaylar arasında yer alıyor. 10°C altındaki toprak sıcaklıkları, fasulye için kesinlikle uygun olmayan toprak ısısı düzeyidir.

Toprakların analiz safhasında pH düzeyi kontrol edilirken özellikle 5.5 değeri çok daha fazla önemlidir. Altı kesinlikle sakıncalıdır. 6.0 düzeyine de gelebilir.

FASULYE TOPRAK HAZIRLIĞI

Fasulye, özellikle bitki özellikleri açısından derini seven bir bitki türü olarak dikkatleri çekiyor. Tam da bu noktada özellikle hazırlık safhasında toprağın 20 cm kadar derinlikte hazırlanması son derece önemlidir.

Fasulye ekimi yapılacak toprağın yabani otlardan arındırılmış olması son derece önemlidir. Bununla birlikte toprağı sürerken nemli şekilde hazırlamak önemlidir. Genellikle sonbahar aylarında ekimi yapılarak ilkbahar aylarının başından itibaren hasatı yapılabilen bir üründür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bıldırcın Yetiştiriciliği Üretimi ve Maliyeti - Yumurtası Ne Kadar?

Fasulye Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme ve Çapalama

Su ihtiyacı fazla olan ancak kapalı alan yetiştiriciliğinde özellikle havalanmaya da ihtiyaç duyan bir sebze türünden bahsediyoruz. Ağustos ayı itibari ile ekiminin yapılması safhasının ardından çok daha önemli aşamalar ön plana çıkar. Şimdi safha safha detaylar üzerine eğilelim.

FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA

Sulama, fasulye yetiştirirken özellikle üzerinde durulması gereken bir nokta diyebiliriz. Bilhassa örtüaltı fasulye yetiştiriciliğinde DAMLAMA SULAMA yöntemi her zaman için önem arz eder. Bitki yapraklarına su temas etmemesi, yetiştirme safhasında çok önemlidir. Aksi takdirde yapraklarda çürümeye neden olabilir.

Özellikle kuraklık dönemlerinde toprağının nemli olmasına fazlası ile dikkat ediyoruz. Kışın don tehlikesine karşı ise ayrıca ehemmiyetli olmak gerekiyor.

FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Her üründe olduğu gibi fasulyede de toprağın öz vitaminlerinin barındırılıyor olması son derece önemlidir. Doğal gübre kullanımı fasulye konusunda çok büyük önem arz ediyor. Dekar hesabı yapılarak düşündüğümüzde 5 kilograma kadar saf azot, 6 kilograma kadar fosfor ve potasyum içeren gübre nakli toprağı canlı hale getirecektir.

FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÇAPALAMA

Yabani otlar, fasulye yetiştiriciliğinde en ciddi sıkıntıları beraberinde getirir. Bu neden dolayısı ile doğru zamanda çapalama yapmak en büyük önem arz eden başlıklardan birisi diyebiliriz. Fasulyeler, ekiminden sonra 5 yapraklı hale gelir. Bu safhadan sonra ilk çapalama uygundur. İlk çapalamanın ardından 3 hafta sonra ise ikinci çapalama yapılır.

Fasulye Yetiştirirken Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele

Toprak mahsülü olduğundan dolayı kurtlanma ya da zaman içerisinde hastalık nedenli mahsül ölümü mümkün hale gelebilir. Bu neden dolayısı ile fasulye üretiminde İLAÇLI TOHUM KULLANIMI, genel itibari ile yaygın olarak kullanılan seçeneklerden birisidir.

Yapraklarda meydana gelebilecek sorunlara karşı özellikle ideal oranlarda yapraktan zehir kullanımı son derece idealdir. Ancak bunun da orantısız kullanımı sıkıntıları beraberinde getirebilir. Bununla birlikte fasulye, birçok farklı zararlı canlı ile mücadele etmesi gereken bir ürün. Dolayısı ile ZİRAİ ZEHİR kullanırken en ideal ürünleri tercih etmek gerekiyor.

Fasulye Hasat Dönemi

Taze fasulye, özellikle sıcak havalarda çok kısa sürede ürün veren ve hasat edilmesi gereken bir üründür. Fasulyelerin yeterli olgunluk düzeyine ulaşması ile birlikte her daldan el ile özen göstererek toplanmalıdır. Taze fasulye, verimli yetişti ise haftada 2 ya da 3 kez her dalında sizlere mahsul verebilir. Dolayısı ile 3 aya kadar sürekli mahsul alabilirsiniz.

Fasulyenin Faydaları

  1. Kemik gelişimi ve kemik erimesi sorununa karşı etkili bir üründür.
  2. Bağışıklık ve sindirim sistemlerini düzene sokar.
  3. Kalp hastalıkları için etkin bir üründür.
  4. Kabızlık sorunu için en iyi ürünlerden birisidir.
  5. Vücudun enerji takviyesi olarak nitelendirilebilir.
  6. Kısa zamanda sağlıklı kilo vermek için idealdir.
  7. Kan basıncını kontrol altına almaya yardımcıdır.
  8. Demir takviyesi olarak uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir