1. Anasayfa
  2. Tarım - Hayvancılık

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0

Dünyanın en çok sevilen meyvelerinden birisi olan ahududu yetiştiriciliği, ülkemiz genelinde de en revaçta olan alanlardan birisidir. Her geçen gün büyüyen ve gelişen tarım sektöründe ülkemizin verimli toprakları, çok ciddi anlamda fark yaratıyor. Hem lezzeti, hem de kullanım alanı itibari ile fark yaratıyor demek yanlış olmaz sanırım.

Ahududu üretimi, son derece dikkatli bir şekilde yapılması gereken ve her safhası deneyim isteyen bir meyve. Şimdi detaylara eğilim gösterelim.

Ahududu Nedir?

Ahududu, gülgiller sınıfı içerisinde inceleme altına aldığımız dikenli bir bitkinin meyvesi olan bol sulu ve dut görünümüne benzer bir meyve.

Kimi kesimde bu meyve ağaç çileği olarak da bilinmektedir. Görüntüsü itibari ile böğürtlene de ciddi anlamda benzeyen bir ürün. Müthiş lezzetli bir ürün ancak türleri de çok önemlidir. Kimi insan, bu ürünleri nahoş lezzette de ciddi anlamda tercih edebiliyor.

Ahududu İçeriği (Besin Değeri)

ahududu

Ahududu, özellikle besin değerleri anlamında çok geniş kitlelerce tercih edilen mükemmel imkanları sunuyor. Antioksidan sınıfı içerisinde de kabul edilen bu mükemmel meyve, tıbbi alanda da tercih edilen bir ürün diyebiliriz. İçeriğinde ki başlıca bileşenler aşağıdaki gibidir;

  • Karbonhidrat
  • Lif
  • Sodyum
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • A ve C Vitamini
  • Demir
  • Folik Asit
  • E ve K Vitamini
  • Bakır
  • Mangan Mineralleri

İçeriğinde ki başlıca faydalı içeriklerden bazıları olarak net şekilde karşımıza çıkıyor. Şimdi ise üreticilik ile alakalı detaylara eğilelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSerada Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu Çeşitleri

Ahududu, ülkemizde birçok farklı şekilde yetiştiriciliği yapılabilen ürünlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Ülkemiz genelinde ise çeşitleri aşağıdaki gibi nitelendirilebilir;

  • Heritage
  • Meeker
  • Tulameen
  • Willamette

Olmak üzere ürünleri ön plana çıkıyor. Dünya genelinde en yaygın ise Heritage türü olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda etkin bir ürün olarak dikkat çekiyor.

Ahududu İklim ve Toprak İsteği

Frambuaz ismi ile de bilinen ürünümüz, tarımsal faaliyetler açısından çok ciddi anlamda fark yaratıyor. İklim ve toprak isteği açısından biraz zenginlik arayan bir seçenek olduğunu da söyleyebiliriz. Şimdi detaylar hakkında biraz daha farklı seçenekleri sizlere sunalım.

AHUDUDU İKLİM GEREKSİNİMLERİ

Rüzgardan uzak ve ciddi anlamda güneş alan bölgeler, ahududu için ciddi anlamda önem arz eder. Ahududu, aynı zamanda toprakta biraz rutubet isteyen bir meyve çeşidi demek yanlış olmaz sanırım. Ancak genel itibari ile SOĞUK VE ILIMAN İKLİM bölgelerinde son derece ideal şekilde yetişir.

İklim konusunda biraz dengesiz bir meyve türü olduğunu söyleyebiliriz. Soğuk havalarda -20 derecelere kadar dayanan bir üründür. Ancak yine de yaz aylarında verimi yüksek olan bir üründür.

AHUDUDU TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Frambuaz, genel itibari ile dikenli bir bitki üzerinde yetişir. Dolayısı ile toprak gereksinimleri açısından çok da ayırt edici özellik aramayan bir marka olduğunu söyleyebiliriz. Zengin ve alüvyal özelliklere sahip topraklarda yetişir. Aynı zamanda geçirgen özelliğe sahip topraklarda ciddi anlamda fark yaratır. Ağır bünyeli topraklarda dahi yetişebilir.

Toprakta pH değeri biraz önem arz ediyor. 6 – 7 aralığında pH değeri, frambuaz yetiştiriciliği konusunda olmazsa olmazlardan birisidir.

AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI

Ahududu ekimi yapılacak olan toprağın derin olarak kazılması son derece önemlidir. En azından 1 metre derinliğe ulaşması ciddi anlamda önem arz eder. Toprak analizi mutlak surette yapılmalıdır. Sürekli sulama gereksinimi duyan bir bitkidir. Ancak su tutan topraklar sakıncalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Toprak hazırlığına yaz ayları itibari ile başlamak son derece önemlidir. Krizma kullanarak toprağı derin bir şekilde sürmek gerekir. Toprakta özellikle ekim işinden sonra gübreleme işlemi çok önemlidir. Bunun miktarları toprak analizi sonrasında daha net yapılabilir.

Ahududu Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme ve Budama

Her tarımsal üründe olduğu gibi ahududu meyvesi için de yetiştirme safhalarının çok büyük önem arz ettiğini net şekilde söylemek gerekiyor. Ahududu ya da diğer ismi ile Frambuaz, bu anlamda gereksinimleri olan bir meyve çeşidi diyebiliriz. Şimdi daha kapsamlı şekilde ürüne dair detayları analiz edelim.

AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA GEREKSİNİMLERİ

Su gereksinimi son derece yüksek olan ürünlerden birisi olarak dikkat çeker. Özellikle sıcak zamanlarda toprak kuruluğunun önüne geçmek için sulama gerekir. Hasat zamanında normalden daha fazla sulama yapıyoruz.

Aşırı suya da aşırı kuruluğa da duyarlı olan bir bitki olduğundan dolayı özellikle köklere ulaşmak açısından damlama yöntemi ile sulama her zaman çok önemlidir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRGoji Berry (Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği

AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUDAMA

ahududu yetiştirme

Dikenli bir bitki türünden bahsediyoruz ve dolayısı ile budama dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Dikim sonrasında fidanlar, kısa bir zaman dilimi sonrasında 30 CM’e kadar boy verirler. Ahududu, çok aşırı şekilde yayılan bir bitkinin meyvesidir.

Bu yayılmayı engellemek amacı ile düzgün bir şekilde çıkması adına kökten düzenlemeler ve aynı zamanda tellerden temizlenmelidir. Hasat sonrası özellikle dağınık dalların budanması çok daha fazla önem arz edecektir.

AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Toprağın öz vitaminini kazanması ve verimli ürün elde edilmesi açısından gübreleme çok önemli bir aşamadır. TOPRAK ANALİZİ sonrasında ihtiyaç duyulan gübre türü ve miktarları net bir şekilde belirlenebilir.

Ancak ahududu, yıllık olarak gübre ihtiyacı belli olan bir meyve türüdür. 5 – 10 KG saf azot, 8 KG fosforlu gübre, 10 KG saf potasyum yıllık toprak ihtiyacı olarak dikkat çeker. Toprağın pH dengesini de gereksinimlere yönelik ayarlamak en önemlisi olacaktır.

Ahududu Hasat Dönemi

Ahududu hasatı, özellikle meyvelerin olgunluk düzeyine ulaşması ile birlikte ideal seçenekleri sizlere sunar. Hasadın gecikmesi sonrasında ürün, çok kısa bir zaman dilimi içerisinde toplanamaz hale gelir ve üründen kesinlikle verim alamaz hale gelebilirsiniz.

Hafta içerisinde 3 defaya kadar verimli şekilde hasadı yapılabilir. Sabahın ve akşamın serin saatleri içerisinde toplanması çok daha uygun olacaktır. Toplanan tüm ahududular, uygun ambalajlama teknikleri ile soğuk hava depolarında muhafaza edilmelidir.

Ahududu Faydaları

  • Kanın temizlenmesi için ideal bir üründür.
  • Şeker ve böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde etkindir.
  • Kabızlık ve sindirim sorunları için ideal bir lifli meyvedir.
  • Lösemi hastalarında tedavi sürecinde kullanılır.
  • Ahududu, aromatik olarak şuruplarda kullanılabilir.
  • Tansiyon hastalıklarının kontrolünde ideal bir üründür.
  • Ateşli hastalıkların kontrol altına alınmasında kullanılır.
  • Göz problemlerine karşı etkin bir önleyici görevi görür.
  • Boğaz ve bademcik sorunlarında tedavi edici özelliği bulunur.
  • Kilo kaybı sorunu olanlar için iştah açıcı özelliği bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir