1. Anasayfa
  2. Tarım - Hayvancılık

Goji Berry (Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği

Goji Berry (Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği
0

Goji Berry yetiştiriciliği, Türkiye genelinde zaman içerisinde yaygınlaşan seçeneklerden birisi haline geldi. Uygun arazilerde ve uygun iklim şartlarında yetiştirilen, insan sağlığı için de son derece faydalı bir ürün olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Goji Berry ağaçları, özellikle yetiştirilme sürecinin sonrasında da bakıma muhtaç ağaçlardan birisidir. Bu konuların tamamı ile alakalı olarak bilgiler sunacağız. Hemen detaylara girelim.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Nedir?

Goji Berry ya da diğer adı ile kurt üzümü, Tibet topraklarından dünyaya yayılan son derece sağlıklı ve vitamin deposu bir ağaç meyvesidir.

Günümüzde özellikle zayıflamaya etkileri konusunda gerek televizyon, gerek sosyal medya üzerinde fazlası ile yaygın hale gelmiş bir meyve türüdür. Wolf Berry adı ile de anılmaktadır. Çin’de yetiştirilen ve zaman içerisinde ülkemizin de belli başlı bölgelerinde tarımı yapılmaya başlanan ürünlerin başında geliyor.

Goji Berry (Kurt Üzümü) İçeriği Hakkında Bilgiler

Süper meyve tanımı ile aslında önemini çok daha fazla arttıran bu ürün, vitamin ve mineral açısından da çok zengindir. Özellikle insan sağlığını koruyucu özelliği çok yüksek bir meyveden bahsediyoruz. Kurt üzümü İçeriğinde ki başlıca bileşenler aşağıdaki gibidir;

  1. Kalsiyum
  2. Potasyum
  3. Demir
  4. Çinko
  5. Selenyum
  6. C Vitamini
  7. Poliskarin
  8. B2 Vitamini
  9. Beta-Keroten

Zengin içeriğinde ki mükemmel bileşenlerden birisi olarak dikkat çeker. Tabi ki tarımı ile alakalı olarak detaylarda son derece can alıcı.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Fidanı Üretimi Nasıl Yapılır?

Goji Berry (kurt üzümü), gerek tohumlama ve gerekse yetiştirme safhasında sıcak havaları fazlası ile sever. Tohumları ise yapısal anlamda baktığımızda son derece küçük boyuttadır. Dolayısı ile ekimi de bu nedenle çok daha dikkat gerektiren bir üründür.

Goji Berry üretim yöntemleri iki ayrı başlık altında incelenir. Tohumlama ve Çelikleme yöntemi olarak bilinen bu yöntemleri inceleyelim.

A-) TOHUMLAMA

Sıcak havalarda tohum ekimi yapılması gerekir. 25 dereceye yakın sıcak ortamda tohumlama yapılır ise birkaç gün içerisinde çimlenme gözlemlenir. Tohumlama işlemini özellikle de sera ortamında yapmak çok daha sağlıklı ve verimli olacaktır.

B-) ÇELİKLEME

Çelikleme yöntemi ise sera torbalarında yapılan üretim yöntemidir. Sera torbaları içerisinde uygun toprağa erkim yapılacak kısa zaman içerisinde üretimi yapılır. Üstelik bu yöntem ile yapılan üretimde döllendirme çok daha kolaydır.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Toprak ve İklim İsteği

Goji Berry, rakım olarak biraz daha yüksek kesimlerde ve özellikle sıcak havalı bölgelerde sağlıklı olarak yetişir. Ağaç ve sera meyvesi olarak yukarıda da bahsettiğimiz şekilde iki ayrı teknik ile üretimi mümkündür.

A-) GOJİ BERRY TOPRAK İSTEĞİ

Goji Berry, sıcak topraklarda çok daha sağlıklı bir şekilde yetişmektedir. Her türlü toprak ısısında ya da şeklinde istenilen sıcaklık değerleri sağlandığı takdirde üretimi yapılması mümkün olan bir ürün olarak dikkat çeker.

EN İDEAL ÜRETİM İÇİN GEREKLİ TOPRAKLAR balçık topraklardır. Killi ve kumlu olabilecek balçık topraklarda çok daha verim sağlar. Aynı zamanda GÜBRE DESTEĞİ çok iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Genç Çiftçi 2019 Hibe Başvuru Şartları! Nasıl Olunur?

B-) GOJİ BERRY İKLİM İSTEĞİ

Verimli bir şekilde üretim yapabilmek için özellikle sıcak iklim, kurt üzümü için en ideal seçenektir. -27 C ve +39 0C sıcaklıkta özellikle üretimi yapılması çok iyidir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde çok daha sağlıklı bir şekilde üretimi yapılabilir. GÖLGE SEVMEYEN BİR MEYVEDİR.

Sera ve ağaçlandırma şeklinde üretimi yapılabilmektedir. Senenin hemen hemen her zamanında da sıcak ortam sağlandığında üretilebilir. Kışın sert yaşandığı iklimsel alanlarda da sera ile üretimi sağlanabilir.

Rakım olarak minimum 200 metre idealdir. Yani 200 metreden 2000 metre rakıma sahip bölgelerde dahi yetiştirilmesi mümkün bir üründür.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Sulama İsteği ve Ağaç Ömrü

Goji Berry, kuruluktan nefret eden bir meyve türü olduğundan dolayı toprağı nemli tutmak çok önemlidir. Yılın her zamanında sıcak olan bölgelerde belirli aralıklar ile kökleri yoğun biçimde sulamak önemlidir. Özellikle toprağın maksimum kuruluğa ulaşmamasını sağlamalıyız.

Goji Berry ağaçları ya da fidanları, 3 – 4 yıllık bir zamana ulaştığı zaman kademeli bir şekilde sulama oranlarında azalmaya gidilir. Bu saatten sonra bitki, kendi kendini nemleyebilir ancak yine de suyu bir anda kesmemek gerekiyor.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

A-) GOJİ BERRY (KURT ÜZÜMÜ) AĞAÇ ÖMRÜ

goji berry yetiştiriciliği

Goji Berry ağaçları ya da fidanları, kökleri zarar görmediği ve kurumadığı sürece 100 yıl gibi bir süre yaşayarak sürekli meyve üretimi yapabilmektedir. Çok hızlı gelişen ve çok kısa sürede sürekli olarak meyve verebilen bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Hasat Zamanı

Goji Berry, yukarıda da bahsettiğimiz üzere son derece hızlı büyüyen ve gelişen bir meyve türüdür. Doğru bir şekilde yetiştirildiği takdirde sürekli olgun meyve vermektedir. Hasat zamanı olarak ise senenin en sıcak zamanlarını gösterebiliriz.

Haziran ile Ekim ayları aralığında 5 aylık bir zaman dilimi içerisinde en olgun şekilde meyve verir ve hasat sağlar.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Faydaları

Orta Asya’dan çıkmış ve zaman içerisinde ülkemiz tarımsal faaliyetleri arasında da kendisini göstermiş bir üründür. Birçok farklı faydası ile de dikkat çeker. Zayıflatıcı etkisi ile özellikle günümüz sosyal medyasında adı en çok geçen ürünlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Dolayısı ile ismi her geçen gün daha fazla biliniyor. Başlıca faydalarına değinecek olursak;

  1. Vücuda enerji ve dinamizm kazandırır.
  2. Vücuttaki kan basıncını düşürür ve kontrol altına alır.
  3. Kanser ile mücadele konsunda en iyi bileşenlerden birisidir.
  4. Kan şekerinin dengeli hale gelmesi için idealdir.
  5. Yüksek kolesterol seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlar.
  6. Kısa sürede SAĞLIKLI ZAYIFLAMA için kullanılır.
  7. Üreme hücrelerinin kalitesini ve fonksiyonlarını arttırır.
  8. Vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasına yardımcı olur.
  9. Kadınlarda doğurganlık oranını arttırmaya yardımcıdır.
  10. Böbrek sağlığı için etkilidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir