HIZLI ERİŞİM
Türkiye tam anlamıyla büyük bir tarım ülkesidir. Ancak potansiyel tam olarak değerlendirilmiyor. Eğer tarıma uygun bir araziniz varsa veya bu işe girmek istiyorsanız, sizler için en karlı – para kazandıran tarım ürünleri ve bitkileri araştırdık.
Tarımsal faaliyetler Türkiye’de en çok yapılan ve en çok para kazandıran bir sektör. Bu sektörde kar elde etmek seçilen tarım ürünleri ve bitkiler nedeniyle farklılık gösteriyor. Bu rehberde sizlere en karlı tarım ürünlerini ve bitkileri listeleyeceğiz. Bu tarım ürünlerinin tümü aynı bölgede yetişmez, bu nedenle bölgenizde yetişecek ürünleri seçmeniz hayati önem taşıyor.
Türkiye bir tarım ülkesidir. Sert iklimlerin dahi kendine has bazı bitkileri bulunuyor. Ayrıca seracılık faaliyetleri nedeniyle hemen hemen her bölgede dilediğiniz tarım ürünlerini de yetiştirme fırsatınız var.
Hep birlikte Türkiye’de yetiştirilebilecek en karlı tarım ürünlerine göz atalım…
Makademya Fındığı
Son zamanların popüler tarım ürünleri arasında yer alan Makademya Fındığı’nı Türkiye’de yetiştirmek mümkün. Özellikle Omega 7 içeren tek tarım ürünü olması nedeniyle pazar alanı her yıl genişlemektedir. Bu bitkinin verdiği fındıkların kilogramı 300 lirayı aşıyor. Sıcak yerlerde yetişen Makademya Fındığı bitkisinin tarımı genellikle Akdeniz’de yapılmaktadır.
Türkiye’de çok fazla bilinmeyen Makademya fındığının rekoltesi yaklaşık olarak ekiminden sonra 8 yıldır. Ancak bu bitki yaklaşık olarak 80 yıl ürün vermeye devam ediyor. Yüzde 70’i yağ olan Makademya fındığı üretimini yapmak istiyorsanız bu konuda Türkiye’nin ilkleri arasına gireceğinizi belirtelim. Bu bitki türü genellikle deniz seviyesine yakın yerlerde yetiştirilmeli.
Çin Bambusu
Son zamanlarda Türkiye’de de çok popüler olan ve genellikle peyzaj için kullanılan Çim Bambusu’nun yetiştirme alanı da çok geniştir. Çin Bambusu soğanını toprağa ektikten yaklaşık olarak 6 yıl sonra verim alınabiliyor. Bu bitkiyi yetiştirmek için Kasım – Aralık ayını beklemeniz gerekiyor.
Çin Bambusu üretimi ayrıca Dünya Bankası tarafından da desteklenen bir ürün. Zira 6 yıl sonra bu bitkiler 9 katlı bir bina yüksekliğine kadar çıkıyor. Sektörün iş hacmi ise her yıl artıyor bilginize.
Kinoa Bitkisi
Buğday ve prince alternatif olarak üretilen Kinoa bitkisi son 2-3 yıldır Türkiye’de de birçok alanda ekilmeye başlandı. Kinoa bitkisi özellikle Dünya’da diyetisyenler tarafından en çok önerilen bitki olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Besin değeri aynı familya ürünlerine göre çok yüksek olan Kinoa, ayrıca glütensiz bir tahıl olması nedeniyle sağlık için birebir.
Pazar sıkıntısı olmayan Kinoa bitkisinin ilk verimi 1 yıl sonra alınabiliyor. 1 hektarlık alanda ortalama olarak 2 ton Kinoa bitkisi elde etmek mümkün.
Acer Palmatum
Japon akçaağacı olarak da bilinen Acer Palmatum’um merkez üssü Japonya ve Çin. Çok güzel bir bitki olan ve son yıllarda peyzajda en çok kullanılan ağaç olan Japon akçaağacı’nı yetiştirmek için çok geniş bir tarım alanına ihtiyacınız yok. Bu ürünü özellikle Akdeniz ve Ege’de birçok işletme yetiştiriyor. Acer Palmatum’un niş bir tarım ürünü olduğunu belirtelim. Bu iş kolunda pazar sıkıntısı yok. Birçok üretici yetiştirdiği ağaçları internetten bile satabiliyor.
Safran
Kimya sanayisinde bolca kullanılan ve üretim alanına paralel olarak tüketimi de artan Safran Bitkisi üretimi için yılda yüzde 400 kar elde ettirebilecek bir ürün. Gramı 20 TL civarına satılan safranın yetiştiriciliği için sulu bir araziye ihtiyacınız olacak.
Dünyanın en pahalı baharatı olan Safran, Türkiye’de sadece 20 dönümlük arazide yetiştiriliyor. Safran yetiştiriciliği işine girmek isteyenlere en önemli tavsiyemiz ise Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın bu konuda ciddi destekler verdiği. İlinizde bulunan bakanlık müdürlüğüne giderek bu konudaki teşviklerden faydalanabilirsiniz.
Safran yetiştiriciliği ile ilgileniyorsanız Safran Yetiştiriciliği rehberimize mutlaka göz atmanızı öneririz.
LAVANTA
1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık bir bitki olan Lavanta’nın ekonomik olarak kullanılan kısmı ana çiçeğidir. Lavanta’nın çiçeğinden elde edilen uçucu yağ, dünya piyasasında en çok talep gören 15 yağdan bir tanesidir. Çeşitli gıda ürünleri de dahil olmak üzere, ilaçlar ve parfümeride kullanılmaktadır. Lavanta en değerli tarım ürünleri arasında yer almaktadır, yetiştiriciliği ülkemizde önerilmektedir.
FESLEĞEN
Ana yurdu Güney Asya olan Fesleğen, Akdeniz ülkelerinde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Bu kapsamda Akdeniz iklimine sahip şehirlerde Fesleğen yetiştiriciliği yapılabilir. Fesleğen genel olarak boyu 20 ila 60 cm arasında değişen bir bitkidir. Organik sağlık ürünleri içerisinde sıklıkla kullanılan Fesleğen, parfümeride de kullanılmaktadır. Son dönemde ise Fesleğen içeriğine sahip sayısız sabun ve şampuan üretilmektedir.
Yeşil fesleğenin kilogramı 30 liraya kadar alıcı bulabilmektedir. Paketlenmiş kuru fesleğenin kilogramı ise 120 lira civarında bulunuyor.
KİŞNİŞ
Genellikle bitkisel karışımlarda kullanılan Kişniş, 30-60 cm boyunda yıllık bir bitkidir. Yetiştiriciliği karlıdır ve pazar sorunu yoktur. Akdeniz mutfağında sıklıkla baharat olarak bulunan Kişniş’in tohumları Mısır firavunlarının mezarlarında bile bulunmuştur. Popüler bir bitkidir ve yetiştiriciliği aktif olarak birçok yörede yapılmaktadır. 1 kilogram kurutulmuş Kişniş’in fiyatı 50 TL civarında bulunuyor.
GİNSENG
Dünyada son dönemde Kalp ve damar açıcı, anti diyabetik, metabolizma uyarıcı, antioksidan ve anti aging karışımlarında – ilaçlarında kullanılan Ginseng, 2014 yılında Orman Bakanlığı’nın girişimiyle birlikte Türkiye’de 7 deneme sahasında ekilmiştir. Ekimler başarılı olmuştur ve bakanlık Ginseng yetiştiriciliği konusunda destekler sağlamaktadır. Ginseng’in sağlık dışında kozmetik alanında da kullanımı bulunmaktadır. Ancak Ginseng yıllık bir bitki değildir, yetiştirilmesi yaklaşık 6 yıl sürmektedir.
Ginsens şu anda ülkemizde pazar açısından son tüketiciye ulaştırılamamaktadır. Bu açıdan yetiştiriciliğine odaklanacak olan çiftçilerin öncelikle Ginseng içeriğine sahip ürünler üreten şirketler ile anlaşabilmesi gerekir.
ŞİTAKİ MANTARI
Yurt dışında Shiitake olarak bilinen Şitaki Mantarı da en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de de büyük süpermarketlerin neredeyse tamamında satılmaktadır. İçerdiği yoğun protein, mineral ve vitaminler nedeniyle pek çok hastalığa karşı direnç kazanmak için önerilmektedir.
Şitaki mantarı yetiştiriciliği genel olarak ağaç köklerine yapılan Misel aşılama ile yapılmaktadır. Teknik bilgisi çok gibi görünse de, bakımı kolaydır ve hızlı büyür. Bir aşılama noktasında 6-7 yıl verim almak mümkündür.
Para Kazandıran En Karlı Tarım ürünlerine yönelik incelemelerimiz sürüyor. Bulunduğunuz il ve ilçeye özel tarım ürünlerinin de bulunduğunu belirtelim. Bunlara yönelik en net bilgiler her şehirde bulunan Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın il müdürlüğünde ücretsiz öğrenilebiliyor.
Merak ettiğiniz tarım ürünlerini ve bitkilerini ayrıca YORUM bölümünden sorabilirsiniz.
Güzel bilgilendirme yapılmış tebrikler ?
merhabalar, benn mardin’de dağlık alanda tarlamız var kinoa yetiştiriciliği için hava toprak koşulları uygunmudur yoksa yine de toprak analizi yaptırmak gerekli midir? şimdiden teşekkürler.
selamlar, gölcük için en iyi bitkiler hangileri olacaktır ?
güzel ve öğretici bir yazı fikirler için teşekkürker
Herkese merhabalar,
Yurt dışında atçılık alanında yatırım yaparak 1 sene içinde yatırımınıza dolar bazında tatminkar kar elde etmek isterseniz bizim ile iletişime geçiniz., lütfen.
Merhabalar,kısaca konunun içeriğinden biraz bahsedebilirmisiniz lütfen
Yurtdişı atcılık diye google da arattım ama size dair bir site veya iletişim kurabilecek her hangi bir veri yok.nasıl bilgi alabilirim
Daha detaylı görüşebilir miyiz ne kadar sermaye lazım ne kadar riski var gibi.
diyarbakır lice bolgesınde en karlı tarım urunlerınde ne yetışır bu bolgede sadece para getıren tarımları soylersenız sevıbırım teşekurler…
EN GÜZEL KENEVİR EKİMİ YAPILIYOR BENCE HANİ ÇOK EKER ;D
Sivas gölova karayakup köyünde 50 dönüm tarlamız var safran bitkisi yapılırmı yoksa en verimli ne yaparız tarlamızda su yoktur
Bafra ovasında en karlı tarım ürünü olarak ne önerirsiniz? Ayrıca forum sayfanıza erişemiyorum.
Batı Karadeniz bölgesinde hangisi daha iyi yetişir yardımcı olur musunuz
Umit Bey, Karadenizde adam diksen çıkar. Ben de Karadenizliyim. Türkiye’nin tüm bölgelerini gezdim. Farklı bölgelerde yaşadım. Şuan Ankarada yaşıyorum. Karadenizin ikliminin veriminin kıymeti çok bilinmiyor. Arazi engebeli makinalı tarım çok yapılamıyor ama Tropikal bitkilerin çoğu Karadenizin iklimine uygun. Kivi de yapılıyor mesela. Ama Fındıktan daha çok kazandıran ürünler de var. Mesela Muz ve Kaju basit bir serada yetiştirilebilir. Ananas, Makademya, Safran, Ginseng, Çin Bambusu, Gueva, Şili Guevası, Limon, Portakal, Mandalina ve daha bir çok Tropikal ürün sera gerekmeden bile bahçelerde direkt yetişir. Bir çok peyzaj değeri olan çiçek ve ağaç da yetişebiliyor. Ev saksı bitkisini açıkta bile yetiştirip satabilirsiniz. Bir çok ozmetik bitki de bahçede direk yetiştirilebilir. Bir bitkinin soğuğa dayanıklılığı USA Hardiness Zone kriterine göre anlaşılır. Karadeniz sahilden 300 metreye kadar zone 9 iklimine sahiptir ki yazları yağışlı nemli iklimi olduğu için bu yarı tropikal iklimdir. Biraz yüksekse(300-800 metre) zone 8 olur. Bir bitkinin latincesini ve zone kelimesini google’da aratırsan 8 veya 9 a uyuyor mu görebilirsin. Bahçenin rakımına göre zone 8 mi 9 mu ona göre ürün araştır derim. Zone 10 a uygun bitkiler de serada yetişir.
Mehabalar
Ben Bandırma da bulunan arazimizde kinoa yetiştirmek istiyorum. Bölge uygun mudur?
Ayrıca bu ürünün ekilmesi , bakımı ve hasatı nasıl oluyor? Bu konuda bana bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler
Öncelikle bu işin alıcısını bul sonrası kolay yoksa kinoa elinde kalır elek lazım satamazsan ot tohumundan ayirman lazım biraz gıcırtılı iş ama bigada bitane alıcı var Ahmet Yılmaz ne kadar fiyattan alır anlaşman lazım kendisi işleyip satıyor toptancılara
Safrani aktarcilara sata bilirsiniz veya yurt disina ihracat yapa bilirsiniz bunu kepsede kulaniyorlar
Safran nereye satacaz ektik diyelim
Merhaba
Safran icin hangi bolgemiz daha elverisli.Yardimci olursaniz sevinirim.Safrani ektik ve hasatini yaptik diyelim,nasil saticaz,kiminle irtibata gecicez.
Safran bitkisi öyle her bölgede tutacak bir bitki değildir bildiğim kadarıyla Safranbolu dışında verim alabilen yoktur
Corum bölgesinde ne yetistirebilirim Safran yetistirebilir miyim ve yetiştirmek istesem nasıl satabilirim
Merhaba ben burdurda bulunan bos arazimızı degerlendirmek istiyorum geliri güzel pazar sıkıntısı olmayan çok çabuk ürün elde edebileceğimiz bir bitki olsun istiyorum ve sizin fikrinizi almak istedim yardimci olursaniz sevinirim saygilar
Safran bitkisini balkonda küçük bir sera da yetiştirmek ne kadar mümkün?
ankara ayas pinaryaka koyunde tarimsal is yapmak istiyorum ne yapa bilirim
Bitlis icin en iyi ürün kazanci icin ne ekilebilir
Hocam Kolay gelsin, arkadaşlar yorumları detaylandırmamışlar. Bu günden itibaren lavanta ve safranı araştıracağım Konyada arazilerim var ekim yapabilecek mesela satışlarını nasıl gerçekleştirebilirim?
Ardıç meyvesi yani gli gli ürününü alan bir firma var demiştiniz bu firmanın adı nedir .birde anadolu bademi alan toptanci firmalar hangileri .son olarak bahsini ettiğiniz findığın fidanını nereden bulabilirim
hocam öncelikle verdîğiniz cevaplar için size Teşekkür ederim bizim Mardin de köyde boş arazimiz vardır bunu değerlendirmek istedim neler yapabilirim diye düşündüm ve biraz da araştırdım lavanta yetiştirmeyi uygun olduğu düşündüm acaba siz bu iş için neler düşünüyorsunuz
Merhaba Sn. Sabahattin,
Toprak konusundaki fikirler için daima aynı şeyleri belirtiyoruz. Her bölgenin farklı şartları olduğu için toprak analizinin yapılması gerekiyor. Bunun için hafta içi Latifiye Mahallesi, Diyarbakır Yolu 7. Km, 47100 Artuklu/Mardin adresine mutlaka bir ziyaret gerçekleştirin.
Hocam toprak analizi yapacağım inşallah ama şuan mardin de değilim. Ben kineo ve lavanta yetiştirmeyi düşünüyorum.bu iki ürün g.doğu iklimine uygundur. bu iki ürünü yetiştirdikten sonra, bu iki ürünü satacak yurtiçi ve yurtdışı firmaları bize araştırabilir misiniz
Tamam diyelim bunlari ektik bu bitkileri satacak yurtiçi ve yurtdışı firmalar varmıdır bunlarida yazsaniz iyi olurdu
Merhaba,
Her bitki için farklı satış yolları bulunabiliyor. Örneğin hangi ürün ile ilgilenmeyi düşünüyorsunuz? Araştıralım.
safran için osmaniye bölgesinde yetiştiricilik yapılabilir mi ve sonrasında ticareti nasıl yapılır öğrenebilir miyim?
İlginç buldum.Ayrıca yeni iş fikri uyandırıyor.Doğrusu hemen düşünmeye başladım bile.
Beraz daha detaylandırılsa daha net düşünebilir okuyan.
Merhaba Sn. M.Sacid,
Hangi konuda sorularınız var acaba? Yardımcı olabiliriz.
Makedemya fındığı yetiştirme konusunda yardımcı olursanız sevinirim