1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Konkordato Komiserliği Nedir? Nasıl Olunur? Maaşları

Konkordato Komiserliği Nedir? Nasıl Olunur? Maaşları
0

Türkiye’de son dönemde sıklıkla adını duyduğumuz Konkordato ilanları yeni bir mesleğin doğmasına neden oldu. Konkordato komiserliği adındaki bu yeni pozisyona şimdiden binlerce insan başvuruda bulundu. Peki Konkordato Komiserliği Nedir? Nasıl Olunur? Maaşları ne kadar, işte ayrıntılar…

KONKORDATO NEDİR

Konkordato genel olarak şirketlerin iflastan önceki son süreçleridir. Son dönemde kur dalgalanmaları nedeniyle borçlarını ödeyemeyen birçok şirket iflas kararı öncesinde konkordato ilan etmeye başladı. Firmaların aldığı konkordato kararları genel olarak borçlarını ödeyemeyen şirketlere 3 aya yakın zaman tanınması ve şirket personelinin maaşlarının devlet tarafından ödenmesini sağlıyor. Böylelikle konkordato kararı alan firma, rahat bir nefes alarak yeniden çalışmak için uygun zemin sağlamış oluyor.

Türkiye’de son 3-4 aylık periyotta 2-3 bine yakın firma konkordato ilan etti. Konkordato ilan eden firmalara ise mahkemeler tarafından Konkordato komiserleri atanıyor, komiserler birçok farklı görevde mahkeme için çalışıyor.

KONKORDATO KOMİSERİ NEDİR? GÖREVLERİ

Mahkemelere gelen konkordato başvuruları sonrasında, firmalara konkordato komiserleri atanıyor. Konkordato komiserleri genel olarak firmaların mahkemelerdeki dosyalarıyla ilgili işlemleri yürütüyor. Konkordato komiserleri, konkordato başvurularına avukat atamak ile ilgili de çalışmaları yürütüyor ayrıca firma ile ilgili mahkemeler tarafından istenen belgeleri de incelerler. Konkordato komiserleri bir nevi icra memuru olarak çalışırlar. Komiserler ayrıca ilgili firmaya ek zaman tanınması konusunda da görüş belirtirler.

Mahkemeler tarafından şirketlere atanan konkordato komiserleri 3 ila 5 kişiden oluşuyor. Bir konkordato komiseri aynı anda 5 şirkete atanabiliyor.

KONKORDATO KOMİSERİ MAAŞLARI

Konkordato Komiserleri’nin maaşları büyük ölçüde değişkendir. Mahkeme tarafından belirlenen maaş genel olarak şirketin büyüklüğüne göre değişiyor. Genel olarak konkordato komiserleri 8 bin lira civarında maaş alabiliyor. Aynı anda birçok şirket için çalışma yürütebilen komiserlerin maaşları aldıkları mahkeme dosyasına göre belirleniyor.

NASIL KONKORDATO KOMİSERİ OLUNUR

Konkordato Komiseri olabilmek için öncelikle bazı şartları taşıyor olmanız gerekiyor.

Bunlar,

  • Türk vatandaşı olmak.
  • Tam ehliyetli olmak.
  • En az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak ve beş yıldan az olmamak üzere mesleki tecrübeye sahip bulunmak.
  • İflas etmemiş olmak.
  • Son üç yıl içinde görevin gerektirdiği özen yükümlülüğüne uymadığından dolayı konkordato komiserliği görevine son verilmemiş olmak.
  • Görevlendirildiği tarih itibarıyla disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten yasaklanmamış olmak.
  • Kamu hizmetinden yasaklı olmamak.
  • Fiilen yürütmekte olduğu mesleğinin ilgili mevzuatında, konkordato komiserliğini yürütmesine engel bir hüküm bulunmamak.
  • 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.
  • Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Evinizin Elektriğini Bedavaya Getirmenin Yolu!

Konkordato Komiserininin Yasaklılık Sebepleri;

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  • Kendisinin,
  • Karı veya kocasının, nişanlısının yahut kan ve kayın alt ve üstsoyunun veya üçüncü derece dâhil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve kayın hısımlarının,
  • Kanuni temsilcisi veya vekili, çalışanı, kayyımı ya da yasal danışmanı bulunduğu bir şahsın, menfaati olan işleri göremeyip derhal görevlendirmeyi yapan asliye ticaret mahkemesine haber vermek zorundadır. Mahkeme tarafından müracaat yerinde görülürse komiserin görevine son verilir.
  • Konkordato komiseri, görevi kapsamında kendisi veya başkaları hesabına sözleşme yapamaz, yaparsa hükümsüzdür.

Konkordato Komiserinin Yükümlülükleri

  • Görevini kanun, yönetmelik ve dürüstlük kuralları çerçevesinde tarafsız, objektif ve özenle yerine getirmek.
  • Kendisine tevdi olunan görevi bizzat yerine getirmek.
  • Görevi sebebiyle öğrendiği sırların gizliliğini sağlamak ve korumak.
  • Görevi sırasında elde ettiği bilgileri, kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler yararına doğrudan veya dolaylı bir menfaat elde etmek için kullanmamak.
  • Görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlamamak, hediye kabul etmemek ve aracılıkta bulunmamak.

Konkordato Komiseri Eğitimi

Birçok üniversite Konkordato Komiseri eğitimi vermektedir. Ücretli olarak verilen bu kurslardan bazıları;

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

24 saatlik program ile konkordato ile ilgili mevzuat eğitimi sağlanıyor ve sertifika veriliyor. Program eğitimi için kayıtlar 1.450 TL.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

24 saatlik program hazırlayan üniversite, 1 ay içerisinde uzaktan eğitim sağlıyor. Eğitime katılım bedeli 500 TL olarak belirlenmiş. Söz konusu eğitimin yüzde 70’ine katılım sağlayanlara sertifika veriliyor.

İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ

Konkordato Komiserliği eğitimi veren bir başka üniversite. Eğitim süresi 8 saatten oluşuyor ve fiyatı 800 TL + KDV. Eğitim sonunda sertifika veriliyor.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

24 saatlik eğitime katılanlara sertifika veriliyor. Program 2-3-4 Kasım tarihlerinde yapılacak. Programa katılım bedeli ise KDV dahil 1.550 TL olarak belirlenmiş.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Yalnızca Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden, Hukuk Fakültesi bölümlerinden mezun ve Çalıştığı alanda en az 5 yıl iş tecrübesine sahip kişilere eğitim programı açan üniversite toplam 24 saatlik kursa katılanlara sertifika veriyor. Programa katılım bedeli ise 1.500 TL.

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ

Konkordato Komiserliği için yeni kurs açan üniversite KDV dahil 950 TL’lik bir giriş bedeli ile hazırladığı kurs ile sertifika veriyor.

 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir