Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

0

Türkiye genelinde son dönemde en çok rağbet gören alanlardan birisi olan ceviz ağacı yetiştiriciliği, önem kazanmaya devam ediyor. Ceviz, insan hayatı için her anlamda faydalı bir ürün olarak da dünya genelinde yaygın. Anadolu topraklarına ait geçmişten günümüze büyüyerek ilerleyen bir tarım sektörü olarak karlı bir tarımsal faaliyetler için öneriyoruz.

Ceviz ağacı yetiştiriciliği olarak da bilinen bu sektör, özellikle yatırım anlamında  tarımcılara en çok kazandıran seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor.

Ceviz Nedir?

Ceviz, cevizgillere ait ağaçlarda yetişen ve ilk başta yeşil zar ile çevrili, aşırı yağlı ve içeriğinde nişasta barındıran bir yemiş türüdür.

Ceviz, bir yemiş türü olarak son derece faydalı olduğu gibi aynı zamanda ağacı da günümüzde birçok farklı sanayinin hammaddesi olarak kullanılıyor. Ceviz ağaçlarının zaman içerisinde özellikle mobilya sektöründe çok ön plana çıktığını net olarak söyleyebiliriz.

Cevizin İçeriği (Besin Değeri)

ceviz yetiştirme

Ceviz, insan vücuduna birçok farklı anlamda faydası bulunan ürünlerin başında geliyor. Tıbbi bilimlerde de en doğal tedavi içeriklerinden birisidir diyebiliriz. Cevizin içeriğinde bulunan başlıca vitaminler ve mineraller aşağıdaki gibidir;

  • A ve E vitamini
  • Folik asit
  • B1, B2 ve C vitaminleri
  • Pantotenik asit
  • Demir
  • Magnezyum
  • Bakır
  • Çinko
  • Fosfor

Zengin içeriğindeki vitaminlerden bazıları olarak dikkat çekiyor. Sağlık sektöründe de yoğunluk ile tercih edilen bir ürün diyebiliriz.

Ceviz Yetiştiriciliği İklim ve Toprak İsteği

Ceviz ağaçlarının yetiştirilmesi için uygun iklim şartları ve toprak değerleri her anlamda fark yaratıyor. Ceviz, diğer tarımsal ürünlere nazaran iklim ve toprak isteği açısından çok daha karmaşık bir üründür. Ancak detayları sunmak istiyoruz.

A-) CEVİZ İKLİM GEREKSİNİMİ

Ceviz hem sıcak havaya hem de soğuk havaya ihtiyaç duyan bir ürün olarak dikkat çeker. Kış ve İlkbahar aylarında soğuk, İlkbahar ve Yaz aylarında ise sıcak hava gereksinimi fazladır. Soğuk havalarda esas amaç soğuklama gereksinimi karşılamaktır. Sıcak havada ise büyüme ve olgunlaşmayı sağlamak olacaktır.

Soğuk hava gereksinimi (+7.0) derecenin altında bir hava sıcaklığıdır. Sıcak gereksinimi ise 25 °C ila 35 °C aralığı en ideal seçenek olacaktır. Özellikle ilk yetiştiği dönemlerde don olaylarından fazlası ile etkilenen bir ağaç türüdür.

B-) CEVİZ TOPRAK GEREKSİNİMİ

Ceviz ağacı köklerinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi ve büyüme sağlaması için toprak kalitesi ve verimi önemlidir. Toprak gereksinimi olarak killi kumlu topraklar en ideal seçeneklerdir. Tabi ki toprağın organik vitamin değerlerini koruyor olması çok daha ideal seçenekleri bizlere sunar. Killi, çakıllı ve milli topraklar ceviz gelişimini engelleyen topraklardır.

Türkiye yetiştiriciliği yapılan ceviz ağaçlarının ortalama toprak derinliği isteği ise 250 CM ila 300 CM aralığındadır. pH değeri 6 ila 7 olan topraklarda yetişmesi çok daha verimli olacaktır elbette.

Ceviz Fidanı Dikimi ile Alakalı Detaylar

Ceviz ağacı için yukarıdaki uygun iklim koşullarında ve topraklarında arazi hazırlığı tamamlandıktan sonra uygun bir şekilde fidan dikim işlemleri yapılmalıdır. Yerli ceviz ekimi yapmak amacı içerisinde iseniz 12 x 12 m, 10 x 10 m, 10 x 8 m veya 8×8 ekim aralıkları en ideal seçenektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİLİR: En İyi 12 Tarım ve Hayvancılık İş Fikirleri

Yabancı ceviz çeşidi ekecek isek bu değerlerde 5×7 dolaylarına kadar sağlam bir düşüş söz konusu olur.

Ceviz ağaçları için fidan çukurları açılırken özellikle gelişme potansiyeli dikkate alınız. Bu neden dolayı ile 55 CM ila 70 CM genişlik ve akabinde 90 CM ila 100 CM arasında bir derinliğe fidanların oturtulması çok iyi olacaktır. Aşı noktalarının toprak üzerinde kalması gerektiğini unutmayın.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Toprak İşleme, Sulama, Gübreleme ve Budama

Ceviz yetiştiriciliği yapacak isek birçok farklı aşamada ağaçların sağlıklı büyümesini ve gelişim süreçlerini takip etmemiz gerekiyor. Tam da bu noktada ilk defa ceviz yetiştiriciliği yapacak okuyucularımız için kısa ve öz bilgiler sunalım.

A-) CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK İŞLEME

Ceviz ağacı ekilecek olan toprağın dinlendirilmesi ve havalandırması son derece önemlidir. İlkbahar ayları geldiğince özellikle derince tarla sürme işlemi yapılır ve toprak havalandırılır. Derin sürülmesindeki esas amaç, yabani otların da kuruması açısından önemlidir.

Sonbahar ayları geldiği zaman ise pulluk ile tekrardan tarlayı sürmemiz gerekir. Bu işlem ile esas amaç ise yağmur ya da kar sularının her şekilde faydasını ağaca aktarmasıdır.

B-) CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA

Ceviz ağacı, zaman içerisinde suya ciddi anlamda ihtiyaç duyar. Dallanma ve gelişme safhasında su özellikle önemlidir. Ceviz ağaçlarında terleme nedeni ile su kaybı çok olacağından gereksinim de buna bağlı olarak artar.

Özellikle sıcak zamanlarda yağmur olmayacağından dolayı haftada 2 gün her ağaç kökünün diplerine kadar nüfuz etmesi gerektiğini hesap etmek önemlidir. Buna göre yoğun sulama planları yapmalısınız.

C-) CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ceviz ağaçları, toprağın kendi öz vitaminlerine de fazlası ile ihtiyaç duyan ürünlerden birisidir. Genellikle vitaminli toprağa ekim yapmak durumu söz konusu olduğundan ek gübre takviyesi olmazsa olmaz değildir. Ancak azot ihtiyacı olabilir. Toprak analizi sonucunda uygun miktarlarda azot takviyesi yapılabilir. Ceviz ağacı için toprak analizi sonucunda kullanılabilecek gübreler aşağıdaki gibidir;

  • Hayvan gübresi,
  • Azotlu gübreler,
  • Fosforlu gübreler,
  • Potasyumlu gübreler,
  • Kompoze gübreler,
  • Diamonyum gübreler,

D-) CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUDAMA

Ceviz ağaçlarında kontrollü gelişim ve büyüme her açıdan önemlidir. Özellikle sık ekim yaptı iseniz bu çok daha büyük önem taşır. Esas amacımız, ışığın ağacın her noktasına temas etmesini sağlamak olacak. Eğer ki her ağaç, yeteri kadar ışık görüyor ise budama şart değildir.

Doruk dallı budama ise ışık sorunu yaşanan dönemlerde uygulanması gereken budama yöntemidir. Aşağıdan yukarı doğru yetişme sürecinden itibaren dikkatli olmak gerekir.

Ceviz Hasadı ve Sonrası

ceviz

Ceviz ağacı tam olarak yetişmese dahi ekiminden belirli bir süre sonrasında yeşil koruma zarı altında meyve verir. Yeşil koruma dokusunun kahverengi renge çalması ve çatlaması, iç cevizin olgunlaşması anlamına gelmektedir. Dolayısı ile bu durumda hasat mümkün hale gelebilir.

Günümüzde ceviz hasatı el ile yapılabildiği gibi özel ceviz toplama makineleri ile de yapılabilir. Bu tamamen sizlerin tercihine kalmış bir mesele.

Ceviz hasatı sonrasında ise verimliliği korumak çok önemlidir. Bu neden dolayısı ile toplanan kabuklu cevizleri kurutmak, nemli bir ortamda TSE standartları gereğince bekletmek ve depolamak gerekir.

Cevizin Faydaları

Ceviz, insan hayatı için en önemli seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Beyin şeklindeki tasarımı ile de bilindiği için insan zihni için de çok faydalı bir üründür. Genel olarak faydalarına değinecek olursak;

  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
  • Bağırsakları temizler ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
  • Omega 3 bileşeni açısından zengin bir üründür.
  • Kanser ile mücadele konusunda etkilidir.
  • Kan basıncının kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıkları için etkili bir üründür.
  • Beyin gelişimi ve zihinsel hareketlilik açısından sağlıklıdır.
  • Vücut içerisinde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Diyabet sorununu oluşmadan engeller.
  • Akciğer hastalıklarının tamamı ile mücadele eder.
  • Kolesterol sorununu ortadan kaldırır.
  • Saç bakımı konusunda etkin bir kür olarak kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir