HIZLI ERİŞİM
- PROJE KARAR SÜRECİ
- TAVUK ÇİFTLİĞİ PROJESİ İŞ PLANI
- DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Karlı Tavuk Cinsleri
- SERMAYE TEMİNİ
- NE KADAR PARA LAZIM – MALİYETİ
- TAVUK ÇİFTLİĞİ KURMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
- BİR ÇİFTLİKTE ÇALIŞIN
- TAVUK ÇİFTLİĞİ KURULUMU – AŞAMA 1
- TAVUK SEÇİMİ
- TAVUK YEMİ FİYATLARI
- HAZIR SİSTEM TAVUK ÇİFTLİĞİ YOK MU
- TAVUK ve YUMURTALARIN SATIŞ SÜRECİ
- İŞLETMENİN GELİŞTİRİLMESİ
- TAVUK ÇİFTLİĞİ NE KADAR KAZANDIRIR – YUMURTA KAZANCI
- BAŞARI HİKAYELERİ
- SON OLARAK
- EKLEME: YUMURTA FİYATLARI ARTIYOR
Tavuk Çiftliği, son dönemde yumurta ve tavuk eti fiyatlarının ciddi artış yaşaması ile kar marjı daha fazla yükselen bir sektör haline geldi. Tavuk çiftliği projesi kurmak ve yumurta üretimi yapmak istiyorsanız sıfırdan başlayarak aklınıza takılabilecek bütün sorulara yanıtlar bulmaya çalışacağız.
Tavuk çiftliği kurmak son dönemin en karlı yatırımları arasında yer alıyor. Başarılı, geliştirilebilir ve pazar sorunu olmayan bir iş fikri arıyorsanız eğer tavuk çiftliği kurmak için mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz. Tavuk çiftlikleri uzun vadede çok karlı bir iş fikridir. Lakin her işte olduğu gibi bu işin de birçok püf noktası bulunmaktadır. Tavuk çiftliği kurmak düşündüğünüz kadar basit bir iş fikri olmayabilir.
Öncelikle Tavuk Çiftliği Projesi Kurmak isteyenlere ilk uyarımızı yapalım, “Bu iş oturarak yapılmaz, işin ilk gününden itibaren yoğun bir şekilde çalışmalısınız“. Bu uyarımızı yaptığımıza göre nasıl bir iş ile karşı karşıya olduğunuza yönelik birkaç fikre sahip olmuşsunuzdur.
Şimdi yumurta üretimine odaklanmak amacıyla tavuk çiftliği kurmak isteyenler için rehberimize geçelim.
PROJE KARAR SÜRECİ
- Tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız iş planından önce proje karar sürecine odaklanmalısınız. Çünkü projeniz genellikle sonradan değiştirilebilir olmayacaktır, bu nedenle hemen bilgisayarınızdan bir Not Defteri açın ve proje karar süreci adındaki bir dosya oluşturun.
- Tavuk Çiftliği Projesi Kurmak istiyorsanız işinizi çiftlikte mi yoksa açık alanda yani merada mı yapacağınıza karar vermelisiniz.
- Mera yani salma tavukçuluk işinde çok daha düşük sermayeler ile çalışabileceğinizi belirtelim. Ancak genel bir makineleşmiş tavuk çiftliğinde ise yüksek oranda sermayeler, en az 5-6 istihdam, bol resmi çalışma gerektirecektir.
TAVUK ÇİFTLİĞİ PROJESİ İŞ PLANI
Tavuk çiftliği açmak gibi kapsamlı bir proje yapmak bir market açmaya benzemez. Bu iş için Proje Karar Süreci’nin ardından İŞ PLANI oluşturmanız gerekiyor.
- İş planınızı hazırlarken çiftlik mi yoksa mera mı konusunda karar vermeyi aştığınızı varsayıyoruz. Çünkü iş planı için bunu kararlaştırmalısınız.
- Merada yani daha küçük çaplı bir tavuk çiftliği açacaksanız bunun yer temini, en az 2 personel istihdamı, tavukların güvenliğinin sağlanması, tavuk yemlerinin bulunması ve tavukların satışı konusunda iş planı hazırlayacaksanız.
- Tavuk çiftliği açacaksanız ise, yine yer temini, en az 5-6 personel istihdamı, çiftliğin kurulması, çiftliğin elektrik, su ve soğutma çalışmaları, tavuk yemlerinin temini, Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekliliklerinin karşılanması, en az 1 veteriner ile yıllık anlaşma, tavukların satışı gibi konularda iş planınıza ihtiyacınız olacak.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Karlı Tavuk Cinsleri
SERMAYE TEMİNİ
Tavuk çiftliği kurmak için önemli bir sermayeye ihtiyacınız olacak. Sermaye bulmak için yer temini yaptıktan sonra herhangi bir bankadan iş kredisi çekebilirsiniz. Bankalar bu konudaki kararlılığınıza ve iş planınızın sunulmasına göre sizlerle ilgilenecektir. Ayrıca bakanlık izninizi aldıktan sonra bankalardan kredi çekme şansınız artacaktır. Ancak mera tavuk çiftliği için çok yüksek sermayelere ihtiyacınız olmadığını belirtelim. Tavuk çiftliği işinde, çiftlik kapasitesi önemli bir faktördür.
NE KADAR PARA LAZIM – MALİYETİ
Tavuk çiftliği işine girmek isteyenlerin en çok sorduğu soruların başında gelen “Ne Kadar Para & Sermaye Lazım” sorusunun cevabı ise iş planınızda gizli. Bu konuya birkaç örnek ile cevap verelim.
- Mera tavukçuluğunu 100 tavuk ile de yapabilirsiniz. 100 tavuklu küçük bir mera çiftliğinin tüm maaliyeti 30 bin lira civarındadır. Bu maliyetin büyük kısmı ise çiftliğin kurulması, 1 yıllık yem temini, çiftliğin güvenliğinin sağlanması gibi ücretlerdir. Yani 200 tavuklu bir mera çiftliğinin maliyeti 60 bin lira olmaz, maksimum 40 bin lira olur. Tavuklar düşündüğünüz kadar pahalı değil, bu konuda bilgileri vereceğiz.
- Genel tavuk çiftliğinde sermaye ihtiyacı ise daha fazladır. Genel tavuk çiftliklerinde 100 tavuk bulunmaz, minimum 1000 tavuk bulunur ve bu tür bir tavuk çiftliğinin kurulması için minimum 200 bin lira sermaye gerekir. Bu masrafların içerisinde yine en büyük masraf çiftliğin kurulmasıdır.
TAVUK ÇİFTLİĞİ KURMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Rehberimizin buraya kadar olan kısmını iyice okuduysanız eğer bu iş için kısa da olsa birçok önemli bilgiye sahip olmuşsunuzdur. Ancak bu iş için bazı bilinmesi gerekenlere değinmemiz gerekiyor, çünkü zarar etmenizi istemiyoruz.
- Tavuk çiftliği işini kurmak masabaşı işlere benzemez. Bu iş 24 saat aktif bir iştir ve tavukların daima güvende olması, sürekli incelenmesi ve tavukların kümeslerden alınması nedeniyle pek oturacak vaktiniz olmaz.
- Her aldığınız personel masraf olması nedeniyle çok fazla personel istihdam edemezsiniz. Hele hele mera çiftliği açacaksanız eğer çok fazla personel alamazsınız, çünkü bu işte öyle çok aşırı bir kar elde etmek zordur.
- Genel tavuk çiftliği kurmak ise çok maliyetli ve bol sermaye isteyen bir iştir. Bu iş için minimum 200 bin lira sermayeye ihtiyacınız olacak. Eğer tüm paranız 200 bin liraya yakın bir para ise bu iş için mutlaka kenarda köşede 50-60 bin lira ek paranızın olması gerekir. Çünkü her iş sürprizler içerir ve ek masraflar çıkabilir.
- Tavuk çiftliği açacaksanız eğer ayrıca bu işi biraz da olsa sevmeniz gerekir. Çünkü hayatınızın büyük bir kısmında işiniz odak noktası olacak. Zamanla işinizi büyütünceye kadar bu süreç böyle devam edecek.
- Tavuk çiftliklerinin en büyük tehlikesi ile sağlıktır. Sık sık tavuk çiftliklerindeki tüm tavukların hastalandığını hatta telef olduklarını duymuşsunuzdur. Bu işin doğasında var ve ne kadar iyi bir planlama yaparsanız yapın bazen dünyanın en iyi tavuk çiftliklerinde bile bu durum yaşanabilmektedir ve bu tür sorunlara hazırlıklı olmanız gerekir.
- Tavuk çiftliklerinde kar mevsimlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu konuya hazırlıklı olmalısınız zira ek sermayeniz yoksa bu dönemleri geçirmeniz büyük sıkıntı oluşturabilir.
BİR ÇİFTLİKTE ÇALIŞIN
- Tavuk çiftliği açmak konusunda tam kararlı olduğunuza inanıyorsanız eğer sizin çiftliği açmadan önce halihazırdaki bir çiftlikte 1-2 hafta çalışmanızı yada sık sık ziyaret etmenizi öneriyoruz. Şehrinizde bulunsun bulunmasın bu iş için 1-2 hafta bir çiftliği ziyaret etmeniz harika bilgilere sahip olmanızı sağlayacak. Tavuk çiftliği işi kağıt üzerinde çok karlı ve yapılabilecek bir iş olarak görülebilir ancak deneyim çoğu konuda her şeydir. Bu nedenle bir tavuk çiftliğinde 1-2 hafta geçirmenizin size birçok konuda faydası dokunacaktır.
- Tavuk çiftliklerine giderek onlara bu konuda iyi niyetli olduğunuzu söylerseniz eğer sizlere yardımcı olmaya çalışacaklardır.
- Tavuk çiftliği işinin zahmetli olduğunu ve daima başında olmanız gerektiğini unutmayın. Bir market açmak, kuaför açmak gibi bir iş değildir. Bu işte sürekli yönlendirme, profesyonel çalışma, personel uyumu gibi konularda sürekli çalışma yapmanız gerekir.
TAVUK ÇİFTLİĞİ KURULUMU – AŞAMA 1
Tavuk çiftliği konusunda bilmeniz gerektiği hemen hemen her konuyu açıklığa kavuşturduk. Şimdi buraya kadar olan kısım için hala olumlu görüşünüz sürüyorsa eğer artık tavuk çiftliği kurulumuna başlayabilirsiniz.
YER TEMİNİ
Tavuk çiftliği açacağınız yer için her şeyden önce yer temini yapmanız gerekiyor. Tavuk çiftliği işini merada yapacaksanız eğer, tavuk çiftliğinizin bulunacağı yerin KIŞ mevsimini görmemesi gerekir. Zira merada tavuk çiftliği açmak istiyorsanız bu çiftliğinizi kış şartlarına uydurmak çok zahmetli ve masraflı bir iştir. Ancak genel bir tavuk çiftliği açacaksanız yer temini konusunda çok büyük bir sıkıntınız olmayacaktır çünkü zaten bu alan kapalı olacak.
Ancak her halükarda tavuk çiftliğinizin şehir dışında olması gerekiyor, çünkü tavuk çiftlikleri koku yapar, ses konusunda sıkıntı çıkartabilir. Bu nedenle şehir içerisinde zaten belediyelerden dahi izin almanız pek mümkün değildir. İkinci husus olarak tavuk çiftliğinizi kuracağınız alanın size ait olması önem taşıyor. Çünkü bu tür alanlarda olası bir sıkıntıda taşınmak masraflıdır, bu nedenle bulunduğunuz çiftlik arazisinin size ait olması büyük bir avantaj sağlar.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Para Kazandıran HARİKA 62 İş Fikri
PERSONEL TEMİNİ
Salma tavukçuluk işini eğer tavuk sayınız binin altındaysa 1-2 kişi ile bile yürütebilirsiniz. Ancak çiftlik açacaksanız eğer bunun için zorunlu olan bazı personellere ihtiyacınız olacak. 10 bin tavuklu bir tesis için minimum 8 personel ihtiyacınız olacak. Zorunlu personeller kanunda belirtilmiş olup sık sık değişiklik göstermesi nedeniyle bu net bilgiyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘ndan almanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin bakanlık sık sık veteriner ihtiyacı konusunda değişiklikler yapmaktadır ve esnek davranmak için çalışma yürütmektedir. Bir veteriner istihdamı bile minimum aylık 4 bin lira masraf anlamına gelir.
TAVUK ÇİFTLİĞİ MALZEMELERİ
Tavuk çiftliği kurmak için bazı teçhizatlara, ürünlere ve makinelere ihtiyacınız olacak. Mera tavukçuluğunda bu tür ihtiyaçlar çok fazla değildir. Mera tavukçuluğu için tavukların gece kalabileceği bir kümes, tavukların yumurtlayacağı kaplar ve mera alanının hayvanlardan korunması için bir çit gerekli olacak.
Ancak genel çiftlik tavukçuluğunda bu tür konularda profesyonel bir çalışma yapmanız gerekiyor, zira Genel Tavuk Çiftliklerinde bu tür teçhizat teminleri düşündüğünüzden daha fazladır. Genel bir tavuk çiftliğinde bulunması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- SULUK
- YEMLİK
- CİVCİV BÖLMELERİ
- AYAKLI KAFES
- KONTEYNER KASA
- ASKILI SERPME YEMLEME
- HİJYENİK PLASTİK PALET
- TAVUK TAŞIMA KAFESİ
- YUMURTA VAKUM PLASTİĞİ
- YUMURTA KASASI
- KULUÇKA MAKİNESİ
- ASKILI SULAMA MAKİNESİ
- HAVALANDIRMA FANI
- SOĞUTMA SİSTEMLERİ
- ISITMA SİSTEMLERİ
- TÜY YOLMA EKİPMANLARI
- AYDINLATMA SİSTEMLERİ
- İLAÇLAMA SİSTEMLERİ
- AŞILAMA SİSTEMLERİ
- TAVUK EŞİLEME PLASTİKLERİ
İhtiyaç listeniz tam olarak bunlar. Bunların miktarları ve sayıları ise kuracağınız çiftliğin büyüklüğüne ve tavuk sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin 4000 tavuk için 200 yumurta kasası yeterliyken, 8000 tavuk için 400 yumurta kasası ihtiyacınız doğacak. Diğer sistem ve makinelerde de durum aynıdır. Bu makine ve sistem kurulumlarını yapan firmalar bu konuda temel bilgilere sahip olduğu için adet ve sistem büyüklüğü konusunda kafanız rahat olabilir.
TAVUK SEÇİMİ
Tavuk çiftliğinin kuruldu ve tavuk ekipmanlarınız, sistemleriniz tam anlamıyla hazır. Sıra haliyle tavuk seçiminde. Bu kısım ise tavuk çiftliklerinin en önemli kısmıdır. Tavuk seçimi konusunda en önemli bilgileri bulunduğunuz ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alabilmeniz mümkündür. Çünkü, her tavuk her bölgede tam anlamıyla verim vermeyebilir ve bazen bakanlık bazı tavuk çiftleri için hibe programları düzenlemektedir. Sizde bu fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Şimdi hep birlikte tavuklara ve özelliklerine göz atalım.
- Lohman Brown: Dünyada tavuk çiftliklerinde en çok kullanılan tavuk türüdür. Lohman Brown tavuklarının bu kadar kullanılmasının nedeni ise tabii ki ticari olarak en iyi verimi vermesinden dolayıdır. Lohman Brown tavukları yaklaşık 19 hafta sonra yumurta vermeye başlarlar. Yılda ortalama 280 yumurta veren bu tavukların günlük yem tüketimi ise 105 gram civarındadır. Ayrıca bu tavukların yumurtaları kahverengidir, ayrıca yetişkin tavuklar ortalama 2 kilogram 150 gram civarındadır. Hem yumurta hemde tavukçuluk için en çok tercih edilen tür bu. Lohman tavuklarının en önemli dezavantajı ise çok hassas olmalarıdır, bu tür için çok titiz olmanız ve her şeyi doğru yapmanız gerekiyor.
- Ataks Tavuk: Ankara’da Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde üretilen bu tavuklar çok dayanıklı ve verimli bir türdür. Ataks tavuklar Türkiye tescillidir ve yumurta üretimi konusunda dünyanın önde gelen tavuk türlerinden biridir. Ataks tavukları ortalama olarak 19 haftada yumurtaya girer. 21’nci haftada da tavukçuluğa uygun hale gelir. Bu tavuk türü her yıl ortalama 270 yumurta verir. Ataks tavuklarının yumurtaları genellikle krem rengidir. Ataks tavuklar, Lohman Brown tavuklarına göre 10 gram daha fazla günlük yem tüketir. Ataks tavuklar ise Lohman’lara göre daha dayanıklıdır. Bu tavuk türüne ilgi duyuyorsanız 1. kan olarak adlandırılan cinsi tavsiye ediyoruz.
- Nick Brown: Lohman Brown tavuklarına çok benzerlik gösterir ancak bu tavuklar genellikle yumurta için değil tavukçuluk için kullanılır. 19’ncu haftada tavukçuluğa uygun hale gelir. Yıllık 260’a yakın yumurta üretimi sağlar.
- Pleymut Tavuk: Salma tavukçuluk yapmak isteyenler için en iyi türdür. Diğer türlere göre çok daha fazla yem tüketimi yapan Pleymut tavukların günlük ortalama yem tüketimi 130 gramdır. Ortalama yıllık yumurta üretimi 240’dır. Pleymut tavukları Anadolu’da çilli tavuk olarak adlandırılır.
- Ligorin(Leghorn) Tavukları: Dünya üzerinde en çok beslenilen ve üretimi gerçekleştirilen tavuk türüdür. Beyaz yumurta veren Ligorin’ler yıllık ortalama 330 yumurta verir. Ligorin’ler ayrıca diğer türlere göre çok daha az bir miktar olan 95 gram ortalama bir yem tüketir. Bu türün en büyük dezavantajı ise beyaz yumurta vermesidir. Piyasada beyaz yumurta doğal olarak görünmemesi nedeniyle bu tavuklara ilgi her geçen yıl daha da azalmaktadır.
- Australorp Tavuk: Ayrıntılı rehberimiz; Australorp tavuk
TAVUK YEMİ FİYATLARI
Mera tavukçuluğu ve yumurtacılığı yapacaksanız eğer tavuk yemi konusunda çok fazla bir sıkıntınız olmayacağını düşünebilirsiniz ancak gerçekler pek de öyle değildir. Salma tavukçuluk yapsanız bile yem almanız gerekiyor. Çünkü bu iş 1-2 tavuk besleyip günde 1 yumurta almakla dönmez. Tavuklarınızın daima diri kalmasını ve sık sık yumurta üretmesini istiyorsanız yem kullanmanız gerekiyor. Hem doğal tavukçuluk hemde çiftlik tavukçuluğunda da yem yüzde 100 bir ihtiyaçtır. Fikir olması açısından yemler hakkında kısaca bilgi verelim.
DOĞAL TAVUK YEMİ: Doğal yumurta yemlerinin kilogramı ortalama 1.40 lira civarındadır. Bu tür yemler tavuklarınız için olmazsa olmazdır. Eğer tavuklarınızdan iyi bir verim almak istiyorsanız doğal yumurta yemi kullanmanız gerekiyor.
ÇİFTLİK TAVUK YEMİ: Bu tavukların yemlerinin kilogramı ortalama olarak 1.30 lira civarındadır. Zaten bu konuda başka bir alternatifiniz de yoktur. Çiftlik tavuk yemleri büyük ölçüde bu işin en büyük masraflarından biridir.
BASİT HESAPLAMA: Ortalama olarak Lohman Brown tavuklarının 1 tanesi günlük 105 gram yem tüketir. Yani 10 tavuk ortalama 1 kilogram, 100 tavuk 10 kilogram, 1000 tavuk ise günde 100 kilogram yeme ihtiyaç duyar. Bu da 1000 tavuk için günlük yem masrafı 140 lira civarındadır. Bu nedenle bu yüksek masraflardan kurtulmak için sizin yemlere alternatif bazı doğal ürünler de bulmanız gerekecektir. Tavuklar sebze, meyve gibi şeyleri de sıklıkla tüketir. Yemlerin arasına bu tür besinleri de karıştırmanız masraflarınızı bir oranda düşürecektir.
ÖNEMLİ NOT: Tavuk yemi fiyatları 2018 yılında yüzde 20’lik bir artış yaşadı. Söz konusu artış hesaplamaya dahil edilmemiştir.
HAZIR SİSTEM TAVUK ÇİFTLİĞİ YOK MU
Sık sık tavuk çiftliği işine girmek isteyenlerden duyduğumuz bir soru var. “Benim yeterli sermayem var ama bu kadar uğraşmak istemiyorum, hazır bir tavuk çiftliği kuran bir şirket yok mu“. Evet var, Türkiye’de onlarca şirket hazır kurulum anahtar teslim tavuk çiftliği kurulumu yapmaktadır. Bu şirketlere ulaşarak tavuk sayısına paralel bir tavuk çiftliği paketi satın alabiliyorsunuz. Ayrıca bu tür şirketler tavuk çiftliklerinin tüm ihtiyaçları konusunda bilgilidir ve bu bilgileri de otomatik olarak satın almış oluyorsunuz. Bu tür bir şirketle çalışmanın tek dezavantajı maliyetinizin yüzde 20 civarında artacak olmasıdır. Bu artış ise önemli farklar oluşturacaktır.
TAVUK ve YUMURTALARIN SATIŞ SÜRECİ
Tesisinizi kurdunuz, yarkaları satın aldınız, yarkaları büyüttünüz ve artık satış zamanı geldi.
Tavuk ve yumurta satışı konusunda çok farklı fikirlere odaklanabilirsiniz. Öncelikle gerçekten ciddi bir potansiyele sahip olduğunuzu düşünüyor ve yeterli sermeyeniz bulunuyorsa kendi markanızı kurabilirsiniz. İster tavuk, ister yumurta konusunda kendi markanızı oluşturmak kısa değil ama uzun vadede sizi çok güzel noktalara getirebilir. Kendi markanızı kurmak ve ürünlerinizi başka firmalara satmak konusunda size birkaç önemli bilgi vermek istiyoruz.
KENDİ MARKAMI KURMAK İSTİYORUM DİYENLER İÇİN
Kendi markanızı kuracaksanız eğer öncelikle çiftliğinize ek olarak bir satış ofisiniz ve genel merkeziniz olması gerekecek. Resmi işlemler konusu en kolay süreçtir, 1-2 haftalık maliye – belediye sürecinin ardından markanız hazır hale gelir. Önemli olan bu markanın satış yapabilmesidir. Bu sürece giriş yapacaksanız eğer mallarınızı daha ilk günden satın alacak iş yerleri bulmanız gerekecek.
Her firma yeni bir markaya hazırlıklı değildir çünkü halihazırda bazı firmalar ile anlaşmalar yapılmıştır ve bu anlaşmalardan geri dönmek pek mümkün değildir. Bu nedenle eğer kendi markanızı kurmayı planlıyorsanız ürünlerinizin elinizde kalmaması için bu süreci önceden planlamanız gerekiyor. Bu konuyu aştıysanız yani ürünlerinizi ilk günden alacak bir market veya restoranla anlaştıysanız eğer ürünlerinizi ilk etapta daha uygun fiyatlar ile bu firmalara verebilirsiniz. Markanızı yönetmek ve büyütmek için ise reklama ihtiyaç duyacaksınız. Bol reklam gerekli ve bunun için de bol sermayeye ihtiyacınız olacak.
TV reklamları, gazete reklamları, internet reklamları ve dahası. Bu konuda olabildiğiniz kadar aktif olmak kısa vadede markanıza olan ilgiyi artıracaktır. Bu konuda agresif bir politika ilerlemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bu 1-2 aylık reklam süresince müşterileriniz sizden memnun kalırsa bu süreden sonra hiç reklama ihtiyaç bile duymayabilirsiniz. Zira bu tür bir ilginin ardından reklamınız kendi kendine büyümeye başlar. Ancak tabii ki müşterilerin ürünlerinizden memnun kalması gerekiyor. Marka bilinirliliği için çalışan bazı profesyonel firmalar da bulunmaktadır, bu firmalar ile de çalışabilirsiniz. Ancak tüm bu süreç için minimum 1-2 milyon liraya ihtiyacınız olacak. Yeni bir marka çıkarmak düşündüğünüz kadar kolay değil.
BAŞKA FİRMALARA SATMAK İSTİYORUM DİYENLER İÇİN
Tavuk ve yumurtalarınızı başka firmalara satmak istiyorsanız eğer bu çok basit bir süreçtir. Hemen hemen Türkiye’de bilindik 10-12 tavuk ve yumurta firması vardır. Ürünleriniz için bu firmalara sadece 1 telefon etmeniz yeterli. Bu tür şirketler hemen size bir personel gönderir ve tesislerinizi, ürünlerinizi inceledikten sonra size teklif yaparlar. Tüm bu şirketlere ulaşmayı ve hepsinden teklif almayı ihmal etmeyin. En iyi teklifi verenle çalışabilirsiniz. Türkiye’de onbinlerce tavuğu bulunan bir çok tesisin bile kendi markasını kurmadığını belirtelim.
İŞLETMENİN GELİŞTİRİLMESİ
Tavuk çiftliğinizi kurdunuz, tavuk ve yumurta satışlarını da gayet başarılı bir şekilde yürüttüğünüzü varsayalım. Bir süre bu şekilde işleri tam anlamıyla otomatikleştirmeyi başarırsanız eğer şirketinizi büyütmek için de yeni çalışmalar yapmayı ihmal etmeyin. Şuanda Türkiye’nin en büyük tavuk çiftlikleri bu işe 5-10 bin tavukla girmiştir ve çoğunun şuanda yüzbini aşkın tavuğu bulunmaktadır. Bu işte büyümek esastır ve düşündüğünüz kadar zor bir süreç değildir. 5 bin tavuk ile bu işe girdiyseniz eğer her yıl tavuk sayınızı minimum yüzde 10 artırmak için proje hazırlayın. Yer temini yaparken bir gün çok büyüyebilme potansiyelinizi de asla unutmayın. Tavuk çiftlikleri çok kazançlıdır ve büyük bir sorun olmaması durumunda büyümeye çok açık bir iş koludur.
TAVUK ÇİFTLİĞİ NE KADAR KAZANDIRIR – YUMURTA KAZANCI
Tavuk çiftliği kuracaksanız eğer bir de gelirinizin istediğiniz düzeyde olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bu işten inanılmaz bir kar mı bekliyorsunuz yoksa orta düzey bir şirket beklentisi mi bu konuyu netleştirelim. Tavuk çiftliği ne kadar kazandırır sorusunun aslında tam bir net yanıtı yok. Ancak bin tavuklu bir çiftliğin ortalama aylık geliri 3-4 bin lira civarındadır. Yumurta kazançlarına ek olarak bu tavukların sonradan tavukçuluk şirketlerine satışı ile birlikte ortalama aylık net geliriniz 5 bin lirayı aşar. Bu nedenle tavuk sayınız geliriniz ile paralel olarak büyük önem taşıyor. Yani 10 bin tavuklu bir çiftlik ortalama aylık 50 bin lira gelir sağlar.
Tavuk çiftliklerinin geliri ise kağıt üzerinde farklıdır. Bir çok çiftliğin ek masrafları bulunur. Örneğin çiftlik bulunan alanın her ay kira vermesi geliri düşürür. Ayrıca tavuk çiftliklerinin elektrik masrafları da büyük önem taşır. Eğer bulunduğunuz yer kışları sert ve yazları çok sıcak bir bölgedeyse sizin soğutma ve ısıtma masraflarınız çok yükselecek ve bu nedenle geliriniz büyük oranda düşebilir. Ayrıca tavuklarınızın bazı dönemde hastalabileceğini de unutmayın. Bu nedenle tavuk çiftliklerinde gelir değişkendir ancak 1 yılı geride bıraktıktan sonra tüm her şeyi öğrenecek ve zamanla gelirinizi artırmak için yeni bilgilere deneyim nedeniyle sahip olacaksınız.
BAŞARI HİKAYELERİ
Türkiye’de tavuk çiftliği açarak Başarı Hikayesi oluşturmayı başaranların hikayelerine göz atalım. Ayrıca sitemizde yer alan Başarı Hikayeleri bölümünde de bir çok ilham veren hikayeyi bulabilirsiniz.
KAHRAMANMARAŞ – Mehmet Ali Koca
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 65 yaşındaki Mehmet Ali Koca, bankadan 70 bin lira kredi aldı ve üzerine tüm birikimi olan 60 bin lirayı ekleyerek bin 350 tavuk ile tavuk çiftliği kurdu. Her gün bin 100’den fazla organik tavuk yumurtası üretimi yapan çiftliğinin siparişlere yetişemediğini ifade eden Koca, tavuklarının hormonsuz olduğunu ve elde ettiği yumurtaları her gün paketleyerek şehirdeki marketlere götürdüğünü belirtti. Tavukları 16 bin liraya aldığını söyleyen Koca, organik yumurtalarına büyük ilgi olduğunu ve kısa sürede çiftliğini büyütmek istediğini açıkladı. AYRINTILAR…
AMASYA – Nurhan Çolban
Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan Nurhan Çolban, işsiz kaldıktan sonra başvurduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan aldığı 15 bin liralık kredi ile gezen tavuk çiftliği kurdu. 3 dönümlük arazide eşi ile birlikte tavuk çiftliğini kurduklarını ifade eden Çolban, her gün yaklaşık 700 organik yumurta ürettiklerini ve bu yumurtaların aylık 3-4 bin lira gelir sağladığını söyledi. Aldıkları kredilerinin geri ödemelerini sorunsuz yaptıklarını belirten Çolban, kredi sona erdikten sonra bin 500 tavuk daha alacaklarını söyledi. AYRINTILAR…
SİVAS – Şemsettin Göl
Sivas’ın Hafik ilçesinde işsiz olan 36 yaşındaki Şemsettin Göl, kendi arazisine Serbest Sistem Organik Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması Projesi ile hibeyle 200 tavukluk prefabrik bir çiftlik kurdu. Bu çiftlikte 200 yumurta ile üretime başladığını belirten Göl, yıl içerisinde bin tavuk sayısına ulaştığını söyledi. Ayda 5 bin lira gelir elde ettiğini ve her geçen gün gelirinin arttığını belirten Göl, “Tavuklarım tamamen organik bir ortamda ve organik besinler ile büyüyor. Kesinlikle hormon veya katkı maddesi kullanmıyoruz bu nedenle yumurtalarımızın harika bir tadı var” dedi. AYRINTILAR…
SON OLARAK
Tavuk çiftliği işine girmek istiyorsanız son olarak bu işi doğru ve düzgün bir şekilde yapacaksanız eğer bu sektörde mutlaka para kazanacağınızı belirtelim. Türkiye’de tavuk – yumurta üretimi ve tavuk – yumurta tüketimi her yıl artış göstermektedir. Ayrıca yumurta fiyatları da hiç de düşük seviyelerde değildir. Hele hele organik yumurtalar, diğer sanayi tipi denilen yumurta fiyatlarının çoğu zaman 2 katına satılmaktadır. Yumurta işi yapan kimse kolay kolay zarar elde etmez, bu işte sadece tutunmak önemlidir. Çünkü yumurta daima alıcı bulan bir besindir ve bu ürünün satışı konusunda herhangi bir sorun yoktur. Önemli olan ürününüzü bir kere satın alan birinin ürününüze ilgi göstermesi ve onu karalamamasıdır. Eğer bu sıkıntıyı yaşamazsanız tavuk çiftliğiniz daima gelişir ve sürekli olarak geliriniz artar.
Tavuk çiftlikleri düzenli bir gelir sağladığı gibi geliştirilmeye en açık iş kolları arasında yer alıyor. 2-3 bin tavuk ile bu işe başlayan birçok yatırımcı her yıl tavuk sayısını 3-4 katına çıkartabiliyor, sektörde pazarlama sorunu bulunmaması nedeniyle tavuk çiftliği kurmak kesinlikle karlı iş kolları arasında yer alıyor.
EKLEME: YUMURTA FİYATLARI ARTIYOR
Son dönemde marketlerde perakende olarak 30’lu yumurta fiyatları 25 liraya kadar yükseliş gösterdi. Toptancılarda ki fiyatlar da geçen yıla göre yüzde 70 artarak tane başına 41 kuruşu aşmış durumda. Yumurta fiyatlarındaki yükselişlerin genel nedeni maliyetlerdeki yükselişler olsa da, tavuk çiftliklerindeki kar marjı geçen yıla göre yüzde 20‘den fazla arttı.
Türkiye’de en karlı sektörler arasında yer alan tavuk yumurtası sektörü ciddi bir pazara sahip olması nedeniyle yıllardır karlılığını sürdürüyor. Yumurta sektörüne giriş yapmak için ister 100 tavuklu küçük bir köy ortamında üretim yapın, ister 10 bin tavuk ile çiftlik kurun, her düzeydeki sermaye tutarları için önemli düzeyde potansiyel var. Ayrıntılar için tıklayınız.
Tavuk çiftlikleri konusunda bütün sorularınızı aşağıdaki YORUM bölümünden uzman arkadaşlarımıza yöneltebilirsiniz.
2008 yılında 500 tavuk ile bu işe başladım. İlk yıl para kazanmadım ama sonraki her yıl kar oranım da tavuk sayımda arttı. Şimdi Afyon da 28 bin tavuk şirketinin sahibiyim. Bu konuyu rastgele gördüm sadece şunh söylemek istiyorum asla pes etmeyin. Tavuk işi çok karlı