1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? DETAYLI REHBER

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? DETAYLI REHBER
0

Dijital pazarlama genel olarak ilgi oluşturmak, potansiyel müşteriler bulmak ve satışları artırmak için birlikte çalışan birçok konuyu kapsamaktadır. Bununla birlikte, her dijital pazarlama taktiğinin ne olduğunu ve nasıl işlediğini bilmek ve pazarlama bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız işinize nasıl yardımcı olabileceğini bilmek, ipuçlarını kavramak, daha hızlı hareket etmek önemlidir.

Dijital pazarlama için en sık sorulan soruyla başlayalım:

Sosyal medya yönetimi nedir?

Muhtemelen Facebook, Instagram veya Twitter gibi sosyal medya kanallarına aşınasınız. Ancak bu kanalların küçük işletmenizin büyümesinde nasıl kullanıldığını biliyor musunuz? Sosyal medya yönetiminin işletmeniz için neyi ifade ettiğini belirlemek ile yola başlamak önemlidir?

Amacınız nedir; İlgi oluşturmak, potansiyel müşteriler bulmak, satışları artırmak, hedef kitleleri oluşturmak, marka gücünü artırmak, bilinirlilik sağlamak…

Dijital pazarlama konusunda aktif bir süreç elde etmek ve başarılı olmak için sosyal medya artık bir gereklilik değil, zorunluluktur. Ancak sosyal medyayı amatör olarak kullanarak işletmenize pek değer katamayabilirsiniz, bunun için profesyonel olarak hareket etmeli ve Sosyal Medya Yönetimi konusunda başlangıç seviyesinin üstüne ilerlemelisiniz.

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ NEDİR?

sosyal medya

Sosyal medya yönetimi, çevrimiçi etkileşimlerinizi ve içeriğinizi Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube ve Pinterest gibi sosyal medya kanallarında yönetme sürecidir .

Sosyal medya yönetimi, şirketinizin sosyal medya profillerine paylaşımlar yayınlamanın ötesinde bir süreçtir.

Sosyal medya yönetimi ile ilgili görevlerden sadece birkaçı:

Platformları Seçmek

Sosyal medya ile yönetim sürecine başlamadan önce doğru platformları seçmek önemlidir. Aksi durumda potansiyel müşterileri kaybedebilir veya enerjinizi boşa harcayabilirsiniz. Doğru platformları seçmek, platformlardaki müşteri kitlesini bilmek ile ilgilidir.

En çok kullanılan sosyal medya platformlarına göz atmak gerekirse,

Facebook: Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook, aylık 2.1 milyar aktif kullanıcı sayısı ile tüm işletmeler için inanılmaz bir pazar anlamına geliyor. Daha geniş bir kitleye erişmek isteyen tüm işletmeler için en doğru platformdur.

Instagram: Görsel içerik konusunda en çok öne çıkan Instagram ise son dönemde en çok kullanılan sosyal medya platformudur. Platformun genel olarak aktif kullanıcısı kadınlardır. Moda, yaşam tarzı, sanat veya diğer görsel odaklı endüstrilerle ilgili ürün veya hizmet satan işletmeler için harika bir seçenek.

Twitter: Twitter dünya çapında 328 milyon aktif kullanıcıya sahiptir ve kullanıcıların yerel ve dünyadaki eğilimleri öğrendiği platformudur. Twitter, sektörlerindeki trend konuları hakkında sohbet etmek isteyen markalar için idealdir. Ayrıca, içeriğinizi, markanızı değerli bulabilecek etkileyici kişilere ulaşmak için harika bir seçenek.

LinkedIn: Genel olarak işletmeler için bir sosyal medya platformu olan Linkedin, şirketinize benzer konuda faaliyet gösteren şirketlere ve kişilere ulaşmak için en doğru tercihtir. Ayrıca işletmeniz için açık bir pozisyon için de Linkedin’de bulunmanız önemlidir.

Youtube: Dünyanın en büyük video platformu olan Youtube’yi sadece müzik videoları, eğlenceli bir şeyler izlemek için kullanmak yerine iş amaçlı olarak da kullanan milyonlarca kullanıcı vardır. Sınırsız olarak ücretsiz bir şekilde işletmeniz ile alakalı videolar yükleyebilir ve bu yol ile tanınabilirlik elde edebilirsiniz. Genellikle tüm platformlarda sorunsuz görünüm sağlaması nedeniyle, video içeriğiniz için Youtube’yi kullanmanızı öneririz.

Pinterest: Türkiye’de çok aktif bir kullanımı olmasa da, son dönemde aktif kullanıcı sayısında inanılmaz yükselişler yaşanan Pinterest, genel olarak görsel odaklıdır. El sanatları, ev geliştirme, beslenme, spor, moda gibi sektörler için kullanılması artık bir elzem.

Sosyal Medya Stratejisi Geliştirme

Bir sosyal medya stratejisi geliştirmek, kampanyalarınızın her birinin pazarlama hedeflerinize ulaşmaya daha fazla yaklaşmanıza yardımcı olduğundan emin olmanın önemli bir parçasıdır. Hangi kanalları kullanmayı planladığınızı belirledikten sonra, ne sıklıkta yayınlamayı planladığınızı ve hangi içerik türlerini yayınlayacağınızı dikkate almanız gerekir.

Kitleniz hakkında bildiklerinizi dikkate alarak başlayın. Sizi takip edenler veya etmek isteyenler en çok hangi tür içerikleri severler?

İlgi çeken içerikler geliştirin, aynı zamanda onların ihtiyaçlarına da hitap edin. Modadan hoşlanan takipçilerinize, siyaset içeriği göndermek hiç mantıklı olmayacaktır. Ayrıca videolardan hoşlanan takipçilerinizi, makale okumaya zorlamayın gibi gibi…

Ayrıca, sosyal medya yönetiminizin katılımcı sürecini de yönetmelisiniz. Hayranlara ve takipçilere ulaşmak ve onlarla sohbet etmeyi mi planlıyorsunuz? Sayfanıza gönderilen sorulara ve mesajlara ne sıklıkla yanıt vereceksiniz? Kitlenize kendinizi tanıtmak için yarışmalar kullanmayı planlıyor musunuz? Bütün bunlar sosyal medya stratejinizi planlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir konu. Bir sürece başlarken, istikrarlı olun ve onu sürdürmek için mutlaka çaba harcayın.

Sosyal Medya Takvimi Oluşturun

Sosyal medya yönetimi konusunda en etkili çalışma istikrardır. İstikrar sağlamak için de her şeyi kayıt altına almanız gerekiyor. Sosyal medya yönetimi yalnızca boş vakitlerinizde yapabileceğiniz ve başarıya ulaşabileceğiniz bir konu değildir. Doğru zamanda doğru şeyleri yapmanız gerekiyor.

Takipçilerinizi ve etkileşimi artırmak için sürekli olarak kaliteli içerik yayınlamanız gerekir. Bunu yapmanın tek yolu, hangi kanallarda ne zaman ve ne yayın yapacağınızı detaylandıran bir sosyal medya takvimi oluşturmaktır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Sosyal medya yönetiminiz için bir editoryal takvim oluşturmak, işinizi takip etmenin iyi bir yoludur. Bu editoryal takvimi işiniz için uygun bir şekilde özelleştirebilirsiniz. Yayınlanma tarihi, içerik, içerik türü gibi konuları mutlaka takvime ekleyin ve bunların başarılarını takip edin. Ayrıca geleceğe yönelik içerikleri de takvim sayesinde önceden belirlemiş olursunuz, bu iş yükünüzü de büyük ölçüde azaltacaktır.

Doğru İçerik Oluşturmak

Sosyal medya yönetiminin en büyük kısmı içerik yayınlamaktadır. Elbette bunu yaparken yalnızca kopya içeriklere odaklanmayın, sıkıcı haberler yayınlamak kimsenin kolay kolay ilgisini çekmeyecektir. Bazen 3’ncü taraf içeriklere de yer vermeyi mutlaka deneyin.

Videolar, fotoğraflar, bağlantılar, makaleler gibi farklı içerik türlerini deneyin ve her birinin performansını ölçün. Bunu ölçmenin tek yolu her bir türden birkaç içerik yayınlamaktır.

Hayranlara ve Takipçilere Yanıt Verme

Sosyal medya platformlarınızdaki hayranlara ve takipçilere yanıt vermek, sosyal medya yönetiminin önemli bir parçasıdır. Sayfanızda bir soru veya herhangi bir konuda yorumlar olduğunda, bu, müşterilerinize mükemmel müşteri hizmetleri sunma fırsatı sağlar. Ayrıca bu yanıtlar ile potansiyel müşterilere ulaşma fırsatınız da olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bir Muhasebeci Kiralamadan Önce Sormanız Gereken 4 Soru

Sosyal medya yönetiminizin bir parçası olarak, işletmeniz, sosyal platformlarınızdaki yorumlarını düzenli olarak kontrol edin. Yanıt genellikle kamuya açık olacağından yanıt vermeden önce mutlaka dikkatlice düşünün. Bazı işletmeler 2-3 kelimelik “yanlış” cevaplar ile gündem dahi olmakta ve büyük zarar görmektedir.

Yeni Kullanıcılara Ulaşın

Sosyal medyayının sağladığı bir diğer önemli avantaj ise, sizinle ilgilenebilecek ama henüz ilgilenmeyen müşterilere birkaç tık ile ulaşabilmektir. Ancak bunu yaparken insanları rahatsız etmediğinizden emin olmalısınız. Elbette bunu sağlamanın en etkili yolu bir kampanya düzenlemek ve bu kampanya üzerinden insanlara “samimi” bir mesaj veya yorum göndermek olabilir.

Örneğin, ayakkabı satıyorsanız ve sosyal medya üzerinden ayakkabısından şikayetçi olduğunu dile getiren bir kullanıcının paylaşımına, “harika ayakkabılarımız ile sizi memnun etmek için bekliyoruz, üstelik size özel yüzde 20 indirim çekimiz var” diye bir yanıt gönderebilirsiniz.

Reklam Kampanyaları Oluşturun

Sosyal medya yönetimine başlarken, çoğu zaman yeni kullanıcılar elde etmek konusunda büyük sıkıntılar yaşarız. Bazı zamanlarda, ne yaparsak yapalım yeni kullanıcılara ulaşamayız veya kullanıcı düzeyi istediğimiz seviyeye gelmez. Bu nedenle de reklamlara ihtiyaç duyarız.

Potansiyel müşterilerinizle organik sosyal içerik üzerinden bağlantı kurmak için yapabileceğiniz çok sayıda çalışma olmasına rağmen, sosyal medya reklamları, belirli kitleleri hedefleyerek onlara ulaşmanın en etkili yoludur.

Sosyal medya platformlarında reklam yayınlamak, yeni potansiyel müşterilerilere ulaşmanın en hızlı ve en etkili yolu olarak daha fazla gelir elde etmenizi sağlar. Ancak elbette reklamlar için de belirli bir maliyet ortaya çıkmaktadır.

Her platformun reklam servisi farklıdır, ancak işin güzel yanı her platformun reklam servisi hemen hemen tüm diller için eşsiz müşteri desteği sağlamasıdır. Bu nedenle servislerin reklam hizmetleri hakkında bilgiyi birkaç tık ile en detaylı şekilde alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2021’de Sosyal Medya Stratejinizi Güçlendirecek 5 Tahmin

Yarışmalar Yapmak

Sosyal medya yönetimi konusunda son yılların en etkili ve en çok geri dönüşün alındığı yöntem hediye dağıtmak üzere yarışmalar yapmak.

Sosyal medya yarışmaları son dönemde çok trend ve birkaç beğeni ve paylaşımın ardından arkası kesilmeden hızlıca bir etkileşim almanızı sağlar. Yarışma oluşturmayı planlıyorsanız, bu süreci yönetmek, şirketinizin genel sosyal medya yönetimi görevlerinin bir parçası olacak. Elbette yarışmalarda hile yapmayın, bunun yerine rahatlıkla verebileceğiniz hediyeleri ele alın ve kazanan insanları belirlemekte önceden belirlediğiniz kurallara mutlaka uyun.

Performansı İzleyin

Sosyal medya yönetiminin bir önemli parçası da sonuçları ve performansları izlemektir. Doğru işleri yaptığınızdan ve doğru sonuçları aldığınızdan emin olmak üzere, sürekli olarak istatistikleri göz önünde bulundurun ve inceleyin.

Performansınızı izlemek, iyileştirme alanlarını belirlemenize de yardımcı olur. Neyin işe yaradığını anladıktan sonra, sosyal medya stratejinizi geliştirmek için eyleme geçebilecek adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Bu, kısa ve uzun vadede daha etkili bir sosyal medya yönetimi sağlayacak.

Sosyal Medya Yönetimi Neden Önemlidir?

Sosyal medya başta da belirttiğimiz üzere, işletmeler için artık bir gereklilik değil zorunluluktur. Sosyal medyada başarılı olan işletmeler en basit tabirle daha fazla müşteri elde eder. Sosyal medya üzerinden başarılı olmak elbette zordur, bu nedenle istikrarlı stratejiler ile yola koyularak sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyacaksınız.

Sosyal medya yönetimi genellikle tüm pazarlama faaliyetleri arasında en uygun olan yöntemdir. En küçük işletmeler bile çoğu zaman sermaye bile harcamadan hayal edemeyecekleri kadar müşteri elde edebilirler. Elbette iş hacmi büyüdükçe, maliyetler ve harcanan çaba düzeyi de artacaktır. Her halükarda, sosyal medyanın gücünden faydalanmak size artı değer katacaktır.

Söz konusu olan direkt hedef kitlesine erişmek ise sosyal medya, tv, radyo, billboard, gazete gibi klasik reklam türlerinden daha fazla etkilidir. Ancak bu etkiden gerekli payı alabilmek için etkili bir sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyacaksınız.

ALTERNATİF: ARAÇLAR

sosyal medya araçları

Günümüz dünyasında, sosyal medya, işinizin alanında öne çıkmanın ve daha geniş bir kitleye ulaşmanın en iyi yollarından biridir. Facebook’tan LinkedIn’e ve ötesine uzanan tüm büyük sosyal ağlarda aktif bir şekilde yer almak, potansiyel ve mevcut müşterileriyle yeni yollarla ilgilenirken sektör lideri olmak isteyen her marka için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk için ise çoğu zaman işinde uzmanlara ihtiyaç duyacaksınız, ancak uzmanları istihdam edecek gücünüz yoksa veya bu konuda kendi başınıza başarılı olamıyorsanız, sosyal medya araçlarını da kullanabilirsiniz.

Elbette sosyal medya yönetimi konusunda en iyiler ücretlidir ve ücretler yüksek sayıda hesaplar için çok maliyetli olabilir. Bu nedenle işe koyulmadan önce araçların maliyetlerini göz önünde bulundurun. En çok kullanılan sosyal medya yönetimi araçları ise şöyle;

1. HootSuite

İster birden fazla hesabı ele alıyor olun, ister yüzlerce sosyal medya hesabını yöneten bir ajans olun, HootSuite bunu büyük ölçüde kolaylaştırır. Hesapları eklemek, tüm büyük platformlarda yayınları planlamak ve hesap yöneticileri eklemek çok kolaydır.

2. Hubspot

Sosyal medya konusunda en etkili araçlardan biri olan Hubspot ile sosyal medya üzerinden neredeyse yapamayacağınız hiçbir şey yok. Özellikle sosyal medya üzerinden satışlara yönelik daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız Hubspot’u kesinlikle en iyi tercih olacak. Ancak Hubspot’un profesyonel çözümleri gerçekten çok pahalı.

3. MeetEdgar

Sosyal medya yönetimi konusunda en önemli sorunlardan biri, doğru zamanda doğru içeriği yayınlamaktır. Bu konuda sorun yaşıyorsanız, gönderi planlamak konusunda en iyi tercih ise MeetEdgar. Üstelik aylık 49 Dolar gibi bir ücret, bu konuda harcadığınız zamana kesinlikle değer.

4. IFTTT

Bir sosyal medya otomasyon uygulaması. Otomatik gönderi oluşturmak, otomatik Twit atmak gibi görevler için IFTTT en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

5. BUFFER

IFTTT gibi bir sosyal medya otomasyon sistemi. Ayrıca Buffer‘de bir gönderi oluşturken, her platform için ayrı ayrı özelleştirme fırsatı sağlanıyor. Ancak IFTTT’den daha uygun fiyatlı olarak hizmet sağlıyor.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir