1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Avantajları Nelerdir?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Avantajları Nelerdir?
0

Ülkemizde en fazla bulunan işletmelerin başında şahıs şirketleri yer alıyor. Siz de şahıs şirketi kurma aşamasında bulunuyorsanız, doğru seçimi yapıp yapmadığınızı incelemek üzere rehberimize göz atmanızı mutlaka öneririz. Şahıs şirketlerini kurmak ve kapatmak kolaydır. Ancak tam olarak işinize yaramıyorsa hem vakit hem de nakit kaybı yaşayabilirsiniz. Özellikle şahıs şirketi kurmak üzere harekete geçmeyi planlayan girişimcilerin avantajlar ve dezavantajlar konusunda bilgi sahibi olmasını öneririz.

Her şeyden önce Şahıs Şirketi kurmayı düşünüyorsanız eğer doğru seçimi yaptığınıza emin olmanız gerekiyor. Eğer ciddi ve yüksek iş hacmine sahip bir şirket kuracaksanız eğer Şahıs Şirketi size uygun olmayabilir. Şahıs Şirketleri genellikle düşük iş hacmine sahip işletmeler ve esnaflar tarafından tercih edilir. Ayrıca bu şirket türünde ortaklık yapısı yoktur ve şirket borçlarının ilk noktası şirketin yegane sahibidir. Şahıs Şirketlerinde tek sorumlu bulunur ve kanunlar önünde başka bir alternatif göz önüne alınmaz.

Tüm bu konularda bilgi sahibi olduysanız ve bu konuların size uygun olduğuna emin olduysanız Şahıs Şirketi kurmak konusunda adımlara geçelim.

ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

Şahıs şirketleri ortalama 2 günde en fazla ise 3 günde kurulmaktadır. Şahıs şirketini yalnızca bağlı bulunduğunuz ilin Vergi Dairesi‘nden kurabiliyorsunuz. Ancak bazı şahıs şirketi türlerinde oda kayıtları da gerekiyor. Örneğin bir esnafın Esnaflar Odası’na kayıt olması gerekiyor. Şahıs şirketini kurmak için aşağıda yer alan gerekli evraklar dışında herhangi bir şeye ihtiyacınız yok. Bu aşamada bir muhasebeciden de destek alabileceğinizi belirtmekte yarar var.

ŞAHIS ŞİRKETİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

VERGİ DAİRESİ
VERGİ DAİRESİ

Bağlı bulunduğunuz ilin Vergi Dairesi’ne gittiyseniz eğer burada sizden istenecek belgeleri temin etmeniz gerekiyor. Şahıs şirketi için gerekli evraklar şöyle:

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  • KİRA & TAPU KONTRATI
  • İMZA BEYANNAMESİ
  • NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
  • İKAMETGAH BELGESİ
  • MALİ MÜŞAVİR YETKİSİ & VEKALETİ

Bu belgeler ile Vergi Dairesi’ne giderek ilgili şahıs şirketinin kurulumu için giriş kaydı yaptırılır. Bu süreçten sonra Yoklama Memurları iş yerinize bir ziyaret gerçekleştirir ve bu ziyaretin ardından şahıs şirketiniz kurulur. Bu sürecin Yoklama Memurları tarafından uzatılmasını istemiyorsanız eğer Mali Müşavir Vekaleti alarak aynı gün şirketinizin kurulmasını sağlayabilirsiniz. Şirketinizin kurulumun ardından ise Vergi Levhası‘nı alabilir ve online olarak da Şahıs Şirketinizin işlemlerini takip edebilirsiniz.

 
[affiliate_news id=”11629″]

ŞAHIS ŞİRKETİ KURULUM MALİYETİ

ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR
ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR

Şahıs şirketi kurulumu için istenen belgelerin maliyeti ise şu şekilde:

  • İMZA BEYANNAMESİ: 70 TL
  • MALİ MÜŞAVİR VEKALETİ: 100 TL
  • KURULUŞ ÜCRETİ: 250 TL
  • DAMGA VERGİSİ: 30 TL
  • YAZAR KASA (Mecburiyet bulunmayabilir): 800 TL
  • MESLEK ODASI KAYDI (Gerekliyse): 700 TL
  • İŞLETME DEFTERİ: 50 TL

Şahıs şirketinin kurulmasının ardından şirketinizin ilgili vergi süreçleri için bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekiyor. Ortalama olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde muhasebecilik ücreti aylık olarak 100 ila 150 TL arasındadır. İstanbul için Muhasebecilik ücretlerine bu dosyadan ulaşabilirsiniz. (Dosya PDF’dir)

ŞİRKET KURULUŞUNUN ARDINDAN MASRAFLAR

Şahıs Şirketinin kurulum masraflarının ardından her ay yada belirli dönemler için ek masraflarınız ortaya çıkacaktır. Şahıs Şirketleri için aşağıdaki vergi ve gelir kalemleri mevcuttur.

  • YILDA BİR GELİR VERGİSİ
  • HER AY ÇALIŞANLARINIZIN SİGORTA PRİMİ ÖDEMELERİ
  • HER AY BAĞ-KUR ÖDEMENİZ
  • ÜÇ AYDA BİR STOPAJ
  • ÜÇ AYDA BİR GEÇİCİ VERGİ
  • YILDA BİR DEFTER TASDİK ÜCRETİ
  • YILDA BİR ODA KAYIT ÜCRETİ
  • AYLIK MALİ MÜŞAVİR & MUHASEBECİ ÖDEMELERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Otel - Pansiyon Açmak | Maliyeti ve Destekleri

Şahıs şirketleri Türkiye’de en çok açılan şirket kategorisinde bulunuyor. Bu tür şirketlerinin çok kurulmasının en önemli yanı çabuk ve daha uygun masraflar ile açılmasıdır. Şahıs şirketlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise Gelir Vergisi Dilimleri‘dir. Kısaca yıl sonunda ne kadar kar elde ederseniz o kadar çok vergi ödersiniz. Şahıs Şirketlerinde Vergi Dilimleri şu şekilde:

  • 12.600 TL’e kadar %15,
  • 30.000 TL’e kadar 12.600’ü % 15, geri kalanı %20,
  • 69.000 TL’e kadar 12.600’ü %15, 17.400’ü %20, geri kalanı %27,
  • 69.000 TL’nin üzerinde de alt kısımda vergi aynı üst kısımda ise yüzde 35 vergi ödersiniz.

EK BİLGİLER

  1. Şahıs Şirketleri’nin ismi başvuruyu yapan kişi ile aynıdır. Bunu farklı göstermenin resmi tek yolu Fatura’da isim değiştirmektir. Onaylı maatbalarda Fatura isim konusunda farklı bir Şirket Adı belirtebilirsiniz. Şirketin diğer bilgileri tabii ki yine aynı olacaktır.
  2. Şahıs Şirketleri’nde gelir sistemine dikkat edin. Şirketinizin masraflarını muhasebeciye vermeyi unutmayın. Bu giderler verginizden düşecek ve bu sayede yıl sonundaki Gelir Vergisi masrafınız düşecektir. Şirketinizin kirası, şirkete bağlı araçların yakıtı, elektrik, su, telefon ve internet gibi masraflar Gelir Kalemi olarak gösterilebilir.
  3. Şirketinizin resmi bir adı olsun istiyorsanız mutlaka Marka Tescili yaptırmanız gerekiyor. Marka tescili şirketlerinden ilgili bilgiyi alabilirsiniz. Ortalama ücret 1.200 TL civarındadır.
  4. Sık sorulduğu için belirtelim Şahıs Şirketleri’nde bir internet sitesi zorunluluğu yoktur. İhtiyacınız yoksa veya bundan fayda görmeyecekseniz ek masraf oluşturmamanızı öneriyoruz.
  5. Şahıs Şirketi’ne personel alacaksanız eğer mutlaka İŞKUR’a başvuruda bulunun. Bu tür düşük hacimli iş yerleri için özellikle Personelin Sigorta giderleri için ek fırsatlar var.
  6. Şahıs şirketlerinin kredi alma potansiyeli de var. Şahıs şirketleri 1-2 yılın ardından kar elde ediyor görünüyorsa eğer Vergi Levhası ile birlikte çalıştığınız bankaya giderek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.
  7. Şahıs Şirketi sahibi kesinlikle BAĞ-KUR sistemine otomatik olarak kayıt olur. Bağ-Kur yani yeni adıyla SGK 4B kapsamında ortalama olarak aylık 400-500 lira ödeme yaparsınız. Bu ödemeleri E-DEVLET sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
  8. Şahıs Şirketi sahipleri 1 yılın ardından sürpriz Gelir Vergisi ödemesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle mutlaka işinin ehli bir muhasebeci ile çalışmayı ihmal etmeyin ve vergilerinizi sık sık sizde kontrol edin.
  9. Şahıs Şirketleri’nin kapatılma süreci açılması kadar sıkıntılı bir süreç değil. Şahıs Şirketini kapatmak için de Vergi Dairesi’ne gidebilir ve aynı gün tüm borçlarınızı ödeyerek şirketi kapatabilirsiniz.

ŞAHIS ŞİRKETİ AVANTAJLARI

Şahıs şirketi kurmak Anonim ve Limited gibi diğer şirketlere göre kurulumu daha avantajlı bir şirket türüdür. Öncelikle Şahıs Şirketleri‘nin çok uygun vergi dilimleri bulunur. Kurulumu diğer şirketlerin kurulumuna oranla çok çok düşük seviyede bulunan Şahıs Şirketleri aynı zamanda özellikle vergiler konusunda da çok avantajlıdır. Özellikle düşük iş hacminiz varsa veya esnafsanız kesinlikle şahıs şirketlerine yönelmenizi öneriyoruz.

Diğer şirketlere göre en büyük dezavantajı ise kredilerdir. Bankalar Şahıs Şirketlerine daha düşük rakamlarla ve yüksek faizlerle kredi vermektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir