HIZLI ERİŞİM
Özellikle şehirleşmenin büyüdüğü bütün noktalarda mutlaka elektrik dükkanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikçilere yönelik ihtiyaçlar yalnızca birkaç ürünün satılması değil aynı zamanda elektrikçi hizmeti sağlamak ile de doğrudan ilgilidir. Bu kapsamda eğer toptancı olmayacaksanız, elektrik konusunda teknik bilgiye sahip değilseniz elektrik malzemeleri satış dükkanı açmak mantıklı olmayabilir.
Öncelikli olarak elektrik ürünleri satış mağazası açmak istiyorsanız, mutlak suretle elektrikli aletler konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Örneğin basit bir elektrikli ısıtıcıyı mutlaka tamir edebiliyor olmanız gerekecek. Bu tür konularda bilgi sahibi değilseniz ancak yine de elektrik dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, o halde Halk Eğitim Merkezleri‘nde veya İŞKUR tarafından sağlanan ücretsiz kurslara katılarak kendinizi 1-2 ay içerisinde geliştirebilirsiniz. Eğer kurs bulamadıysanız, birkaç ay bir elektrikçinin yanında çalışmak mantıklı olabilir.
ELEKTRİKÇİ AÇMAK
Elektrik malzemeleri ve tamiri dükkanı açmak genel olarak basit bir süreçtir. İlk olarak minimum 20 metrekare bir dükkan bulmanız, ardından belediyeye giderek Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler‘i temin etmeniz gerekir.
Resmi işlemleri tamamladıktan sonra en önemli süreç, dükkan raflarının kurulması ve elektrik malzemelerinin satın alınması olacak. Rafların kurulumu düşündüğünüz kadar düşük maliyetli değildir, ortalama 20 metrekare bir dükkan için raflara 4-5 bin lira paranızın gideceğini belirtmekte yarar var. Bu rafların kurulumunu bir marangozcu ile anlaşarak kurarken, dükkan için gerekli malzemeleri temin etmeniz gerekir.
Ortalama olarak bir elektrikçi dükkanında 30 bin liralık sermaye oluşturan malzemeler bulunur. Bazı büyük elektrikçilerde bu rakam 200 bin liranın üzerindedir, özellikle Avize sektörüne girerseniz rakam çok büyür. Ancak ilk olarak potansiyeli görmeniz açısından bu işe 30 bin lira civarında sermaye ayırmanız yeterli olacak. Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız, büyük elektrik malzemeleri toptancılarından kolaylıkla ürünleri satın alabilirsiniz. Ancak ilçelerde veya küçük şehirlerde bu toptancıları bulamazsınız ve il dışından satınalma gerçekleştirmeniz gerekir. Toptan alımlar için interneti maalesef önermiyoruz, ürünleri gidip yerinde görerek satın almanız çok daha mantıklı olacak. Ürün alımı yaparken, aynı üründen 10-20 tane almak yerine, farklı ürünlerden 3-4 tane almanız çok daha iyi olacak. Hangi ürün daha hızlı satılıyorsa, o ürün için sonradan “daha uygun fiyatlı” toptan alım gerçekleştirebilirsiniz.
Ürünleri satın aldıktan sonra tabelanızı da yaptırarak işe koyulabilirsiniz.
İŞE BAŞLAMA
Elektrikçi dükkanlarında bulunan malzemelerde kar marjı düşündüğünüz kadar yüksek değildir. Ortalama olarak en çok satılan ürünlerde kar marjı yüzde 40 civarında olacak. Elektrikçilerin asıl kazanç sağladığı nokta, evlere tamire gitmek veya evlerden getirilen ürünleri tamir etmektir. Örnek olarak, basit bir elektrikli ısıtıcı tamir ederek 50 lira kazanabiliyorken, bu kazancı sağlamak için 20 “basit” parça ürün satmanız gerekebilir. Bu nedenle el ilanları ve kartvizit bastırmanız gerekir, bu kartvizit ve el ilanlarını ulaşabildiğiniz tüm her yere bırakmayı ihmal etmeyin. Size gelecek her arama, minimum 20-30 TL kazanç anlamına gelecek. Üstelik çoğu tamir işinde sıfır maliyet olacak.
Evlere gitmek konusunda sorun yaşıyorsanız ve gidip gelmek çok uzun zaman alıyorsa, küçük bir elektrikli motosiklet satın alabilirsiniz. Ayrıca müşteri ile iyi diyalog kurmayı ve sorunları iyi bir şekilde çözmeyi mutlak suretle ihmal etmeyin.
TAHMİNİ KAZANÇ
Elektrikçi dükkanlarında sadece satışa odaklanan BASİT işletmelerde AYLIK NET KAZANÇ ortalama 2-3 bin liradır. Ancak tamire giden ve aktif olarak tamir yapan BASİT işletmelerde kar rakamı 7-8 bin liraya ulaşmaktadır. Birçok elektrikçi dükkanında 2-3 kişinin çalışmasının nedeni ise, bir personelin tamire giderken diğer personelin dükkanda satış yapmasıdır. Bu işte en büyük kazanç evlere tamire gitmektir.