Viral Pazarlama Nedir: Bir Gecede Başarıyı Yakalamak
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Viral Pazarlama Nedir: Bir Gecede Başarıyı Yakalamak

0

Online dükkanınıza en iyi ürünlerinizin reklamını yaparak müşteri mi çekmek istiyorsunuz? En revaçta olan yöntemlerden biri viral pazarlama.

Tabii bildiğiniz tarzda reklamlar kadar kolay bir işlem değil, satacağınız kamp çadırının üstünde oturan bir kedinin fotoğrafıyla maalesef iş çözülmüyor. Fakat sizi bu mücadelede başarıya yaklaştıracak adımları sizin için hazırladık. Bu yazımızda viral pazarlama teknikleriyle işletmenizin satışlarını nasıl uçurabileceğinizi anlatacağız. 

Viral Pazarlama Nedir? 

Viral pazarlama , işinizin reklamını online veya offline mecralarda olabildiğince hızlı yayacak yöntemlerin bütünüdür. Büyük markaların reklam kampanyalarını düşünün, mesele Dove’un “Real Beauty” kampanyası gibi. Dove ürünleri kullanmayan sosyal medya sakinleri bile bu videolarla kurdukları duygusal etkileşim veya videoların sunduğu eğlendirici içerik nedeniyle bu videoları paylaştılar. 

Viral Pazarlama Nasıl İşler? 

Viral pazarlama yöntemini kullanan işletmeler ürünlerinin, hizmetlerinin veya direkt olarak markalarının reklamını halihazırda var olan kanallardan dağıtırlar. Sonrası ise bir “virüs” gibidir. İnsanlar arasında hızla yayılarak yerel veya küresel çapta geniş bir kitleye ulaşırlar. 

Old Spice bu pazarlama stratejisinin en iyi örneklerinden birini 2010 yılında yaptıkları “The Man Your Man Could Smell Like” reklam kampanyası ile gösterdi. Bu kampanya için çekilen mizahi videolar 55 milyon izlenmeye ulaştı, firmanın Youtube kanalının abone sayısı büyük ölçüde arttı ve ilk üç ayda firmanın satışları %55’lik bir artış gösterdi. Bu başarının ardında yatan sebep dünyanın her yerindeki insanların rahatlıkla anlayabileceği mizah unsuruydu. Fakat mizah firmaların reklam kampanyalarını viral işlere çevirmek için kullanabilecekleri tek duygu değil. Sevgi, birlik ve korku diğer örneklerden sadece birkaçı. 

Viral Pazarlamanın Avantajları 

15 dakikalığına herkes bir gün ünlü olacak” lafının mantığına uygun olarak; viral pazarlama tekniklerini kullanan firmalar genelde bu stratejinin büyük faydalarından, küçük bir zaman diliminde yararlanırlar. Viral pazarlamanın avantajlarına örnek olarak: 

Reklam giderlerinin neredeyse 0 oluşu: reklamlarınızı genelde hedef kitleniz kendisi paylaşarak yaydığı için ekstradan yayın parası gibi giderlerle uğraşmazsınız. 

Marka tanınırlığında artış: birçok insanın izlemekten keyif alıp paylaştığı bir viral reklam size yeni potansiyel müşteriler getirmenin yanı sıra firmanızı hatırlanır hale getirecektir. 

Marka güvenilirliği: İyi düşünülmüş viral bir içerik müşterilerinizde iki etkiye sebep olabilir. Birincisi reklamını yaptığınız ürünü satın almalarıdır kuşkusuz… İkincisi ise müşterilerinizin aklında iyi bir imaj yaratarak onların bir sonraki alışverişlerinde sizi tercih etmesini sağlamasıdır. 

Hızlı büyüme: popülerleşen işinizi sürekli paylaşarak geniş kitlelere yayan insanlar yeni müşterileri de markanıza çekecektir. Daha önce hiç tecrübe etmediğiniz bir iş yükü bir gecede omuzlarınıza binebilir. Bunun için hazırlıklı olmakta ve önceden planlar yaparak bu popülerliği doğru kullanabilmekte fayda var. 

Viral Pazarlama Türleri 

Viral içerik oluşturmanın bir çok yolu vardır. Her piyasanın dinamikleri farklı olduğundan, seçilecek pazarlama ve reklam stratejileri de ister istemez farklılık gösterecektir. Videolar en bilindik yöntem olarak karşımıza çıksa da, sosyal medya içerikleri, arama motoru sonuç sayfaları, e-mail reklamları ve hatta o eski moda olarak görülen televizyon reklamları bile bazen istemeden bazen de planlanmış şekilde viral olabiliyor. Viral içeriklerin bir çok farklı şekli olsa da onları üç ana başlıkta toparlayabiliriz: işletmeler tarafından ürünlerini tanıtmak için hazırlanmış olanlar, başkaları tarafından bir firmanın ürünlerini tanıtmak için hazırlanmış olanlar ve işletmelerin para karşılığında ünlü simalara hazırlattıkları içerikler. Aşağıda bu yöntemleri ve uygulayabileceğiniz geniş ölçekli stratejileri ele alacağız. 

1- Viral Videolar 

Viral içerikler insanlara, bulundukları platforma göre değişkenlik göstererek yayılır. Örneğin Youtube kullanıcıları trend olan videolarda gezinirken içeriğinizi görebilir. Youtube Yardım’a göre, Youtube videoları bazı parametrelere göre kategorize ediyor: ne kadar izlendi, izlenme sayısının artış hızı, izleyenlerin videoya nasıl ulaştıkları (arama yaparak veya bir blog linkine tıklayarak vs.) ve videonun yayınlanma tarihi gibi… 

Bu parametreler bir videonun trendler arasına girmesinin tek göstergesi değil. Youtube beğeniler, yorumlar ve en önemlisi izleyicilerin videoyu kaç dakika izledikleri gibi verileri de hesaba katan bir algoritma ile çalışıyor. Özellikle “ bir günde en fazla izlenen video trendlerde birinci olmayabilir, daha az izlenmesi olan videolar daha çok izlenenlerden üstte yer alabilirler” gibi bir açıklama yapıyor Youtube yetkilileri. 

Sonuç? Ürün reklamları ve incelemeleri Youtube platformunda günün haberleri, eğlence videoları ve kullanıcının tercihlerine özel diğer içeriklerle bir arada yer alıyor. 

2- Viral Sosyal Medya İçerikleri 

Facebook’un kendi video platformu da benzer şekilde kullanıcılarına kişisel tercihleri ve güncel trendler ışığında videolar öneriyor. 

Facebook’un kullandığı algoritma bir kullanıcısının gördüğü videoları direkt olarak etkiliyor. Facebook yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre firmanın 2018 hedefi kullanıcılarına “ işletme, markalar ve medyadan ürün pazarlama üzerine hazırlanmış içerikleri daha az göstermek”. Bu durumun yarattığı ortamda ise kişisel kullanıcıların ve blogların içeriklerinin trend olması daha olası hale geliyor. Tabii herhangi bir ürün Facebook trendlerinde çıkınca çok fazla dikkat çekiyor. 

Facebook tarafından satın alınmış olan Instagram da Keşfet sekmesi için facebook ile aynı tarzda bir algoritma kullanıyor. Daha küçük işletmelerin Instagram’da trend olmaları daha olası görünüyor, fakat yakın zamanda aynı Facebook’ta olduğu gibi işletmeler yerine özel kullanıcıların içeriklerinin daha kolay bir şekilde trendlere çıkabileceği öngörülüyor. 

3- Organik Viral İçerik 

Viral içerikler işletmenize sadece büyük sosyal medya platformlarından ilgi akışı sağlamazlar. Aynı zamanda sizi Google arama sonuçlarında da bir kademe yukarıya çıkarabilirler. Eğer Google aramalarında üst sıralarda yer alabilecek bir durumda değilseniz, büyük blog tarzı oluşumlarda ürününüzün reklamını yaptırabilirsiniz. Bunun için Google News hizmeti uygun olacaktır. Google News algoritma gereği içeriğin çeşitliliği, tazeliği ve kelime bazında aramalarla benzerliği ile orijinalitesini hesaba katıyor. 

Yani, Wired gibi bilindik bir sitede ürününüzün incelemesi yanında verilecek bir online mağaza linki, aradığınız trafiği oluşturmak için en iyi yöntem olabilir. 

4- Viral e-mail Kampanyaları 

Özgün ve paylaşımı artıracak duygularla yüklü bir e-mail kampanyası size daha büyük bir müşteri havuzu yaratabilir. Halihazırda sahip olduğunuz takipçi kitlenizi harekete geçirebilecek, onların umursadığı konularda iyi bir zamanlamayla başlatılmış bir kampanya hızla viral hale gelebilir. Mail kullanıcılarının %20’sinin firmalardan gelen mailleri açtığı dünyamızda, hedef kitlenizi iyi belirleyerek geliştireceğiniz kaliteli içerik, takipçilerinize vereceğiniz temiz bir mesaj onları harekete geçerken ikinci kez düşünmek zorunda bırakmayacaktır. 

Sonuç 

Viral pazarlama teknikleri doğru uygulandığında işletmenize ve ürünlerinize çok ciddi bir ilgi akışı sağlayabilir. Müşterilerinizin beğeneceğinden emin olduğunuz harika bir içerik yarattığınızda onlara, firmanızın ismini ağızdan ağza yaymaları adına büyük bir şans vermiş olursunuz. En azından yaratacağınız etki, şimdiye kadar sizi hiç duymamış kişilerin bile ileride yapacakları alışverişlerde marka isminizi akıllarına getirmeleri olacaktır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Pazarlama ve işletme yönetimi konusunda ilginizi çekebilecek diğer rehberler: