Pazarlama Stratejileri ve Taktikleri
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Pazarlama Stratejileri ve Taktikleri

2

Karlı bir iş fikrini hayata geçirebilmek için çeşitli pazarlama stratejileri ve taktikleri konusunda da başarılı olmanız gerekiyor. Bugün dilerseniz bin liralık dilerseniz de milyonlarca liralık sermayeye sahip bir iş kurun, eğer pazarlama konusunda başarılı olamazsanız muhtemelen o işin geleceği aşağı yönlüdür. Bu nedenle doğru pazarlama stratejinizi bulmak için çaba göstermeniz gerekecek.

Pazarlama Stratejinizi Tanımlayın

Etkili bir pazarlama stratejisi bulmak, pazarlamanızın genel olarak hedeflerini tanımlamanıza büyük oranda yardımcı olacak. Stratejinizi tanımlarken, ürün veya hizmetlerinizin müşterileri nasıl “tatmin” edeceğini tahmin etmeniz gerekecek. Müşterilerinizi ve hedef kitlenizi tanımladıktan sonra taktik geliştirmeniz ve onlara ulaşmak için yeni yollar bulmanız gerekiyor, bunun ilk yolu stratejiyi tanımlamaktır.

Doğru pazarlama stratejisini belirlemek için sektörde 7 önemli yol vardır.

1- Ürün veya Hizmet Belirleme

Hangi ürünleri veya hizmetleri sunacağınıza ilişkin karar verin. Bu karar sürecinde şirketinizin markasını veya ürünün markasını, ambalajını (varsa) ve ürünün geliştirilmesi üzerine tüm fikirleri not alın. Ayrıca bu sunduğunuz hizmet veya ürünün avantajlarını, eşsiz noktalarını, rekabet edeceğiniz diğer ürün ve hizmetlerden farklı yanlarını ele almalısınız.

Pazarlama Stratejileri

2- Ürün veya Hizmetin Fiyatlandırılması

Ürün veya hizmetinizin fiyatı, genel olarak pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ürün veya hizmetiniz için doğru fiyatı seçmeniz, kar oranınızı artırmaya yardımcı olacağı gibi müşterileriniz ile güçlü ilişkiler kurmanız için de önemlidir. Etkili bir fiyatlandırma belirlerken, çok düşük veya çok yüksek fiyatlara karşı riskleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Çok düşük fiyatlar yeterince kar oranı sunmayacağı gibi çok yüksek fiyatlar da yetersiz satışa neden olabilir.

3- Piyasa Konumunuz

İster bir mağaza olun, ister sosyal medya sayfası olun fark etmez, satışa koyduğunuz ürün veya hizmet için müşterilere ulaşmanızı sağlayan yollar Piyasa Konumu anlamına geliyor. Bu piyasa konumunuzu kullanarak, müşterilere nasıl ulaşabileceğinizi sorgulamanız gerekiyor. Genellikle bu bölüm “dağıtım yolları” olarak da adlandırılır. Dağıtım yolları, pazarlama stratejileri konusunda önemli bir ayrıntıdır. Çünkü müşterilere yakın olmak ve onlara hızlı bir destek sağlayabilmek için “dağıtım yollarınızı” geliştirmeniz gerekiyor.

4- Tanıtım Süreci

Satışa koyduğunuz ürün veya sağladığınız hizmetten insanların haberdar olmadan satın alması mümkün değildir. Bu nedenle insanların ürününüze veya hizmetinize teşvik edilmesi gerekiyor. Promosyonlar düzenlemek, reklam yapmak veya çeşitli viral yöntemler ile tanıtım sürecinizi yönlendirmeniz gerekiyordur. Bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken olgu, elinizde tanıtım süreci için tuttuğunuz bütçeyi en verimli şekilde kullanmaktır. Son yıllarda bunun en iyi yollarından biri online reklamcılıktır. Ayrıca bir halka ilişkiler bölümü kurmak da bunun önemli bir parçasıdır.

5- Doğru Personel

Doğru personel seçimi kısa ve uzun vadede pazarlama için kritik bir süreçtir. Bilgili, güler yüzlü ve müşteri odaklı çalışan personeller ürün ve hizmetinizin satışını doğrudan etkiler. Bu nedenle günümüzde şirketler doğru personel seçimi yapabilmek için her ay binlerce lira masrafa göz yumuyor. Pazarlama stratejinizi ve taktiklerinizi doğru yönetmek için bile doğru personellere ihtiyacınız olacak. Bu süreçte personel eğitimini ihmal etmemeniz gerekecek.

Pazarlama Stratejileri

6- Satın Alma Deneyimi

Bir ürün veya hizmeti sattıktan sonra müşterinin durum karşısında verdiği tepkidir. Örneğin bir lokanta için bu süreç yemeğin tadı, güler yüzlü personel, temiz bir ortam ve fiyatın tatminkar olması gibi. Satın alma deneyimini üst seviyede tutabilmek, özellikle uzun vadede başarılı bir pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Örneğin bu duruma kötü bir örnek olarak, bir havayolu şirketi piyasanın yarısı fiyatına uçak bileti satıyor ve insanlar bu biletleri anında tüketiyor. Ancak uçak yolculuğu sırasında bagaj hakkının yarı yarıya olduğunu gören müşteriler bu durumdan dolayı, ilk etaptaki ucuz fiyatı unutacak ve yalnızca bagaj deneyiminin kötü olduğu ile ilgileneceklerdir. Bu nedenle satın alma deneyimini geliştirmek için müşterini her durumda “avantajlı” pozisyonda olmasını sağlamak önemlidir.

7- Sağlıklı Bir Ortam

Müşterilerinizi karşıladığınız veya ürün ve hizmetinizi sunduğunuz alanın geliştirilmesi aşamasıdır.

Örneğin, sadece internet sitesinden hizmet veriyorsanız, kullanıcı odaklı bir internet sitesi sunmalısınız. Yada bir restaurantınız varsa bu ortamın temiz olması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Pazarlama ve işletme yönetimi konusunda ilginizi çekebilecek diğer rehberler:

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (2)

  1. Öncelikle kendi çevrenizden başlayıp referans ile yola devam edebilirsiniz…

  2. 9 Nisan 2018

    Ben Ankara’da oturuyorum el iş yapıp gerilim elde etmek istıyorum

Bir yanıt yazın