HIZLI ERİŞİM
Temettü dünyanın her noktasında en kolay para kazanma yöntemleri arasında yer alan bir yatırım aracıdır.
Temettü kısaca borsada işlem gören şirketlerin yıl sonunda yada 6 ayda bir elde ettikleri net karı yatırımcılarına bedelsiz olarak dağıtmalarına verilen süreçtir. Temettü almaya hak kazanan kişiler borsada şirketin hisselerine sahip olan yatırımcılardır. Genellikle temettü almaya hak kazanmak için ilgili şirketin temettü dağıtmadan önceki işlem gününde hisselerine sahip olmak gerekir.
1- Temettü borsadaki hisse senedi yatırımcıları için ek para kazanma yöntemlerinden biridir. Türkiye’de onlarca şirket bilanço dönemlerinde kar payı dağıtımı gerçekleştirmektedir. Kar payını almaya hak kazanmak için şirketin temettü ödemeleri yaptıkları tarihten 1 gün önce hisse senedi almak yeterlidir.
2- Temettü ödeme miktarı ise şirketin Genel Kurulu tarafından belirlenir. Genel olarak şirketin bir bilanço döneminde tüm giderlerin ardından kalan net gelirin yüzde 20 civarı yatırımcılara temettü olarak dağıtılır. Hisse senedi başına olarak verilen temettü oranı elinizde kaç adet hisse varsa o kadar temettü oranı ile çarpılır. Örneğin A şirketi temettü oranını 10 kuruş olarak belirlerse ve elinizde 100 hisse senedi varsa 10 TL temettü ödemesi almaya hak kazanırsınız.
3- Temettü ödemeleri yatırım hesabınıza bağlı ana hesabınıza bankanız tarafından otomatik olarak yatırılır. Temettü için yatırım hesabı açtıktan sonra hisse senedi almak dışında ek bir işlem yapmanıza gerek yok.
4- Temettü ile para kazanmak istiyorsanız temettü verimi yüksek şirketlerin hisse senetlerinden almanız yararınıza olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Yatırım Araçları
Temettü miktarı sabit değildir (faizin aksine) ve şirket tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebilir.
• Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir.
Şirketler bunları birbirinden ayırt eder:
- Olağan temettüler: gelecekte de sürdürülmesi beklenir.
- Özel temettüler: tekrar etmesi daha az olası olanlar.
Temettüler birbirine eşdeğer 4 şekilde raporlanabilir:
- Hisse başına temettü (HBT): hisse başına temettü miktarı (dolar)
- Hisse başına kar (HBK): hisse başına kar
- Temettü Verim Oranı (TVO): HBT/ hisse fiyatı
- Ödeme oranı: HBT/HBK
EN ÇOK TEMETTÜ VEREN ŞİRKETLER
Temettü dağıtımı her yıl ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Genel olarak şirketlerin karlılıkları ele alınarak yatırım amacı için değerlendirilebilir. Genel olarak şirketlerin reklam politikaları ve haberleri incelenerek yıl sonundaki karları hakkında tahmin yapmak mümkündür. Aynı zamanda aracı kurumlar temettü verecek olan şirketler hakkında daha detaylı raporlar sunmaktadır. Dolayısıyla aracı kurum raporları incelenerek bu yıl daha fazla temettü verecek olan şirketlere ulaşabilmek mümkündür.
- İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI: % 17,9
- CREDITWEST FAKTORING: % 12,3
- PARK ELEKTRİK: % 12,3
- BOSSA: % 11,3
- DESPEC: % 10,6
- DOĞAN GAZETECİLİK: % 10,3
- DOĞUŞ OTOMOTİV: % 10,3
- DOĞAN BURDA: % 10
- ÜNYE ÇİMENTO: % 9,8
- MARDİN ÇİMENTO: % 9,8
- ADANA ÇİMENTO: % 9,6
- HEKTAŞ: 9,3
- ÇİMSA: 8,8
- PINAR ET: 8,6
- VESTEL: %7
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bugün Başlayabileceğiniz En İyi Pasif Gelir Fikirleri
TEMETTÜ HESABIMA NE ZAMAN GEÇER
Borsada yatırım yaptıktan sonra şirketiniz temettü vermeyi kararlaştırırsa; hak ettiğiniz net temettü miktarı, yatırım hesabınıza temettü dağıtım gününü takip eden 2’nci iş günü aktarılır.
TEMETTÜ DAĞITIMINDAN SONRA NE OLUR
Türkiye’de Borsa İstanbul’daki şirketler genellikle temettü verdikleri günün sabahında; temettü oranı kadar değer kaybetmektedir. Bu süreç genellikle doğal bir piyasa hareketidir. Zira ilgili temettü oranı kadar şirketin kasasından para çıkışı gerçekleşmiştir. Bu da temettünün verimli olmadığı yorumlarına neden olmaktadır. Ancak temettü sürecine giden yolda şirket zaten değer kazandığı için uzun vadeli olarak değerlendirildiğinde temettü veren şirketlere yatırım yapmak karlıdır.
YAKIN ZAMANDA TEMETTÜ VERECEK ŞİRKETLER
İnfo Yatırım Menkul Değerler tarafından sağlanan bilgilere göre, yakın zamanda temettü verecek olan şirketler ve temettü verimine ilişkin bilgiler:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Para İle Yapılabilecek Yatırımlar
Kaynak: Temettü