1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

En İyi ve Karlı 14 Yatırım Aracı! [2023 Rehberi]

En İyi ve Karlı 14 Yatırım Aracı! [2023 Rehberi]
4

2023 yılında yatırımlar tam anlamıyla boyut değiştiriyor. 2023 yılında yatırım araçları ile sermayesini değerlendirmek isteyen girişimci ve yatırımcılar için yüksek potansiyelli çok çeşitli yatırım araçları bulunmaktadır. Özellikle yüksek enflasyonun bulunduğu Türkiye’de anaparanızı enflasyon karşısında korumayı amaçlıyorsanız; 2023 yılında size en yüksek getiriyi sağlayacak olan yatırım araçlarına yönelik hazırladığımız rehbere göz atabilirsiniz.

Rehberimizde her düzeyde yatırımı olan girişimci ve yatırımcılar için çeşitlendirilebilir yatırım araçları yer almaktadır.

1. BORSA – HİSSE SENEDİ

Risk: 10/8

borsa

Dünya üzerinde en çok kullanılan yatırım araçları arasında yer alan hisse senetleri, karlı ve iyi bir yatırım aracı olarak değerlendirilmektedir. Değişen piyasa koşulları nedeniyle anlık da olmak üzere, kısa ve uzun vadeli yüksek riskler barındırmaktadır. Ancak bu kapsamda yüksek kar elde de edilebilecek bir yatırım aracı olan hisse senetleri ile özellikle uzun vadede yüksek kazançlar elde edilebiliyor. Türkiye’de gelişen ve daima yeni yatırım alan birçok şirket bulunmaktadır, bu şirketlere yönelik uzun vadeli hisse senedi alımları daima faizden fazla kazanç sağlamıştır.

Hisse senedi yatırımı yapmak da düşündüğünüz kadar spesifik bir işlem değildir. Gelişen teknoloji ile birlikte internet bağlantısı bulunan her cihazdan hisse senedi alım ve satımı yapabiliyorsunuz. Hisse senedi alımına ilk kez başlayacaksanız eğer, bu başlangıçta tüm sermayenizin yalnızca yüzde 5-10’unu kullanmanızı öneriyoruz. Örneğin 200 bin liralık nakitiniz var ve yatırım yapmak istiyorsunuz, ilk etapta borsaya yalnızca 10 – 20 bin lira arası bir tutarla girin. Bu sektörü öğrenmeniz ve işleyiş hakkında net bilgiler almanız süresinde sizi yüksek kayıplardan koruyacaktır. Ardından yatırımı yavaş yavaş artırabilirsiniz.

2. FAİZ

Risk: 10/0

faiz

En risksiz yatırıma aracı hemen hemen dünyanın her yerinde faizdir. Faizde kısaca, bir yatırımın bankaya borç olarak verilmesidir. Örneğin siz bankaya 100 bin lira verirsiniz ve bankadan bu parayı 30 gün boyunca çekmeyeceğinizi taahhüt edersiniz, banka da bu parayı kendi yatırımları ile değerlendirir ve size önceden belirlenmiş tutarda bir komisyon ödemesi yapar. Türkiye’de 2022 itibarıyla yıllık faiz oranı yaklaşık yüzde 15’tir. Yani 100 bin lira yatırımınız, yıl sonunda yaklaşık olarak 115 bin liraya yükselir.

Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan risksiz yatırım araçları arasında yer alması nedeniyle mevduat faizi sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak yüksek enflasyonun bulunduğu ülkelerde faiz geliri size çok düşük oranlarda kazanç sağlar. Kısa bir örnekle Türkiye’de enflasyon yüzde 10 civarında bulunuyor, yani yıl sonunda 100 bin lira mevduatınızın yüzde 10’luk oranı zaten erimiştir. Bu nedenle faiz karlı bir yatırım aracı değildir, ancak risk istemeyenler için iyi bir tercih olabilir.

3. DÖVİZ

Risk: 10/4

döviz

Döviz alım satımı yapmak veya paranızı direkt olarak bir döviz alarak değerlendirmek de tercih edebileceğiniz bir yatırım aracıdır. Eğer bilinen Dolar, Euro, Sterlin gibi dövizleri tercih ederseniz risk düzeyiniz büyük oranda düşer, ancak Japon Yeni, İsviçre Frangı, Avustralya doları, Kanada Doları, Güney Afrika Randı, Arjantin Pezosu, Brezilya Reali gibi para birimlerine yapacağınız yatırımlarda risk oranı artar.

Özellikle son dönemde internettin gelişmesiyle birlikte alım – satımı daha kolay hale gelen Macar Forinti, Endonezya Rupiahı, İsrail Şekeli, İzlanda Kronası, Ürdün Dinarı, Sri Lanka Rupisi, Lübnan Poundu, Umman Riyali, Pakistan Rupisi gibi para birimlerine yapılacak yatırımlarda ise risk büyür. Hangi dövizin daha karlı olduğunu belirlemek için kullanılan birçok faktör bulunuyor. Ancak bu faktörler ne kadar olumlu sinyal verirse versin, yine de döviz çeşidi düşüş yaşayabiliyor. Bu nedenle tüm yatırımlarınızı çeşitlendirmek ve yalnızca aynı dövize yüklü alım yapmak mantıklı olmayacaktır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dolar Kazanmak

4. YATIRIM FONU

Risk: 10/2

yatırım

Bankalar ve çeşitli büyük aracı kuruluşlar, parasını hangi yatırım aracı ile değerlendireceğini bilmeyen müşterileri için çeşitli yatırım fonları oluşturmuştur. Bu yatırım araçları da faiz (vadeli hesap) mantığında çalışır ancak elde edilecek gelir oranı değişirken, faizin aksine zarar etme olasılığı da vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Akıllı Yatırımcı Olmak İçin 7 İpucu

Türkiye’de binlerce farklı yatırım fonu bulunuyor. Bu yatırım fonlarını alım yaparken, fonun kullanılma yöntemine göz atmanız mantıklı olacaktır. Örneğin bazı fonlarda petrol yatırımı yapılırken, bazılarında mevduat faizi kullanılır. Yatırım fonları arasında en çok kar getiren fonlar ise Hisse Senedi ağırlıklı fonlardır.

Son 5 yılda en çok gelir sağlayan Yatırım Fonları ise şöyle;

  • AFA: Ak Portföy Amerika Hisse Senedi Fonu %252
  • TTE: İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Fon %237
  • YAY: Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Hisse Senedi Ağırlıklı %209
  • AOY: Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonu %188
  • KUB: Kareportföy Döviz Fonu %171
  • GBG: Gedik Portföy G20 Yabancı Hisse Senedi Fonu %162

5. ALTIN

Risk: 10/3

altın

Piyasalarda ‘Güvenli Liman’ olarak adlandırılan altın, en güvenli yatırım araçları arasında yer almaktadır. Dünyadaki ülkelerin tamamı iflas etse bile, altın yatırımları ayakta kalacaktır. Çünkü altın keşfedildiği günden bu yana değerli ve en çok el değiştiren madenler arasında yer alıyor. Altın yatırımları Avrupa ve Amerika’da pek istenilen düzeyde gelir sağlamıyor, ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde altın yatırımları her yıl değer kazanmaktadır.

Örneğin son 3 yılda Türkiye’de altının gram fiyatı 100 liradan 175 liraya kadar yükseldi. Altın piyasaları genellikle ülkelerdeki ekonomik bunalım ve krizlerden beslenir. Yani bir ülkede işler pek iyi gitmiyorsa, ülke altına yönelir. Çünkü altının ons fiyatı dolar bazında son 3 yılda yüzde 10 civarı arttı, asıl yükseliş Türk Lirası karşısında yaşanıyor.

6. HAZİNE BONOLARI

Risk: 10/0

bono

Bono kısaca 1 yıldan kısa süre için devlete borç para vermek anlamına geliyor. Hazine tarafından hazırlanan bonoları çeşitli aracı kurumlar ve tüm bankalardan satın alabiliyorsunuz. Verdiğiniz borç karşılığında genellikle 1 yıllık olarak bir vade tarihi belirleniyor, bu vade süresi için de bir faiz ödemesi yapılıyor. Diğer yatırım araçlarından 2 avantajı bulunuyor. Birincisi paranız devlet güvencesi altına alınıyor, ikincisi de düşük vergi oranlarından faydalanabiliyorsunuz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Hazine bonoları genellikle küçük yatırımcılar için pek uygun olmayabiliyor, çünkü kazanacağınız tutarlar çok düşük kalabilir. Ancak milyonlarca liraya sahipseniz ve paranız için en güvenli yatırım aracı arıyorsanız, hazine bonolarını tercih edebilirsiniz.

İNCELEYİN: Dolar – TL’de Forex Piyasalarında Öngörüler Değişiyor

7. TAHVİL

Risk: 10/0

tahvil

Hazine Bonolarının 1 yıldan uzun süreli borç senetlerine tahvil adı veriliyor. Hazine bonoları ile aynı mantıkta işleyişleri bulunur. Hazine Bonosu satan her aracı kurum ve bankadan tahvil de alınabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Toptan Cafe Masa Sandalyesi Nasıl Alınır

8. KRİPTO PARA

Risk: 10/10

Bitcoin

Risk düzeyini gördüyseniz muhtemelen bu adımı atlamışsınızdır. Ancak ilgilenenler için yine de birkaç bilgilendirme yapmakta fayda var. Özellikle Bitcoin furyası ardından meşhur olan bir yatırım aracı olan Kripto Paralar, kısaca bir fikir üzerinde gelişen bir sistemin, sanal olarak çeşitli parçalara bölünmesi ve bu parçaların yine sanal borsalarda alım ve satım işlemleri ile değerlendirilmesi işlemi sonucu oluşur.

Kripto Paralar herhangi bir şekilde fiziksel bir süreçte değerlendirilmiyor, ancak son dönemde Bitcoin ödemesi kabul eden bazı işletmeler olduğunu belirtmekte fayda var. Bu süreç hakkında ek bilgiler ve Bitcoin Madenciliği hakkında bilgiler Kripto Para kategorimizde yer almaktadır.

9. TEMETTÜ

Risk: 10/0

temettü

Hisse senedi alım – satımı yaparken değerlendirilebilecek bir yatırım fikridir. Temettü kısaca, borsaya açık bir şirketin belirli bir periyotta (genellikle 1 yıl) hisse senedini satın alan yatırımcılara elde ettiği net kar üzerinden hisse başına tutarda ödeme yapmasıdır.

Örneğin bir Türk Hava Yolları hissesi satın aldınız ve şirket 1 yıl içerisinde 100 milyon lira net gelir elde etti. Bu geliri, borsaya açık hisse senedi sayısına bölerek, hisse senedi başına düşen orandaki payı, müşteri hesaplarına aktarır. Bu işleme temettü adı veriliyor. Türkiye’de uzun yıllardır temettü dağıtan birçok şirket bulunuyor, bu şirketlere göz atmak için Temettü Veren Şirketler rehberimize göz atabilirsiniz.

10. GAYRİMENKUL

Risk: 10/4

gayrimenkul

Türkiye’de nüfus artıyor ve ülke belirli oranda göç de alıyor. Bu kapsamda ülkenin yeni gayrimenkullere ihtiyaç duyacağını belirlemek zor olmayacaktır. Yeni gayrimenkul ihtiyaçlarının yaşandığı her ülke, bölge, şehir, ilçe hatta köyde gayrimenkul yatırımı yapmak karlı ve iyi bir yatırım fikri olarak değerlendirilmelidir. Temelde bütün yatırımlar arz – talep dengesi ile değerlenir. Bu kapsamda gayrimenkul talebi arttığı sürece, gayrimenkul fiyatları artacaktır.

Eğer özellikle göç alan bir şehirde yaşıyorsanız, gayrimenkul yatırımı yapmak kesinlikle değerlendirmeniz gereken bir konu. Ancak her gayrimenkul karlı olmayacaktır, bu kapsamda mutlaka bir eksper hizmeti almanızı öneriyoruz. Gayrimenkul alım – satımı yapacaksanız eğer, asıl kar edeceğiniz konunun ise gayrimenkulu satın alırken elde edeceğinizi unutmayın. Bir ürünü ucuza almak kar elde etmenin ilk adımıdır. Bu kapsamda kar elde edeceğinizi düşünerek, yüksek fiyattan satılan gayrimenkuller yerine pazarlık yapabileceğiniz gayrimenkulleri tercih etmenizi öneriyoruz.

Gayrimenkul yatırımlarındaki risk düzeyi ise genellikle ’emlak balonu’ nedeniyle gerçekleşiyor. Yani bir yörede emlak fiyatları çok yükseldiyse, eninde sonunda büyük bir buhran olacak ve fiyatlar normal seviyelere gerileyecektir.

11. FOREX

Risk: 10/8

forex

Riskli ama yeri geldiğinde çok kazançlı bir yatırım aracıdır. Ancak özellikle döviz çeşitleri ve teknik analiz hakkında net bilgileriniz yoksa, bu piyasa muhtemelen sizin için çok risklidir. Türkiye’de forex piyasasında birçok aracı kurum faaliyet göstermektedir. Forex piyasalarında döviz ve çeşitli emtialar alım satımı yapılmaktadır. Forex’i döviz alım satımından ayıran en büyük fark ise kaldıraç fırsatı sunmasıdır. Örneğin 1000 lira ile dolar almak istediğiniz vakit size tanesi 4 liradan 250 adet dolar veriliyor. Ancak Forex işlemlerinde bu 1000 liranız 10 ile çarpılıyor ve size 10 bin lira ile işlem yapma fırsatı sağlanıyor. Bu da aynı şekilde kar ve zarar hesabının yapılmasına neden oluyor.

Kısa bir hesap ile,

1000 lira ile 250 dolar aldınız ve dolar yüzde 1 yükseldi: Ana paranız 1010 liraya yükselir. Dolar yüzde 1 düşerse de ana paranız 990 TL’e düşer.

Ancak Forex’e 1000 lira ile girdiğiniz zaman paranızla 10.000 liralık işlem yaparsınız ve bu sayede 2500 dolar alabilirsiniz. Dolar yüzde 1 yükseldiğinde ana paranız 1.100 liraya çıkar, zarar ettiğinizde ise ana paranız 900 liraya düşer.

Bilgi olması açısından, şuanda Türkiye’nin en büyük forex şirketlerinden birinde, zarar eden müşteri sayısı yüzde 72 iken, kar elde eden müşteri sayısı yüzde 28’dir.

Forex piyasasına girecek olan yatırımcıların Binomo gibi yurtdışı forex piyasaları ile işlem yapmasını önermiyoruz.

12. BİREYSEL YATIRIM ORTAKLIĞI

Risk: 10/5

ortaklık

Halihazırda etrafınızda önemli işler yapan insanlar vardır. Yada bulunmuyorsa bile Esnaf Odaları, Sanayici Odaları’nda bulunabiliyor. Bu şahıslar ile bireysel bir yatırım ortaklığı yapabilirsiniz. Bilinenin aksine Türkiye’de çok sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Örneğin bir teksil atölyesinin daima nakit ihtiyacı var, bu tekstil atölyesine noter tasdiki ile belirli bir sözleşme çerçevesinde yatırım yapabilirsiniz. Böylelikle tekstil atölyesi kar elde ettikçe size de ödeme yapar. Kazancınızı önceden belirleyebileceğiniz gibi, kar ve zarar ortaklığı da yapabilirsiniz.

Ancak bireysel yatırım ortaklığı yaparken mutlaka bir avukat yardımı ile sözleşme hazırlayın, aksi takdirde dolandırılma riskiniz bulunabilir.

13. MELEK YATIRIMCILIK

Risk: 10/9

melek-yatırımcı

Çeşitli finansman ihtiyaçları nedeniyle uygulanamayan fikirlerin hayata geçirilmesi noktasında finansman desteği sunulmasına melek yatırımcılık adı veriliyor. Avrupa ve özellikle ABD’de özellikle 10 milyon dolardan fazla serveti bulunan kişi veya kurumlar tarafından sıklıkla kullanılan bir yatırım yöntemidir. Bu yöntemde 10 bin lira destek sağladığınız bir işin kısa sürede milyonlarca liraya ulaşma şansı da varken, tamamen yok olma şansı da bulunuyor.

Melek yatırımcılık yapan kişi ve kurumlar genellikle yenilikçi teknolojik fikirleri destekliyor. Türkiye’de henüz melek yatırımcı sayısı çok düşük, bu nedenle piyasa koşulları tam anlamıyla oluşmuş değil. Ancak belirtelim ki, bu sektörün gelişmesiyle birlikte ülke ekonomisine büyük katkı sağlabilir. Çünkü birçok orijinal fikir, çok düşük düzeydeki sermaye ihtiyaçları nedeniyle hayata geçirilemiyor. Şuanda yalnızca Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) tarafından bir Melek Yatırımcı portalı açıldı, henüz çok ciddi girişimler yok.

14. EMTİA

Risk: 10/7

emtia

Emtia çeşitli ürün gruplarının aynı döviz alır gibi alınıp satılmasıdır. Bankalar ve aracı kurumlar tarafından destek sağlanan emtialar genellikle fiziksel olarak satın alınmıyor. En çok alım satımı yapılan emtialar gümüş, bakır, buğday, pamuk, mısır, kakao ve petroldür. Bu ürünler satın alındığı zaman yalnızca bu ürünün alım satımı için bir rakam satın alıyorsunuz, temelde bu ürün satın alınmıyor. Bu ürünlerin fiyatlarındaki değişimler kendi içerisindeki bileşiklere göre değişiklik gösteriyor.

Yani petroldeki yükseliş ile mısırdaki yükselişlerin nedeni farklıdır. Emtia yatırımı yaparken o emtianın piyasası ve fiyat gelişimlerini detaylı ve teknik olarak incelemenizde büyük yarar vardır. Emtia yatırımı temelde yüksek fiyat değişimleri yaşanmadığı için düşük risk barındırır, ancak zaman zaman buhran dönemleri olabilmektedir.

Para kazanacağınız fikirler arıyorsanız ise, Para kazandıran 62 iş fikrine mutlaka göz atın!

AKILLI YATIRIMCI OLMAK İÇİN 9 İPUCU

Akıllı yatırımcı olarak kısa ve uzun vadede yatırım araçlarından daha fazla gelir sağlamak ve riskleri minimize etmek mümkün. Karlı İş Fikirleri olarak bu konuda ayrıntılı bir rehber hazırladık. Rehberde;

  1. Doğru Kuruluşlar İle Çalışın
  2. Bir Plan Sahibi Olun
  3. Masraflara Dikkat Edin
  4. Riski Anlayın
  5. Kârınızı Kullanın
  6. Çeşitlendirin
  7. Araştırın
  8. Takip Edin
  9. Kendinizi Güncelleyin

Konuları yer almaktadır. Rehbere ulaşmak için Akıllı Yatırımcı Olmak İçin 7 İpucu bağlantısına tıklayın.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. hepsinin getirisi enflasyonun çok altında arsa tarla gayrimenkul daha avantajlı

  2. Para kazanmak konusunda en çok sorun yaşadığım şey…

  3. Neden gümüşten söz etmiyorsunuz

  4. Döviz daha riskli bence. Dikkat etmekte fayda var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir