HIZLI ERİŞİM
Spordan hoşlanıyorsanız ve kendinizi spor üzerinden geliştirmeyi planlıyorsanız eğer değerlendireceğiniz 8 iş fikriyle bu sayede gelir sağlayabilir ve daha yüksek bir kariyer için ilk adımınızı atabilirsiniz
En iyi girişimci temel şartlar altında en çok sevdiği iş üzerinden kendini geliştiren girişimcidir. Eğer spordan hoşlanıyorsanız, günlük hayatınızın belirli bir bölümünü spora ayırıyorsanız, sevdiğiniz işi yapmak için birçok iş fikri bulunuyor. Elbette hangi iş fikrine yöneleneceğinizi sizin belirlemeniz gerekiyor, birçok iş fikri kendi içerisinde farklı dinamikler barındırmaktadır. Başarılı bir iş fikri için değerlendireceğiniz 8 iş fikri:
1. SPOR RADYOCULUĞU
Türkiye’de spor üzerinde yayın yapan az sayıda kanal bulunuyor, ancak spor servisine sahip yüzlerce kanal bulabilmek mümkün. Bu radyolar için spor servisi yorumculuğu yapabilirsiniz. Yerel radyolarda dahi spor üzerine çeşitli yayınlar yapılmak isteniyor, ancak birçok radyo servisi spor yorumcusu bulmakta sorunlar yaşıyor. Ancak bu işi yapabilmek için öncelikle kendinizi geliştirmenizi öneririz. Örneğin Youtube veya çeşitli Podcast platformlarında spor yorumculuğu üzerine denemeler yapabilirsiniz.
2. SPOR FOTOĞRAFÇILIĞI
Hem spora ilginiz varsa hem de iyi bir fotoğrafçıysanız, bulunmaz bir nimet! Zira, Türkiye’de başarılı spor fotoğrafçılarının sayısı çok azdır. Ülkenin en iyi futbol yayıncıları dahi başarılı spor fotoğrafçılarına ulaşmakta sorunlar yaşamaktadır. Ek olarak yerel veya ulusal düzeydeki tüm medya kuruluşlarında spor fotoğrafçılarına ihtiyaç duyuluyor. Hareketli olan spor dallarında iyi birkaç fotoğraf ile kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde aşabilirsiniz.
3. SPOR YAZARLIĞI
Türkiye’de özellikle futbol konusunda yüzlerce hatta yerel medya kuruluşlarıyla birlikte binlerce spor yazarı bulunuyor. Bu yazarların birçoğu artık gelişen futbol dünyasına ayak uyduramıyor. Ancak geçmişten kalan güçleri ile para kazanabilmeyi sürdüren yazarlara ek olarak yenilikçi genç spor yazarlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Medya kuruluşlarında yer edinmeyi başaran genç isimlerin en büyük gücü ise sosyal medya hesapları. Bu doğrultuda sosyal medya üzerinden kendinizi geliştirerek, dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
Ek olarak kendi internet sitenizi, Youtube kanalınızı da kurarak para kazanabilirsiniz.
4. KİŞİSEL ANTRENÖR
Tüm spor dallarındaki sporcular, yılın tümünde en iyi durumda kalmaları ve sıkı diyet programlarına ek olarak sürekli antrenman halinde olmaları gerekir. Sporcuların antrenmanları, menülerinin tasarlanması, geliştirilmesi için kişisel antrenörlere – koçlara ihtiyacı var. Bu doğrultuda kişisel antrenörlük yaparak, son dönemde Türkiye’de de düzenli olarak artan bu iş fikriyle para kazanabilirsiniz. Elbette öncesinde bir antrenör lisansı almanız çok daha faydalı olacaktır.
İLGİLİ: Fitness Salonu Açmak
5. SPORCULAR İÇİN PR
Dünyanın tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde yalnızca sporcular için hizmet sağlayan PR ajansları (Halkla İlişkiler) bulunmaktadır. Bu ajanslar, sporcuların kariyeri için çok önemli işlere imza atıyor. Üstelik sporcunun gelişimi ile birlikte ek para kazanan bu PR ajanslarına, Türkiye’de rastlamak pek mümkün değil. Yalnızca sporculara yönelik bir PR ajansı kurabilirsiniz. Amacınız genel olarak sporcunun çevrimiçi varlığını geliştirmek, tanınırlığını artırmak ve olumsuz algıları ortadan kaldırmak olacak.
6. KAMP PROGRAMLARI
Özellikle gençler ve çocuklara yönelik spor kamplarına olan ilgi son dönemde düzenli olarak artıyor. Sadece büyükşehirlerde değil Anadolu’nun ücra ilçelerinde bile ebeveynler bu tür kamplara yoğun ilgi gösteriyor. Birkaç günlük veya birkaç haftalık bir spor kampı programı düzenleyerek kısa sürede onlarca başvuru alabilirsiniz. Ancak insanların öncelikle size güvenmesi gerekecek, bunu sağlayabilmenin en etkili yolu ise; özellikle şehrin futbol veya basketbol takımlarında aktif veya daha önce oynamış bir-birkaç futbolcuyu kadronuza eklemeniz olacak.
7. SPOR MALZEMELERİ MAĞAZASI
Adidas, Nike, Puma gibi büyük markaların bayilikleri aylık yüz binlerce lira ciro elde etmektedir. Ancak bu bayilikleri alabilmek için 700 bin liralık yatırım sermayesine ihtiyaç duyuluyor. Dahası birçok bölge için artık bayilikler verilmiyor. Ana hedef noktanız bu markalar olmak üzere, bir spor malzemeleri mağazası kurabilirsiniz. Tüm spor branşlarına yönelik ürünler barındırmalı ve etkili bir reklam politikası gütmeniz gerekir.
Tüm şartlar altında spor mağazalarında karlılık birçok perakende mağazasına göre üst seviyede bulunuyor.
8. BASKETBOL AKADEMİSİ
Türkiye’de futbola olan ilgiyi muhtemelen biliyorsunuzdur. Ancak son dönemde özellikle çocuklar arasında basketbola olan ilgi de azımsanmayacak düzeyde yükselişte. Bunun en büyük nedenlerinden biri de ebeveynlerin, basketbolun çocuklar üzerindeki fiziksel (boy) faydası konusunda emin olması. Bu nedenle hemen hemen 6 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklara sahip ebeveynlerin büyük bir kısmı (net veri yok – anket çalışmaları) çocuklarının basketbol oynamasını istiyor. Bu nedenle bir basketbol akademisi kurarak, bu yöndeki artan iş hacminden para kazanabilirsiniz.
Kapalı bir salona sahip bir basketbol akademisinin maliyeti 400 bin lira civarında bulunuyorken, yalnızca açık alana sahip akademileri kurmanın maliyeti 70 bin liranın altındadır.