HIZLI ERİŞİM
İnovasyon iş dünyasında en önemli konuların başında gelen bir unsurdur. Bir ürünü, hizmeti veya gelişime yönelik bütün çalışmalara inovasyon adı veriliyor. İş dünyasında ayakta kalabilmek için inovasyon yani Yenilik olmazsa olmazlar arasında yer alır. İnovasyon konusunda eksik kalan bir firmanın gelişme göstermesi beklenemez ve bu kısa veya uzun vadede şirketin mevcut pozisyonlarını kaybetmesine neden olabilir.
Günümüzde en küçük şirketten en devasa holdinge kadar her firma temelde inovasyon yapmaktadır. Bir bakkalın, kapı önüne yeni bir içecek reyonu koyması bile inovasyon kapsamında değerlendirilebilir. Bu kapsamda birçok inovasyon çeşitleri / türleri bulunuyor. Dünyada yaygın olarak bilinen 5 farklı inovasyon çeşiti var.
1. ARTIŞLI İNOVASYON
Artışlı inovasyon, tüm dünyada en yaygın inovasyon çeşididir. Genellikle satılan bir ürün veya verilen bir hizmetin geliştirilmesi esasına dayanır. Hemen hemen günümüzde bütün işletmeler bir şekilde artışlı inovasyon için para ve zaman harcamaktadır.
Genellikle ürünün veya hizmetin basitleştirilmesi ve müşteri için kolaylaştırılması anlamına geliyor. Artışlı İnovasyon her işletmede uygulanabilir bir inovasyon türüdür.
+ Sıcak çikolata satan bir işletmede, sıcak çikolatanın konulduğu bardakların müşterilerin elini hafifte olsa yaktığı fark edildiği zaman daha kalın bardakların kullanılmaya başlanması bu kapsamda basit bir örnek olabilir.
2. MİMARİ İNOVASYON
Herhangi bir teknolojinin işletmenin satışa sunduğu veya hizmet olarak verdiği ürünlere yansıtılmasıdır. Genellikle riskin düşük tutulması için kendini kanıtlamış teknolojiler değerlendirme altına alınır. Mimari İnovasyon’un uygulanabilmesi için genellikle profesyonel destek alınması gerekiyor.
+ Örneğin Ford, 2010 yılından itibaren standart emniyet kemerlerini geliştirerek, şişme emniyet kemerlerini piyasaya sunması buna örnek olarak gösterilebilir. Ford, şişme emniyet kemerleri ile 5 kat daha fazla güvenlik sağladığını raporladı.
3. RADİKAL İNOVASYON
Yeni endüstri alanlarını oluşturmaya çalışmaya radikal inovasyon adı veriliyor. Bu çok kapsamlı bir konudur ve bunun için piyasa şartlarının tamamen oluşması gerekiyor. Günümüzde radikal inovasyon örneklerine çok fazla rastlamak mümkün değil.
+ Örneğin havayolunun bulunması, hızlı trenler, yeni endüstri alanları gibi…
4. HİZMET İNOVASYONU
Sadece hizmet sektörünü ilgilendiren bir inovasyon çeşididir. Genellikle müşterilerin istekleri doğrultusunda ele alınır. Bu kapsamda “geribildirim” alan bütün işletmeler hizmet inovasyonuna büyük önem göstermektedir. Hizmet sektöründe yer alan bir işletme için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
+ Örneğin, bir hastanede engellilerin daha iyi hizmet alabilmesi için, engellilere yönelik polikliniklerin zemin kata alınması…
5. TEDARİK ZİNCİRİ İNOVASYONU
Genellikle müşteriye yansımayan bir inovasyon çeşididir. Şirketlerin, ürün ve süreçlerdeki kusurları azaltmak, döngü sürelerini azaltmak, bekleme sürelerini azaltmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek, ürünün kullanılabilirliğini artırmak için yaptığı çalışmalardır.
+ En basit örnek olarak franchise / bayilik vermek.