HIZLI ERİŞİM
Girişimci olmak gerçekten zordur. Sorumluluklarınızın büyük ölçüde artmasının dışında, ne kadar çalışacağınız çoğu zaman belirsizdir ve bu zamanla stresli bir hal almaktadır.
Girişimciler sıklıkla haftada kaç saat çalışmaları gerektiği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Aslında bunun tam olarak bir cevabı olmasa da, önemli girişimciler ve bilim insanların ne söylediğine de göz atmak gerekiyor.
Büyük şirketlerde insanlar genellikle günde 8 saatten, haftada 40 saat çalışırlar. Ancak girişimciler, özellikle son dönemdeki sosyal medyanın etkisiyle haftada 100 saate kadar çalışabiliyor. Hatta birçoğu artık ne kadar çalıştığını takip etmekte dahi zorlanıyor.
Peki girişimciler haftada kaç saat çalışmalı? Ne kadarlık bir süre başarı için aslında yeterli?
DOĞRU CEVAP SİZSİNİZ
Bu cümleyi okuduğunuz zaman muhtemelen hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz. Ancak işin gerçeği, ne kadar çalışmanız gerektiğine ilişkin tam anlamıyla doğru bir cevap yok. Peki önemli girişimciler bu konuda neler söylüyor?
– Stratejik Nudge’un kurucusu ve yöneticisi Christine Baker, “Girişimciyseniz, çalışma saatlerinize göre bir düzenleme yapmak anlamsızdır” diyor. “Sadece ihtiyacınız olanı elde edene kadar çalışmalısınız. – ilk ürün lansmanınız, ilk müşteri satışınız, 100.000 dolar cirolu ilk yıl hedefiniz gibi hedefleriniz için ne kadar çalışmanız gerekiyorsa, o kadar çalışın. Bu haftada 20 saat de olabilir, 100 saat de…. Ancak elbette aile gibi diğer sorumluluklarınıza da vakit ayırmanız gerekiyor, yoksa çalıştığınız onca saattin hiçbir anlamı olmayacak.”
– Birçok bestseller girişimcilik kitabının ünlü yazarı Grant Cardone ise, milyoner olmak için haftada 95 saat çalışmanız gerektiğini öneriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Elit Bir Girişimci Olmanın 4 Taktiği
– Onlarca şirkette adından söz ettiren başarılı girişimci Gary Vaynerchuk ise, işletmeyi kurduğunuz ilk yıl, günde 18 saat çalışmanız gerektiğini ifade ediyor. Vaynerchuk, işinizi kurma hayalini gerçeğe dönüştürmek için “önemli fedakarlıklar” yapmanız gerektiğini belirterek, “Uykudan vazgeçmek, hobilerinizle ilgilenmek, sevdiklerinizle vakit geçirmek için vakit harcamayı bırakmak elbette en önemli fedakarlıklarınız olacak.” diyor.
+ Bilim insanları ise uzun saatler boyunca çalışmanın genel sağlığınıza ve verimliliğinize zarar verebileceğini belirtiyor. Popüler girişimciler haftada 60 – 100 saat çalışmanızı teşvik edebilirken, bilim kesinlikle bu düşünceye katılmıyor. Bilim insanları için günlük 8 saat bile aslında halen yüksek bir rakam.
SAATLERİ SAYMAYI BIRAKABİLİRSİNİZ
Girişimcilik aslında çok esnek çalışma saatlerine sahip bir iştir. Eğer planlama konusunda kendinize güveniyorsanız, işi önceden belirlemek ve iş sona erdiği anda ofisten çıkmayı başarırsanız, saatleri saymanıza gerek yok. İşiniz bittiği anda dışarıda sizi bekleyen hayata doğru adım atın, bu tükenmişlik yaşamanızı da büyük ölçüde engelleyecektir. Ayrıca işinizi bitirmenize olan istek doğrultusunda verimliliğiniz de artabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Projem Var Nereden Sermaye Bulabilirim?
Bilim insanları, popüler girişimcilerin aksine, haftanın 7 günü de çalışmanızı önermiyor. Mutlaka haftada 1 gün veya işin henüz başındaysanız, hafada yarım gün tatil vermeniz önerilmektedir. Bu büyük ölçüde tüm günlerin birbirine benzemesini de engelleyecektir.
KİŞİSEL DURUMUNUZ ÖNEMLİ
Akıl sağlığınızı, kariyer hedeflerinizi, fiziksel refahınızı ve ilişki durumunuzu göz önünde bulundurun. Ailen var mı? Bekar bir ebeveyn misiniz? Sağlık sorunları ile mücadele ediyor musunuz? Sağlık sorunları yaşıyorsanız veya bir ilişkiniz varsa, haftada 70 saatinizi işletmenize ayırmak mantıklı olmayabilir. Bu nedenle kişisel durumunuzu göz önünde bulundurmak, saatleri belirlemek konusunda size ipuçları sağlayabilir.
Impact Mentality kurucusu Natalie Riso, “En verimli çalışanlar, en çok çalışanlar değil, akıl sağlığı en iyi olanlardır” diyor. Elbette bunu korumak için, kişisel durumunuza göre hareket etmeniz gerekiyor.
İŞİNİZ BÜYÜDÜKÇE SAATLERİ ESNETİN
İşin henüz başında olanlara genellikle çalışabilecekleri kadar çok çalışmaları genel olarak tavsiye ediliyor. Ancak para kazanmaya başladıkça ve bir şeyler yoluna girmeye başladıkça, işi yükünü personelleriniz ile paylaşmanız gerekiyor. Eğer maliyetleri artırmak konusunda çekinceleriniz varsa, kendinize para harcamaktan daha değerli bir şey satın alamayacağınızı unutmayın… Milyoner bir girişimci olmak istiyorsanız bile, sağlığınız olmadan bunu başarmak çok daha zor olacak.