Girişimcilik ve Girişimci Nedir | Tüm Yönleriyle
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Girişimcilik ve Girişimci Nedir | Tüm Yönleriyle

2

Girişimcilik en kısa haliyle kar elde etmek amacıyla bir işletme kurmak veya var olan bir işletmeyi kar amaçlı olarak dönüştürmektir. Bu dönüşümü gerçekleştiren kişilere de girişimci adı veriliyor.

Günümüzde girişimcilik teriminin kapsamı büyük bir değişim yaşamıştır. Örneğin ‘sosyal girişimcilik‘ adı ile dünyayı geliştirmek amacına sahip birçok girişimcilik faaliyeti bulunur. Girişimcilik genel olarak birçok rehberde ‘yenilik‘ ve ‘inovasyon‘ kelimeleri ile de beraber ele alınır, zira girişimcilerin ufku sürekli olarak gelecektir.

Dünyada yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla da girişimcilik en önemli faaliyet konuları arasında yer alır. Bir girişimci, temelde kendi işletmesi veya faaliyeti için çalışıyor gibi görünse de çok büyük yapının temel yapı taşını oluşturuyor. Günümüzde dünyanın en büyük ekonomileri girişimcilik faaliyetlerinin fazlalığı ile ele alınıyor.

Girişimcilik faaliyetinde bulunan girişimcilerin genel amacı kar elde etmektir. Sık bilinen bir yanlış olarak ise, girişimcilerin genel amacı tamamen olmayan bir ürün veya hizmeti sağlamaya çalışmak değildir. Girişimciler, herkesin yaptığı bir konu ile de bu unvana sahip olabilirler. Örneğin sıradan bir giyim mağazası açmak da girişimcilik faaliyeti olarak ele alınmaktadır. Girişimcilerin genel amacı kar elde etmektir ve bunu nasıl sağlanmaya başlandığının ciddi bir önemi yoktur. Ancak başarılı ve inovatif bir girişimci olmanın elbette bazı nitelikleri bulunur.

Mars’a insan gönderen Elon Musk, her eve bilgisayar girmesinin sağlayanların öncüsü Bill Gates, cebimizdeki telefonların birçok özelliğini herkesten önce hayal eden Steve Jobs da birer girişimci olarak dünyayı daima farklı bir pencereden gördüler. Girişimciler genel olarak insanların can sıkıcı olarak gördüğü konular hakkında çözümler üretmeye odaklanır.

GİRİŞİMCİLİĞİN ANLAMI NEDİR?

girişimcilik-nedir

 

Girişimcilik temelde çok karmaşık bir terimdir. Girişimciliğin anlamı, dünyada bir değişiklik yapmak için harekete geçmektir. İşe koyulan bir girişimci, her gün insanların uğraşıp çözemediği sorunları, insanları bir araya getirerek yeni bir şey inşa etmeye çalışır. Tüm bu faaliyetlerin genel ve ortak amacı ise aksiyondur.

Girişimcilik ve girişim genel olarak harekete geçmektir. Bir sorunu ele alır, fikir üretir ve bunu hayata geçirmek için çabalar. İşte bu çözülme girişimciliği tanımlayan en kısa özettir.

BAŞARILI GİRİŞİMCİLERDEN ‘GİRİŞİMCİLİK’ TANIMI

– “Her şey daha önce yapıldığından daha iyi bir şey yapmakla ilgili. Daha basit, daha ucuz, daha keyifli bir şey yapmak. ‘Yepyeni’ ürünlerin yaratılmasının zor olduğu, ancak bir ürünün, hizmetin veya ürünün mükemmelleştirildiği ve geliştirildiği bir dünya.”- Blend Commerce Pazarlama ve Yönetim Direktörü Adam Pearce

– “Bir şey planlıyorsanız, sadece başlayın. Kendi işinizi kurmak için buna ihtiyacınız var. Ancak bunun için ne kadar fedakarlık yapmaya hazır olduğunuzu önce kendinize sormanız gerekir.” – Feat Socks’un kurucusu Parker Burr

– “Bence bugünün iş ortamında girişimci olmak, kendi seviyenizden bir şeyler oluşturabilmenin temel seviyesi. Küçük bir şey olarak başlayabilir, ancak doğrudan yarattığınız kendi gelir kaynağına sahip olursunuz..”- Sapı kurucularından  Travis Nagle

GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ

girişim-önemi

Başarılı girişimcilerin en önemli özelliği ayırt edici olmak ve farkı fark etmektir. Girişimcilik, dünyadaki bir soruna çözüm üretme odaklıdır. Onlar toplumu daha yaşanabilir bir yer yapmak için birer neferdir. İster yeni bir ürün, ister yeni bir hizmet odaklı çalışsınlar, genel amaçları dünyadaki ilerlemeyi sağlamak için harekete geçmekten vazgeçmemeleri. Peki girişimcilik ve girişimciler neden önemlidir?

  • İş Oluştururlar: Girişimciler olmadan işler olmazdı. Girişimcilerin, işlerinin büyümesine devam etme tutkusu nihayetinde yeni işlerin yaratılmasına yol açıyor. İşleri büyümeye devam ettikçe, daha fazla iş imkanı doğuyor. Böylece, işsizlik oranları düşerken, insanlar daha iyi koşullarda yaşama şansı buluyor.
  • Değişim Sağlarlar: Girişimciler büyük hayaller kurar, bu yüzden doğal olarak fikirlerinin bir kısmı dünya çapında değişim yaratacaktır. Birçoğu dünyayı, ürünlerini, fikirlerini veya işlerini geliştirmeye sonsuz bir bağlılık ile inanır.
  • Topluma Fayda Sağlarlar: Bazı girişimciler ortalama bir insandan daha kötü bir unvana sahip olabilir ancak genel olarak topluma fayda sağlarlar ve insanlara iyilik yaparlar. Girişimciler daha fazla para kazanıyor ve böylece daha fazla vergi öderler, daha fazla sosyal yardım programlarına bağış yaparlar. Bazı girişimciler yoksul ülkelere ciddi düzeyde yardımda bulunur ve bunların tümü tamamen karşılıksızdır.

İNSANLAR NEDEN GİRİŞİMCİ OLUR?

girişimcilik-fayda

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sayım Bürosu (Census) verilerine göre, dünyada 400 milyon Gerçek girişimci bulunuyor. Her girişimcinin, kendi işinin patronu olmak için farklı sebepleri bulunur. Bunlar arasında en popüler olanlar,

  • Dünyayı Değiştirmek İçin: Birçok girişimci, dünyayı daha iyi hale getirmek için uğraşıyor. Girişimcilerin ister uzayın keşfine, ister yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, ister oyun değiştiren bir ürün oluşturmasına inanıyor olsun, sonuçta başkalarının hizmetinde bir marka kurarlar.
  • Patron İstemiyorlar: Başarılı girişimciler genellikle patronları nedeniyle kendilerini boğulmuş, kısıtlanmış ve tutulmuş hissederler ve patronların kendilerinin özgürlüğünü ve yaratıcılığını ortadan kaldırdığını düşünürler. Patron olmak, her girişimciye bir patrona sahip olmaktan daha çekici gelir.
  • Esnek Çalışma Saatleri İsterler: Günümüzdeki en başarılı girişimcilerin tamamı esnek çalışma saatlerine hayrandır! Aileleriyle vakit geçirmeye zaman ayırmak, dünyayı gezmek, hoşlarına gittiği zaman alıp bir kitap okumak, dizi izlemek onların her zaman arzuladığı konular arasında yer alıyor.
  • Risk Almayı Severler: Başarıya ulaşabilmek kolay değildir, temelde ne kadar risk aldığınız da kritik bir süreçtir. Girişimciler genelde risk almayı severler ve iş dünyasında kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışmak gerçekten büyük riskler barındır. Birçok girişimci bu süreçte büyük sorunlar yaşamıştır ve yaşamayı sürdürüyor.
  • Kurumsallığı Sevmiyorlar: Girişimciler genellikle özgür ruhlu insanlardır. Ofis politikaları, ciddi ve gereksiz kurumsal süreçler, hatta yemeğin bile hangi dakikada yenilmesine karar verilme süreci girişimcilerin asla hoşlarına gitmeyen konular arasında yer alıyor.
  • Merak Ediyorlar: Merak, bir aksiyon başlatmanın ilk yoludur. Girişimciler soru sormaktan ve bu sorulara yanıtlar bulmaya çalışmaktan asla vazgeçmezler. Bu da onları daha başarılı yapmanın en önemli yapı taşını oluşturuyor.
  • Yaratıcılığını Konuşturabiliyorlar: Sıkıcı bir 8-5 masabaşı işinde ne kadar yaratıcı olabilirsiniz ki? Ancak kendi işinizi kurmayı hayal etmek bile size eşsiz bir yaratıcılığı konuşturma fırsatı sağlar. Bir işletmeyi kurmak, yönetmek, geliştirmek kolay değildir; Çoğu zaman yaratıcı düşünmeden bunları zaten yapamazsınız.
  • Hırslılar: Zor hedeflere ulaşmaya çalışmak girişimcilerin sevdiği konular arasında yer alıyor. Bir girişimcinin temelde ne kadar kazanabileceğinin bir sınırı yoktur, bu nedenle kendilerine hayal gibi gelen hedefler koyabilirler. Neleri başarabilecekleri konusunda bir sınır olmadığı için, girişimciler kendilerini sürekli olarak hayal ettiklerinden daha fazlasını elde etmeye çalışıyorlar.

GİRİŞİMCİLİK ÖRNEKLERİ

bill-gates

Walt Disney, Walt Disney Company’yi lider sinema filmlerinden biri olarak kurdu. Ayrıca Disneyland ve Walt Disney World gibi tema parklarının kurucusuydu. Markası, Mickey Mouse karakterinin yaratılmasıyla başladı ve sonunda Snow White, Cinderella ve daha fazlası gibi karakterleri kapsayacak şekilde genişletildi. Bir girişimci olarak, sıkıntılarını işlerini, ticari başarısızlıklarını ve daha fazlasını çalan insanlar gibi zorluklarla aşmak zorunda kaldı. Ancak, vizyonuna bağlı kalmaya devam etti.

Mark Zuckerberg, Facebook’u kurmadan önce birkaç proje geliştirdi. Babasının diş hekimliği merkezinde resepsiyonistiyle iletişim kurmak için kullandığı anlık bir mesajlaşma aracı yarattı. Zuckerberg ayrıca Microsoft ve AOL’un satın almayı düşündüğü bir müzik yazılımı yarattı. Aynı yıl içinde Facebook’u kurdu ve bu adımıyla dünyayı tam anlamıyla değiştirdi. Bugün, Mark Zuckerberg’in net varlığı 65.1 milyar doların bile üzerinde.

İç çamaşırı konusunda kendi ihtiyaçlarını baz alarak bir devrim yaratan SpanX’in kurucusu Sara Blakely, kol taytının ve kısa külotlu çorapların da mucididir. Şu anda 1 milyar dolar serveti bulunan Blakely, Forbes’in 2016 yılındaki “En Güçlü Kadınlar” ve “Küresel Oyun Kurucular” listesinde de yer alıyordu.

BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN İPUÇLARI

başarı-girişim

Başarılı bir girişimci olmak için her bir konuda ölçülü ve doğru kararlar alabilmeniz gerekiyor. Temelde başarılı bir girişimci olmanın yolu, daha önce aynı yoldan geçenlerin sağladığı ipuçları ile mümkün olabilir. İşte başarılı girişimcilerin önerileri.

“Daima stratejik olun, fikirlerinizi güvenilir insanlar ile paylaşın, tedbiri asla elden bırakmayın. Yaptığınız her çalışmayı ve sonuçlarını daima kayıt altında tutun. Proje sonunda nerede doğru, nerede hata yaptığınızı inceleyin. Sık sık kişisel bakımınız için vakit ayırın hatta para harcayın.” – Daffnee’s Boutique’in kurucusu Daffnee Cohen

“Bir girişimciye en büyük tavsiyem, küçükten başlarsanız her gün üzerine inşa etmeyi sürdürün. Gruplara ve kulüplere kayıt olun, bağlantılar oluşturun. Size tavsiye veren insanların fikirlerine kulak verin, hatta fikir almak için sık sık insanlarla danışın. Bir şirketi tek başına dünyanın en iyisi yapamazsınız, şirketinizi büyütmek istiyorsanız doğru insanların fikirlerine danışmanız hatta onlarla çalışmanız gerekecek.” – Chris Sharon, Ice Shaker CEO’su

“İşbirliği yeni rekabetçidir. Bazı rekabet seviyeleri sağlıklıdır, ancak amacınız başka bir şirketi daha hızlı ya da daha ucuz bir şekilde yenmek olduğunda, kendinizi zeminde bulabilirsiniz. Bunun yerine, kendinizle işbirlikçi ve karşılıklı olarak yararlı bir yolla işletmelerinizi büyütebilecek yolları arayın. ”- Jess Ekstrom, Headbands of Hope’nin kurucusu

GİRİŞİMCİLİK FİKİRLERİ

girişimcilik-fikirleri

Girişimcilik başlı başına bir yetenektir. İhtiyaçların belirlenmesinin doğru bir şekilde yapılması ile aslında fikirlere ihtiyaç duyulmadan harika işler ortaya çıkartılabilir. Ancak her şeye rağmen bir girişimcilik fikri bulamadıysanız, aşağıda işinize yarayabilecek bazı fikirlere yer verdik.

İş fikrinin gelişimini birçok unsur etkilemektedir. Geçmiş deneyimler, yaşanılan başarıya da başarısızlıklar, gözlemlenen olaylar, işletmeler ve bireylerle olan ilişkiler iş fikrinin doğmasını etkileyen başlıca unsurlardır. İş fikrinin başlıca kaynakları şunlardır:

  • Mevcut işletmeler
  • Tüketiciler
  • Dağıtım kanalları
  • Araştırma ve geliştirme
  • Yenilikler
  • Patentler ve lisans anlaşmaları
  • Araştırma kurumları
  • Devlet
  • Sanayi ve ticaret bağlantıları ile fuarlar
  • Gazete, dergi ve ekonomik bültenler
  • İnternet
  • Televizyon ve radyo

İş fikirleri müşterilerin günümüzde ve gelecekteki ihtiyaçlarına cevap vermeli ve sorunlarını çözmelidir. Öncelikle iş fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlayan durumlara göz atmak gerekirse.

Sorun Çözümü:

    • Leke çözücü
    • Tüp cila (ayakkabı için)
    • Süper market el arabaları
    • Hırsızlık alarmı

Bunların her biri belli bir sorunla baş edebilmek için tasarlanmıştır. Bir sorunla karşı karşıya iken sorunu çözmek için takip edilen bir aşamalar dizisi şöyle sıralanabilir.

    • Olguların / gerçeklerin belirlenmesi
    • Sorunun nedenini öğrenilmesi
    • Çözümler hakkında düşünülmesi
    • Mümkün olan çözümlerin elenmesi
    • En iyi çözümün seçilmesi
    • Seçilen çözümün uygulanması
    • Başarı veya başarısızlığın değerlendirilmesi
    • İhtiyaçları Karşılamak

İnsanların ihtiyaçlarını veya isteklerini karşılamak için birçok iş fikri ortaya çıkmıştır. Yüzlerce hatta binlerce ihtiyacımız ve isteğimiz var ve bunlara sürekli yenileri ekleniyor. İnsanların temel ihtiyaçları ise şöyle sıralanabilir:

  • Yiyecek ve içecek
  • Giyim
  • Barınma
  • Ulaştırma
  • Eğlence
  • Bilgi
  • Arkadaşlık

Bunların hepsi çok geniş alanlardır. Bunlar üzerinde düşünerek yeni iş fikirleri oluşturabiliriz. Unutmayın bunların tamamı zorunlu ihtiyaçlardır ve daima müşteri potansiyeli artmaktadır.

Becerilerinizi Kullanmak

Birçok insan, içgüdüsel bir şekilde sahip oldukları iş becerilerine uygun ve bu becerilere dayalı bir iş kurmayı düşünür. Bunlar kaynakçılık, aşçılık, mühendislik veya market gibi iş hizmetleri olabilir.

İşte edinilen becerilere dayalı bir iş kurmak çoğu zaman tercih edilen bir yöntemdir. Ancak başka birçok insanda da aynı becerilerin olması ve dolayısıyla çok güçlü bir rekabet olması muhtemeldir. Buna karşı önlem almanın bir yolu, iş hizmetinize yönelik kendine has bir özellik sağlamaktır. Örneğin çok iyi yemekler yapabiliyorsanız, bir restoran açarak farklı yemeklere odaklanabilirsiniz.

Taklit Etmek

Daha önce yapılan ve başarılı olmuş bir iş fikrini aynı şekilde hayata geçirebilirsiniz. Türkiye’de çok yaygın olarak kullanılan bir girişimcilik yöntemi olmasının yanında pek önerilen bir yöntem değildir. Çünkü her işletme kendi içerisinde ayrı bir dinamiğe sahiptir. Bunun yerine benzer bir iş fikri taklit edildikten sonra farklı ve yenilikçi bir yöntem geliştirilerek işe yeni bir dinamizm sağlanabilir.

GİRİŞİMCİLERİN ÖĞRENMESİ GEREKEN 5 BECERİ

konuşma

Başarılı bir girişimci olmak yolunda emin adımlar ile ilerlemek istiyorsanız, bazı becerileri online olarak edinmek mantıklı olacak. Dünya değişiyor ve siz de bu değişime ayak uydurmalısınız. Çünkü yapılan bir analize göre, yeni açılan işletmelerin yalnızca yüzde 20’si 1 yılını doldurabilir.

İş dünyası büyük ölçüde ‘yenilik’ üzerine kurgulanmıştır ve siz de bir girişimci olarak kendinizi yenilemelisiniz.

1. Kodlama ve Yazılım

Okullarda yaygın olarak öğretilen – ilkokullarda bile – bilgisayar programlama, size iş ve yaşamın her alanında uygulayabileceğiniz benzersiz bir problem çözme gücü veren bir beceridir. Çevrimiçi kodlama ve programlama eğitimleri sayesinde Python gibi basit, genel amaçlı bilgisayar dilleri kolayca öğrenebilirsiniz.

2. Yabancı Dil

Başarılı bir girişimci İngilizce dışında özellikle Çince gibi bir uzak doğu diline daha en azından ortalama düzeyde hakim olabilmeli. Her bir dil size eşsiz yeni bir pencere kazandıracak. Üstelik artık yeni bir yabancı dil öğrenmek için aylar harcamanıza gerek yok. Birçok online kurs aracılığıyla da dil öğrenebilen milyonlar var.

3. Finansal Bilgi

Başarılı bir girişimci paranın ne olduğunu, nasıl el değiştirdiğini ve nasıl yatırıma çevrilebildiği konusunda tamamen bir uzman olmasa da belirli düzeyde bilgi sahibi olmalı. Finansal bilgiler özellikle işletme kurulumlarında girişimcilerin en çok sorun yaşadığı konuda daha esnek hareket edebilme kabiliyeti sağlar.

4. Farkındalık Becerisi

İş dünyası çoğu zaman yorucu ve streslidir. Ancak her halükarda sizin farkındalık kabiliyetine sahip olmanız ve bunu en stresli anlarda da ortaya koyabilmeniz gerekiyor. Birçok farkındalık kursu aracılığıyla kimsenin görmediği birçok konuda anında bilgi sahibi olabilir ve doğru zamanda doğru pozisyonu alabilirsiniz. Farkındalık kurslarının çoğu meditasyon ve yoga temellidir ve kesinlikle işe yarıyorlar.

5. Konuşma – İkna Etme Becerisi

 

Bir girişimci olarak sık sık konuşma becerisine ihtiyaç duyacaksınız. Ayrıca ikna etme kabiliyeti sizi birçok sorundan daha hızlı kurtarmak için kesinlikle mükemmel bir yol. Bir kurs aracılığıyla bu yeteneklere sahip olma şansınız var, zira birçok kurs daha önce defalarca test edilmiş teknikleri içeriyor.

GİRİŞİMCİLİK SÖZLERİ

R.W Emerson

girişimcilik-sözleri1

Dreamer

girişimcilik-sözleri2

W.J. Cameron

girişimcilik-sözleri3

Deaver Brown

girişimcilik-sözleri4

Henry Ford

girişimcilik-sözleri5

Eleanor Roosevelt

girişimcilik-sözleri6

İlginizi Çekebilir
Bank Reklamcılığı

Yorumlar (2)

  1. İyi bir girişimci olmak istiyorum ama cesaretim yok

  2. Birçok sorum için yardımcı oldu çok sağolun

Bir yanıt yazın