Devlet Destekli Krediler ile Faizsiz Sermaye Fırsatı
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Devlet Destekli Krediler ile Faizsiz Sermaye Fırsatı

0

Türkiye’de özellikle küçük ve orta ölçekteki işletmelerin (KOBİ) ekonomik olarak daha güçlü olması ve daha fazla istihdam oluşturması amacıyla sık sık devlet destekli krediler için yeni düzenlemeler sağlanıyor. Devlet destekli krediler de en önemli avantajlar genellikle faizsiz veya düşük faizli, esnek ödeme şartları gibi yüksek vadeler. Ayrıca devlet destekli kredilerde bir diğer önemli avantaj da, profili kötü olan işletmelere de kredi sağlanması…

Türkiye’de devlet destekli krediler genellikle KOSGEB, Ziraat Bankası ve Halkbank aracılığıyla veriliyor. Ancak çeşitli oda ve borsalar da zaman zaman devlet destekli krediler için yetkilendirilebiliyor. Bu kapsamda küçük ve orta ölçekteki işletmeniz için faizsiz veya daha düşük faizli krediler için başvuruda bulunurken, tüm seçenekleri değerlendirmenizi öneririz.

AVANTAJLAR

Devlet destekli kredilerde genellikle işletmeler için şu avantajlar sağlanıyor;

  • Faizsiz veya düşük faizli
  • Esnek vade koşulları
  • 120 aya kadar vade fırsatı
  • 3 – 6 veya 12 aylık vade bölümü
  • Kredi profili düşük olanlara sağlanması

DEVLET DESTEKLİ KREDİLER

İşletme Maliyet

KOSGEB

Türkiye’de küçük ve orta ölçekteki işletmelere en iyi koşullarda devlet destekli kredi sağlayan kurum Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır (KOSGEB). Kurum aracılığıyla hemen hemen her türdeki KOBİ için harika fırsatlar bulunuyor. Bir KOBİ’yseniz mutlak suretle KOSGEB’e kayıt olmanızı ve KOSGEB’in sağladığı fırsatları sık sık incelemelisiniz. Bazı durumlarda KOSGEB aracılığıyla sadece kredi değil direkt olarak teşvik ve hibe de alabiliyorsunuz. KOSGEB aracılığıyla işletmeniz için sağlanan fırsatlar;

KREDİ FAİZ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB’in sağladığı son kredi desteği, 24 aydır faal olan KOBİ’ler için hazırlandı. Program kapsamında, bankalardan kredi alan işletmelere faiz desteği veriliyor. Desteğe başvuruda bulunabilmek için işletmenizin KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı ve aktif, KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olması gerekir. Program kapsamında verilen faiz destekleri ise işletme türlerine göre şöyle;

  • Girişimci İşletme için 50.000 TL
  • Proje Odaklı İşletme için 200.000 TL
  • Teknoloji Tabanlı İşletme için 300.000 TL
  • Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler için 500.000 TL

HİBE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

KOSGEB’in sağladığı bir diğer kredi ise, direkt olarak İŞKUR aracılığıyla girişimcilik sertfikası alan girişimcilere veriliyor. Bu girişimcilerin, hizmet veya üretim sektöründe onay alan işletmeleri için direkt olarak 50 bin liralık hibe ve işletmenin büyümesi için de 100 bin liralık faizsiz kredi veriliyor. Son dönemde üretim ve hizmet sektörüne ek olarak e-ticaret sektöründe proje üreten girişimcilere de hibe ve faizsiz kredi verilmeye başlandı.

KOSGEB’den 50 bin liralık hibe ve 100 bin liralık faizsiz krediyi alabilmek için öncelikle İŞKUR aracılığıyla düzenlenen girişimcilik sertifikasını almanız gerekiyor. Sertifikayı almak toplam 2-3 haftalık bir süreç. Ardından girişimciler, KOSGEB’e giderek burada bir proje için başvuruda bulunuyor. Elbette proje hazırlanma aşaması çok kapsamlı bir konu, incelemek için KOSGEB İş Planı rehberimize göz atabilirsiniz. Projenizin onaylanması durumunda da 50 bin liralık hibe almaya hak kazanıyorsunuz. İşletmenizin başarılı olması durumunda da, sonrasında işletmeniz için çeşitli teçhizat gibi alımlar içi de 100 bin liralık faizsiz krediye başvurabilirsiniz.

EXIMBANK

Türkiye’de ihracat söz konusu olduğu zaman en önemli teşvik kurumu olan Türk Eximbank, ihracat amaçlı olarak, ihracat yapan işletmelere, müteahhitlere ve girişimcilere kısa ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi sağlamaktadır. Bu doğrultuda, ihracata odaklanacaksanız, mutlaka Eximbank’ın sağladığı devlet destekli kredilere göz atmanızı öneriyoruz.

Eximbank’ın çok sayıda farklı program kapsamında çeşitli kredileri bulunuyor. Bu kredilerden bazıları ise şöyle;

  • Reeskont Kredisi,
  • KOBİ İhracata Hazırlık Kredisi,
  • KOBİ İhracata Hazırlık Kredisi,
  • Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi,
  • İhracata Yönelik Yatırım Kredisi,
  • İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi,
  • İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi,
  • Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi,
  • Turizm Kredisi,
  • Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi,
  • Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kredisi,
  • Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi

Bu kredilerin her biri için başvurular Eximbank’a yapılıyor ancak her bir kredi için istenen belgeler farklıdır. Genel olarak ise,

  1. Kredi Talep Formu,
  2. KOBİ Beyan Formu,
  3. Kullanılacak krediye esas ihracata konu olan malın ihracatçısının farklı olması halinde, kredi talebinde bulunan imalatçının, ihracatçıdan imzalı ve firma kaşeli olarak alacağı muvafakatname, muvafakatname veren firmanın noter onaylı imza sirküleri,
  4. Banka/Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından düzenlenecek Niyet Mektubu

isteniyor.

BANKALAR

YAPI KREDİ

KOBİ’ler için önemli çalışmaların bulunduğu Yapı ve Kredi Bankası’nda Esnaf Kredisi, Makine Donanım Kredisi, İmalat Destek Kredisi, Turizm Kredisi, Sezona Hazırlık Turizm Kredisi, Kadın Girişimci Kredisi, Franchising Kredisi fırsatı sağlanıyor.

Yapı Kredi’de KOBİ’ler için nakit destek kredisinde faiz oranı yüzde 1.93 seviyesinde bulunuyor.

İNG BANK

KOBİ’lere 100 bin liraya kadar hızlı kredi imkanı tanıyan İNG Bank’ta kredi faiz oranı ise yüzde 2.49. Ayrıca ING Bank’ta KOBİ’lere özel “Paydos Yok Hesap” imkanı tanınıyor. ING Paydos Yok Hesap’ta hesap işletim ücreti, eft-havale ücreti, çek tahsilat masrafları bulunmuyor. Ayrıca hesapta uygun faiz koşulları da sağlanıyor.

QNB FİNANSBANK

QNB Finansbank da KOBİ’ler için birçok kredi sağlıyor, üstelik QNB Finansbank’ta KOBİ’lere sağlanan krediler için ilk 3 ay ödeme talep edilmiyor. 120 aya kadar vade seçeneğinin sağlandığı “3 ay ödemesiz kredi” seçeneği dışında KOBİ’ler için birçok fırsat daha bulunuyor. QNB Finansbank’ta bulunan “Cosme” kredisinde En fazla 10 çalışanı olan, En az 6 ay, en fazla 5 yıldır faaliyet gösteren, Son yıl maksimum ciroları 2 milyon TL’den küçük olan, Tütün, alkol, silah vb. sektörlerde* faaliyet göstermeyen işletmelere ise daha avantajlı faiz fırsatı sağlanıyor. Bankada ayrıca Kadın Girişimcilerin açacağı işletmeler için de birçok avantajlı KOBİ kredisi bulunuyor.

VAKIFBANK

KOBİ’leri destekleyen en önemli bankalar arasında yer alan Vakıfbank’ta işletmeler için farklı vade seçenekleri ile uygun faizler ile kredi sağlanıyor. Vakıfbank’ta KOBİ’ler için ek olarak İşyeri Edindirme Kredileri, Ticari Araç Kredileri, Çek/Senet Karşılığı Krediler ve Enerji Verimliliği Kredileri imkanı bulunuyor.

İŞ BANKASI

Türkiye’nin en köklü bankalarından İş Bankası, uzun yıllardır KOBİ’ler için ciddi çalışmalar yapıyor. Bankada “Anında Ticari Kredi” imkanı ile KOBİ’lere en hızlı kredi çözümü sağlanıyor. Yıllık yüzde 40 civarında faiz oranı ile sağlanan ticari kredi ile 36 ay vadeli 50 bin lira kredi hızlı bir şekilde sağlanıyor. Bankada daha büyük kredi çözümleri için ise çeşitli vadelerde uygun faiz koşulları bulunuyor, ancak bu krediler için işletme bilgileri ile şube başvurusu şart.

GARANTİ

Garanti Bankası’nda KOBİ’ler için sağlanan “KOBİ Destek Kredisi” ile yüzde 2,65’lik uygun faiz koşulları altında 250 bin liraya kadar hızlı kredi imkanı sağlanıyor. Garanti Bankası’na “Üye İşyeri” başvurusu yapılarak birçok ek avantajdan da faydalanmak mümkün.

İlginizi Çekebilir