HIZLI ERİŞİM
Türkiye’de erkeklerin egemen olduğu girişimcilik ve yatırımcılık ortamında kadınların da söz hakkına sahip olması için yoğun çaba gösteren kurumlar, birçok farklı koldan kadın girişimci ve yatırımcıları desteklemeye başladı. Mevcut süreçte iş kurmak isteyen kadın girişimciler için 7 farklı koldan eşsiz destekler sağlanıyor.
Kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer edinebilmesi amacıyla yoğun çaba gösteren birçok kurum, kuruluş ve destek 2019 yılı itibarıyla desteklerini artırdı. İşte bir kadın girişimci için mutlaka göz atılması gereken destekler;
1. KOSGEB
Türkiye’de kadın girişimci ve yatırımcılar için en fazla fırsat eşitliği sağlayan KOSGEB, iş kurmak isteyen kadınlara hibe desteği ve ek ihtiyaç olması durumunda faizsiz kredi sağlıyor. KOSGEB’in hazırladığı “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” kapsamında girişimcilik sertifikası bulunan kadınlar, başarılı bir iş fikrini hayata geçirmeleri durumunda 60 bin liraya kadar hibe ve 400 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabiliyor.
2. TKDK
Özellikle tarım ile ilgilenen kadınlara eşsiz destekler sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, iş kurmak isteyen ya da yeni bir tarımsal faaliyet ile ilgilenmek isteyen kadınlara, ihtiyaç duydukları sermayenin yüzde 80’ine kadar hibe veriyor. TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş.
3. AİLE, ÇALIŞMA ve SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Türkiye’de kadınlar için en önemli kurumlar arasında yer alan Aile Bakanlığı’da iş kurmak isteyen kadınlara 15 bin liraya kadar sıfır faizli kredi sağlıyor. Ancak söz konusu faizsiz krediye başvurmak için gelirsiz olmanız gerekiyor.
4. AİLE DESTEK MERKEZLERİ
Son dönemde sayıları 200’ü aşan Aile Destek Merkezleri’de kadın girişimcilere destek veriyor. Bu destek merkezlerine katılan kadın girişimcilere İŞKUR tarafından günlük ödeme yapılıyor ve destek merkezinde alınan kurslar aracılığıyla iş kurmak isteyenlere hibe ve faizsiz kredi imkanı sağlanıyor.
5. Türkiye Grameen MikroFinans Programı
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen bir finansal destek kuruluşu. Kuruluş, yalnızca kadınlara destek sağlıyor ve Türkiye’nin 61 şehrinde 91 şubesiyle hizmet sağlıyor.
6. Kadın Girişimciler Kurulu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından oluşturulan Kadın Girişimciler Kurulu ile iş fikirlerinize yönelik destek alma şansınız var.
Türkiye’nin 81 ilinde yer alan TOBB Kadın Girişimciler Kurulları tarafından sağlanan destekler arasında,
- Girişimcilik eğitimleri düzenlemek
- Girişimcilere yenilikler ve iş yaşamı hakkında seminer, panel ve eğitim programları düzenlemelek
- Girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşması için ortam hazırlamak
- Girişimcilerin iş kurma aşamasında ve işlerini sürdürebilmeleri için destek sağlamak
- Girişimcileri yönlendirmek ve teşvik etmek
yer alıyor.
7. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
1986’dan beri kadınlara destek sağlayan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın kadın girişimciler için de birçok desteği bulunuyor.
Vakıf tarafından bugüne kadar on binlerce kadına finansal hizmetler için destek sağlandı. Vakıfın, yeni iş geliştirecek kadınlara sağladığı destekler de halen sürüyor. Vakıfın özellikle “Maya Mikro Ekonomik Destek” programı kapsamında kendi işini kurmak isteyen kadınlara küçük krediler sağlanıyor. Destek programı ile bugüne kadar 30 milyon liradan fazla kredi sağlanmış.
Geçim erkekte olduğu için öncelik erkeğe verilmeli her zaman.Kaldıki erkek iş bulup çalıştığında kadında rahat ediyor.Kadını önceleyen bu tarz girişimlerin iyi niyetli olmadığı gibi faydalıda olmadığını belirtmek isterim..