HIZLI ERİŞİM
Perakende satış amacıyla bir mağaza yeri seçme aşamasında bulunuyorsanız, maksimum gelir ve minimum gider fırsatlarını kaçırıyor olabilirsiniz. Bu nedenle perakende satış amacıyla bir mağaza yeri seçerken dikkat etmeniz gereken birçok nokta var.
Perakende amacıyla kurulacak işletmede en çok dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise neyin satışına odaklanacağız olmalı. Bu nedenle bir perakende satış mağazası kurarken öncelikle mağazada bulunacak veya sonradan bulunması tercih edilebilecek ürünleri ele alın.
Peki bir perakende satış mağazası yeri seçerken nelere dikkat edilmeli?
1. TÜR ve GEREKSİNİMLER
Öncelikle işletmenizin ne düzeyde bir perakende hizmet sağlayacağını veya ürün satacağını göz önünde bulundurun. Bu hizmet ve ürünler için elbette farklı düzeyde gereksinimler bulunacaktır. Bu gereksinimlere göre işletmenin büyüklüğü ve bulunması gereken özellikleri ele alın.
Örneğin bir restoran açacaksanız, bu restoranın mutfağı, müşteriler için yeterli düzeyde masalar, depo, en az 2 lavabo, yeterli ışıklandırma ve havalandırma gibi ihtiyaçlar olacak.
2. FİNANSMAN
Bir mağaza konumu seçerken en çok dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da finansmandır. Bir mağaza için ödeyebileceğiniz en yüksek kirayı ve bu dükkanı dekore edebilmek için gerekli masrafları ele alın. Matematiği iyi hesaplamanız sizi kısa ve uzun vadede risklerden büyük ölçüde koruyacaktır.
3. GÖRÜNÜRLÜLÜK
Bir perakende mağazasının iş hacmini artıran en önemli unsurlardan biri mağazanın görünürlülüğüdür. Temel şartlar altında bir mağaza ne kadar kişi tarafından görülüyorsa, o kadar iş hacmi yüksek potansiyel taşıyacaktır. Bu nedenle perakende mağazasını seçerken, mağazanın yürüyüş yollarında veya AVM gibi büyük iş merkezlerinde olmasına dikkat edin.
4. HEDEF PAZAR
Bir perakende mağazasının yerini seçerken elbette en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hedef pazardır. Sık bilinen bir deyimde de yer aldığı üzere “Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz“. Bu nedenle perakende olarak satmayı planladığınız ürünün veya hizmetin, mağazayı açacağınız noktadaki bölgede talep edilen bir ürün veya hizmet olması gerekiyor.
Hedef pazarın bölgenizde mevcut olup olmadığını belirlemek elbette kolay değildir. Mutlak suretle en az 3-4 günlük bir araştırmaya ihtiyaç duyacaksınız. Bölgenizde açmayı planladığınız hizmeti sağlayan veya satan işletmeleri göz önüne alarak en kısa yoldan hedef pazarı göz önüne alma şansınız olacak.
Ek olarak perakende mağazalarında personeller önemli bir işletme özelliğidir. Bu nedenle personelinizin de söz konusu hedef pazara yakın yerlerde oturuyor olması önemlidir. Aksi durumda işletme masraflarında artış yaşanacaktır.
5. RAKİPLER
Bir mağaza lokasyonu seçerken, eğer Arasta bölgesinde iş yapmayı planlamıyorsanız, mutlak suretle rakiplerinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Temel şartlar altında, rakiplerinize uzak olmanız avantajdır, ancak hedef pazarınız söz konusuysa; Hedef pazara yakın olmak, rakiplerinize yakın olmaktan daha önemlidir. Bu nedenle eğer rakiplerinize yakın olmanız gerekiyorsa da, onların rekabet şartlarını ele almanız gerekir. Örneğin 10 yıldır aynı konumda bulunan ve insanların güvenle alışveriş yaptığı bir lokasyona rakip olmak, özellikle ilk aylar için zahmetli ve maliyetli olabilir.
6. YASAL DURUM
Bir mağazayı kiralamadan önce mutlak suretle belediyeye giderek burada dükkan için ilgili işe yönelik ruhsat alıp alamayacağınızı öğrenin. Çünkü her belediyenin farklı şartları bulunur ve bu şartlardan bazıları gerçekten sıkıntı çıkarabilecek düzeydedir. Bu nedenle yasal mevzuata uygunluk ilk şarttır. Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler rehberimizden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.