Dünyanın en önemli ödeme gönderme – alma yöntemi halen Paypal’dır. Ancak çeşitli nedenler ile Paypal’ın Türkiye faaliyetleri durduruldu. Bu nedenle Türkiye’de yurt dışından ödeme almak için çeşitli Paypal benzeri, alternatif ödeme alma yöntemlerine yönelmek zorunda kalınıldı.
Eğer siz de çeşitli nedenler ile yurt dışından ödeme almak veya ödeme göndermek durumunda kalıyorsanız, Paypal alternatiflerine yönelmeniz gerekecek. Özellikle e-ticaret yapmak istiyorsanız sık sık bu yollara başvurmanız gerekecek.
İşte Paypal Benzeri online uluslararası ödeme alma yöntemleri…
1. PAYONEER
Paypal’ın en iyi alternatifi konumunda bulunan Payoneer her ne kadar Türkçe olarak hizmet sağlamıyor olsa da, Türkiye’ye de hizmet sağlıyor. Uygun komisyon oranları ile çalışan Payoneer, aynı Paypal’da olduğu gibi aldığınız ödemeleri kredi kartınızın bulunduğu hesaba yapıyor. Ödemelerin hesaba geçmesi 3 iş gününü bulabiliyor.
2. TRANSFERWISE
Son dönemde Payoneer’i geçen uluslararası ödeme platformu Transferwise, son dönemde neredeyse dünyanın tamamına hizmet sağlıyor. 30’dan fazla yerel para birimi ile hizmet sağlayan Transferwise, ayrıca başka bir ülkede banka hesabı açmanıza da olanak sağlıyor. Transferwise’nin komisyon oranları biraz fazla ancak sağladığı hizmetler ile kullanıcılarını büyük ölçüde memnun etmeyi başarıyor.
TransferWise Türkçe olarak hizmet vermiyor ancak Türkiye’de Birleşik Ödeme platformuyla ortaklaşa bir çalışma yürütüyor.
3. SKRILL
Türkçe olarak da hizmet sağlayan Skrill, online ödeme alma ve gönderme konusunda Paypal’ın en iyi benzerleri arasında yer alıyor. Skrill, Türkiye’de banka hesabı olan müşterilerinin hesaplarına da ödeme gönderiyor.
Sadece bir e-posta adresi ile açılabilen Skrill hesabında ödeme almanın komisyon oranı yüzde 1,45 seviyesinde bulunuyor. Skrill, 40 farklı yerel para için destek sağlıyor. Türkiye’de de ciddi bir kullanımı var.
4. PAYZA
ABD’de yasaklanan ödeme sistemi olmasına rağmen dünyanın geri kalanına hizmet sağlayan bir online ödeme alma ve gönderme platformudur. Türkçe dil desteği bulunmuyor.
5. WEBMONEY
Türkiye için de destek veren ve Türkçe dil desteği de bulunan Webmoney, ülkemizde WMTransfer adı ile faaliyet gösteriyor. Ödeme alma ve ödeme gönderme konusunda hizmet sağlayan platformda komisyon oranları ise biraz yüksek. Örneğin banka kartına ödeme almak için yüzde 2 komisyon talep ediliyor.
6. NETELLER
Son dönemde bazı şikayetlerin odak noktası olsa da halen online ödeme alma ve gönderme platformları arasında en çok kullanılanlar arasında yer alıyor. Neteller, Türkçe dil desteğine de sahip ancak komisyon oranları sizi pek memnun etmeyebilir. Özellikle kur farkını fazla yansıttığını belirtmekte yarar var.
7. MONEYGRAM
Türkiye’de de birçok bankada ödeme altyapısı olarak kullanılan Moneygram, online ödeme almak ve göndermek konusunda iyi bir altyapı sağlıyor. Türkiye’de de kendi adıyla hizmet veren servis, online olarak da Türkçe dil desteğine sahip. Moneygram’ın en kötü yanı ise kur farkı konusunda benzerlerinden çok yüksek bir kesinti yapması.
8. ECOPAYZ
Son dönemin en çok kullanılan online ödeme alma ve gönderme platformu. Paypal’dan sonra hizmet vermeye başlayan Ecopayz halen yoğun bir şekilde kullanılıyor. Ancak platform hakkında birçok “hesap kapatma”‘ya yönelik şikayetlerin olduğunu belirtmekte yarar var.