HIZLI ERİŞİM
- 1- Kendinize güvenin
- 2- Karar sürecini aceleye getirmeyin
- 3- Kendinizi keşfedin
- 4- Doğru iş için araştırma ve analiz yapın
- 5- Farklı fikirler bulun
- 6- Reklama özen gösterin
- 7- Prensipli ve kararlı olun
- 8- Ek sermaye bulundurun
- 9- Ortaklıktan çekinmeyin
- 10- İşletmeye Karar Verin
- 11- İlk Sermayeyi Bulun
- 12- Sektörü Analiz Edin
- 13- Yer Belirleyin
Başkası için çalışmanın birçok artısı ve eksisi olabilir. Ancak işin sonunda ne kadar başarılı olursanız olun muhtemelen sizin ay sonunda kazanacağınız para bellidir. Aynı şekilde çok başarısız olursanız da direkt olarak kovulursunuz. Bu adil görünmese bile iş dünyasının ilk gerçeklelerinden biridir. O halde neden kendi işini kurmak için harekete geçmiyorsun?
Günümüzde başarı hikayelerini oluşturan her girişimci ve yatırımcı hayatının erken dönemlerinde kendi işini kurmak için harekete geçmiştir. Üstelik bu insanlar işin sonunda kaybettiğinde de kazandığında da pes etmemiştir. İş dünyası çeşitli riskleri içerisinde barındırıyor ve kendi işini kuran biri büyük ihtimalle ay sonunda ne ile karşılaşacağını bilemez. Lakin bu tamamen olumsuz bir beklenti değildir.
Son yıllarda girişimci sayısındaki artışa paralel olarak kendi işini kurmak için yeni arayışlarda bulunan yatırımcı sayısında da artış yaşanıyor. Bizde sık sık platformumuzda yatırımcı ve girişimcilere ‘Kendi İşini Kur!‘ tavsiyesinde bulunuyor ve buna paralel olarak birçok rehber kaleme alıyoruz. Kendi işini kurmak isteyenler için birçok önemli bilgiyi aktaracağız. Elbette rehberdeki bilgilere ek olarak, iş fikirlerini arıyorsanız, sizler için hazırladığımız 245 İş Fikri’ne göz atabilirsiniz.
1- Kendinize güvenin
Yeni bir iş kurmak istiyorsanız veya bir iş yeri açacaksanız eğer her şeyden önce kendinize güvenmeniz gerekiyor. Kendi işini kurmak temelde kolay bir süreç değildir ancak bugün ciddi manada para gücünü olan her insan başkalarının işini yapmak yerine kendi işini kurmuştur bunu unutmayın.
Kendine güvenmeyen bir girişimcinin başarılı olma şansı yoktur. Kendinize güvenin ve özgüveniniz daima yüksek olsun!
2- Karar sürecini aceleye getirmeyin
Ne iş kuracağınız konusunda sizi derin düşüncelere sevk eden fikirler varsa eğer bu konuda aceleci olmayın. Dünya üzerinde yapabileceğiniz ve para kazanabileceğiniz binlerce hatta onbinlerce iş fikri var, ancak önemli olan size en uygun olanı seçmektir.
Bu süreçte arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan ve ailenizden mutlaka fikirler almaya özen gösterin.
3- Kendinizi keşfedin
Kendi işini kurmak istiyorsan eğer her şeyden önce kendini keşfetmen gerekiyor. Hangi konularda beceriniz var, hangi eğitimi aldınız, günün kaç saati çalışabilirsiniz, daima gülmek zorunda kalmak size neyi hissettiriyor, insanlarla sürekli iletişimde kalabilir misiniz, geceleri çalışabilir misiniz ve daha birçok soruya öncelikle cevaplar bulmalı ve bu cevaplara uygun işlere yönelmeniz gerekiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kendi İşinizi Kurmanın Artıları ve Eksileri
Örneğin sizi kan tutuyorsa eğer kasap olmanız pek mantıklı olmayabilir. Bu nedenle kendinizi tanımadan iş fikirlerine yönelmeyin. Bunun için yine sevdiğiniz insanlardan da yardım alabilirsiniz, bazen etrafınızdakiler sizi sizden daha fazla tanıyabilir.
4- Doğru iş için araştırma ve analiz yapın
Doğru işi bulmak düşündüğünüz kadar kolay değil, bu süreçte daima notlar almalı ve eleme sistemini hayata geçirmelisiniz. Ayrıca mutlaka ama mutlaka daha önce o işi yapmış insanların fikirlerini almanız gerekiyor. Doğru bir iş istiyorsanız eğer bu konularda hassas olun ve hemen bir işe atlamayın. Doğru ve karlı birçok iş fikri vardır ancak bu işlerin bazen bilinmeyen bazı dezavantajları olabiliyor.
Örneğin halıcılık sektörü çok karlıdır ama 2017 yılı ile birlikte halıcılık için gerekli birçok ithal malzemede dolar nedeniyle ciddi ek maliyetler oluşmuş durumda ve sektörden büyük kaçışlar var. Bu nedenle sektörlerin son durumu hakkında bilgiler almak için mutlaka halihazırda o işi yapanlardan fikir almaya çalışın. Herkes sektörü hakkında bilgi vermeyebilir bu nedenle dostlarınızı bu konuda hazırda tutmalısınız.
5- Farklı fikirler bulun
Kendi işinizi kurmak için bir fikir buldunuz diyelim, örneğin çay ocağı açmaya karar verdiniz. Hemen gidip standart bir çay ocağı açmakla yetinmeyin. Mutlaka sizi ayırt edici farklı bir özelliği dükkana uygulayın ve müşterilerin sizi bu fikirle öğrenmesini sağlayın. Örneğin farklı çayları getirebilirsiniz yada çayların önünde lokum verebilirsiniz. Bu konuda yaratıcılığınızı ortaya koymanız gerekiyor. Her iş için böyle küçük püf noktalarını hayata geçirebilirsiniz, burada önemli olan sizin iş için ne kadar çaba gösterdiniz. Ayrıca yurt dışındaki aynı işi yapan firmalara da göz atabilirsiniz.
6- Reklama özen gösterin
Ne iş yaparsanız yapın daima reklama özen gösterin. Reklam daima her işletmenin en önemli masrafları arasında yer almalıdır. Doğru reklama değil bol ve kullanıcıya ulaşan reklamlara özen gösterin. Örneğin bir pide salonu açtıysanız eğer bu salon için yaptığınız reklamla kısa sürede şehrin farklı noktalarından sipariş alma fırsatına sahip olursunuz. Böylelikle 1 motorlu kuryenin hem masraflarını hemde ek geliri yakalama şansınız olacak. Reklama özen gösterin ve bu konuda kesinlikle masraftan çekinmeyin. Hele hele işi kurduğunuz ilk zamanlarda harcadığınız reklam ücretlerine asla üzülmeyin.
7- Prensipli ve kararlı olun
Prensip sahibi olmayan veya kararlı olmayan bir girişimcinin para kazanma konusunda çok fazla şansı olacağını düşünmüyoruz. Daima kararlı, prensip sahibi, ilkeli ve düzenli olmaya özen gösterin. Özellikle asla üşengeç olmayın ve yapılacak bir iş varsa onu en kısa zamanda yapmaya özen gösterin. Aksi takdirde bu işler zamanla birikir ve içinden çıkılmaz hal almasının yanında birde sizi işten soğutur.
8- Ek sermaye bulundurun
Hangi işi yaptığınızdan bağımsız olarak daima ek sermaye bulundurmaya özen gösterin. Örneğin bir fatura ödeme merkezi açtıysanız eğer bu iş için gerekli olan ortalama 15 bin lira sermaye dışında bir 6-7 bin liralık ek sermayenin hesabınızda olmasını daima tavsiye ediyoruz. Çünkü her işte daima ek sorunlar veya masraflar çıkabiliyor bu nedenle bu konuda dikkatli olun ve ek sermaye bulundurarak bu konuda sorun yaşamayın.
9- Ortaklıktan çekinmeyin
Özellikle bir işe sermayeniz yetmiyorsa eğer ortak almaktan çekinmeyin. İşini doğru dürüst yapan ve sağlam ortak daima bulunulabilir. Eğer bu konuda fikirlere ihtiyacınız varsa eğer bu konuda hazırladığımız rehbere >ORTAK ARIYORUM adlı bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
10- İşletmeye Karar Verin
Tüm planlamanızı yaparken işletme tipine artık karar vermeniz gerekir. Daha önce birilerinin yapmadığı bir alan belirlemek konusunda boşa bir çaba harcamak yerine, ilk olarak en çok sevdiğiniz alanlara yönelin. Hangi iş fikri için sabah bir saat daha erken uyanırsınız?
İşletme tipine karar verirken yapmanız gereken en önemli şey, hem trend hem de sevdiğiniz bir işi bulmak olacak. Buna erken karar vermenize gerek yok, araştırmaktan vazgeçmeyin.
11- İlk Sermayeyi Bulun
Kendi işinizi kurmak istiyorsanız muhtemelen karşılaşacağınız en önemli sorunlardan biri başlangıç sermayesini bulmak olacak. Bankalarda bulunan hesaplarınızda önemli miktarlarda para yoksa veya bundan kötü olarak borçlarınız bulunuyorsa ilk sermayeyi bulmak zor olabilir.
Kendi girişimini başlatan birçok insan ilk işi için borç almıştır. Nereden para bulabileceğinizi belirlemek üzere henüz işi kurmaya başlamadan önce fikir yürütmeniz gerekir.
12- Sektörü Analiz Edin
Kendi işini kurarken başarılı olanların en büyük yeteneklerinden biri analiz etmektir. Bu nedenle analiz konusunda yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekir. Bir işi kurmadan önce girmeyi planladığınız sektörü mutlaka analiz etmeniz gerekir. Bazı sektörler çeşitli sebepler ile gün geçtikçe kan kaybediyor ve aynı şekilde bazı sektörler de gün geçtikçe değerleniyor. Elbette bunun listesini yapmak mümkün değil, çünkü her lokasyonda durum farklı olacaktır. Bu kapsamda girmeyi planladığınız sektörün önümüzdeki 10 yılının nasıl olacağını öngörmeye çalışın.
13- Yer Belirleyin
Kendi işinizi kurmak için başlangıç sermayesini ayarladıktan sonra sektörü, işletmeyi kararlaştırmanız ve en son olarak da yer belirlemeniz gerekir. Bir işletmenin kısa ve uzun vadeli geleceğini belirleyen en önemli konulardan biri de işletmenin bulunduğu mağazadır. Bu doğrultuda en iyi seçeneği belirlemek üzere aceleci davranmayın.
İşletmeniz için yer belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, en fazla potansiyel en düşük rekabetin bulunduğu bir alan bulmaktır. Her ikisinin yan yana gelmesi zor olsa da, arayan mutlaka bulur! Ek ipuçları: Perakende Satış Mağazası Yeri Nasıl Seçilir