Ekonomik Durgunluk Dönemlerinde Yapılabilecek 6 İş Fikri
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Ekonomik Durgunluk Dönemlerinde Yapılabilecek 6 İş Fikri

0

Türkiye son yıllarda ekonomik olarak durgunluk yaşıyor. 2008’den sonra yüzde 10’luk büyümeyi aşan Türkiye son birkaç yıldır neredeyse küçülme konumuna geldi. Durum böyleyken bazı iş fikirlerine taleplerde ise daha fazla artış beklenmesi elbette kaçınılmaz. Peki ekonomik durgunluk dönemlerinde hangi iş fikirlerine yönelmek daha mantıklı olabilir?

Öncelikle ekonomik durgunluk her kesim için elbette kendini hissettirmeyebilir. Bu nedenle doğru zamanda doğru işi yapmak isterken bir de doğru yerde olmanız gerekir. Dolayısıyla bu rehberde özellikle küçük işletme fikirlerine yer vereceğiz.

1. KÜÇÜK EV ALETLERİ TAMİR HİZMETLERİ

Ekonomi biraz durgunlaşmaya başladığı anda elbette satışlarda olan büyüme yavaşlamaya başlar. İnsanlar yeni bir şeyler satın almak yerine elindeki ürünleri daha uzun süreli kullanmaya odaklanır. Durum böyle olduğunda da, bozulan ürünler için tamir hizmetlerine olan taleplerde artış yaşanır. Ekonominin durgun olduğu dönemlerde küçük ev aletlerine yönelik tamir hizmetlerinde gözle görülür oranda iş hacminde artış kaydedilmektedir. Üstelik küçük ev aletleri tamir hizmetlerine yönelik küçük bir işletme açmak için yüksek oranda sermaye ihtiyacınız olmayacak.

2. AYAKKABI TAMİR HİZMETLERİ

Dünyanın hemen hemen her noktasında ekonomi durgunlaştığı anda insanların ilk yeni alım yapmaktan kıstığı ürün ayakkabıdır. Ekonominin normal seyrettiği dönemlerde ortalama 6 ay olan yeni ayakkabı alım aralığı 1 yıldan uzun süreye kadar çıkmaktadır. Bu nedenle ayakkabı tamir hizmetlerine olan taleplerde büyük artış kaydedilmektedir. Ancak bu iş fikrine yönelik bir işletme açmak için elbette bir ustalık belgesi almanız gerekir. Bu konuda ek bilgiler ustalık belgesi rehberinde.

3. KOLEKSİYON – ANTİKA AJANSI

İnsanlar ekonomik durgunluk dönemlerinde ellerinde olan değerli ürünleri paraya dönüştürmeye daha fazla isteklidir. Bu nedenle ellerinde bulunan koleksiyon – antika tarzındaki ürünleri satmak için en doğru zamanlardan biri de budur. Durum böyleyken bir koleksiyon-antika danışmanlık ve satın alma ajansı kurmak bu dönemler için en iyi iş fikirlerinden biridir. Üstelik insanlar paraya ihtiyaçları olduğu için bu tür ürünleri satarken daha az pazarlık yapacaktır.

4. ENERJİ TASARRUFU HİZMETLERİ

Hanelerde en fazla masraf oluşturan ihtiyaçlardan biri de elbette enerjidir. Özellikle elektrik, doğalgaz gibi enerji ihtiyaçları tüm faturalarımız arasında en büyük payı almaktadır. Biraz kemer sıkmaya karar verdiğimiz zaman da bu faturaları düşürmeye odaklanırız. Son yıllarda ise bu tasarrufu sağlamak üzere birçok danışmanlık şirketi ve bu şirketlerin özel elektronik cihazları ortaya çıktı. Bu da size ekonomik durgunluk dönemleri için harika bir iş fikrinin kapısını açacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bugün Başlayabileceğiniz 9 Pasif Gelir Fikri

Haneler için elektrik-doğalgaz tasarruf hizmeti veren bir işletme kurabilirsiniz. Üstelik sermaye düzeyinizin çok yüksek olmasına ihtiyaç duymayacaksınız.

5. İKİNCİ EL KİTAP

Öğrencilerin zaten hiçbir zaman ihtiyaç duydukları kadar parası olmaz. Ama genel olarak ekonominin durgunlaştığı dönemde bu para iyice suyunu çekmeye başlar. Bu süreçte de öğrencilerin veya kitap satın almak isteyenlerin ilk tercihi sıfır kitaplar olmayacaktır. Bu nedenle ikinci el kitap satışına odaklanan bir küçük işletme açmak iyi bir fikir olabilir.

6. EKİPMAN KİRALAMA

Bir şeyleri satın almaya isteğimizi kaybettiğimiz bu dönemlerde özellikle kiralama hizmetlerine odaklanmayı daha akıllıca buluruz. Bu nedenle kiralanabilecek her ürün için tüm fırsatlara göz atmayı daha doğru bulurken, ekipman kiralama hizmeti veren işletmeler bu adımda daha fazla müşteri çekmeye başlayacaktır.

Aklınıza gelebilecek her ürün için kiralama hizmeti verebilirsiniz. Elbette bu ürünün ticari işletmeler tarafından da talep göstermesi iş hacminiz için çok daha mantıklı olabilir.