HIZLI ERİŞİM
Hangi şehirde hangi iş yapılır serimizde bugün Adana ile ilgili bir ayrıntılı rehber hazırladık.
Adana günümüzde 2 milyon 200 binden fazla nüfusa sahip Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 20 yıl öncesinde Türkiye’nin en büyük ekonomik potansiyel barındıran şehirlerinden biri olan Adana, günümüzde ise eski performansını gösterememektedir. Şehirde tarımsal faaliyetler büyük ölçüde zedelenmiş ve şehrin ortalama kişi başı ekonomik potansiyeli her yıl düşüş göstermektedir. Bu kapsamda şehir yeni ve ciddi yatırımlara yönelik çeşitli riskler barındırabilmektedir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, geçtiğimiz yıl Adana’da yaklaşık 1400 şirket kurulurken, mevcut faaliyet gösteren 218 şirket ise çeşitli nedenler ile kapandı. Her ay ortalama 110 firmanın kurulduğu Adana’da birçok farklı kategoride iş yerleri kurulmaktadır. Büyükşehir kapsamında olan Adana’da lokasyon bazlı firmalar yerini genel işletmelere bırakmıştır. Adana’da son dönemde restaurant ve eğlence sektörüne yönelik girişimlerde artış yaşanmaktadır. Ayrıca Elektrik enerjisi üretimine yönelik firmaların sayısında da artış bulunuyor. Şehirde son dönemde danışmanlık firmalarında ise büyük düşüşler yaşanıyor.
Toplam 15 ilçesi bulunan Adana’da ekonomik olarak en yüksek potansiyel barındıran ilçeler ise sırasıyla;
- Seyhan
- Yüreğir
- Çukurova
- Sarıçam
- Ceyhan
- Kozan
- İmamoğlu
- Karataş
- Karaisalı
- Pozantı
- Yumurtalık
- Tufanbeyli
- Feke
- Aladağ
- Saimbeyli
Liste genel olarak toplam nüfus, ekonomik faaliyetler, göç alma potansiyeli ve ekonomik bütünlük olarak sıralandırılmıştır. Lokal ve dar süreçlerde listede farklılıklar yaşanabiliyor. Ancak özellikle Seyhan, Yüreğir ve Çukurova’da birçok Anadolu şehrine yönelik ciddi potansiyeller bulunmaktadır.
TARIM
Türkiye’nin sanayileşen ilk şehirlerinden biri olan Adana’da günümüzde en yoğun ve karlı iş kolları ise tekstil, deri sanayi, bitkisel yağ, işlenmiş gıdadır. Ayrıca şehirde inanılmaz bir tarım potansiyeli bulunmasına karşılık, tarımsal faaliyetlerde dramatik düşüşler yaşanmaktadır. Şehrin hemen hemen her noktasında buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, pamuk, üzüm, yerfıstığı, bakla, börülce, fasulye, hıyar, badem, karpuz, kavun, yenidünya gibi birçok ürünün tarımı yapılabilmektedir. Ayrıca birçok mantar türü için de yüksek potansiyel bulunuyor.
HAYVANCILIK
Adana’da hayvancılık faaliyetleri de sıklıkla yapılmakta ancak tarımsal faaliyetler gibi hayvancılık da şehirde popülaritesini kaybetmektedir. Şehirde bütün büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanında, kümes hayvancılığı da yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İklim koşulları nedeniyle Adana için küçükbaş ve kümes hayvancılığı yetiştiriciliği en düşük maliyetlerin oluşmasını sağlamaktadır.
TURİZM
Kültür ve Doğa, Kış, Kongre, Yayla, Av, Sağlık, İnanç ve Mağara turizmi kategorilerinde binlerce alana sahip olan Adana’da turizm faaliyetleri de ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Ancak şehir bu potansiyeli tam anlamıyla yansıtamıyor. Şehirde toplam 139 seyahat acentesi bulunuyor, bunların bir kısmı tasfiye aşamasında bulunuyor. Şehirde turistler için rehberlik yapabilecek seviyede lisanslı 138 rehber var. Geçtiğimiz yıl (2017) Adana’ya giriş yapan yerli turist sayısı 236 bin, yabancı turist sayısı ise 124 bin olarak gerçekleşti. Söz konusu rakamlar uzun yıllardır aynı seviyelerde bulunuyor. Son 2 yıl ise toplam yüzde 15’lik bir düşüş yaşandı. Bu açıdan şehrin turizm potansiyelinin düşüş gösterdiğini ifade etmek mümkün.
Adana’da günümüzde faaliyet gösteren oteller ise;
- 5 Yıldızlı 6 Otel > 2.350 Yatak
- 4 Yıldızlı 16 Otel > 2.557 Yatak
- 3 Yıldızlı 15 Otel > 1.667 Yatak
- 2 Yıldızlı 2 Otel > 331 Yatak
- 1 Butik Otel > 60 Yatak
- Özel Belgeli 2 Otel > 114 Yatak
- 4 Motel > 250 Yatak
- Müstakil Otel > 56 Yatak
KOSGEB
KOSGEB’in Adana’da hizmet sağlayan 3 temsilciği bulunuyor. Girişimci ve yatırımcılar için yüksek önem arz eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı’nın söz konusu temsilcilikleri aracılığıyla önemli destekler sağlanabiliyor. Söz konusu temsilciliklerin iletişim bilgileri:
KOSGEB Adana İl Müdürlüğü
Adres: Yeşiloba Mahallesi Sanayi Sitesi 1150/58 Sokak 34.Blok No:28 P.K.:01110 Seyhan/ADANA
Telefon: 0322 428 91 29
Faks: 0322 428 69 78
KEP: kosgeb.adana@hs01.kep.tr
Ceyhan KOSGEB Temsilciliği
Adres Hükümet Cad. No:77 Ceyhan/ADANA
Telefon: 0322 613 10 73
Faks: 0322 613 20 44
Kozan KOSGEB Temsilciliği
Adres: Cumhuriyet Mah. Emniyet Sok. PTT Bitişiği No:4
Telefon: 03225158466
Faks: 03225165622
ESNAFLAR
Adana’da 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilere göre toplam 40 bin 852 esnaf ve 43 bin 003 işyeri bulunuyor. Nüfus ile karşılaştırıldığı zaman şehrin yaklaşık yüzde 1,84’ünü esnaflar oluşturuyor. Şehirde esnaflar tarafından oluşturulan 81 oda bulunuyor. Adana’nın en büyük esnaf birliği ise Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası. Oda esnafların desteklenmesi için çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası – ESOB
Adres: Kocavezir Mahallesi, 32062. Sk. No:3, 01060 Seyhan/Adana
Telefon: 0322 365 10 10
TARIMSAL DESTEKLER
Adana’da her ilçeye yönelik farklı tarımsal destekler bulunuyor. Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan verilere göre, ilçelere göre tarımsal destekler şöyle;
- Aladağ > Arpa, Buğday, Ayçiçeği(Yağlık),Yem Bitkileri, Zeytinyağı
- Ceyhan > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Çukurova > Buğday, Mısır(Dane), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Feke > Arpa, Buğday, Kuru Fasulye, Nohut, Yem Bitkileri, Zeytinyağı
- İmamoğlu > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Karaisalı > Arpa, Aspir, Buğday, Mısır(Dane), Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Zeytinyağı, Patates
- Karataş > Arpa, Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Kozan > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Soğan(Kuru)
- Pozantı > Arpa, Buğday, Kuru Fasulye, Nohut, Yem Bitkileri
- Saimbeyli > Arpa, Buğday, Çavdar, Nohut, Yem Bitkileri
- Sarıçam > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Seyhan > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Tufanbeyli > Arpa, Buğday, Kuru Fasulye, Nohut, Yem Bitkileri, Patates
- Yumurtalık > Buğday, Mısır(Dane), Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
- Yüreğir > Buğday, Mısır(Dane), Kanola, Pamuk(Kütlü), Soya, Ayçiçeği(Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Patates, Soğan(Kuru)
SANAYİ
Sanayi bakımından başarılı bir altyapıya sahip olan Adana’da sanayi faaliyetlerinde bulunmak en karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Şehirde bulunan Adana Sanayi Odası’ndan sanayi desteklemeleri hakkında bilgiler alınabiliyor. Odanın verilerine göre, son olarak KOBİGEL programı kapsamında 1 milyon liraya kadar desteklenme sağlanıyor. Ancak bunun için doğru alanda yatırım yapılması gerekiyor;
Adana ilinde başvuru yapabilecek imalat sanayi sektörleri:
- Gıda Ürünlerinin İmalatı (NACE Kodu : 10)
- Makine Ve Teçhizat Hariç, Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı (NACE Kodu : 25)
- Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı (NACE Kodu : 28)
- Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı (NACE Kodu : 20)
- Tekstil ürünlerinin imalatı (NACE Kodu : 13)
- Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler ( NACE 62 )
Adana Sanayi Odası Turhan Cemal Beriker Bulvarı No: 134 01130 Seyhan/ADANA adresinde bulunuyor. Telefon numarası ise 0 322 436 63 63.
ADANA BAYİLİK VEREN FİRMALAR
Büyükşehir olması nedeniyle hemen hemen bayilik veren bütün firmalar Adana’dan gelen taleplere olumlu bakmaktadır. Ancak tüm firmaların farklı şartları bulunuyor. Bu kapsamda bayilik veren firmalara yönelik net bir bilgi sağlamak mümkün değil. Bayilik Veren Firmalar bölümünden ilgilendiğiniz şirketin iletişim bilgileri aracılığıyla söz konusu detaylı bilgileri almanız mümkün.
EVDE EK İŞ
Adana’da 3 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. OSB’lerde yer alan firmalar aracılığıyla çok sayıda evde ek iş bulmak mümkün. Burada yer alan işletmelerin birçoğu paketleme ihtiyaçları için personel istihdam etmek yerine genellikle evde ek iş yapanlar ile karşılamaktadır.
ADANA HACI SABANCI OSB
Ceyhan Yolu Üzeri 25. Km Sarıçam – Adana
ADANA KOZAN OSB
Cumhuriyet Mah. Emniyet Sok. No: 4 Ticaret Odası 1.Kat Kozan – Adana
CEYHAN OSB
Ceyhan/Sarımazı Mevkii – Adana
Ayrıca Türkiye geneli evde ek iş veren firmalara EVDE EK İŞ adlı kategorimizden ulaşmanız mümkün.
adana da evde ek paketleme işi ve ya evde yapılacak işe ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim
Bos zamanlarimizda evde ek gelir elde edebilecegimiz bir ise ihtiyacimiz var. Tesekkrler