1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Küçük Ölçekli En Karlı 15 İmalat ve Üretim Fikirleri

Küçük Ölçekli En Karlı 15 İmalat ve Üretim Fikirleri
0

Küçük bir imalathane açarak üretim ve imalat sektörüne mi giriş yapmak istiyorsunuz? Muhtemelen bu sırada da neyin üretimine odaklanacağınız hakkında çeşitli kafa karıştırıcı fikirlere sahipsiniz. Bu sorunu aşabilmek için küçük ölçekli en karlı imalat ve üretim fikirlerini inceledik. Elbette hangi üretim fikrinin size daha uygun olduğunu belirlemek için yine kendi başınıza karar vermeniz gerekecek. Her halükarda doğru seçimi yapmak için sermaye düzeyinizi, yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ele almalı ve sektörel olarak her fikir için lokal bazda araştırma yapmalısınız. Bu işletmenin geleceği için çok kritik bir konudur, kesinlikle ihmal etmemeniz gerekiyor.

Türkiye’de üretim ve imalata karşı birçok yanlış düşünce ve ön yargı bulunuyor. Örneğin Türkiye’de girişimci ve yatırımcıların çok büyük bir kısmı(*) (*lokal araştırmalar – resmi olmayan veriler) imalat ve üretim sektörünün riskli olduğunu düşünüyor. Aslında bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü dünyada mevcut hemen hemen tüm iş fikirleri belirli ölçüde risk barındırmaktadır. Risksiz bir iş fikri ne yazık ki mevcut değil. Bu nedenle işin risk kısmına odaklanmak yerine riskleri nasıl egale edebileceğimizi düşünmek bizi daha kısa sürede başarıya ulaştırabilecektir. Eğer imalat ve üretim sektörünün riskli olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle bu fikirden sıyrılmak için birkaç imalathane gezmenizi öneririz.

İmalat ve üretim dünyanın gelişimi için en önemli yapı taşları arasında yer alıyor. Bugün üretime odaklanmayan girişimci ve yatırımcılar olmasaydı bu rehberi biz yazamazdık, siz de bilgisayarınızdan veya cep telefonunuzdan bunu okuyamazdınız. Ve aynı zamanda bu imkanı sağlayan milyar dolarlık şirketler de asla olmazdı. Dünyanın geri kalanında devletler, girişimci ve yatırımcıları üretim ve imalat konusunda eşsiz bir şekilde desteklemektedir. Türkiye’de de son 14 yılda KOSGEB aracılığıyla bu desteklerde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu nedenle bir üretim fikrine yatırım yapmadan önce şehrinizde bulunan KOSGEB’e fikir almak için uğramanızı mutlaka öneririz. KOSGEB şubelerinde sıkıcı bürokrasiyle karşılaşma olasılığınız olabilir, bunun iş yapma konusundaki heyecanınızı yutmasına izin vermeyin!

Şimdi sizler için tüm dünyadaki kaynaklardan derleyerek hazırladığımız en karlı imalat – üretim fikirleriyle baş başa bırakalım. Rehberi sık sık güncellemeyi unutmayacağız.

1. KAJU FISTIĞI KAVURMA

kaju

Özellikle Arap ülkelerinde yıllarca yoğun bir şekilde tüketilen Kaju, son dönemde Türkiye’de de ciddi bir satış potansiyeline ulaşmıştır. Kaju fıstığı bir mevsim meyvesi olmasının yanısıra kavrularak tüketilmektedir. Küçük veya orta ölçekli bir imalathane açarak kaju fıstığını işleyebilirsiniz. İşlenmiş kajuları halihazırda üretim yapan firmalara satabileceğiniz gibi sermaye düzeyinizin yeterli olması durumunda paketleyip satışına da odaklanabilirsiniz.

Kaju fıstığı dünyanın birçok ülkesinde kansere karşı faydalı bir besin olarak da bilinmektedir. Bu nedenle sağlık endişelerine yönelik bir pazarlama çalışması da rahatlıkla yapılabilir.

2. MADEN SUYU

maden suyu

Türkiye’de birçok ulusal çapta maden suyu işletmesi bulunuyor. Bu büyük firmalara ek olarak standart paketlenmiş sular gibi yerel maden suyu firmaları da yer alıyor. Ulusal çaptaki bir işletme dışında yerel bir maden suyu işletmesi kurabilirsiniz. Bu doğrultuda yerel bazdaki eşsiz pazarlama çalışmalarından faydalanarak kısa sürede önemli bir satış hacmi yakalayabilirsiniz.

Birçok işletme doğal maden suyu yerine işlenmiş ham suyu tercih etmektedir. Eğer bulunduğunuz bölgede doğal maden suyu kaynakları yoksa, ham suyu işlemek de fena bir fikir olmayacaktır. Her halükarda sağlıklı bir su formülü ile yola koyulmanızı öneririz.

3. LED IŞIK

led ışık

Son 20 yılda gelişen teknolojiler ile birlikte led ışıklara olan talep ciddi düzeyde artış grafiğine sahiptir. Düşük elektrik tüketimi nedeniyle de daha fazla tercih edilmeye başlanılan led ışıklara yönelik bir imalathane kurabilirsiniz. Led ışık üretim fikri halihazırda Türkiye için de harika bir iş fikridir. Çünkü ülkemizde satılan led ışıkların çok büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilmektedir.

Led ışık imalathanesi birçok üretim fikrine göre daha uygun maliyetli bir iş fikridir.

4. DETERJAN TOZU

deterjan

Türkiye’de son dönemde yurt dışından alınan deterjanların kur etkisi nedeniyle fiyatlarının katlanması sebebiyle yerli malı ürünlere olan talepte artış var. Bu kapsamda deterjan tozu üretimine odaklanmak amacıyla bir imalathane kurmak karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.

Türkiye’de deterjan pazarının büyüklüğü 2 milyar liranın üzerine çıkmıştır. Hanelerde ortalama yıllık deterjan tozu tüketimi 25 kilogramın üzerindedir. Bu doğrultuda yerel deterjan firmaları için bile eşsiz bir pazar fırsatı bulunmaktadır. Ancak özellikle son dönemde BIM, A101, ŞOK gibi market zincirlerinde satışa sunulan uygun fiyatlı deterjan markaları karşısında rekabetin zorlaştığını belirtmekte yarar var.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Burger King Bayilik - Franchise Şartları ve Bedeli

5. AMBALAJ – KUTU

kutu

Son dönemde KOSGEB’in girişimiyle birçok şehirde ambalaj ve kutu firmaları kurulmuştur. Bu sayı her geçen gün artmakla beraber artık ülkemiz özellikle Ortadoğu’ya ambalaj ve kutu ihracatı yapabilecek seviyeye gelmiştir. Sektörde birçok teşvik ve hibe fırsatı bulunuyor. Düşük sermayeye sahip girişimci ve yatırımcılar için ambalaj – kutu imalathanesini mutlaka öneriyoruz.

6. PATATES CİPSİ

cips

Halihazırda ülkemizde satışa sunulan patates cipslerinin çok büyük bir kısmı ABD kökenli şirketlere ait. Bu şirketlerin ürünleri ise son 4 yılda kurun etkisiyle birlikte 3 katına çıktı. Haliyle insanların temel ihtiyaçları arasında olmayan patates cipslerinin tüketiminde daralma yaşanıyor. Bu nedenle yerli üretim patates cipslerini piyasaya uygun fiyatlar ile sunabilecek işletmelerin önemli bir gelir fırsatı bulunuyor.

Bir patates cipsi işletmesini çok küçük bir imalathaneden bile başlatmak mümkün. Ancak bu patates cipslerini pazara sunmak için çeşitli zorluklar ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü halihazırda satışa sunulan patates cipslerine ait firmaların ürün raflarında başka markalara ait ürünleri satışa sunmak mümkün değil. Bu nedenle bu sektöre girecek olan işletmelerin öncelikli olarak bir ürün rafı hazırlaması ve bu ürün raflarını potansiyel satıcılara promosyon olarak dağıtması gerekiyor.

7. BAHARAT

baharat

Dünyada Güneydoğu Asya ülkelerinden sonra baharatları en çok seven ülkelerden biri Türkiye’dir. Dünyada baharat pazarının büyüklüğü yaklaşık 1 milyar dolar civarında bulunuyor. Türkiye’de ise baharat sektörünün ihracatı 180 milyon, ithalatı ise 40 milyon dolar civarında bulunuyor.

Ülkemizin baharat ithalatının çok büyük kısmı Güneydoğu Asya ülkelerinden gerçekleştiriliyor. Ancak ithalat yapılan birçok ürünü ülkemiz topraklarında yetiştirmek rahatlıkla mümkün. Lakin, işletmelerin yetiştiricilik sermayesine sahip olmaması nedeniyle ithalat gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda bir baharat işletmesi kurmak isteyen girişimcilerin ilk olarak baharat yetiştiriciliğine odaklanmasını mutlaka öneriyoruz.

8. SALÇA

salça

Ülkemizde son dönemde salça fiyatları yüzde 140 yükselmiştir. Hal böyleyken salça pazarında iç talepte büyük daralma yaşanıyor. Salça fiyatlarını artıran en büyük neden ise elbette domates fiyatlarında yaşanan artış. Bu nedenle bir domates serası kurulumu yaparak, uygun maliyetler ile domates yetiştiriciliği yapabilecek işletmeler için eşsiz bir pazar fırsatı doğdu. Halihazırda Türkiye’de en çok satan salça firmalarının neredeyse tamamı domatesleri farklı üreticilerden satın almaktadır. Bu nedenle ürün maliyetine doğrudan bir etkileri bulunmuyor.

Ortalama olarak 50 dönüm üzerinde domates yetiştiriciliği yapabilecek bir işletme için 2 yıllık bir amorti süresi ile bir salça imalathanesi kurmak mümkün. Ancak karşılaşabileceğiniz en büyük sorun, sektörde pazarlama çalışmalarına odaklanmak için harcamanız gerekecek bütçe olacak. Çünkü, Türkiye’de özellikle kadınların yoğun olarak satın aldığı bütün sektörlerde pazarlama çalışmaları daha yüksek maliyet oluşturmaktadır. Ortalama üstü sermayeye sahip yatırımcılar için önerdiğimiz bir iş fikridir.

9. DİYET GIDA

diyet gıda

Obezitenin “inanılmaz” boyutta yaşanan artışı ve bu durumun medya eliyle yine “inanılmaz” boyutta tehlikeli olarak lanse edilmesiyle birlikte diyet gıdalara olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle düşük şekere sahip olan ürünler 2000’li yıllardan itibaren hemen hemen her ülkede artan bir satış grafiğine sahiptir. Bu doğrultuda Türkiye’de tamamen(*) (*yüzde 87-94) yabancı markaların öncülüğünde büyüyen bu sektöre yönelik yerli bir marka kurulabilir. Diyet gıda ürünleri aynı zamanda artan sağlık endişeleriyle birlikte her kesimden insana ulaşmaktadır. Bu nedenle her türlü ürün için “diyet” amaçlı alternatif ürünler geliştirmek ve pazara sunmak mümkün.

Bu konuda araştırmalar yapmadan önce Sağlık Bakanlığı’nın Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği‘ne göz atmanızı mutlaka öneriyoruz.

10. CERRAHİ ÜRÜNLER

cerrahi ürünler

Türkiye’de birçok cerrahi ürün üretimi yapan imalathane bulunuyor olsa da, bu firmaların ürünleri birçok önemli sağlık merkezinde “güvenlik” endişeleri nedeniyle kullanılmıyor. Bu nedenle sektörde özellikle yurt dışı sertifikalarına sahip olan bir imalathane kurarak, bu devasa sektörde pay alma şansınız olabilir.

Paslanmaz çelik, titanyum veya alaşımlı olarak makas, forseps, neşter, kelepçe, retraktör üretimine odaklanabilirsiniz.

11. CIVATA

Bu rehber daha ayrıntılı olarak hazırlandığı için Somun Cıvata İmalatı bağlantısına taşınmıştır.

12. KAĞIT MENDİL

Bu rehber daha ayrıntılı olarak hazırlandığı için Kağıt Mendil İmalatı bağlantısına taşınmıştır.

13. SIVI SABUN

Bu rehber daha kapsamlı olarak hazırlandığı için Sıvı Sabun İmalatı sayfasına taşınmıştır.

14. ZEYTİNYAĞI

Daha kapsamlı hali artık Zeytinyağı İmalatı sayfasında.

15. AHŞAP OYUNCAK

Harika bir imalat fikri. Sizler için daha ayrıntılı olarak ele aldık. İncelemek için; Ahşap Oyuncak İmalatı

– > Ek olarak mutlaka Ne Üretebilirim Diyenler İçin 50 İmalat Fikri rehberine de göz atmanızı öneririz.

/ Rehber sık sık güncellenmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir