HIZLI ERİŞİM
Somun Cıvata sektöründe imalat açısından bir işletme kurmak isteyenler için harika bir rehber hazırladık.
Hafif mühendislik ürünü olan somun ve cıvatalar en önemli endüstriyel bağlantı elemanları arasında yer almaktadır. Stabil bir şekilde tüm dünyada kullanımı artan somun ve cıvatalara yönelik Türkiye’de de üretim yapan birçok firma bulunuyor. Ancak talepteki artış nedeniyle rakipler hakkında ciddi bir endişe duyulmasına gerek yok. Üstelik cıvata ve somunların imalat sektörü dışında konutlarda, iş yerlerinde de kullanılması nedeniyle pazara girmek düşündüğünüz kadar zor değil.
Somun ve cıvata imalatı yapmak isteyenlerin makine mühendisliği konusunda bilgi sahibi olması veya bu konuda bilgi ve deneyime sahip olan biri / birileri ile çalışması mutlaka önerilmektedir.
PAZAR POTANSİYELİ
Somun ve cıvata sektöründe pazar potansiyeli çok yüksektir. Üstelik somun ve cıvata üreten imalathanelerin birçoğu zamanla vida, rondela, dübel, pen ve benzeri birçok araç gereç üretimi için de çalışma göstermektedir.
Somun ve cıvata sektörünün ana pazar noktaları:
- Otomotiv
- Elektrik – Elektronik
- İnşaat
- Tarım
- Mobilya
Bu sektörlerin dışında bu tür bağlantı elemanlarına konut ve iş yerlerinde de yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.
RESMİ İŞLEMLER VE FİNANSMAN
Bir somun ve cıvata işletmesini kurmak için öncelikli olarak resmi işlemleri gerçekleştirmeniz ve gerekli izinleri almanız gerekiyor. Resmi işlemler için bir şirket kurulumu gerekecek ve bu şirket kurulumu sırasında bir mali müşavir ile anlaşmanız gerekecek. Ayrıca bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek ruhsat almak üzere gerekli belgeleri temin etmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kağıt Mendil İmalatı Yapmak
Bu tür bir imalathaneyi kurmak için nakit finansmanı için ise KOSGEB aracılığıyla destek, teşvik ve hibe alma şansınız bulunuyor. Bu nedenle henüz işletmeyi kurmadan önce KOSGEB’e projenizi sunmanızı mutlaka öneriyoruz. Ayrıca bu tür işletmeler için bankalardan uygun faizler ve uzun vadeler ile kredi alma fırsatınız da bulunuyor.
İMALATHANENİN KURULMASI VE İŞE BAŞLAMA
Resmi işlemleri ve finansman sorununu çözerken imalathaneyi kurmak için bir alan belirlemeniz gerekiyor. Bu tür işletmeler için belirli standart bir alan yoktur, ancak imalathanenin kapasitesine göre en az 400 metrekare olmak üzere, bin metrekare kapalı alana kadar uygun bir işletme noktası bulmanız önemlidir. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri’nde birçok ek masraftan kurtularak işletmeyi açmanız çok daha avantajlı olacaktır. Bu alanlarda elektrik, su , personel gibi birçok masraf için de destek alabilirsiniz.
İşletme alanının belirlenmesiyle birlikte makine mühendisinden de yardım alarak işletmenin dizayn edilmesi gerekiyor. Elbette bu adımda, somun ve cıvata üretimi için gerekli teçhizatları satın almanız gerekiyor.
Ancak henüz teçhizatları almadan önce bu somun ve cıvataların hammaddesini belirlemek önemlidir. Günümüzde dünyada üretilen somon ve cıvatalar genel olarak 5 farklı hammadde ile üretilmektedir. Bu hammaddelerin her biri farklı maliyetler oluşturmakta ve farklı dayanıklık yapılarına sahiptir. Bu nedenle pazardaki hakim duruma ve talebe göre işletmeniz için bir seçim yapmak kritik öneme sahip bir konu.
Bu bağlantı elemanlarının en çok tercih edilen hammaddeleri:
- Karbon Çelik
- Paslanmaz Çelik
- Pirinç
- Nikel Alaşım
- Alüminyum Alaşım
Çelik alaşım elbette en pahalı maliyettir, alüminyum ise en düşük dayanıklık ve maliyeti oluşturacaktır. Ek olarak çelik alaşıma sahip somun ve cıvataları üretmek için gerekli olan teçhizatlar daha pahalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sıvı Sabun İmalatı Yapmak
Hammaddeyi belirledikten sonra elbette teçhizatları buna göre satın almanız gerekiyor. Somun ve cıvata üretimi için gerekli teçhizatlar genel olarak şöyle (Makine mühendisinden ve teçhizatları satın alan işletmelerden mutlaka destek alın)
- Soğuk Dövme Makineleri (5-6 vuruşlu)
- Haddeleme Makinesi
- Tel Çekme Makinesi
- Doğrultma Makinesi
- Çelik Parlatma Varili
- Somun Şekillendirme Makinesi
- Somun ve Cıvata Ayıklama Makinesi
- Paketleme
Elbette bir somun ve cıvata imalathanesinde birçok ek teçhizata ihtiyaç duyulacaktır. Özellikle otomotiv sektörünün bir gerekliliği olan “hatasız ürün” felsefesi için birçok ek teçhizat gerekliliktir. Bu ek teçhizatların birçoğu standart bir imalathanede bulunmuyor olabilir, ancak özellikle satış yapılacak işletmeler tarafından istenebilmektedir. Bu nedenle satış yapılacak işletmelerden ek bilgi talep edilerek, yeniden dizayn planlanabilir. Bu tür otomasyon sistemlerine ek teçhizat – makine eklemek genellikle mümkündür.
REKLAM VE SATIŞ
Bu tür endüstriyel ürünlerde reklam ve pazarlama standart bir perakende ürün gibi gerçekleştirilmemli. Kurumsal düzeyde birebir tanıtım programları düzenlenmeli. Ayrıca yine bir internet sitesi kurulumu ve endüstride hakim internet sitelerine reklamlar verilebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Düşük Sermayeli 15 İmalat İş Fikri
Somon ve cıvata sektöründe bir somon veya cıvata satışındaki kar yüzde 8 civarında bulunuyor. Ancak işletme maliyetlerinin son dönemde artışı ile birlikte gelecek yıl karlılığın yüzde 7 seviyesine de düşmesi bekleniyor. Bu nedenle sektörde özellikle nakit finansmanının sağlanması noktasında uygun krediler, daha düşük fiyatlı hammadde tedariki ve KOSGEB, İŞKUR gibi kurumların sağladığı destek, teşvik ve hibeler mutlaka dikkate alınmalıdır.
Akıllı vida üretimi içinde bu şartlar geçerlimi