21’nci yüzyılın başından itibaren dünyada elektrikli ve hibrit araçlarına yönelik otomobil şirketlerinin çalışmaları devam ediyor. Birçok şirket özellikle hibrit araçlar için önemli düzeyde başarı elde ederken, elektrikli araçlar konusunda da son 4 yıldır önemli ilerlemeler kaydedildi. Durum böyleyken, dünyada dizel ve benzinli araçlara yönelik algı gittikçe kötüleşmeye devam ediyor. Özellikle bu araçların küresel ısınmaya olan etkisi nedeniyle önümüzdeki yıllarda yasaklama kararlarının artması bekleniyor.
Son olarak önceki gün Danimarka, 2040 yılına kadar Avrupa birliği genelinde tüm dizel ve benzinli araçların yasaklanması çağrısında bulundu. Danimarka’nın bu çağrısına şimdiden 10 Avrupa ülkesi destek verdi.
Dünyada küresel ısınma gün geçtikçe daha karmaşık ve önüne geçilemez bir duruma doğru ilerlemeye devam ediyor. Bu durumu en azından yavaşlatmak üzere devletler sıklıkla politikalarında değişiklikler yapmaya devam ediyor. Önceki gün, Lüksemburg’ta Avrupa Birliği Çevre Bakanları’nın buluştuğu toplantıda Danimarka, Avrupa Birliği genelinde 2040 yılına kadar tüm dizel ve benzinli araçların yasaklanması çağrısında bulundu. Söz konusu çağrıyı küresel ısınma-emisyon kaygısı ile yaptığını dile getiren Danimarka’nın bu çağrısına 10 Avrupa birliği ülkesi de destek verdi.
OTOMOBİL SEKTÖRÜ KABUK DEĞİŞTİRİYOR
150 yıllık bir geçmişe sahip olan arabalar, yıllar içerisinde önemli teknolojik değişimlere maruz kalsa da sistem genelde hep benzin ve motorin üzerine kurgulandı. Ancak son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle önce birçok ülke e otomobil şirketi dizel motorlardan vazgeçti. Şimdi ise birçok ülke benzinli araçların da yasaklanması ya da emisyon oranlarının ciddi oranda düşürülmesini talep ediyor.
İLGİLİ: General Motors sürücüsüz otomobile yatırımları sürdürüyor
Danimarka’dan gelen bu çağrı ile birlikte Avrupa’da otomotiv şirketlerinin uzun vadeli planlarında büyük oranda değişimler gözlemlenmesi bekleniyor. Bu çağrı ile birlikte dünyanın otomotiv devlerinin elektrikli ve hibrit araçlara olan yönelimlerinin ciddi oranda artması bekleniyor.