HIZLI ERİŞİM
- 1. HEMŞİRE
- 2. YAZILIM MÜHENDİSİ
- 3. OPERASYON YÖNETİCİSİ
- 4. MALİ MÜDÜR
- 5. UZMAN HEKİM ve CERRAHLAR
- 6. DENETLEYİCİLER
- 7. AVUKATLAR
- 8. PAZAR ARAŞTIRMA ANALİSTLERİ
- 9. YÖNETİM ANALİSTİ
- 10. İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİ
- 11. FİZYOTERAPİST
- 12. İŞ ARAÇ OPERATÖRLERİ
- 13. NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ
- 14. ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ
- 15. İKLİM MÜHENDİSİ
Bazı meslekler diğer mesleklere göre daha fazla para kazandırabiliyor, ayrıca birçok meslek dünyanın en önemli araştırma dergilerine göre gelecekte daha avantajlı bir konuma gelecek. Meslek seçimi sürecindeyseniz eğer hem para kazanmak hemde geleceği olan bir meslek için araştırma yapıyorsanız eğer, işte sizlere en çok para kazandıran geleceğin 15 mesleği.
Dünya değişiyor ve her geçen gün yeni bir teknoloji gelişimi yaşanmaya devam ediyor. Hevesler, amaçlar, hedefler, sorunlar ve çözümler haliyle geleceğin meslekleri konusunda yeni alanların ortaya çıkmasına neden oluyor. Halihazırda da dikkat çeken bu meslekler sayesinde gelecekte zengin olmak hayal olmayacak, ancak yalnızca bu meslek unvanlarına sahip olmak elbette yeterli olmayabilir, bu kişisel başarı konusundaki yeteneğiniz ile doğru orantılı da olacaktır.
Peki gelecek bizlere neler getiriyor? Hangi meslekler daha çok talep görmeye başlayacak, var olan günümüz mesleklerden hangisinin maaşında ciddi artışlar bekleniyor?
İşte önümüzdeki 8 yıl için mesleklere ilişkin öngörüler…
1. HEMŞİRE
İlginç gelebilir ancak önümüzdeki 8 yılda maaşının en çok artması beklenen mesleklerin başında hemşireler geliyor. Hemşirelik ihtiyaçlarının önümüzdeki yıllarda en az 4 kat artacağı ifade edilirken, evlerde de hizmet vermesi beklenen hemşirelerin maaşında da ciddi artışlar bekleniyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 68 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 237 bin dolar
2. YAZILIM MÜHENDİSİ
Özellikle uygulama hizmetlerine olan ilginin artmasıyla birlikte, daha çok akıllı telefonların işletim sistemlerine yönelik yazılım mühendislerine olan talep şimdiden patlamış durumda. Birçok şirket başarılı yazılım mühendislerini transfer etmek için kesenin ağzını açmasına rağmen bu konuda yeterli istihdam sayısına ulaşamıyor. Şuanda ABD ve Avrupa’daki iş arama portallarında verilen ilanlar arasında en yüksek maaşlı işler arasında yazılım mühendisleri yer alıyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 102 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 253 bin dolar
3. OPERASYON YÖNETİCİSİ
Şirketler için son zamanlarda CEO ve GENEL MÜDÜR kadar değerli bir pozisyon olan Operasyon Yöneticileri, geleceğe yönelik planlamaları ve operasyonları koordine eder. Ayrıca şirketin doğru zamanda doğru yerde olması konusunda önemli çalışmalar için istihdam ediliyorlar.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 99 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 205 bin dolar
4. MALİ MÜDÜR
Kuruluşların mali konusunda ayakta kalması en önemli hususlar arasında yer alıyor. Doğru yönetilen bir şirketin gücünü ortaya koyabilmesi açısından mali olarak da doğru yönetilmesi her konunun başında yer alıyor. Mali Müdürlere olan ihtiyacın her geçen yıl arttığını ifade etmek gerekiyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 108 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 121 bin dolar
5. UZMAN HEKİM ve CERRAHLAR
Uzman hekimler ve cerrahların önemi 100 yıl önce de vardı, yıllar sonra da olacak. Özellikle cerrahlara olan talepte artış ciddi oranda sürüyor. Hangi yıl olursa olsun günümüze kadar geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 135 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 346 bin dolar
6. DENETLEYİCİLER
Şirketlerin doğru bir şekilde yönetilmesi önemli konular arasında yer alıyor. Ancak bir şirketin doğru yönetilip yönetilmediği, personellerin şirket verimi konusundaki faaliyetlerini incelemek açısından denetleyicilerin varlığı son dönemde arttı. Bu artışın önümüzdeki yıllarda da sürmesi bekleniyor. Denetleyiciler ayrıca finansal konularda da bilgiye sahiptir.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 68 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 140 bin dolar
7. AVUKATLAR
Avukat sayısı artıyor ancak bu artışın nitelikli olmadığını belirtmek gerekiyor. İstatistiki verilere göre, alanında uzman avukatlara olan ihtiyaç çok ciddi düzeyde artıyor. Başarılı bir avukat olmayı planlıyorsanız, önümüzdeki yıllar sizin için ilham verici görünüyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 74 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 135 bin dolar
8. PAZAR ARAŞTIRMA ANALİSTLERİ
Yeni bir şirket kurulmadan önce daima ilk önerilerimiz arasında “Pazar Araştırması” geliyor. Ancak pazar araştırmalarını amatör olarak yapmak elbette bazı konuları gözden kaçırmanıza neden olabilmektedir. Bu nedenle büyük sermaye ile kurulan şirketler genellikle bu konuda profesyoneller ile çalışıyor. ABD’de son dönemde her şirkette birkaç pazar araştırma analistleri istihdam edilmeye başlandı. Yakın tarihte Türkiye’de de bu konuda atılımlar gelecektir.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 62 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 136 bin dolar
9. YÖNETİM ANALİSTİ
Hangi şirketin daha iyi yöneltildiğini öğrenmek istiyorsanız, en iyi yönetim analistlerinin hangi şirkette çalıştığına göz atmanız yeterli olacaktır. Yönetim analistlerin yeni bir meslek dalıdır ve kesinlikle geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Yönetim analistleri ciddi lisans eğitimlerine sahiptir.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 81 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 196 bin dolar
10. İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİ
Eğitimin ilk yapı taşı olması nedeniyle ortaöğretim ve liseden çok daha önemli olan ilköğretim konusunda özellikle Avrupa ciddi çalışmalar yapıyor. Çocuk sayısında azalma yaşanması nedeniyle artık daha az sayıda çocuk var ve bu çocuklara en iyi eğitimi vermek büyük önem arz ediyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda alanında en başarılı ilköğretim öğretmenleri kesinlikle çok ciddi değer kazanacak.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 60 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 104 bin dolar
11. FİZYOTERAPİST
Spor alanlarına olan ilginin artmasıyla birlikte düzenli olarak fizyoterapistlere olan ihtiyaç artıyor. Ayrıca kişisel olarak insanların spora ilgisi de artıyor. Fizyoterapistler, geleceğin meslekleri arasında kesinlikle yer alıyor! Ancak maaşlarında önümüzdeki yıllarda çok ciddi artış beklenmediğini ifade etmek gerekiyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 60 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 85 bin dolar
12. İŞ ARAÇ OPERATÖRLERİ
Çekiciler, tırlar, iş makineleri gibi iş amaçlı kullanılan araçların operatörlerine olan talep de artıyor. Özellikle nakliye hizmetlerindeki artış bu konuda önemli bir veri.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 41 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 113 bin dolar
13. NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ
Adını mutlaka duymuş olduğunuz bir konu olan Nanoteknoloji’ye yönelik bütün grafikler yukarı yönlü gitmeye devam ediyor. Henüz Türkiye bu konuda yeterli altyapıya sahip değil. Bu nedenle geleceğin mesleği seçimi yapmayı planlıyorsanız bu konuda mutlaka araştırma yapmanız gerekiyor.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 88 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 210 bin dolar
14. ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ
Tasarımcılara olan ilginin arttığı zaten ortada olan bir gerçek. Ancak endüstriyel tasarımcılara olan ilgi daha fazla artıyor. Son dönemde bu konuda şirketler büyük sıkıntılar yaşıyor, çünkü alanında uzman endüstriyel tasarımcıları bulmak çok zorlaştı. Türkiye’de de bu konuda ciddi eksiklikler var. Birkaç yıl içerisinde sektörün talebi maksimum seviyeye ulaşacak.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 92 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 170 bin dolar
15. İKLİM MÜHENDİSİ
Dünyayı her geçen gün daha yaşanmaz bir hale getirmeye devam ediyoruz. İklim bu nedenle ciddi tehlikeler ile karşı karşıya. Bu sorunu aşabilmek için özellikle devletler ve önemli vakıflar iklim mühendisleri ile çalışmaya başladı. Geleceğin konuları arasında yer alan İklim konusunda fırsat sahibi olmak istiyorsanız, İklim Mühendisliği kesinlikle iyi bir meslek seçimi olabilir.
Ortalama Yıllık Maaş (2018) 71 bin dolar
Ortalama Yıllık Maaş (2026) 134 bin dolar
Ve su mühendisliği