Börekçi / Gözlemeci Açmak | Maliyet ve Dekorasyon
  1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Börekçi / Gözlemeci Açmak | Maliyet ve Dekorasyon

1

Börekçi veya gözlemeci açmak için en ayrıntılı rehber.

Türkiye’de yemek sektörü en hızlı nakit fırsatı ve önemli bir büyüme potansiyelinin sağlandığı iş sektörleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda değerlendirmeye alınabilecek börek veya gözleme salonu açmak için bilgilere ihtiyacınız varsa, aklınıza takılabilecek tüm konulara yanıtlar bulacağız. Bu rehberde yer alan tüm bilgiler hem börekçi hem de gözlemeci için ortak olarak değerlendirilebilir. Zira, iki iş fikrinde de süreç hemen hemen aynıdır. Ayrıca her iki iş fikrine aynı anda yönelmek çok daha mantıklı olacak.

Börek veya gözleme dükkanı açmak birçok iş fikrine göre daha kolay bir şekilde planlanabilir ve kurulabilir. Ancak yüksek sermaye ile büyük bir börekçi açmak istiyorsanız, süreç yarı yarıya artabilir. Ortalama düzeyde bir börekçi açmak yaklaşık 6-8 gün sürmektedir. Bu süreci çok aceleye getirmeden önce birkaç günlük planlama yapmanızı da mutlaka öneriyoruz. Bu süreçte en önemli şey elbette yüksek müşteri potansiyelinin olup, olmasına yönelik yapılacak araştrmalardır.

Özellikle yürüyüş yollarında, AVM’lerdeki birçok stantta börekçilere rastlamak mümkündür. Basit bir iş fikri olması nedeniyle börekçiler olası potansiyellerin değerlendirilmesi için hızlıca kurulabilmektedir. Bir börekçinin açılıp kapanması sırasında en büyük masraf dekorasyondur. Eğer ciddi bir dekorasyon fikriniz yoksa, dükkanınız 3 ay iş yapmazsa ve dükkanı kapatmaya karar verirseniz ciddi bir zararınız olmayacaktır.

DÜKKAN SEÇİMİ

börek

Bir börek veya gözleme dükkanı / salonu kurulumu için en çok dikkat etmeniz gereken konu erişilebilir olmaktır. Dükkanınız hem araç hemde yaya olarak rahatlıkla erişebilir düzeyde olmalı. Börekçilerin yürüyüş yollarında olması ve parklara yakın olması ise ek avantaj sağlar. AVM’lerde ise genellikle stantlar son katlarda yer aldığı için ek bir fikir vermek pek mümkün değil.

Bir börekçi dükkanında genellikle sabahları poğaça nedeniyle yoğunluk yaşanır, sabah erken saatte hizmet verilebilecek bir dükkan seçimi önemlidir. Pasaj gibi saat 10’da açılabilecek dükkanlar bunun için uygun olmayacaktır. Dükkanın minimum 30 ila 40 metrekare olması ve ana yola bakan bir vitrini olması önemlidir. İçeride minimum 4 kişilik 5 masa olması gerekiyor. Bazı börekçilerde bu sayı 10’a ulaşmaktadır, genellikle sabahları yoğun olacağınız için çok büyük bir dükkanı tercih etmek mantıklı olmayabilir. Zira günün geri kalanında dükkan genelde eve siparişler için hizmet verecek.

DÜKKANIN KURULUMU

Börekçi / gözlemeci dükkanı seçimi sonrasında belediye ve maliyeye 1 gün ayırmanız gerekecek. Bir börekçi dükkanı açmak için ilk olarak dükkanın kiralanması ardından da belediye ve bir muhasebeciye giderek resmi belgelerin alınması gerekiyor. Bu adımlar yaklaşık 2 bin lira tutmaktadır, ek bilgilere ihtiyacınız varsa Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti adlı rehberimize göz atın.

Bu adımlar sonrasında vergi levhanızı alıp dükkanın kurulumuna geçebilirsiniz. Bu adımda daha önce de uyardığımız gibi dekorasyon konusuna özen göstermeniz gerekiyor. Eğer 50 bin lira üzerinde bir sermaye ile bu işi yapmak istiyorsanız, bir börekçi dükkanını 10 bin lira ile bile rahatlıkla kurabileceğinizi belirtelim. Bu rakamın üzerindeki ihtiyaçlar genellikle dekorasyon için kullanılıyor. Dilerseniz dükkana 200 bin liralık bir dekorasyon bile yapabilirsiniz. Burada önemli olan konu tercihlerdir. Eğer daha önce bu işi yaptıysanız ve dükkanın kısa vadede nakit dönüşümü sağlayacağına inanıyorsanız, ki bunun için ciddi bir çaba ve önemli düzeyde reklam ihtiyacı olacaktır; dükkan dekorasyonu konusunda bütçenizi zorlayabilirsiniz.

Bir iç mimardan yardım alarak dükkanınızı hayal ettiğiniz gibi dizayn edebilirsiniz. Bu konuda sınırlayıcı bir durum yok, tamamen istekleriniz ön planda olacaktır. Ancak çabuk kirlenen bir yüzey tercih etmemeye özen göstermenizi tavsiye ederiz. Ayrıca dükkanın koku konusunda da EŞSİZ bir performans gösterecek şekilde planlanması gerekiyor. Kimse içeride peynir, börek, patates, yumurta, yağ kokusunu bir anda hissetmekten hoşlanmayacaktır.

Dükkanın dekor edildikten sonra bir tezgah, masalar, mutfak ihtiyacı var. Bu 3 adımda da dikkatli olun, ihtiyaç düzeyinize göre planlama yapın. Dükkanınızın hitap ettiği kitle çok yüksek düzeyde değilse en büyük börek, gözleme  tezgahını satın almak mantıklı olmayacaktır.

DÜKKANIN İŞLETİLMESİ

börekçi

Bir börekçi dükkanında en önemli konu işinin ehli bir börek ustası / ustalarının istihdam edilmesidir. Eğer börek ustası değilseniz bunu en önceden planlamanız gerekiyor. Börek konusunda fikir sahibi değilseniz bunu zamanla öğrenmeye çalışarak yapmanız müşteri kaybına yol açacaktır. Dükkan açıldığı anda işinin ehli bir börek ustasına ihtiyacınız olacak. Börek ustasını İŞKUR veya çeşitli insan kaynakları platformlarına vereceğiniz ilanlar ile bulabilirsiniz. Genellikle maaşları aylık 3 ila 4 bin lira arasındadır. 30 metrekarelik bir börekçi için tek bir börek ustası ve 3 ek ara personel yeterli olacaktır.

Dükkanın açıldığı gün bir açılış programı düzenleyin, yerel gazete, radyo ve televizyonlara ufak bütçeli açılış reklamı verin. Sosyal medya hesaplarınızı açın ve burada açılış tarihine özel kampanyaları listeleyin. Instagram bu konuda en iyi performansı veren sosyal medya platformu olarak da dikkat çekmektedir. Sosyal medyada daha büyük bir kitleye erişebilmek için düşük bütçeli reklamlar da verebilirsiniz. Performansa göre tüm reklam bütçenizi artırmayı ihmal etmeyin.

Bir börekçi dükkanında satılan tüm ürünler (börek, poğaça, içecekler) fiyat konusunda da benzer işletmelere göre aynı fiyatlandırmaya sahip olmalı. Bir miktar düşük olması tercih edilebilir ancak bu rakam yüzde 10’u aşmamalı. Şehir, ilçe ve bölgenizdeki börekçilere gizli bir müşteri göndererek fiyatları rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

İçeride çalışan tüm personeller güler yüzlü ve müşteri ilişkileri konusunda eğitimli olmalı. Ayrıca dükkanın her daim ama her daim temiz olması, masaların üzerinin sık sık silinmesi gerekiyor.

EVE SERVİS

Bu konuyu ek bir başlık altında değerlendirmek gerekiyor. Börekçilerin iş yükü yaklaşık 3 yıldır tamamen eve servise dönmüş durumda. Birçok börekçi, tüm cirosunun yüzde 90’ını eve servisten elde etmektedir. Eve servis için ilk etapta bir motorlu kurye yeterlidir. Ancak iş yükü artarsa istihdam edilen personel de artmalı. Yaklaşık 3 kilometre yarıçapa maksimum 30 dakikada sipariş gönderebilmeniz gerekiyor. Özellikle bulunduğunuz yörede başka börekçi yoksa bu konuda çok avantajlı bir konumda olduğunuzu söylememiz gerekiyor.

Eve servis hizmetinin tanıtımı için yine reklam adımlarını kullanın. Ek olarak çevrenizdeki ev ve iş yerlerine bir el ilanı dağıtımı gerçekleştirebilirsiniz. Mutlaka fayda sağlayacaksınız.

NE KADAR KAZANIRIM

Börekçilerde veya gözlemecilerde satılan börek, poğaça, gözleme ve diğer yemek ürünlerinde kar marjı genellikle yüzde 55’tir. Örneğin 10 TL’e satılan bir börek genellikle 4,5 liraya mal edilmektedir. Ancak bu rakamdan kira, personel maaşı, faturalar ve diğer masraflar düşüldüğü zaman ay sonunda tüm cironun yalnızca yüzde 30’u net kar olarak kalmaktadır.

İstanbul ve Eskişehir’de orta düzeyde iş hacmine sahip 2 börekçiden aldığımız bilgilere göre, ortalama olarak aylık 60 bin liralık cironun 18 bin lirası net kar olarak kalmaktadır. Bu kar marjı sattığınız ürünlere göre farklılıklar gösterecektir. Ayrıca birçok işletme aylık 5-10 bin liralık çay satışı gerçekleştirmektedir. Çayda kar marjı yüzde 80’i aşmaktadır.

KARLI İŞ FİKİRLERİ

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

  1. Ben mustafa arabesk türkü tarzında şarkı sözlerim var ilgilenen sanatçılardan aramalarını bekliyorum 05394002592

Bir yanıt yazın