İş planı hazırlamak özellikle yeni bir iş fikrini hayata geçirmek isteyenler için bir gereklilikten öte zorunluluk olmalıdır. Yeni bir iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız mutlak suretle bir iş planı hazırlamanızı öneriyoruz. Kurduğunuz işin düşük veya yüksek sermayeli olması önemli değil, bin liraya dahi küçük bir işyeri açacaksanız bile mutlaka iş planı hazırlayın.
İş planı hazırlamak işletmenizin özellikle ilk zamanlarında bir sürpriz ile karşılaşmanızı büyük ölçüde engelleyecektir. İş planını ne kadar kapsamlı hazırlarsanız o kadar “işe yarar” olacaktır. Bu rehberde 8 adımda basit bir iş planı hazırlama rehberine yer verdik. Ancak elbette kapsamlı bir iş planı için de yardımcı olacağız, kapsamlı iş planı hazırlama rehberine göz atmak için: İş Planı Hazırlamak rehberine mutlaka göz atınız.
İŞ PLANI NEDİR?
Genel olarak iş planı,
- Şirketinizin veya projenizin geleceğe yönelik planlarını ortaya koyan,
- Bu planların nasıl gerçekleşeceğini önceden gösteren,
- Planlar hakkında değerlendirme yapabilmesi için gerekli bilgileri içeren tanıtıcı dökümandır.
İŞ PLANI NEDEN GEREKLİDİR?
İş planı bir işletmenin rehberi anlamına gelmektedir, birçok ihtiyaç konusunda da iş planı gereklidir. Genel olarak iş planı şu durumlar için gereklidir;
- Dış finansman kaynağı arayışlarında,
- Şirketin hedeflerinin belirlenmesinde,
- Başlangıç noktasından büyüme aşamalarına ulaşılmasında,
- Çıkabilecek engellerin öngülmesi ve hazırlıklı olunmasında,
- Fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesinde,
- Stratejilerin üretilmesi ve uygulanmasında,
- Kaynakların verimli şekilde yönlendirilmesinde,
- Çalışanların girişimci ile aynı vizyonu paylaşmasında.
8 ADIMDA İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?
1. İŞ PLANI ÖZETİ
Girişimci kim olduğunu, iş fikrinin kısa tarifini ve iş kurma sürecini açıklar.
2. GİRİŞİMCİNİN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ
Girişimci veya girişimlerin eğitim durumu, daha önce çalıştığı işler, bilgi-beceri-deneyim gibi bilgilerine yer verilir. İş fikrini seçme nedenleri ve kısa, orta ve uzun vade hedefler belirlenir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Basit İş Planı Şablonu
3. KURULACAK İŞİN TEMEL NİTELİKLERİ
İşin sahip olacağı yasal statü, varsa ortaklık yapısı ve özellikleri ifade edilir.
4. İŞ FİKRİNİN PİYASA VE TALEP ÖZELLİKLERİ
Ürün ya da hizmetin yer alacağı sektör, müşteri, girdi ve iş gücü piyasalarının bilgileri ve araştırma sonuçları, girişimin yer alacağı bölge ve bölge içindeki müşteri bilgileri hazırlanır. Rakip analizi ve tanıtım/reklam çalışmalarındaki temel faktörler belirtilir.
5. PAZARLAMA PLANI
Belirli zaman aralıklarında ulaşılması hedeflenen pazar ve bölgeler bu bölümde açıklanır. Rekabete yönelik adımlar, iş fikrinin güçlü ve zayıf olacağı yerler ve zayıf olacağı düşünülen yerlere yönelik alınacak önlemler yazılır Ayrıca ürün ya da hizmetlerin satış bedelleri belirlenip, aylık/yıllık satıp panı hazırlanır.
6. ÜRÜN VE HİZMETİN ÜRETİMİ/TEDARİĞİ, TEMEL SÜRECİ
Üretim/tedarik iş akış planı başka bir ifadeyle, müşteriye sunulacak düzeye gelinceye kadar geçirdiği süreç anlatılır. Alternatif metodlar belirlenip, 3-5 yıllık dönemsel kapasite oranları ile gerekli iş gücü bilgileri dahil edilir.
7. YÖNETİM PLANI
İş yönetimi, kontrol ve idari işler gibi üretim dışındaki temel süreçler ve destekler anlatılır. Satın alma ve pazarlama hangi iş gruplarını içereceğinden bahsedilir. Yönetim kadrosu, görevleri ve sorumlulukları belirtilir.
8. FİNANSAL PLAN
“Finansman Yapısı Tablosu” kapsamında girişimin alması gereken kredi, tohum sermaye, öz kaynak ya da yatırım rakamları yazılır. Gelir-gider tablosu hazırlanıp, başabaş noktası (gelir ve gider dengede tutan satış rakamı) belirlenir.