HIZLI ERİŞİM
80 milyonluk Türkiye’de çikolata sektörünün toplam büyüklüğü yaklaşık 5,5 milyar lira. Dünyadaki birçok ülkenin ortalama rakamlarına göre düşük olsa da, rakamlar her geçen gün büyüyor. Bu kapsamda 2011 yılından itibaren hayatımıza giren Hediyelik Çikolata Dükkanları cazip ve karlı bir iş fikri olarak karşımıza çıkmaya başladı.
İlk olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde açılan ve yoğun talep gören çikolata satış shopları, gün geçtikçe Anadolu’da yoğun talep görmeye başladı. Ortalama 200 bin nüfusluk şehirler için önerilerimiz arasında yer alan bir iş fikri olan Hediyelik Çikolata Dükkanı işine girmeyi planlıyorsanız, yaklaşık 30 bin liralık yatırım sermayesine sahip olmanız yeterli. Daha şık ve ilgi çekici bir mağaza için rakam 80 bin liraya ulaşabilmektedir.
Çikolata satış dükkanı açmak kolay iş fikirleri arasında yer alıyor. Yürüyüş güzergahlarında 10 metrekare civarında bir dükkan ile veya AVM’lerde stant açarak bu işe giriş yapabilirsiniz. Her iki iş fikrinden öncelikli tavsiyemiz elbette düşük sermaye talebi ve yüksek müşteri potansiyeli nedeniyle AVM Stantlarıdır. Ancak yürüyüş güzergahlarında ilgi çekebilecek bir dükkan bulursanız da değerlendirmenizi öneriyoruz.
Türkiye’de vatandaşlar yılda ortalama 3.1 kilogram çikolata ve 1.5 kilogram şeker tüketmektedir. Sektörde hareketlilik ve yeni ürünlere olan talep ciddi oranda yüksektir. Son dönemde internet üzerinden de satışlar ciddi düzeyde artış göstermektedir.
DÜKKANIN AÇILMASI
Bir çikolata satış dükkanı açmak için ilk olarak dükkanın kiralanması ardından da belediye ve bir muhasebeciye giderek resmi belgelerin alınması gerekiyor. Bu adımlar yaklaşık 2 bin lira tutmaktadır, ek bilgilere ihtiyacınız varsa Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti adlı rehberimize göz atın.
Dükkanın kiralanmasının ardından şık bir dekorasyona ihtiyacınız olacak. Bu kapsamda bir iç mimardan yardım alabileceğiniz gibi, aşağıda yer alan çikolata shopların tasarımlarına da göz atabilirsiniz. Bu adıma dikkat etmenizi öneriyoruz, şık bir dekorasyon önemlidir.
ÇİKOLATALARIN SATIN ALINMASI
Bir çikolata dükkanı için en önemli şey elbette çikolatalar ve şekelermelerdir. Bu adımda onlarca firma ile görüşme gerçekleştireceksiniz. En uygun ve en kaliteli ürünü bulana kadar arayışınızı sürdürmenizi öneriyoruz. Türkiye’de toptan çikolata ve şekerleme ürünleri satan onlarca firma bulunuyor.
TOPTAN ÇİKOLATA – ŞEKERLEME
Elit Çikolata: +90 212 444 0 924
Melodi Çikolata: +90 212 620 28 00
Madlen Çikolata: +90 312 417 02 22
Dark Brown: +90 422 323 27 57
Mabel Çikolata: +90 212 253 37 12
Butterfly Çikolata: +90 212 352 77 83
Helis Draje: +90 212 422 90 23
Mazlum Şekerleme: +90 264 279 80 01
Galata Şekercisi: +90 212 252 24 86
Binsan Şekerleri: +90 312 428 01 28
Ertürk Çikolata: +90 312 397 28 08
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hediyelik Eşya Dükkanı Açmak
SATIŞA BAŞLAMA
Toptan çikolata ve şekerleme firmalarından birçok farklı kategoride ürünler satın almanızı öneriyoruz. Bir üründen çok fazla almak yerine farklı ürünlere yönelmek daha mantıklı olacaktır. Çikolata ürünleri dikkat çekici bir şekilde paketlenerek müşteriye ulaştırılmalıdır. Bunun için hediye paketlerine de ihtiyacınız olacaktır. Büyük bir kırtasiye ile çalışarak ilgi çekici tasarımlar satın alabilirsiniz. Paketleme, çikolata sektöründe yüksek önem arz etmektedir.
Bir çikolata satış dükkanında satılan ürünler çoğu zaman zorunluluk amacıyla satın alınmaz. Bu nedenle müşteri memnuniyetine çok daha fazla önem göstermeniz gerekiyor. Sektör tecrübesine sahip bir veya birkaç personel ile çalışmanızı öneririz.
REKLAM
Bir çikolata shop için reklam olmazsa olmazdır. Özellikle bulunduğunuz bölgede rakipleriniz varsa mutlak suretle reklama özen göstermek zorundasınız. Yerel gazeteler, radyolar, tv kanalları ile şehre yönelik yayın yapan sosyal medya platformlarına reklam yapmanızı öneririz. Reklam işletmenin geleceği için kritik öneme sahip bir konudur. İlk etapta bütçeyi düşük tutup geri dönüşlere göre artırın.
KAR MARJI
Hediyelik sektöründeki tüm satışlarda kar marjı çok yüksektir. Hediyelik çikolata sektöründe bir işletmenin sattığı ürünlerde ortalama kar marjı yüzde 45’tir. Tüm masraflardan sonra bu rakam yüzde 35’e kadar düşebilmektedir. Ortalama olarak aylık 35 bin lira ciro elde eden bir işletmenin ay sonu net karı 10 bin lira civarındadır.