1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

İnsanlığın Kaderini Değiştiren 36 İcat

İnsanlığın Kaderini Değiştiren 36 İcat
0

İnsanlık bugünlere öyle bir anda gelmedi. Her gelişme, her icat, her buluş bizleri adım adım bugünlere taşıdı.

Dünya bugünlere bir anda gelmedi. Dünyayı değiştirmek için gece gündüz çalışan birçok mucit, şu anda kullandığımız her şeye dokunmayı başardı. Buluşları – icatları ile dünyayı değiştiren bilim insanları, insanlığın kaderini değiştirmeye de devam ediyor.

İnsanlığın ilk tarihinden itibaren bazı insanlar yeteneklerini, bilgileriyle birleştirerek yeni buluşlar ve icatlar ortaya çıkarmayı başardı. Peki dünyayı değiştiren en önemli buluşlar nelerdir? Hangi buluşlar, günümüzde vazgeçilmezlerimiz olan birçok şeyin altyapısını oluşturuyor? Gerçekten merak edilen birçok buluşun ilk çıkış noktası ne? İşte dünyayı ve insanlığın kaderini değiştiren 36 buluş.

1. YELKENLİ

yelkenli
Ehrman Photographic/Shutterstock

Günümüzde kullandığımız tüm deniz ticaretinin, deniz ulaşımının ilk temelleri Güney Mezopotamya’da MÖ 5.900 – 4.300 tarihleri arasında ortaya çıkmıştır. İlk yelkenliyi yapan Mezopotamlıyalar, sonrasındaki bütün insanlığın kaderisni tamamen değiştirmiştir.

İlk yelkenliye ihtiyaç duymalarının nedeni Dicle ve Fırat nehirlerini geçmek amacı taşıyor.

2. TEKERLEK

tekerlek
LacoKozyna / Shutterstock

Tam olarak ilk ne zaman ve kim tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmese de uzmanlar genellikle MÖ 4.000’li yıllarda ortaya çıktığını öngörüyor. Çiftçiliğin gelişmesi ve dünya halklarının gelişimi konusunda en önemli buluşlar arasında yer almaktadır.

Sonrasında dünyaya hakim olan birçok halk tekerlekli araçlar sayesinde güç kazanmıştır.

3. ÇİVİ

çivi
Uximetc Pavel / Shutterstock

Eski Mısır’da MÖ 3400’lü yıllarda bulunan Çivi’ler inşaatların ve marangozluğun temelinin atılmasını sağlamıştır. Çiviler sayesinde insanlığın kaderi büyük ölçüde değişmiştir ve inşaatlar ile birlikte göçten yavaş yavaş vazgeçilmiş ve konutların icadı ile şehirler kurulmaya başlanmıştır.

İlk Çivilerin hammaddesi tahta iken, Romalılar MS 100 civarında dökme demirden Çivi üretmeye başlamıştır.

İNCELEYİN: Engelliler İçin Yapılan İcatlar

4. SABUN

eski sabun

İlginç gelecek ama insanlığın kaderini değiştiren en önemli buluşlardan biri sabundur. Çünkü sabun sayesinde hijyenin artmasıyla birlikte insan ömrü uzamaya başlamış ve hızla yayılan hastalıkların gücü bir nebze olsun kırılmaya başlamıştır.

Ayrıca sabun ile birlikte tuvatletler ortaya çıkmaya başlamıştır. Böylelikle medeniyetin gelişmesi için önemli bir adım atılmıştır. Sabun ilk olarak Antik Mezopotamya’da MÖ 2800’lü yıllarda görülmüştür. İlk sabunların hammaddesi ahşap küller ve hayvansal yağlardır.

5. ABAKÜS

abaküs

Modern dünyanın ilk yapı taşlarından biri Abaküs’tür. Eski Mezopotamya’da MÖ 2700’lü yıllarda ortaya çıkan Abaküs, günümüzde kullandığımız bilgisayar ve hesap makinesinin temelini oluşturuyor.

Hesapların yapılması, ekonominin gelişimi, astronomi ve karışık hesaplamalar için kullanılan Abaküs, günümüzde dünyanın gelişimi için en önemli buluşlardan biridir.

6. PUSULA

pusula

MÖ 206’da bulunan Pusula, özellikle denizciliği geliştirdi ve özellikle dünya ticaretini artırarak, Keşif Çağı’nın ortaya çıkmasını sağladı. Pusulalar aracılığıyla birçok kıta, ada ve ülke keşfedildi, ayrıca deniz ticaretinin yapılmasının önü büyük ölçüde açılmış oldu.

7. KAĞIT

kağıt

Kağıdın icadı, medeniyetlerin bilgiyi paylaşmalarını ve kayıtları daha etkin bir şekilde tutmalarını sağladığı için çok önemlidir. Eski Mısırlılar, MÖ 4. yy’a kadar olan dokulardan papirüs kamışı ‘kağıt’ geliştirirken, püreli liflerden yapılan gerçek kağıt, Çin’de M.Ö. 105 civarında Han İmparatorluğu’nda Cai Lun tarafından icat edildi.

Kağıtlar sayesinde, tarihi anlıyor ve yorumlama şansına sahip oluyoruz. Kağıtlar olmasaydı belki de bu rehber de büyük ölçüde olmayacaktı.

8. BARUT

barut

Dünyanın seyrini değiştiren en önemli buluşlardan biri Barut’tur. Barudu icat eden kişi Çin’de MS 142 yılında simyager Wei Boyang’dır. Barut, dünya tarihi üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuş, insanların savaşı sürdürme şeklini değiştirmiştir.

Birçok ülkenin dünyaya hükmetmesinin ana nedeni Barut konusundaki gelişimleridir. Bu nedenle Barut, dünya tarihini tamamen değiştirmiştir.

9. MEKANİK SAAT

saat

Dünyanın ilk mekanik saati, matematikçi Yi Xing ve askeri mühendis Liang Lingzan tarafından 8’nci yüzyılda Çin’de yapıldı. Zamanın doğru bir şekilde söylenmesi, insanlığı ileriye taşıyarak, denizcilikten tarıma kadar her şeyi kolaylaştırdı.

Saatler aracılığıyla pozitif bilimlerde önemli gelişmeler kaydedildi. Saat tek başına bir gelişme değildir, aynı zamanda kimya, fizik, coğrafya gibi birçok bilime direkt olarak etki etmiştir.

10. MATBAA

matbaa

1440 yılında Almanya’nın Mainz kentinde Johannes Gutenberg tarafından geliştirilerek ortaya çıkarılan Matbaa, bilginin insanlara yayılmasını sağladı ve kitle iletişiminin çağını müjdeledi. Eskiden elitlere ait olan bilgi böylelikle halka indi ve devrimlerin ortaya çıkmasını sağladı.

Matbaa, modern insanlığın gelişimi konusundaki en önemli buluştur. Matbaalar daha geç bulunsaydı, şu anda kullandığımız birçok şeye sahip olmayabilirdik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 17 YENİ İCAT

11. TERMOMETRE

termometre

Hayatımızın her alanında kullandığımız Termometreler de dünyayı değiştiren buluşlar arasında yer alıyor. 1592  yılında ilk Termoskop Galileo Galilei tarafından yapıldı. Gerçek anlamda ilk termometre ise 1612 yılında Venedikli doktor Santorio Santorio tarafından bulundu.

12. MODERN BUHAR MOTORU

buhar motoru

Endüstri devriminin ilk yapı taşlarından olan Modern Buhar Motoru, 1698’de İngiliz mühendis Thomas Savery tarafından icat edildi. Günümüzde kullanığımız motorların atası olan ilk Modern Buhar Motoru, tüm dünyayı ilk günden itibaren değiştirmiştir.

13. BUZDOLABI

buzdolabı

Gıda tarihindeki en önemli yeniliklerden biri olan ilk yapay soğutmalı buzdolabı 1750’lerin ortalarında İskoç doktor William Cullen tarafından geliştirildi, ancak ilk ticari iç model 1913’e kadar piyasaya sürülmedi. Buzdolabı gıdaların daha uzun süre muhafaza edilmesiyle, gıdaya erişimi artırması nedeniyle büyük ölçüde insanlığın ömrünü uzatan icatlar arasında yer almıştır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

14. BİLGİSAYAR

fark makinesi

Günümüz bilgisayarlarının babası olarak kabul edilen İngiliz matematikçi Charles Babbage, 19’ncü yüzyılın başlarında ilk mekanik bilgisayar aygıtlarını icat etmiştir. Babbage’nin icat ettiği ‘Fark Makinesi’ 8 bin parçadan oluşuyordu ve 5 ton ağırlığındaydı.

15. ELEKTRİKLİ TELGRAF

telgraf

İletişim çağının ilk yapı taşlarından biri Elektrikli Telgraf’tır. Amerikalı Samuel Morse, 1837’de, uzun mesafeli iletişimde devrim yaratan ilk ticari olarak uygulanabilir telgraf sistemini icat etti. Sonrasında gelen bilim adamları Telgrafı günümüze kadar geliştirerek taşıdı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kültür Mantarı Tohumu Nereden Alınır? Fiyatları

16. FOTOĞRAF

fotoğraf makinesi

İlk fotoğraf 1816 yılında Fransız mucit Nicéphore Niépce tarafından bir DIY kamera ve gümüş klorür ile kaplanmış kağıt kullanılarak çekildi. 19. yüzyılın önemli bir buluşu olan fotoğraf, insanların iletişim kurma, öğrenme, eğlenme, olayları kaydetme ve sanatsal yaratıcılıklarını ifade etme biçimlerini derinden değiştirdi. Günümüz dünyasında fotoğraflar hayatın her alanında yer almaktadır.

17. MODERN ANESTEZİ

modern anestezi

Anestezi olmadan ameliyatların nasıl geçeceğini hayal edin? Birçok konuda ameliyatların yapılması imkansız olacaktı. Modern anestezi bulunmadan önce doktorlar genellikle alkol ve afyon kullanırlardı. 1842 yılına gelindiğinde ise cerrah Crawford Long, bir hastanın çenesi üzerinde ilk defa eter kullanarak modern anestezinin temelini oluşturdu.

18. PETROL RAFİNESİ

petrol tarih

Rafine edilmiş petrol sayesinde modern araçlardan plastiğe kadar her şey bir bir üretilmeye başlandı. 1848 yılında ham petrolden kerosen çıkarmak için bir yol bulan İskoç kimyacı James Young tarafından ilk petrol ranifesi gerçekleştirildi. Young’un yöntemlerinin gelişimi ile 20 ve 21’nci yüzyıla damga vurulmuş ve günümüz dünyasındaki ülkelerin sınırları bile değişmiştir.

19. İÇTEN YANMALI MOTOR

içten yanmalı motor

1859’da, Belçikalı doğumlu Parisli mühendis Jean Joseph Étienne Lenoir, dünyanın ilk işlenebilir içten yanmalı motorunu keşfetti; Günümüzde içten yanmalı motorlar hemen hemen tüm kara ve su araçlarına güç sağlıyor, elbette geliştirmeyi de sürdürüyoruz.

20. TELEFON

telefon

Muhtemelen şu anda bile elinizde kullandığınız telefon, ilk olarak 1876 yılında İskoç doğumlu Alexander Graham Bell tarafından ‘pratik’ olarak icat edildi. Telefonlar dünya iletişimini değiştirdi, 20 ve 21’nci yüzyıla tam anlamıyla şekil verdi. Telefonlar sayesinde dünya artık eskisi kadar uzak olmaktan çıktı, halen de birbirine yaklaştırmayı sürdürüyor.

21. AMPUL

ampul

Ampul olmasaydı muhtemelen halen karanlık bir çağda yaşıyor olabilirdik. Ampul tüm dünyayı derinden etkileyen icatlar arasında yer almıştır. Savaşların, şehirlerin, insanların, hatta bilim insanlarının bile kaderi ampul ile değişmiştir.

İngiliz bilim insanı Warren de la Rue de dahil olmak üzere birçok mucit, yüzyılın başlarında ilkel ampulu oluşturdu, ancak ilk pratik akkor ampul, 1879’da Thomas Edison tarafından icat edildi.

22. ARABA

araba tarihi

Otomobil icat edilmemiş olsaydı hayatlarımızın nasıl olacağını hayal etmek gerçekten çok zor. Alman mühendis Karl Benz, 1886’da ilk gerçek otomobil olan Benz Patent-Motorwagen’i icat ederek büyük ölçüde bu işin öncüsü olmuştur.

23. RADYO

ilk radyo

Uzun mesafeli telsiz aktarımı konusunda yıllarca birçok bilim insanı önemli çalışmalarda bulunmuştur. Ancak modern Radyo teknolojisini geliştiren ve pratik olarak kullanımını sağlayan bilim insanı İtalyan mucit Guglielmo Marconi’dir. İcadını 1895 yılında hayata geçirmiştir.

24. UÇAK

uçak

Mesafeler söz konusu olduğunda en önemli icat elbette uçaklardır. Uçaklar, dünya tarihininin son 100 yılını da derinden etkilemiştir. 1’nci ve 2’nci dünya savaşının sonucunu da direkt olarak etkileyen uçağın öncüsü Orville ve Wilbur Wright’tir. Wright kardeşler icat ettikleri ilk uçağı 1903 yılında ABD – Güney Californiya’da deneyerek tüm dünyaya duyurdu.

25. KLİMA

klima

Klimaların dünyayı değiştirmediğini düşünebilirsiniz, ancak dünyadaki birçok ülkedeki en önemli şehirler klima olmadan yaşanmaz hale gelirdi. Bu nedenle klimalar kesinlikle dünya tarihini ve sınırları değiştirdi.

İlk işlenebilir elektrikli hava ünitesi 1902 yılında Amerikalı mühendis Willis Carrier tarafından icat edildi. Klimalar sayesinde Alaska’da da Dubai’de de artık yaşamak mümkün hale geldi.

26. PENİSİLİN

penisilin

Eylül 1928’de, İskoç doktor Alexander Fleming ilk olarak Londra’daki St Mary’s Hastanesinde bodrum laboratuarında penisilinİ buldu. 20. yüzyılın en önemli tıbbi ilerlemesi olan antibiyotik penisilin, tıbbı tamamen değiştirdi ve insan ömrünü çok önemli ölçüde artırdı.

Penisilin, günümüzde bile tıb için en değerli tedaviler arasında yer alıyor.

27. TRANSİSTÖR

transistör

Dünyadaki birçok bilim insanı 20’nci yüzyılın en önemli icadı olarak Transistör’ü gösteriyor.

1947 yılında mühendisler John Bardeen ve Walter Brattain tarafından AT & T’nin Bell Labaratuvarında oluşturuldu. Transistörler, günümüzde bile kullandığımız elektroniklerin vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor.

28. DOĞUM KONTROL HAPI

doğum kontrol hapı

Dünya toplumlarında bir devrim yapan doğum kontrol hapları, çiftlere çok daha özgür bir hayat sunmasının dışında, önemli bir tedavi yöntemi olarak da ön plana çıktı.

Doğum kontrol hapını 1950’li yıllarda Amerikan biyolog Gregory Goodwin Pincus tarafından bulundu.

29. CEP TELEFONU

ilk cep telefonu

İlk telefonu 1876 yılında İskoç doğumlu Alexander Graham Bell icat etmişti. Bu icattan neredeyse 100 yıl sonra Motorola mühendisleri John F. Mitchell ve Martin Cooper tarafından cep telefonu icat edildi. Evet ilk cep telefonu pek cebe sığmıyordu ancak günümüze kadar büyük ölçüde değişim göstererek son 50 yıla tam anlamıyla damga vurdu ve vurmaya devam ediyor.

30. WWW

web

60’ların sonlarında ABD’de internet geliştirilirken, İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, 1989’da İsviçre’de CERN’de küresel ağ hakkında bilgi dağıtımı için ilk sistemi icat etti ve World Wide Web’i (WWW) oluşturdu.

WWW, internetin boyut atlamasını sağladı ve bilgi sistemindeki değişiklik ile birlikte yepyeni bir dünya oluşturdu.

31. DEMİR YOLLARI

demir yolları

İlk demiryolu İngiltere’de atların çektiği faytonlar için yapıldı. Ancak gerçek ilk demir yolu 1797’de her biri 90 CM uzunluğunda ve 22 kilo ağırlığındaki işlenmiş demir çubuklar ile yapıldı. Demiryollarında giden ilk araçlar insanlar ve atlar tarafından çekiliyordu.

İNCELEYİN: Kendimi Değiştirmek İstiyorum

32. ÇİMENTO – BETON

çimento beton

İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesini en çok sağlayan şey betondur. Betonlar aracılığıyla dünyanın insanlık tarihi neredeyse tamamen değişti.

MÖ. 6000’li yıllarda beton benzerli yapılara rastlanmış olsa da, günümüzde kullandığımız Çimento karışımıyla yapılmış ilk beton İngiliz Joseph Aspdin tarafından bulundu. Bu buluş insanlığın kaderini tam anlamıyla değiştirdi.

33. PULLUK

pulluk

Bugün hayatlarımızı dolduran elektronik icatlardan bazılarıyla karşılaştırıldığında, pulluk çok heyecan verici görünmüyor. Pulluk, topraktaki besin maddelerini açığa çıkarmak ve dikim için hazırlamak için kullanılan basit bir kesme aracıdır.

Pulluk olmasaydı belki de dünya nüfusu hala birkaç milyon olabilirdi, çünkü Pulluk aracılığıyla insanlığın tarımı geliştirdi ve belki de on milyonlarca kat daha fazla ürün almayı başardı.

34. AŞI

aşı

Aşıların insalığın kaderini değiştiren en önemli sağlık buluşları elbette aşılardır. Aşılar olmasaydı, yayılabilecek farklı hastalıklar ile insanlık tamamen yok bile olabilirdi. Günümüzde bile aşının tarihi halen çizilmeye devam ediliyor ve sağlık ile ilgilenen bilim insanları yeni aşılar için çalışma yürütmeye devam ediyor.

35. JET MOTORU

jet motoru

Belki tüm insanlığın kaderini değiştirmemiş olarak düşünebilirsiniz, ancak savaşlara yaptığı etkiden dolayı jet motorlar inanılmaz ölçüde bir tarih değişikliğinin öncüsüdür.

İngiliz pilot Frank Whittle tarafından buluş olarak tarih sahnesine alınan Jet Motoru, 1937’den beri özellikle savaş uçaklarında kullanılmaya başlandı.

36. GPS

gps

Askeri amaçlı olarak icat edilen ancak günümüzde neredeyse tüm insanlığın kullandığı Küresel Konumlandırma Sistemi GPS, ABD Savunma Bakanlığı’na aittir. Sistem, 24 uydudan oluşuyor ve uydulara gönderilen ve alınan sinyaller ile konum belirlenmesinin sağlanması şeklinde çalışıyor. GPS’nin sivil anlamda kullanımı 1980’li yıllara dayanıyor.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir