Film Prodüksiyon Şirketi Kurmak
  1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Film Prodüksiyon Şirketi Kurmak

0

Türkiye’de son 5 yılda sinemalarda gösterilen yerli film sayısında yüzde 77’lik muazzam bir artış kaydedildi. Üstelik önceki yıllara göre büyük bir yükseliş ile seyircilerin yüzde 56’sı yerli filmleri izledi.

Türkiye’de sinema salonları ise 5 yılda yüzde 37 artarak 2 bin 858’e yükseldi. Ülke genelinde sinema seyircisi ise 5 yılda yüzde 17 artarak 64 milyona yükseldi.

Tüm bu veriler ışığında, karlı bir iş fikri arayanlar için bir film prodüksiyon şirketi kurmak kesinlikle öneriler arasında yer almalıdır. Eğer bir film prodüksiyon şirketi kurmayı planlıyorsanız, basit bir 10 adımda işletmenizi rahatlıkla kurabilirsiniz. Peki neler yapılmalı?

1. PAZAR ARAŞTIRMASI

Kapsamlı bir iş fikri olması hasebiyle bir film prodüksiyon şirketini bir cafe gibi kurmayı planlayamazsınız. Bu nedenle öncelikle profesyonel seçenekler de dahil olmak üzere, bir pazar araştırması yapmanız gerekiyor. Finansal sorunlar, işletmelerin gelir-gider hesaplamaları ile sektörde yeni fırsatlar ele alınmalı.

2. TÜR

Bir film prodüksiyon şirketini genel olarak kurma arzunuzun olduğunu tahmin ediyoruz, ancak bu yeni kurulan işletmeler için tehlikelidir. Bu nedenle öncelikle hangi türe yoğunlaşacağınıza karar vermeli ve planlamalarınızı buna göre dizayn etmelisiniz. Belgesel, animasyon, çocuk, aksiyon, romantik, komedi… Elbette tercih şansınız çok.

3. İŞ PLANI

Kapsamlı iş fikirlerinin tamamında iş planı yapılması bir tercih değil zorunluluktur. Amaçlarınız, hedefleriniz, karşılaşabileceğiniz zorluklar, farklılıklarınız, personeller ve finansman ele alınmalı.

4. ŞİRKET KURULUMU

Tüm planlamaları gerçekleştirdikten sonra işletmeniz için bir isim seçin ve şirketi kurun. Gerekli lisanslamalar ve şirket kurulumu için bir mali müşavir ile anlaşmanız önerilir.

5. PERSONEL İSTİHDAMI

Sektör deneyiminiz yoksa personel istihdamını gerçekleştirmek üzere öncelikle müdür pozisyonu için sektör tecrübesi olan bir insanı işe almanız gerekiyor. Ardından onun da yardımı ile birlikte film prodüksiyon şirketi için gerekli personelleri istihdam etmeniz gerekecek. Bir film prodüksiyon şirketinde bağımlı – bağımsız senaristler, prodüksiyon ekibi, post prodüksiyon ekibi, satış ve pazarlama ekiplerine ihtiyacınız olacak. Elbette bu süreç doğru planlanlamalıdır.

Her pozisyon için en iyi insanları işe almak önemlidir ancak bunun için finansman doğru planlanmalıdır. Zira personel masrafları bu sektörde işletmeleri en çok zorlayan konudur. İş planında bu konuyu iyi hesaplayın.

6. TEKNİK TEDARİK

Bir film prodüksiyon işletmesinde filmlerin çekilmesi için ciddi düzeyde maliyet oluşturacak teknik gereksinimleri tedarik etmeniz gerekir. Kameralar, tripodlar, ses donanımları, ışıklar ve reflektörler, düzenleme yazılımları gibi…

Elbette personelden yardım alınmalı ve türe göre tercihler yapılmalı.

7. YAPIM OLUŞTURUN

FİLM

Elbette bir prodüksiyon şirketi tüm şartlar elverdikten sonra yapım ortaya koyabilmelidir. Bu kapsamlı bir konudur ancak alınacak personellerin düzeyine göre, bir film prodüksiyon şirketini kurduktan 1 ay sonra bile işe başlayan birçok işletme bulunuyor. Bu nedenle personel istihdam ederken mutlak suretle deneyimli personelleri istihdam etmeye odaklanmanızı öneriyoruz.

İşletmenizin ilk yıllarındaki yapımları oluştururken özellikle bir “başlangıç” planlaması üzerinde durun. Her yapımın bir öncekinden daha iyi olması için çaba gösterin.

8. DAĞITIM STRATEJİSİ

Birçok film prodüksiyon firması, çok iyi yapımlar ortaya koyduğu halde yeterli dağıtım ağına sahip olmadığı veya bunu iyi planlamadığı için yeterli düzeyde para kazanamıyor. Kendi dağıtım stratejinizi oluşturabileceğiniz gibi şu anda Türkiye’de tekel durumunda bulunan 3 firmadan biri ile iyi bir anlaşma düzenleyebilirsiniz. İyi bir anlaşma yapmanın zor olacağını söylemekte yarar var. Bu sektörün en büyük zorluğu bu adımda gerçekleşiyor. Filmlerinizin ülkenin her yerine ulaştırmak gerçekten zor olacak.

9. PAZARLAMA

Bir film prodüksiyon şirketinin ortaya koyduğu yapımlar için en kritik konulardan biri de pazarlamadır. Film dağıtımı konusunda ne kadar başarılı olursanız olun, pazarlama konusunda başarısız olursanız, bunun bir anlamı olmayacaktır. Bu nedenle iyi bir pazarlama ekibi oluşturarak özellikle çevrimiçi ortamda iyi bir şekilde yer alıyor olmanız önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2019’un En İyi 6 Pazarlama Teknikleri

Facebook, Twitter, Facebook ve Youtube sayfalarınızı mutlaka oluşturun ve insanları bu hesaplara mutlaka reklam veya çeşitli projeler ile çekmeye çalışın. Bu yapımlarınızı tanıtmanın en uygun maliyetli yollarından biri olacak.

10. RAKİPLERİNİZİ İNCELEYİN

Bir film prodüksiyon şirketinde rakiplerinizi ve yapımlarını incelemeden başarılı olamazsınız. Çünkü bu sektörde trendler anlık bile değişebiliyor. Bu nedenle sizden önce bu trendleri fark eden işletmeleri incelemek ve doğru zamanda doğru pozisyonları almak önemlidir. Rakiplerinizin başarılı olmuş yapımlarını inceleyerek, “neden başarılı olduklarını” incelemek size çok iyi fikirler verecektir.

MALİYET

Bir film prodüksiyon şirketini kurmanın maliyeti 600 bin lira civarında maliyet oluşturmaktadır. Ancak hiç iş yapamamanız durumunda ilk ayın sonunda masraflarınız, işletmenin büyüklüğüne göre 400 bin lira ek gider oluşturabilir. Üstelik her ay bu masrafı yeniden karşılamanız gerekecek. Ayrıca ortalama düzeyde bir yapımı hayata geçirmeden para kazanamaya başlayamazsınız, bu nedenle öncelikli olarak ortalama düzeyde dahi yapımı hayata geçirmek için 2 ile 5 milyon lira arasında bir sermayeye de sahip olmanız gerekiyor.

Bu nedenle ortalama olarak 10-12 milyon liralık yatım sermayesine sahip olmayan girişimci ve yatırımcılar için bu iş fikri uygun değildir.

İlginizi Çekebilir