1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Sürücü Kursu Açmak | Maliyeti ve Kazançları

Sürücü Kursu Açmak | Maliyeti ve Kazançları
2

Türkiye’nin nüfusu 81 milyon ve bu rakam her geçen gün artış gösteriyor. Genç nüfus ile birlikte ehliyet almak isteyenlerin sayısında da yükseliş var. Bu da ehliyetlerin tek alınabildiği kurum olan Sürücü Kursları’nın iş hacmini büyük ölçüde artırıyor. Sürücü Kursu açmak bu kapsamda özellikle önemli ölçüde sermayesi bulunan yatırımcılar için karlı bir iş fikri olarak dikkat çekiyor.

Sürücü Kursu açmak istiyorsanız eğer birçok önemli konuda prosedürlere uygun hareket etmeli ve önemli ölçüde yatırım gücüne sahip olmanız gerekiyor. Sürücü Kursları bürokratik onlarca işlem sonrasında kurulabildiği gibi faaliyet gösterdiği sürece de birçok yasa ve yönetmeliğe uygun yönetilmek zorundadır.

Türkiye’de son 8 yılda yaklaşık 8 milyon kişi ehliyet aldı. Ortalama olarak her yıl yaklaşık 1 milyon kişi ehliyet alıyor. Her ehliyet ortalama olarak sürücüler için 3 bin liralık masraf oluşturuyor. Bu da sektörün yaklaşık olarak her yıl 3  milyar liralık ciro elde etmesini sağlıyor.

Karlı bir yatırım kolu olan Sürücü Kurslarını açmak için yeni yönetmenlik yayınlandı. Söz konusu yeni yönetmeliğe göre, artık her isteyen sürücü kursu açamıyor. Yeni yönetmenlik ile birlikte, sürücü kursları için belirli bir sınır getirildi. Yönetmelik ile birlikte nüfusu 10.000-20.000 arası olan ilçelerde bir, 20.001-30.000 arası olan ilçelerde iki, 30.001-50.000 arası olalı ilçelerde üç, 50.000’den sonraki her 50.000 nüfus için ise üç kurum açılmasına izin veriliyor.

SÜRÜCÜ KURSU NASIL AÇILIR? ŞARTLARI NELER?

Sürücü Kursu

Sürücü kurslarını açmak için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’ne uygun hareket etmeniz gerekecek. Yönetmenlik 23 sayfadan oluşuyor ve aşağıda yönetmeliğin tamamını bulabilirsiniz. Yönetmelik uzun yıllardır değişikliğe uğramadı ancak olası değişiklikler nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il veya ilçe müdürlüklerini ziyaret edebilirsiniz. Asıl başvurular da bu müdürlüklerden alınmaktadır.

SÜRÜCÜ KURSU NE KADAR KAZANDIRIR?

Sürücü Kursu

Sürücü Kurslarında taban fiyat politikası uygulanmaktadır. Sürücü Kursları ehliyetler için taban fiyat üzerinde diledikleri ücreti belirleyebiliyor. Genellikle büyük şehirlerde veya il merkezlerinde sürücü kurslarının fiyatları daha yüksek iken, küçük yerleşim bölgelerinde fiyatlar genellikle tabana yakındır. Ancak her şartta da sektörün yüksek karlılığa sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Ortalama olarak sürücü kursları her ehliyet için 1.000 ila 2.000 lira arasında ücret kazanıyor.

Ortalama olarak aylık 200 civarı öğrencisi bulunan bir Sürücü Kursu yılık tüm masraflar sonrasında 1.4 milyon lira kazanç elde edebiliyor. Bu rakam büyük şehirlerde bulunan sürücü kurslarının ortalama muhasebe kayıtlarından alınmıştır. Sürücü Kursları kazançlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.

SÜRÜCÜ KURSU AÇMA MALİYETİ

Bir Sürücü Kursu’nu açmanın net bir maliyeti yoktur. Çünkü standart prosedürler dışında maliyet oluşturabilecek tercih sebepli birçok konu var. Örneğin 1 sınıf ile de Sürücü Kursu açılabildiği gibi 20 sınıf ile de açılabilmektedir. Ancak ortalama olarak 5 sınıf, 5 öğretmen, tek kat, ortalama dekorasyona sahip bir Sürücü Kursu yaklaşık olarak 2 milyon liralık maliyet oluşturmaktadır. Bu maliyetlere Sürücü Kursu açmak için gerekli olan 4 araç da 2’nci el değerleri ile dahildir.

NELER YAPILMALI

Sürücü Kursu

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Sürücü Kursu açmak düşündüğünüz kadar zor değil. Gerekli sermaye tutarına sahipseniz eğer kursu 1 ay içerisinde faaliyete alabilirsiniz. Ancak birçok Sürücü Kursu 1-2 yıl sonrasında iflas etmektedir. Bu nedenle işinizi ve sermayenizi riske atmamak için bilmeniz gereken birçok konu var.

  • Sürücü Kursları’nın hemen hemen tamamı aynı işi yapmaktadır, tercih genellikle reklamlar nedeniyle yaşanmaktadır. Sürücü Kursları ciddi ve planlı bir reklam çalışması yapmalı,
  • Sürücü Kursları’nda başarı – başarırız oranı hesaplanmaktadır, bu nedenle bütün kursiyerlerin başarılı olabilmesi için maksimum çaba göstermeniz gerekiyor,
  • Sürücü Kursu’nda yer alan kursiyerler rahat ve ferah bir ortam ile karşılaşmalı,
  • Birçok Kursiyer, Sürücü Kursu’ndan memnun kalması durumunda mutlaka en az 2 kişiye Sürücü Kursu’nu önermektedir, bu nedenle personelin müşteri ilişkileri konusunda yetenekli olması artı değer kazandıracaktır,
  • Sürücü Kursları sık sık denetlenmektedir, olası bir sorun kursun yetki belgesinin alınmasına neden olabilir, daima yönetmeliklere uygun hareket etmelisiniz.

SÜRÜCÜ KURSU YÖNETMELİĞİ – MEB

Sürücü Kursu

a) Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.
b) Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği.
c) Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi.

1- İlgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında; “Merkez ilçe ve ilçelerin nüfusuna göre merkez ilçe ve ilçede açılacak kurum sayısı belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumunun her yıl belirlediği sayılar esas ahnır.

Nüfusu;
a) 10.000-20.000 arası olan ilçelerde bir,
b) 20.001-30.000 arası olan ilçelerde iki,
c) 30.001-50.000 arası olalı ilçelerde üç,
ç) 50.000’den sonraki her 50.000 nüfus için ise üç kurum açılmasına izin verilir.

Toplam nüfusu 10.000’in altında olan ilçelerde ise kurs açılamaz,.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda 2018 yılı kontenjanları yazımız ekinde gönderilmiştir. Ekteki tabloda il ve ilçelerin genel nüfus sayıları, ilçede açılan toplam kurs sayısı, işlemleri devam eden kurs sayısı ve ilçedeki boş kontenjanlar belirlenmiştir. Başvurular boş kontenjana göre alınacak olup aynı kişinin ilçe kontenjanı için sadece bir başvurusu dikkate alınacaktır.

2- İlgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasının; “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl ilan edilen il ve ilçelerin nüfusuna göre kurs açılacak il ve ilçeler, Genel Müdürlüğün internet sitesinde Bakanlıkça Şubat ayı içerisinde ilan edilir. Kurs açılacak il ve ilçeler için kurucular tarafından başvuruların hangi tarih ve saatte başlayacağı başvuru tarihinden en az bir ay önce Genel Müdürlüğü!, internet sayfasında ilan edilir. Milli Eğitim Bakanlık’, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde belirtilen kurucu veya kurucu temsilcisine ait şartları taşıyanlardan kurs açmak isteyenler, başvuru tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kurs açmak istediği il ve ilçeyi, kurucu veya kurucu temsilcisinin kimlik, adres, iletişim ve öğrenim durumu bilgilerini, Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranından girerek müracaat eder.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Aktar Dükkanı Nasıl Açılır? Karlı mı?

4) İlgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının; “Her il ve ilçe için müracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisine ait kimlik bilgileri, öğrenim durumu ve adli sicil sorgulaması başvuru önceliğine göre Genel Müdürlükçe yapılır. Sorgulama sonucunda kurs açmasında sakınca görülmeyen müracaat sahiplerinin, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeleri üç ay içerisinde tamamlayıp il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne vermesi gerektiği Genel Müdürlükçe ilgili valiliğe, valilikçe de müracaat sahibine yazı ile bildirilir. Kurs açmak üzere müracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisi, verilen süre sonuna kadar belgelerini eksiksiz olarak teslim etmezse veya il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda belgelerinin ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilirse bu durum yazı ile müracaat sahibine bildiri& ve yazı ekinde belgeler iade edilir. Ayrıca konu hakkında Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Bu kurucu veya kurucu temsilcisine iki yıl süre ile kurs açmak için Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranı girişine izin verilmez.” hükmü gereğince müracaatlar Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında yer alan başvuru ekranından tarih/saat/dakika/saniye önceliğine göre alınacaktır.

Başvuruda bulunan ve sorgulama sonucunda kurs açmasında sakınca görülmeyerek başvurusu kabul edilenlerin durumu ve sıralaması Genel Müdürlükçe valiliklere bildirileceğinden başvuru sahipleri başvuruların takibini valiliklerden yapabileceklerdir. Valilikler bu sıralamaya göre ve ilgi (b) Yönetmelik’te belirtilen süre sonuna kadar ve ilgi (a) Yönetmeliğin 5 inci maddesi hükümlerine göre belgelerini eksiksiz olarak İl – İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etmesi için başvuru sahibine resmi yazı ile tebligatta bulunacaktır.

Tebliğ tarihinden itibaren üç aylık süre başlayacak olup bu süre sonunda ilgi (a) Yönetmeliğin 5 inci maddesi hükümleri ve diğer mevzuata göre istenen şartları yerine getirmeyen müracaatlarının başvurulan reddedilerek daha sonra gelen başvuru sahibi hak sahibi olacağından bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. İl/ilçede bulunan kontenjandan fazla kişiye ve başvuru sonuçlanmadan bir sonraki kişiye tebligat yapılmayacaktır. Kontenjanı dolu olan ve kontenjandan fazla kurs bulunan il ve ilçelere başvuru yapılamayacaktır. Bu yerler başvuru ekranında kapatılmıştır.

3) İlgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin altıncı fıkrasının; “Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranına aynı il veya ilçe sınırları içinde birden fazla kurs açma müracaatı olması durumunda, müracaat eden farklı kişiler ilk müracaattan itibaren sıralanarak farklı kişiler tarafından açılacak kurs sayısı kadar müracaat edilmesi halinde tümüne, farklı kişiler tarafından açılacak kurs sayısından fazla müracaat edilmiş olması halinde ise başvuru sırasına göre beşinci fıkra hükümleri doğrultusunda işlem başlatılır. Müracaat edenlerin belgelerinin iade edilmesi durumunda sırasıyla sonraki müracaat edenler için aynı işlem uygulanır.” hükmü gereğince müracaat eden kişilerin sırasına dikkat edilerek müracaatların alınması ve işlem başlatılması gerekmektedir.

4) Başvuruda bulunup kurs açmasında sakınca görülmeyenler, evrakları ve araçları başvuru durumuna göre hazırlamaları gerekmektedir. Yani başvuru, gerçek kişi olarak yapılmış ise evrak ve araçları gerçek kişi adına, başvuru tüzel kişilik adına yapılmış ise evrak ve araçların tüzel kişilik (şirket) adına düzenlenmesi gerekmektedir. İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin müracaatları alırken titiz inceleme yapmaları ve bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir.

5) Kontenjanlar yılı ile sınırlı olduğundan başvuru sahiplerine tebligat işlemleri kısa sürede tamamlanacaktır. Bu tarihe kadar sırası gelen kişiye tebligat yapılarak üç aylık süre başlatılacaktır. Bu tarihten sonra sırası gelse bile tebligat yapılmayacaktır.

6) Genel Müdürlüğün internet sayfasında bulunan başvuru ekranına aşağıdaki bilgiler girilecektir.

a- Müracaat edenler gerçek kişi ise kurucunun, tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin;

-Adı ve soyadı
-T.C. kimlik numarası
-Yakınının ( anne, baba, kardeş, eş veya çocuk) T.C. kimlik numarası
-Nüfus cüzdanı seri numarası ( seri kodu ve numarası aralarında boşluk bırakılmadan) yazılacaktır.

b) Kursu açacak gerçek kişi ise gerçek kişiyi, tüzel kişi ise tüzel kişi seçeneğini seçecektir.
c) Kurs açacağı ili, ilçeyi, adli sicil kaydı durumu, öğrenim durumunu (Ön lisans, lisans, kursta üç yıl çalışmış olmak gibi) seçilecektir.
d) Mezun olduğu okulun bölümünü mezuniyet durumuna göre (makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik, trafik ve benzeri bölümler) seçecektir.
e) Öğrenim durumunu kurslarda üç yıl çalışmış olarak seçenler, ön lisans üç yıl çalışmış veya lisans üç yıl çalışmış bölümünü seçeceklerdir.
f) Başvuruyu gerçek kişi olarak yapanlar ikametgâh adres bilgilerini gireceklerdir.
g) Başvuruyu tüzel kişi olarak yapanlar kurucu olan tüzel kişiliğin adı, vergi numarası ve adres bilgileri girilecektir.
h) Gerçek kişide kurucu, tüzel kişide ise kurucu temsilcisinin cep telefonu numarası ve e-posta adresi yazıldıktan sonra “kaydet” düğmesine (butonu)
i) basılarak kayıt işlemi gerçekleştirilecektir.
8- ilgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesi beşinci fıkrasında ifade edildiği gibi mevzuatta belirtilen kriterlere uymadan müracaat edenler iki yıl süre başvuru yapamayacaklarından şartları taşımayanların müracaat etmemeleri gerekmektedir. Önceki yıl başvuru yapıp sırası geldiği halde tebellüğ etmeyenler ile dosyasını süresi içerisinde teslim etmeyenler başvuru yapamayacaklardır.

EK BELGELER

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 21 Kasım 2022

    fiyatları biraz güncellemek gerekebilir. Özellikle araç fiyatları çok belirsizliğe yol açıyor.

  2. merhabalr;
    seramik ve cam konusunda kendimi gelistirip atolye acmak istiyorum meslek lisesi ve onlisans mezunuyum fakat bolumumun seramik ile bir ilgisi yok nereden baslamaliyim hicbir fikrim yok adamalari nelerdir? nerede egitim gormeliyim once kalfalik belgesi mi almaliyim nereden alabilirim yardimci olursaniz cok sevinirim..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir