Araştırmalar, incelemeler, fikirler hala sizi bir yere götürmüyorsa, ne iş yapmalı sorusu için bu rehbere göz atmanızı öneriyoruz.
Bu zamanda ne iş yapmalı diye düşünüyorsanız eğer harika iş fikirlerine göz atmanız için yönlendirme amacıyla bir rehber hazırladık. Öncelikle “Ne iş yapmalı?” diye düşünme evresinin, bütün girişimcilik hamleleri için büyük önem arz ettiğini ifade etmeliyiz. Zira bu süreçte yapılabilecek bir hata, girişiminizi doğrudan etkileyeceği için karar sürecinde adımlarınızı hızlı atmanızı önermiyoruz. Adımlarınız daima yere sağlam bassın.
Ne iş yapabilirim sorusuna ilk olarak deneyimleriniz ile cevap bulmaya çalışın. Deneyimlerinizi incelerken kendinize sormanız gereken sorular:
- Daha önce hangi işleri yaptım?
- Hangi işlerde başarılı oldum?
- Hangi işlerde başarısız oldum?
- Hangi işte neden başarılı – neden başarısız oldum?
Bu soruları küçük bir A4 kağıdına yazarak iyice irdeleyin. Bu süreçte size en önemli olacak yardımcı soru aslında “Hangi işte neden başarılı – neden başarısız oldum?” sorusu olacak. Bu soruya verdiğiniz cevap – cevaplar ile iş hayatınızın ne yönde ilerlemesi gerektiği hakkında önemli bilgiler elde edersiniz.
Ayrıca “ne iş kursam” sorusuna cevap bulabilmek için ikinci önemli süreç ise EĞİTİM bilgilerinizdir. Bazı işleri yapabilmek için tabii ki eğitim sürecinin uygun olması gerekiyor. Örneğin eczacılık okumadıysanız eğer bir eczacı açmak için eczacılık okumuş birine ihtiyacınız olacak ve bu da size ek masraf olarak geri dönecek. Bu nedenle eğer eğitim bilgileriniz ile yapmak istediğiniz iş birbirine uygun değilse, kısa vadede ek masraflar ile karşılaşabilirsiniz. Eğitim bilgilerinizin size sağladıklarını da işiniz için kullanın. Örneğin, Su Ürünleri Mühendisliği okumuş biriyseniz, balıkçılık sektörünü yakından bilme şansınız olabilir. Fikrinizi bu yönde ilerletmek size avantaj sağlayacaktır.
Not: Ünlü bir girişimci olan James Altucher, bu soruya oldukça mantıklı bir yaklaşım ile “önce müşteri bulun” diye cevap veriyor. Altucher’e göre bir işte başarılı olmak için girişimi başlatmadan önce o girişimden ürün veya hizmet alacak müşterileri bulmanın en önemli konu olduğunu ifade ediyor.
Son olarak “ne iş kursam” sürecinde aslında bizce en önemli olan konu SERMAYE düzeyinizdir.
Bugün her bir işi yapabilmek için belirli bir sermayeye ihtiyacımız var. Bazı İnternetten Para Kazanmak işleri dışında hemen hemen sermayesiz para kazanılacak çok az iş fikri bulunuyor. Bu nedenle sermaye düzeyinizi mutlaka ele almanız gerekiyor. Bu süreçte cevaplamanız gereken birkaç soru var:
- Bir iş için ne kadar nakit paranız var?
- Lazım olduğu takdirde paraya dönüştürebilecek ne kadarlık mala sahipsiniz? (Taşınır – taşınmaz)
- Nakit paranız yoksa alabileceğiniz borç miktarı ne kadar?
- Nakit paranız yoksa alabileceğiniz kredi miktarı ne kadar?
- Bir iş için toplam nakit – borç ve kredi düzeyi olarak ne kadarlık sermaye ortaya koymak istiyorsunuz?
Bu sorularla birlikte bir iş için ortalama ne kadar sermayeniz olduğu ortaya çıkacaktır. Genelleme olarak bir iş için tüm mal varlığınızı ortaya koymanızı asla önermiyoruz. Örneğin 100 bin lira nakitiniz, 200 bin liralık malınız,, 50 bin liralık borç alma düzeyiniz ve 400 bin liralık kredi alma şansınız varsa, maksimum 200 – 250 bin liralık sermaye isteyen işlere odaklanmanızı öneriyoruz.
Veyahut yalnızca 50 bin lira nakitiniz varsa ve yalnızca nakitiniz ile iş yapmak istiyorsanız, 25 bin liralık sermaye isteyen işlere odaklanmanız mantıklı olacak.
Tüm bu işler ışığında sizlere fikirler verecek harika rehberlerimiz var. Hangi işi yapabileceğinizi bilmiyorsanız mutlaka incelemenizi öneriyoruz!
- İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin 245 İş Fikri!
- 18 Kolay Para Kazanma Yolu
- Günümüzde Yapılacak Karlı işler
- Sürekli Para Kazandıran İşler
- En İyi Üretim Fikirleri
- Kar Marjı Yüksek 7 Sektör
- Kısa Sürede Para Kazandıran İş Fikirleri
Tüm rehberlere mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Özellikle sermaye düzeyiniz belliyse aşağıdaki rehberlere de göz atarak daha hızlı arama gerçekleştirebilirsiniz. Elbette bir işe yalnızca “karlı” olduğu için girmenizi asla önermiyoruz. En iyi yapabildiğiniz iş, en çok karlı iş olacaktır. Bu nedenle kendinize uygun ve severek yapabileceğiniz işlere yönelmeniz özellikle uzun vadede daha karlı olacaktır.