1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Akaryakıt İstasyonu – Benzinlik Açmak

Akaryakıt İstasyonu – Benzinlik Açmak
33

Akaryakıt (Petrol) yani benzin, dizel ve LPG istasyonu açmak istiyorsanız bu rehberde kurulum, maliyet, kar marjı ve diğer resmi işlemler hakkında ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz. Türkiye’de araç sayıları ve buna bağlı olarak akaryakıt kullanımı her geçen gün artış gösteriyor. Bu kapsamda akaryakıt istasyonu yada bilinen adı ile Benzinlik açmak karlı bir yatırım fikridir. Çok kapsamlı bir iş olmasının yanında, yeterli yatırım sermayesine sahip yatırımcılar için kurulum ve işletme aşamaları düşünüldüğü kadar zor değil.

Akaryakıt İstasyonları araçlara benzin, motorin ve LPG ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla kurulan işletmelerdir. Bir akaryakıt istasyonunda bunların dışında yağ, çeşitli araç ekipmanları ve basınçlı hava hizmeti de verilmektedir.

Türkiye’de akaryakıt sektörünün yıllık büyüklüğü 130 milyar lirayı aştı. Her yıl bu büyüme rakamı yaklaşık yüzde 8 civarında yansıyor. Türkiye’de 100’ü aşkın akaryakıt firması bulunuyor. Bu firmalara ait 13 bin petrol ve 10 bini aşkın LPG istasyonu bulunuyor.

Ülkemizde en büyük akaryakıt şirketleri ve pazar payları şöyle;

  1. Petrol Ofisi – %23
  2. Opet – %17
  3. Shell & Turcas – %14
  4. BP – %7
  5. TP Petrol – %6
  6. Total – %5
  7. Aytemiz – %3
  8. Lukoil – %2
  9. Altınbaş – %2
  10. Kadooğlu – %2

Bir benzinlikte bulunması gereken en düşük ihtiyaç ise benzin satışıdır. Bunun dışında vereceğiniz diğer tüm hizmetler, müşteri sayınızı ve cironuzu artırmak amacıyla bulunmaktadır. Benzinlik açabilmek için kanunen uymanız gereken birçok şart bulunuyor. Bu kapsamda eğer kendi başınıza bir benzinlik açmayı planlıyorsanız, her prosedürü tam olarak bilmeniz gerekiyor, aksi takdirde işletme ruhsatı alamazsınız.

AKARYAKIT İSTASYONU KONUMU ŞARTLARI

– Genellikle şehir içerisinde benzinlik kurmanın şartları çok ağırdır, bu kapsamda şehir dışı yollarda benzinlik açmak çok daha karlı bir yatırımdır. Ancak şehir içerisindeki müşteri potansiyeli sizi elbette cezbedecek. Eğer araziniz varsa, akaryakıt istasyonu açmak için gerekli şartların en önemlisini karşılamış oluyorsunuz.

– Akaryakıt istasyonu açacak araziniz tarım arazisi içerisindeyse bu araziyi tarım arazisinden çıkarmanız gerekiyor. Belediyeye giderek bu konuda hizmet alacaksınız, belediyenin belirlediği bir bedel karşılığında buraya benzinlik istasyonu kurmak için izin alabilirsiniz. Ayrıca bu arazinin su toplama havzası olması durumunda, oto yıkama tesisi açmanıza izin verilmiyor.

– Bir akaryakıt istasyonu kurabilmek için minimum 1.600 metrekare alana sahip olmanız gerekiyor. Bu arsanın en yakın bölünmüş veya bölünmemiş yola 50 metre cephesinin olması ve en yakın kavşağa 150 metre uzak olması gerekiyor. Ayrıca iki akaryakıt istasyonu arasındaki mesafenin de şehirler arası yollarda 10 km(aynı yön), şehir içi yollarda ise 1 km‘den uzak olması lazım. Tüm bu şartların esnetilmesi pek mümkün değil, bu nedenle bu kuralları önceden gözden geçirmeniz gerekiyor.

AKARYAKIT İSTASYONU RUHSATI

Akaryakıt istasyonları tehlikelidir ve bu nedenle birçok şartlara tam anlamıyla uymak gerekiyor. Kanunla belirlenmiş şartlar ile akaryakıt istasyonu ruhsatını almak için yapmanız gerekenler;

– İlk olarak akaryakıt istasyonunun kurulumu için bağlı bulunan belediyeye giderek “Çalışma Ruhsatı” başvurunda bulunulur. Belediyede bulunan Gayri Sıhhi Müessese İdaresi tarafından verilecek Yer Seçimi-Tesis İzni Kararı’nın olumlu olması durumunda, belediyenin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce “İtfaiye onaylı Avan Proje” Gayri Sıhhi Müessese Mevzuatına göre onay verilir. Yine sizlere verilecek olan Tesis İzni belgesi düzenlenir. Son olarak inşaatın ruhsatının alınması için, akaryakıt istasyonun mimari, tesisat, emniyet belgeleri ve raporları ile belediyelere bağlı imar birimine başvuruda bulunulur.

Tüm raporlar belediyelerin İmar Mevzuatı’na uygun olması durumunda İnşaat Ruhsatı alınır. İnşaat ruhsatının alınmasıyla birlikte Akaryakıt İstasyonu inşaatı belirlenen raporlar ve mimariye göre tamamlanır ve ardından son olarak yine belediyenin imar bölümüne başvuruda bulunularak Yapı Kullanma İzni – İskan Belgesi alınır. Bu belgenin ardından faaliyetler başlanır.

LPG MEVZUATI

benzinlik

Akaryakıt istasyonlarında mutlaka LPG bulunmalıdır. LPG barındıran Akaryakıt İstasyonları ise TSE Hizmet yeterlilik belgesi almak zorundadır. Bu kapsamda TSE Hizmet yeterlilik belgesi almak isteyen işletmeler sadece TSE temsilciliklerine ve/veya bölge müdürlüklerine www.tse.org.tr internet adresinden temin edecekleri “Başvuru Formu” ile veya “online işlemler” bölümünden başvuru yaparak belge alabilir. TSE Hizmet yeterlilik belgesi için bazı belgeler talep ediliyor:

İstenen Belgeler:

1. Tank sızdırmazlık raporu.
2. Bayilik sözleşmesi.
3. Topraklama raporu (tank,tesisat,dispenser, paratoner) hazırlıyoruz.
4. Katodik koruma raporu hazırlıyoruz.
5. Paratonerin TS 622’ye uygunluk belgesi hazırlıyoruz.
6. Çalışanların eğitim sertifikikası.(Yetkili odadan, MakinaMO,KimyaMO)
7. Çalışanların son dönem SSK bordroları.
8. Dispenserin kalibrasyon raporu ve raporu hazırlayan kişinin yetki belgesi.
9. Tank Loyd belgesi.
10. Dispenserin tip sistem onayı.
11. Tesiste kullanılan malzemelerin TSE belgeleri (boru, vana, manometre, çek valf v.s.)
12. Dispenser ve gaz alarm dedektörlerinin eksproof belgeleri.
13. Tankın projesi resmi.
14. Proje (vaziyet planı, tesisat projesi, elektrik tesisat projesi, ankrajlama resmi)
15. Uyarı levhaları, tanker boşaltma, acil eylem planları.
16. Tank üzerinde gaz ve sıvı fazları işaretlenmesi montaj firmaları tarafından yapılmaktadır.
17. %80 dolum kontrolü iki türde olmaktadır;
a-) Yeni tip tanklarda tankın içinde omega valf olduğundan otomatik olarak %80 kesmektedir. Belgesi olmaktadır.
b-) Dolum hattı olan sistemlerde selenoid %80 kesmektedir. Bu durum panodan kontrol edilebilmektedir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Türkiye'deki En İyi 72 Yatırım Şirketleri ve Aracı Kurumlar

AKARYAKIT İSTASYONU GÜVENLİK MESAFELERİ

Akaryakıt istasyonlarında kurulacak tüm sistemler için güvenlik mesafeleri var. Bu mesafeler sıklıkla değişiklik gösterebilmektedir. Bu konuda net bilgiyi başvuru sırasında belediyeden öğrenebiliyorsunuz.

BirimTankDağıtım birimiHavalandırma çıkış ağzıTank doldurma ağzıİdari ve yardımcı binaKomşu arsa sınırıTesis dışı yollarİdari ve yrd. bina dş. kmşu arsa snr. yeralan binalar
Tank0,5223310
Dağıtım birimi26/0667,5/57,515/7,515
Havalandırma çıkış ağzı611,5/01,5/01,5/03/0
Tank doldurma ağzı611/,051/,0542/0,5
İdari ve yardımcı bina27,5/51,5/01/0,5
Komşu arsa sınırı37,51,5/01/0,5
Tesis dışı yollar315/7,51,5/04
Komşu arsa sınırı içinde yer alan bina10153/02/0,5

AKARYAKIT İSTASYONU İNŞAATI – KURULUMU

Akaryakıt istasyonlarının kurulumu için 15 sistemin başarıyla yapılması gerekiyor. Her sistem kendi içerisinde farklı mimari projeler barındırmaktadır. Bu nedenle inşaat şirketlerinin ilgili raporlarında yer alan kurulum aşamaları şu şekilde belirtiliyor:

1- Akaryakıt İstasyonu Kanopisi ve Tonozu (çelik çatı)
2- PE yer altı akaryakıt boruları ve bağlantı malzemeleri
3- Emniyetli dolum ve çevre ekipmanları
4- Akaryakıt ve LPG pompaları (dispenserleri); Satış, montaj, bakım ve onarım hizmetleri,
5- Yıkama ve Yağlama üniteleri Satış, montaj, bakım ve onarım hizmetleri,
6- Hava-Su Üniteleri satış, montaj, bakım ve onarım hizmetleri,
7- Akaryakıt istasyonları Altyapı Tesisatı yapımı ;
8- Akaryakıt istasyonu elektrik işleri,
9- Yeraltı akaryakıt tankları çift cidarlı ve tek cidarlı (1000 lt’den 100.000 lt’ye kadar)
10- Dalgıç pompalar,
11- Tank otomasyon sistemleri,
12- Taşınabilir akaryakıt istasyonları,
13- Dişli tip transfer pompaları,
14- LPG istasyon ekipmanları ve kurulumu,
15- Akaryakıt istasyonu saha betonu,
16- Akaryakıt istasyonu idari binası

AKARYAKIT İSTASYONU MALİYETİ

Benzinlik Açmak

Bir ayaryakıt istasyonu kurmanın maliyeti, faaliyet gösterilecek yer, arazinin durumu, bölgenin gelişimi ve ürünlerin fiyat farklılıklarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir hesap yapmak gerekirse eğer bir akaryakıt istasyonu kurmak için ortalama 450 bin amerikan dolarına ihtiyacınız olacak. Bu rakama arazi bedeli ve LPG sistemi dahil değildir, LPG’li sistemlerde fiyat 530 bin amerikan dolarını aşmaktadır.

  • İdari Bina: 120.000 $
  • Pompalar: 40.000 $
  • Demirbaş: 15.000 $
  • Akaryakıt Tesisatları: 40.000 $
  • Elektrik Sistemi: 25.000 $
  • Market Dizaynı: 8.000 $
  • Peyzaj: 12.000 $
  • Tanklar: 52.000 $
  • Pompa – Tank Otomasyonları: 32.000 $
  • Saha Kurulumu: 90.000 $
  • Dış Cephe: 35.000 $

Bu rakamlar ortalama fiyatlardır. Özellikle kullanılan malzemeler fiyatlarda büyük değişiklikler oluşturabilmektedir. Örneğin akaryakıt istasyonu sahasının kalın bir beton ile örülmesinin fiyatı yaklaşık 90 bin amerikan doları iken, daha maliyetsiz beton sistemlerinde bu rakam 50 bin dolara kadar düşmektedir. Ancak akaryakıt istasyonları uzun vadede ayakta kalmalıdır, bu kapsamda en ucuz malzemeleri temin etmek mantıklı bir fikir olmayacaktır.

AKARYAKIT İSTASYONU NE KADAR KAZANDIRIR?

lpg

Bir akaryakıt istasyonu 24 saat açıktır ve her açık bulunduğu anda minimum 2 personelin aktif olarak bulunması gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarının işletilmesi meşakkatli bir süreçtir ve mutlak ilgi gösterilmesi gerekiyor. Akaryakıt istasyonları kurduktan sonra sıfır masraflı işletmeler değildir, bu nedenle bir otel gibi daima işletme müdürünün ilgisi gerekiyor.

Akaryakıt istasyonlarında kar marjları temelde çok düşüktür. Ancak Türkiye’de araç sayısı düzenli olarak artıyor ve bu kapsamda müşteri kitlesi daima artış gösterecektir. Akaryakıt istasyonlarında satılan benzin ve motorinin kar marjları genellikle yüzde 4‘tür. Yani 5.00 TL’den satılan bir litre benzinden elde ettiğiniz kar rakamı 20 kuruştur. (0,2 TL) LPG’de bu oran yüzde 6‘dır.

Ortalama bir benzinliğin yıl boyu elde ettiği kar rakamlarını incelemek gerekirse eğer;

Ortalama bir benzinlik günlük olarak şu rakamlarda satış gerçekleştirir:

4000 Litre Benzin * Litresi 5,5 TL’den
8000 Litre Motorin * Litresi 5,1 TL’den
12.000 Litre LPG * Litresi 3,3 TL’den

Toplam yıllık

8.030.000 TL Benzin
14.892.000 TL Motorin
14.454.000 TL LPG satışı yapar. Bu da yıllık olarak;

29.346.000 TL yapar. Benzin ve motorinden yüzde 4, LPG’den yüzde 6 kar marjları olarak hesaplarsak eğer;

Yıl sonunda bir benzinliğin bu rakamlarda satış yapması durumunda net geliri 1.784.120 TL (Bir milyon yediyüz seksen dört bin yüzyirmi lira) olarak hesaplanabilir.

ÖNEMLİ: Bazı benzin istasyonlarında kar marjları yüzde 10’a yaklaşmaktadır. Bunun nedeni rekabet şartlarının düşük olması nedeniyle fiyatlarda yaşanan dalgalanmaları kullanmaktır. Burada hesap yapılırken genel ortalama alınmıştır.

Ancak günümüzde her akaryakıt istasyonunda market bulunur ve bu marketlerde de ortalama olarak günlük 1.500 TL ciro elde ediliyor. Bu rakamın da ortalama yüzde 15’i kardır ve istasyonda bulunan oto yıkama gibi faaliyetlerden de ek gelir sağlandığını da belirtmekte fayda var.

MASRAFLAR

Ortalama hesaplama ile yukarıda benzinliğin yıllık 1.8 milyon liraya kadar net gelir elde ettiğini belirttik. Şimdi de gelelim masraflara.

Bir benzinlik istasyonu işletmenin birçok farklı masrafı bulunur: Aylık olarak masraflara göz atalım:

  • 5-6 Personel Maaşı: 12-15.000 TL
  • SGK: 4000 TL
  • KDV: Değişiyor  – Net bir hesap için muhasebeciniz ile görüşün.
  • STOPAJ: Değişiyor  – Net bir hesap için muhasebeciniz ile görüşün.
  • NAKLİYE: 14.000 TL – Uzaklığa göre değişir.
  • Elektrik: 2.400 TL
  • Su: 800 TL
  • Banka Masrafları: Kredi kartı ile yapılan işlemlerde yüzde 2 civarında kesintisi yaşanacaktır.

Bunlara ek olarak zaman zaman birçok masraf ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda mutlak suretle karlılığınızı hesaplamak adına tüm masraflarınızı not altına almanız önemle tavsiye edilir.

Benzinlik kurmak hakkında sorularınız için aşağıdaki YORUM bölümünden bizlere sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (33)

  1. parselim hazır 10,5 metre kare yola parelel türkpetrol bana anahtar teslim yaparmı maliyeti kaç tl dir saygılar

  2. merhaba
    Yer ve konum iyi olursa akaryakıt şirketleri ne ölçüde destek olabiliyorlar
    taşköpru bursa yolu üzerinde uzerinde yola 150 metre cepheli olmak üzere 3 donüm arsam var.Yakında istasyon da yok. sizce bu yatırım için uygun olur mu ? Keşif hyapan firmalar mevcut mu tesekkürler.

  3. Merhaba . Kışın 5000 yazın 10000 nufuslu köy olarak adlandırdığımız yerde tek pompa bir tesis kuralım desek bizim masrafımız ne olur bilgi verirmisiniz vatsap 0542 597 5308

  4. Isparta afyon karayolu üzerinde restaurant ı ve 6 odalı moteli bulunan akaryakıt istasyonumuz satılık veya kiralıktır tel:0530 899 80 32

  5. ANKARA BÖLGESİNDE AKARYAKIT İSTASYONU İÇİN UYGUN ARAZİSİ OLAN VARSA İRTİBATA GEÇEBİLİR.
    0506 992 61 35

    • Sungurlu Merkezde Satılık Akaryakıt ve Lpg İstasyonu. 0545 228 73 73
      İstasyon ÇORUM/Sungurlu ilçesinde Çankırı yolu üzerinde 1.Km’de konumlanmaktadır.

      Komple 5468 M² dir. Çankırı yoluna cephesi 110 metredir.

      4 Adet Pompası bulunmaktadır; 3 Adet Motorin Tabanacası 1 Adet Benzin Tabancası 2 Adet LPG Tabancası şeklindedir.

      İstasyonda;

      Müdür odası,İşçi odası,mutfak,market,restorant,jeneratör odası,bay bayan wc,mescid,yıkama istasyonu teşkilatı ve lastik tamirhanesi mevcuttur.(Market ve restorant faaliyette değildir.)

      Tüm ekipmanlar ve demirbaşlar istasyona aittir.

      40 Yıldır ve halen faaliyet gösteren kendini kanıtlamış bir işletmedir.

      Pazarlık payı vardır.

  6. Akaryakıt istasyonu açılabilecek arazisi olanlar ulaşabilirler.

  7. MERHABALAR

    İSTANBUUL BAĞCILAR DA CADDE ÜZERİ 2.000 DÖNÜM ARAZİMİZ MEVCUTTUR AKARYAKIT İÇİN UYGUN İLGİLİ KİŞİLER YARDIMCI OLABİR Mİ

  8. 12 Aralık 2018

    akaryakıt istasyonu açtıktan sonra bir şirket veya bayi ile anlaştığımızda bayi veya şirket ne gibi görevleri üstleniyor..

  9. İzmir-İstanbul Otoban Girişine 3 km mesafede Akaryakıt İstasyonu olarak değerlendirilebilecek 12000 m 2 Tarla. 100 m yola cepheli. 505 754 52 12

  10. 4 Ekim 2018

    İzmir-İstanbul Otoban Gişelerine 3 km Mesafede, Otobandan önceki son “Akaryakıt İstasyonu” Olarak değerlendirilebilecek, yola 100 metre cepheli, 12.015 m2 Tarla satılıktır. ofgorgulu@gmail.com

  11. sadece 2 çalışan ile günlük 24 bin litre mal satımı yapılamaz, hayal kurmayın. kaldı ki günlük 24 bin litre mal satan istasyon sayılıdır ortalama 12 bin satar.

  12. Öncelikle verdiğin bilgi için teşekkürler peki şöyle birşey var bu anlattığın masraf tablosu 4-5 adalı ve 1 adet gaz adası olan petrol peki ben 3 ada lı akar yakıt istasyonu kuracağım arsa ofiste prefabrik markette tek kat maliyeti ne olur bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

  13. 30 Temmuz 2018

    Merhabalar benim sorum şu sadece LPG satışı ve yıka market gibi tesis düşünüyorum bölgenin ilçe yarı kırsal olduğugoz önüne alındığında ortalama arsa hariç ne kadar maliyet ortaya çıkar bilgi verirseniz yada bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

  14. 15 Mayıs 2018

    Ortalama 7-8 bin litre satış yapan, marketi bulunan be aşağıdaki sabit giderleri olan bir petrol istasyonu yaklaşık karı ne olur ? Veya olur mu ?
    Kira : 20.000
    Maaşlar : 23.000
    Elektrik vs. : 5.000 tl
    Nakliye : 3.000 tl

    Teşekkürler

    • Hiç bir karı olmaz sürerkli zarar edersin. Akaryakıtta yüze 2.5lara gelen kredi kartı komisyonları, tehlileli madde taşımacılığı, iş güvenliği, aylık otomasyon bakım giderleri v.s. ortalama bir hesapla günlük masrafı 2000 liraya yaklaşmaktadır. Dolayısı ile 60.000 lira net kazanacaksınız ki üste kazandığınız size kalsın. Bu iş para kazanmak için yapılmaz. Yanında başka işlere destek olarak, elinde ki nakit parayı hızlı döndürebilecek işlere ek olarak yapılır. Yapılan yatırımın geri dönüş süresi 30 yılı bulmaktadır. Ne kadar çok mal satılırsa satılsın, mal satıldıkça masraflar ve giderlerde doğru orantılı olarak arttığından yıllık toplam ciro üzerinden yüzde 1 .5 kar elde edilebilir. kağıt üzerinde yüzde 2.5’u geçmez. Karını fiyatını devlet belirler. Alkol, sigara karları kadar yoktur. Kaldı ki önümüzde ki 5 yıllık süreçte hızlı bir elektrik dönüşümü olacağı varsayılır. Dolayısı ile mevcuttaki akaryakıt satışı yapan istasyonlarının yüzde 70 inin kapanması beklenmekte. Kısaca paranızı benzinlik açarak çarçur etmeyin. Açamayan bir pişman açan bin pişman.

      • elimizdeki paraya sizce ozaman nereye yatırarak para kazanalım?
        mesela param var ama şu an çalışmıyor

        • ersin bey bana ulaşabilirseniz yatırım hakkında konuşabiliriz. tel 0553 372 90 21

      • Hızlı bir şekilde elektrik dönüşümü beklenmiyor. Ayrıca istasyonların şarj istasyonlarına da ev sahipliğin yapabileceğini düşünürsek aslında gelecek için iyi bir yatırım. Çünkü elektrik de belli bir fiyattan satılacaktır. Misal güneş enerjisini istasyonun çatı kısmına ekleyip o şekilde de bir satım yapılabilir. Petrolün 80-100 yıllık bir ömrü var, tabi bu daha çıkartılmayanlar hariç. Yeni keşfedilenlerle beraber 120-150 yıl arası olduğu tahmin ediliyor. Elektrik piyasayı bitirmez aksine hareketlendirir. Hızlı şarj seçenekleriyle daha cazip fiyatlara şarj istasyonları devreye girer.

        • 16 Ağustos 2019

          (İstanbul) Akaryakıt istasyonu …. rezidans ….. hotel ….. yalı ….. Arsa ….. (alınır/satılır)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir