1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Ödemeleri Zamanında Almanızı Sağlayacak 10 İpucu

Ödemeleri Zamanında Almanızı Sağlayacak 10 İpucu
0

Küçük işletmeler de sürpriz yada olağan bir şekilde heyecan verisi siparişler alabilmekte. Ancak bu heyecan verici satışlar sonrasında ödemeleri zamanında alamamak yada en kötüsü hiç alamamak sizi hayal kırıklığına uğratabildiği gibi iş için olan heves ve motivasyonunuzu büyük ölçüde azaltabilir ve bu durum işletmenizin geleceğini sekteye uğratır.

Ödemeleri zamanında alabilmek en az satış yapmak kadar önemlidir. Bu nedenle borçlar ve krediler için iyi bir politikaya sahip olmak önemlidir. Her müşteri ödemeyi daha geç yapmak ister ancak bu her zaman sizin için doğru olmayacaktır, ödemeleri en doğru zamanda almak işletmeniz için kritik bir süreç olarak ele alınmalı.

Türkiye’de yaklaşık 4.5 milyon kişi borcunu ödeyemediği için hacizlik, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre ise insanların yüzde 48,8’i borcunu zamanında ödeyemiyor. Bu özellikle küçük işletmeler için ne kadar büyük bir risk düzeyinin olduğunu göstermek için temelde yeterli veriler. Bu rehberde ödemeleri zamanında alabilmenize yardımcı olacak 10 ipucuna değineceğiz.

1. Politika Oluşturun

Herhangi bir müşterinize borç ile ürün veya hizmet satışı yapmadan önce bir borç veya kredi politikası oluşturun. Bu politika sayesinde olası bir ödeme sorununda eliniz daha güçlü olur ve birçok ek plan sahibi olursunuz.

Bir borç politika planında, borç veya kredi süresi, faiz işletip işletilmeyeceği, kefiller, ipotek süreci, erken ödemede indirim fırsatı gibi başlıklar yer almalıdır. Ek olarak bir avukattan destek alınması önerilir.

2. Kredi Başvurusunu Sorgulayın

Müşteriniz eğer kredi ile ürün veya hizmet alımı gerçekleştirecekse, kredi başvurusunu inceleyin. Kredi başvurularının yanıtları sayesinde borç vereceğiniz müşterinin ödeme profilini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bankalara ulaşarak müşteriniz hakkında ek bilgi alabileceğinizi de unutmayın.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

3. Mevcut Müşterileri İnceleyin

Borçlu müşterilerinizin ödemelerini düzenli olarak kontrol edin. Onlarca hatta yüzlerce müşteriden düzenli ödeme alıyor olabilirsiniz, ancak bunlardan bir veya birkaçı ödemeleri düzensizleştirmiş olabilir. Düzenli olmayan bir ödeme ileride olası sıkıntıları ortaya çıkartabilecek en önemli ipucudur. Bu nedenle ödemeleri zamanında yapmayan müşterilerin risk düzeyini ele alarak onları yeniden incelemeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  C20 C30 C40 C50 Beton Nedir? Hazır Beton Fiyatları ve Özellikleri

4. Politikanızı Sunun

Müşterilerin ödeme politikasından hoşlanmayarak sizden ürün veya hizmet almaktan vazgeçmesini düşünerek asla politikanızda geri adım atmayın. Ödeme politikanıza sadık olun ve bunu bütün borç ile ürün almak isteyen müşterilerinize sunun. Bu olası krizleri ve işletmenin geleceğinin riske edilmesini engeller.

5. Faturaları Kontrol Edin

Ödeme tarihi geçmiş olmasına rağmen ödeme alınmamış faturaları düzenli olarak incelemelisiniz. Borçlular genellikle ödeme tarihlerine pek dikkat etmez ve ödeme yapmayı sıklıkla erteler. Onlara son ödeme tarihini çeşitli iletişim yolları ile hatırlatmalısınız. Geçikmiş ödemeler için ise politikanızı devreye alın.

6. Birçok Ödeme Yöntemini Kabul Edin

Ne kadar çok ödeme yolu kabul ederseniz o kadar çok esnek bir yapı ile borçlarınızı toplama fırsatına sahip olursunuz. Çekler, kredi kartları, havale, eft, hatta sanal paralar bile müşterilerinize alternatif olarak sunulabilir.

7. Erken Ödemede İndirim Fırsatı Sağlayın

Hesabınızdaki 98 bin lira çoğu zaman 100 bin liralık borçtan daha değerlidir. Bu nedenle erken ödeme yapmak isteyen müşterilerinize yüzde 1 ila yüzde 5 arasında indirimler sunabilirsiniz. Bu oranı çok fazla tutmayın, zira müşterileriniz bunu alışkanlık ederek kâr oranınızı düşük seviyelere çekebilir.

8. Borcunu Geciktirene Satış Yapmayın

Borcunu ödemeyen müşterilere yeni satış yapmayın. Bu onları heveslendirecek ve birkaç gün veya ay sonra yeniden borçlu iken ürün almaya çalışma konusunda heveslendirecektir. Size borçlu bir müşterinize yeni bir ürün veya hizmet satışını durdurun.

9. Farklı Müşteri Tabanı Oluşturun

Sürekli olarak aynı bölge veya aynı işi yapan insanlara borç vermek riski yükseltir. Örneğin olası bir sektörel kriz veya bölgesel bir doğal afet işletmenizin büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu nedenle farklı bir müşteri tabanı oluşturmak işletmenizin geleceği için büyük önem arz etmektedir.

10. Son Çare Faktoring

Borçlularınızın bir daha ödeme yapmayacaklarına emin olduğunuz zaman borçlarınızı Faktoring ile anında nakite çevirebilirsiniz. Faktoring genellikle işletmelerin son olarak kullandığı yöntemler arasında yer almaktadır.

Faktoring firmaları genellikle alacakları belirli bir yüzdelik indirim ile satın alır ve size anında ödeme yapar. Ödemeleri tahsil etmek artık Faktoring şirketinin sorunudur. Faktoring borçlarının indirimleri genellikle borçların süresi ile doğru orantılıdır. Örneğin 5 yıllık borçlar ile 20 yıllık borçlar arasında komisyon farkları olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir