HIZLI ERİŞİM
Dünya artık büyük bir global pazar ve bu pazarda tanınabilirlik en önemli olgular arasında yer alıyor. Şirketler tarafından ortaya çıkarılan yeni markalar, ürün ve hizmetlere yönelik isimler de önemli bir pazarlama aşaması olmaya başladı. Bu durumda da, şirketler yeni isim seçerken önemli bir araştırma güdüyor ve fikirlere göz atıyor.
Tam da bu sorunu fark eden ABD merkezli Squadhelp platformu, ürün veya hizmetleri için yeni bir isim seçmek isteyen şirketler ile yaratıcı isimler bulabilecek kişileri buluşturuyor. Platformda, markalar yeni isim yarıştırmaları açıyor ve platforma kayıt olanlar da bu markaların isteklerine göre marka ismi önerisinde bulunuyor. Yarışmalarda, isimleri seçilen kişilere de ödüller veriliyor. En düşük ödül 100 Dolar seviyesinde bulunurken, ödüller bin doların da üzerine çıkabiliyor.
Bu konuda dünyanın en çok kullanılan servisi olan Squadhelp’te ödüller garanti altına alınmış ve platformda seçilen isimler için ödemenin yapılmama şansı yok. Şirketler, hiçbir ismi seçmemesi durumunda bile yarışmanın tamamlanmasıyla birlikte bir fikir için ödeme yapmak zorunda.
NASIL YAPILIR
Öncelikle squadhelp.com sitesine giriş yapın. Platform elbette İngilizce ama çok ciddi bir İngilizce bilgisine ihtiyacınız yok, ancak yine de Google Chrome tarafıyıcısından siteye giriş yaptıktan sonra sayfada sağ tıklayıp “TÜRKÇE DİLİNE ÇEVİR” diyerek siteyi büyük oranda Türkçe olarak da kullanabilirsiniz.
1. Siteye giriş yaptıktan sonra, sağ üst kısımda bulunan SIGN UP (KAYIT OL) butonuna tıklayın.
2. Karşınıza gelen kayıt formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup üye olun. Üye olurken “Join As a Creative” kısmını seçmeniz gerekiyor.
3. Ardından verdiğiniz e-Mail’e giriş yaparak gelen mailden aktivasyon doğrulamasını gerçekleştirmek üzere linke tıklayın.
4. E-Mail için butona tıkladığınız zaman aşağıdaki sayfaya yönlendirileceksiniz. Aktivasyon işlemini tamamladığınız anda size 5 adet yarışma atanmış olacak. Bu yarışmalarda verdiğiniz fikirler çok önemli, çünkü bu yarışmalarda verdiğiniz fikirlere göre “A” klasmanına atılıp atılmayacağınız belli olacak. Platformda yarışmalara katılabilmek için “A” klasmanı olmanız gerekiyor. Bu nedenle size atanan bu 5 yarışma çok önemli ve çok iyi fikirler sağlamanız gerekiyor. Aksi durumda “A” klasmanına ulaşamazsınız. Size atanan yarışmalara utanmak için sayfanın en alt kısmında yer alan “My Assigned Contest” butonuna tıklayın.
5. İlk üyelere atanan yarışma sayısı 5’tir. Eğer İngilizce bilmiyorsanız, daha önce de belirttiğimiz üzere Google Chrome tarayıcısı tam anlamıyla işinizi görecektir. Size atanan yarışmalar sayfası şöyle olacak;
6. Yarışmaya erişmek için yarışma isminin üzerine tıklayın. Karşınıza yarışma için tüm detaylar böylelikle gelmiş olacak. Bu kısım yarışmanın tüm özelliklerini içermektedir. Kısaca anlatmak gerekirse,
Contest Type: Yarışmanın türü
Title of the Project: Yarışma adı
Type of Name: İsmin ne için olduğu
What is your Business/ Brand about?: Şirket hakkında bilgiler
Want a .com URL?: Şirket isim için bir domain istiyor mu? İstiyorsa bu domainin uzantısı
Type of Business: Şirket ne ile ilgili,
Tell us about your customers: Şirketin müşterileri ne ile ilgileniyor
Additional Details: Ek detaylar
What Style or Character should the brand convey?: Marka hangi stili yansıtmalı
Primary country for the brand or business: Marka hangi ülkede kullanılacak
Try to incorporate these keywords or ideas in the name: Markada hangi ekler olabilir
Maximum number of letters: Marka isminin harf uzunluğu sınırlaması
Maximum number of words: Marka isminin kelime uzunluğu sınırlaması
Preferred Style of Name: Marka isminin niteliği
Preferred Type of Name: Benzer marka isimleri
Bu kısımlar çok önemlidir. Şirketin ne tür bir isim seçmeniz ile ilgili olarak sağladığı bilgilerdir. Bunlar üzerine iyice düşünüp araştırma yapmanızı öneririz. Yarışma hakkında bilgiler ise şu kısımda;
Üst kısımda yer alan rakam yarışmayı kazanana verilecek ödüldür. Time kısmı ise yarışmaya ne kadar kaldığı (days= gün, hours=saat). Yarışmada ödülün bir yarışmacıya kesinlikle verilip verilmeyeceğini belirleyen kısım da “Guaranteed Prize“dir. Bu metin varsa, yarışmada ödül garanti verilecektir. Eğer marka için isminizi seçtiyseniz de SUBMİT YOUR ENTRY kısmına tıklayın.
İsmi seçmek için butona tıkladığınız zaman muhtemelen Adresinizi girmeniz gerektiğini belirtmek üzere sizi yönlendirecektir. Yarışmalara katılabilmek için bir adres belirtmeniz gerekir, adresinizi girdikten sonra tekrar yarışmaya dönün ve yine butona tıklayın. Butona tıkladığınız anda aşağıdaki pencere açılacaktır.
Company Name: Seçtiğiniz isim
Domain Name: Seçtiğiniz isimin aynısı veya küçük bir değişikliği ile boşta olan bir domain (Domain sorgulama yapmayı öğrenebilmeniz gerekiyor, internette birkaç tık ile bu konuda binlerce kaynak bulabilirsiniz)
Describe Your Name: İsmin ne anlama geldiği ile ilgili açıklama bölümü. Elbette doldurmanız gerekmiyor ancak İngilizce biliyorsanız önerilir.
Style: İsimin stili
Type: İsmin karakteristik özelliği
YARIŞMANIN TAMAMLANMASI ve ÖDEME
Yarışma süresi tamamlandıktan sonra yarışmayı düzenleyenler bir ismi seçer. Ve isim seçildikten sonra eğer kazandıysanız bu durum e-Mail olarak size bildirilir. Yarışmayı kazandıysanız ödemeyi Paypal veya Payoneer üzerinden alabiliyorsunuz. Paypal, Türkiye’de kapalı bu nedenle Payoneer’i tercih edebilirsiniz. Payoneer’de hesap açmak ücretsizdir ve Payoneer’e gönderilen parayı yüzde 5 civarındaki komisyon ile Türkiye’deki hesabınıza alabilirsiniz. Tamamen güvenli bir platformdur.
Yalnız yarışma ile ilgili olarak bir konuya değinmek gerekiyor, SquadHelp tüm dünyada kullanılıyor ve bu nedenle çok ciddi rakipleriniz olacak. Yani yarışmaları kazanmak biraz zor olabilir ancak benzersiz fikirler gerçekten işe yarıyor. Platformda sürekli olarak binlerce yarışma bulunuyor, bunların tamamı için fikirler sunabilirsiniz ancak elbette “A” klasmanına sahip olmanız gerekir, bunun için de size verilen ilk 5 yarışmada sunduğunuz isimler çok değerlidir. İlk 5 yarışma sonunda “A” klasmanına erişemezseniz bile sonrasında size yine yarışmalar atanacaktır. “A” klasmanı olabilmek için 6 aylık bir sürede minimum 1 yarışma kazanabilmeniz gerekiyor.