Türkiye’de yeni işletme kuracaklar için en önemli kurum olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi KOSGEB’in Kredi ve Hibe Şartları açıklandı. KOSGEB’den kredi veya hibe almak için başvuruda bulunacaksanız eğer ilk olarak rehbere göz atmanızı öneriyoruz.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi KOSGEB, farklı iş modelleri için farklı kredi ve hibe seçenekleri sunuyor. KOSGEB’in özellikle hibe sisteminde ilk işini kuracaklar için önemli avantajlar sağlanıyor.
KOSGEB’İN KURULMA AMACI
- Girişimcilerin ve Girişimlerin Desteklenmesi
- Ülkedeki Girişim Sayısının Artırılması
- Ayakta Kalabilecek Başarılı İşletme Sayısının Artırılması
KOSGEB’E KİMLER BAŞVURABİLİR
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler
- Girişimci Düzeyindekiler
YENİ GİRİŞİMCİ DESTEKLERİ
Yeni bir girişim başlatan girişimcilere verilen destektir. Bu destekten faydalanabilmek için yaklaşık 32 saat süren Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitim hakkında bilgileri Kosgeb Girişimcilik Kursu Tarihleri adlı sayfadan öğrenebilirsiniz.
Yeni girişimci desteğini almak için KOSGEB’e başvurduğunuz tarihten 1 yıl öncesine kadar herhangi bir şirket kurmamış olmanız gerekiyor. Ayrıca başka bir şirkette de yüzde 50’den fazla ortaklık payınızın olmaması lazım. Ve son olarak SGK kapsamında bulunacak bir işte çalışıyorsanız bu desteği alamazsınız. Bu şartları karşılıyorsanız eğer aşağıda yer alan destekleri alabiliyorsunuz:
- İŞLETME KURULUŞ DESTEĞİ(Geri ödemesiz): 2 BİN TL
- MAKİNE TEÇHİZAT (Geri Ödemesiz): 18 BİN TL
- İŞLETME GİDERLERİ – DİĞER (Geri Ödemesiz): 20 BİN TL
- İŞLETME YATIRIM DESTEĞİ (Geri Ödemeli): 100 BİN TL
- Destek oranları 1.2 ve 3.4.5’inci bölgelere göre yüzde 20 farklıdır. Bölgenizi öğrenmek için Yatırım Teşvik Bölgeleri sayfasına göz atın.
1- İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek veriliyor.
2-Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (on sekiz bin) TL destek veriliyor.
3- İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletme kurluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5.000(beş bin) TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek veriliyor.
4- Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmi yedi bin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırk beş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırk sekiz bin) TL’yi geçmemeli.
5- Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000 (yüz bin) TL destek veriliyor.
Merhaba kosgeb e nasıl başvuru yapacağım ya bir türlu iyi bir sonuca varamadım seracılık yapmak istiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz