Türkiye’de kar marjı en yüksek sektörler arasında yer alan kuruyemiş sektöründe, fiyatların artması nedeniyle kar marjlarında da yükseliş var.
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) verilerine göre, Türkiye’de son aylarda kuruyemiş ürünlerine yüzde 30’u aşkın bir zam geldi. Zammın genel nedeni ise ithal ürünlerde yaşanan döviz kuru maliyetlerinin artışı olarak gösteriliyor. Ancak ithal kuruyemiş ürünlerine gelen kur maliyetinin bir avantaj var. Kur maliyetinin artmasıyla birlikte Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik talebin azalması ile birlikte iç piyasadaki ürünlere ilgi artmış durumda. Zamlar ve iç piyasadaki ürünlere yönelim ile birlikte Türkiye’de kuruyemiş sektörünün genel karlılığında da artış yaşanıyor.
Dünyada kuruyemişin en çok tüketildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de ortalama yıllık kuruyemiş tüketimi 6.5 kilogram. Kuruyemişin en çok tüketildiği ülkeler ise Ortadoğu’da bulunan ülkeler. Türkiye, kuruyemiş perakendeciliği, üretimi ve ihracatı konusunda çok önemli bir potansiyel barındırıyor.
Türkiye’de kuruyemiş sektörünün büyüklüğü 4 milyar dolar civarında. Bu ciroyu sağlayan toplam 700 firma bulunuyor, ancak sektörde büyük sayılabilecek oyuncu sayısı ise 70’i aşmıyor. Kuruyemiş sektörü doğrudan ise yaklaşık 50 bin satış noktası ile bakkallar, büfeler, marketler ve diğer satış noktaları ile büyüyor. Sektörde son dönemde ise e-ticaret çok önemli bir pay almaya başladı. Sadece internet üzerinden satışa odaklanan 50’i aşkın firma bulunuyor.
Türkiye’de kuruyemiş sektörüne girmenin en hızlı yolu ise bir kuruyemiş dükkanı / mağazası açmak. Yaklaşık 40 bin lira maliyet ile bir kuruyemiş dükkanı açılabiliyor. Sektöre girmek isteyenler için ayrıntılı bir rehberimiz bulunuyor. Rehbere ulaşmak için Kuruyemiş Dükkanı Açmak bağlantısını izleyin.