1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Yoga Stüdyosu ve Pilates Salonu Açmak

Yoga Stüdyosu ve Pilates Salonu Açmak
1

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli spor salonlarına olan yönelim gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda Yoga stüdyosu ve Pilates salonları da gün geçtikçe artarken, iş hacminin de aynı düzeyde arttığını belirtmek mümkün. Özellikle Yoga stüdyosu ve Pilates salonlarının Anadolu’da ise neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer karlı bir iş fikri arıyorsanız, ister birlikte ister ayrı ayrı olmak üzere Yoga veya Pilates salonu açabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda pandemi’nin de etkisiyle Yoga ve Pilates çalışmaları evlerde amatör de olsa yapılacak bir aktivite olarak dikkatleri çekti. Youtube gibi kanallarda bolca verilen Yoga ve Pilates videoları sayesinde evde geçirilen zamanlar insanları bu alana yönlendirdi. Çoğu insanın bu spordan sonra kendini daha iyi hissetmesi de sonrasında insanları profesyonel Yoga ve Pilates eğiticileriyle çalışmaya yönlendirdi.

Türkiye’de son dönemde spor salonları büyük ölçüde arttı ancak Yoga ve Pilates için yeterli desteğe sahip spor salonlarını bulabilmek her zaman mümkün değil. Bu nedenle her iki spor türü için de (yoga spor sayılmaz ancak böyle nitelendirmeyi daha uygun buluyoruz) hizmet veren alanlara da yoğun ilgi var. Ancak spor salonlarında olduğu gibi Yoga veya Pilates salonu açabilmek için çeşitli belgelere ihtiyacınız var. Bu belgeleri almadan Yoga veya Pilates salonu açamazsınız.

YOGA VE PİLATES İÇİN LİSANS BELGELERİ

Yoga salonu açabilmek için Türkiye Yoga Federasyonu’nun düzenlediği kurslara katılım göstererek 2. Kademe Yoga Antrenör Belgesi‘ni almanız gerekiyor. Bu belgeyi almadan işletme açamazsınız. Ancak bu belgeye sahip birini işletme sahibi olarak göstererek de iş kurabilirsiniz.

Pilates salonu açmak için ise gerekli belge 2. Kademe Pilates Antrenörlük Belgesi‘dir ve bu belgeyi Jimnastik Federasyonu‘nun düzenlediği kurslara katılarak alabiliyorsunuz. Elbette yine bu belgeye sahip birinin belgesini kiralayarak da işletme açabilirsiniz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

YOGA STÜDYOSU VE PİLATES SALONU AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER VE FİZİKİ ŞARTLAR

Her iki daldaki işletmeleri açabilmek için de salon açmanız gerekiyor. Elbette salon açmanın tüm belediyelerde farklı şartları bulunabiliyor. Ancak genel geçer olarak salon açmak için aşağıdaki belgeler ve fiziksel özelliklere sahip dükkan bulmanız gerekiyor. Gerekli belgeler Spor Salonu Açmak ile ilgili aynı belgelerdir.

  • Salonun tavan yüksekliği 2.40 Metre olmalı
  • Salonun havalandırması için en az 2 adet 50’lik klima sistemi olmalı
  • Salonda bir bekleme ve dinlenme odası olmalı
  • Danışma ve rezervasyon bölümü olmalı
  • Bay ve bayanlar için ayrı ayrı 2 adet duş alanı ve tuvalet; bu alanlarda da sıcak ve soğuk su olmalı
  • Salonda bir sağlık uzmanı olmalı
  • Soyunma odaları en az 15 metre kare olmalı
  • Salon kapasitesi kadar özel eşyaların kilitli olarak kalabileceği kilitli dolap olmalı
  • Spor salonu 19 – 22 sıcaklık değerleri arasında olmalı
  • Salonda kullanılan bütün spor aletlerinin güvenlik için düzenli olarak incelenmesi
  • Yangın için gerekli önlemlerin alınması ve yangın söndürme cihazlarının belirli alanlara yerleştirilmesi
  • Spor salonunda yapılacak spor faaliyetine uygun bir zemin kaplamasının yapılması (halıfleks, tahta vb.)
  • Spor salonlarının çevreyi rahatsız edecek gürültü gibi sorunlar için önlemler alınması
  • Engelli sporcular için güvenlik şartlarının uygulanması
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Danimarka Asgari Ücret ve Maaşlar Ne Kadar

Gerekli Belgeler;

  1. Spor salonunun adı ve adresini gösterir bir spor salonu açma dilekçesi
  2. Kurucunun nüfus kimlik bilgileri
  3. Kurucunun adres ve sabıka kaydı belgesi
  4. İkametgah
  5. Üç adet vesikalık fotoğraf
  6. Salonda çalışacak masör ve antrenörlere ilişkin federasyon veya spor il müdürlüğünden alınmış belge
  7. Ticaret Odası Kayıt Belgesi
  8. Spor salonunun 1/100 metrekare ölçekli vaziyet planı
  9. İtfaiye Raporu
  10. Sağlık Müdürlüğü Raporu
  11. Vergi Levhası (Vergi Dairesi’nden bir muhasebeci ile görüşün)
  12. Kira Kontratı
  13. Anlaşmalı sağlık personeli belgesi

YOGA STÜDYOSU VE PİLATES SALONU KURULUMU ve İŞLETİLMESİ

Yoga veya Pilates ile ilgili olarak salon kurulumları için elbette salonun dizaynı sonrasında birçok fitness ekipmanına ve teçhizata ihtiyacınız olacak. Bu ürünler birçok firma tarafından İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep’te satılıyor.

Spor aletlerini aldığınız her firmada ürünlerin belirli bir kaliteye göre fiyatlandırılacağını fark edeceksiniz. Örneğin bir aletin 10 bin liralık çeşidi bulunurken, 2 bin liralık olanı da bulunacak. Seçim yaparken bütçenizi de göz önünde bulundurmalısınız.

Bir Yoga veya Pilates Salonu için çok ciddi ekipmana ihtiyacınız yok, genellikle düz salon kurulumu yeterli olacaktır. Yoga ve Pilates salonlarında önemli olan hoca veya hocaların kalitesi ve memnuniyet oranı sağlamasıdır. Bu konuda ne kadar kendinizi geliştirebilirseniz o kadar ciddi iş hacmi elde edersiniz. Bu salonlarda kira ve ısıtma – soğutma dışında ciddi bir masrafa ihtiyacınız yok. Üyelik ücretlerini de elbette rakiplerinize göre planlamanız gerekiyor, ortalama aylık ücret 350 ile 600 TL arasındadır.

İş hacmini artırabilmek amacıyla elbette tüm reklam seçeneklerini değerlendirin. Yerel bazda, gazete, tv, radyo kanalları ek olarak da sosyal medya hesaplarına yönelik reklamları mutlaka değerlendirin. Bir web sitesi açmak da ek güven sağlayabilir.

Müşteriler ilk olarak salona geldiği zaman küçük bir bölüm oluşturun ve onları burada ağırlayıp bilgi sağlayın. Burada duracak personelin konu hakkında en ince ayrıntıya kadar sahip olması önemlidir. Ek olarak salonu gezmek isteyen müşteriler ile ana hocanın veya antrenörün görüşmesi büyük bir artı kazandıracaktır.

Pilates salonu – Yoga stüdyosu açmak ile ilgili tüm ek bilgileri Spor – Fitness Salonu Açmak rehberimizde de göz atabilirsiniz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 7 Temmuz 2022

    Merhaba, reformer salonu açmak için sertifika (pilates 2.kademe eğitmenlik sertifikasını) alabilmek için herhangi bir bölüm mezun olma şartı yok diye biliyorum ancak tcf ye girdiğimde spor bilimleri mezunu olma şartı okudum bu konudaki son durumu paylaşabilir misiniz lisans mezunuyum. Bir de bu sertfikayı alınca resmi lartları yerine getirince hemen açabiliyor muyuz yoksa belirli bir süre örneğin 2 yıl boyunca önce başka yerde çalışmış olma ya da staj şartı var mı? Cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir