Yayınevi Açmak İstiyorum
  1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Yayınevi Açmak İstiyorum

6

Türkiye gibi yazmaya ve yazarlığa meraklı insanların bolca bulunduğu bir ülkede Yayınevi açmak karlı bir iş fikri olarak değerlendirilebilir. Ancak yeni kitap okumak isteyenlerin bu kadar meraklı olmadığını da ifade etmek gerekiyor.

Türkiye’de yayınevi açmak için ayrı bir belge ve şartı karşılamanız gerekmiyor. Kısaca yayınevi belgesi diye bir şey yok. Standart olarak bir işyeri açma ruhsatı ve vergi levhası alıyorsunuz. Bu süreçten sonra bulduğunuz dükkana şık bir tabela asıp işe koyuluyorsunuz.

Sık bilinen bir yanlış olarak yayınevi açmak için matbaa kurmanıza gerek yok. Matbaanız olmadan da yayınevi kurabilirsiniz. Yayınevlerinde yapılan iş genel olarak bir kitabın basılmasının koordinesinin sağlanmasıdır. Bir yayınevinde yapılan işler:

  • Yeni Yazarları Keşfetmek
  • Yeni Kitapları Keşfetmek
  • Basılmaya Değer Kitapları Basıma Göndermek
  • Kitap Kapakları Seçmek
  • Kitabın Dağıtımını Sağlamak
  • Kitabın Reklamını Yapmak

Yani temel şartlarda tüm bu işleri yapmak için bir matbaaya ihtiyacınız yok. Bir matbaa ile anlaşarak, kitabı dilediğiniz gibi bastırma şansınız da var.

Ortalama bir Yayınevi açmak için çok düşük sermeyeler bile yeterli. Ancak kapsamlı ve 20 kişinin istihdam edildiği bir yayınevini kurmak için ciddi sermaye ihtiyacınız olacak. Bugün yalnızca bir ofisten ibaret olan yayınevleri bile var. Bu tür 2-3 personelin bulunduğu yayınevlerini kurmak için 20 bin lira bile yeterli bir sermaye. Ancak ciddi bir yayınevi kurmak için elbette 200 bin lira civarında sermaye ihtiyacınız olacak.

Yayınevleri Karlı mıdır?

Yayınevi kurmak karlı mıdır sorusunun temelde net bir yanıtını bulmak imkansız. Bugün yalnızca 2-3 kitap tutturur zengin şirketler arasına giren yayınevleri bulunuyorken, yanlış kararlar verip hiç tutmayacak kitapları bastırmaya karar verip iflas eden yayınevleri de bulunuyor. Bu nedenle yayınevleri karlı mıdır diye düşünmeden önce, piyasada heyecan yaratacak kitapları keşfetme becerinizin olup olmadığını göz önüne almanız gerekiyor.

Yeni yazarlar ve kitapları nasıl keşfederiz?

Bu aslında bir yetenektir. Hangi yazarın veya kitabın başarılı olabileceğini belirlemek için öncelikle bu sektörde mürekkebin ve kağıdın kokusunu yıllarca hissetmiş olmanız gerekiyor. Bu deneyimler sizlere nelerin piyasada daha iyi konumda bulunduğunu göstermesi açısından eşsiz bilgiler olarak geri dönecek. Bu nedenle eğer yayınevi açmak istiyor ancak bu sektör hakkında bilginiz yoksa, mutlaka daha önce bu sektörde deneyim sahibi biriyle ortaklık kurmaya çalışmanızı öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Fotokopi Dükkanı Açmak

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (6)

  1. 17 Nisan 2020

    Yayınevi kurmak isteyenlere destek olabiliriz

  2. 3 Temmuz 2019

    Merhaba; 3 üni mezunuyum. 30 yaşındayım. 3 katlı müstakil evimiz var. Zemin katta iş kurmak istiyorum. Ne işi kuracağımı bilmiyorum. İzmir’de yaşıyorum. Fikri olan lütfen ulaşsın. İşteki uzmanlık önemli değil, iyi bir fikir olsun ben işi öğrenirim.

  3. 18 Mayıs 2018

    Teşekkür ederim. Çok özendirici ve teşvik edici olmuş.

Bir yanıt yazın