HIZLI ERİŞİM
Önceki gün Resmi Gazete’de yürürlüğe giren yeni düzenleme ile birlikte artık yurt dışından getirilen 22 Euro’nun altındaki bedellere sahip ürünler için de yüzde 18 civarında gümrük vergisi uygulanacak. Üstelik bu ürünün Avrupa Birliği dışından bir ülkeden alınırsa, vergi oranı yüzde 20’ye yükselecek. Böylelikle yurt dışından özellikle küçük teknolojik ürünlere, oyuncaklara, teçhizatlara, mobilya parçalarına yönelik alımların büyük ölçüde cazibesini yitirmesi bekleniyor. Bu kapsamda özellikle yurt dışından satışı yüksek olan tüm ürünlere yönelik yerli imalatların büyük bir pazar payı oluşturacağını öngörmek mümkün.
Bir girişimci ve yatırımcı olarak imalat sektöründe yer almanın yüksek sermaye istediğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak birçok farklı kalemde başlangıç imalatı için çok yüksek düzeyde sermaye ihtiyacınız bulunmuyor. Örneğin, basit plastik oyuncaklara yönelik bir imalathane için alınabilecek destekler ve KOSGEB hibeleri ile neredeyse hiç sermayeye sahip olmadan bile imalathane kurabilmeniz mümkün. Ancak burada önemli olan konu, hangi ürün üzerine imalat – üretim fikrinin hayata geçirileceğidir. Bu konuda birkaç tavsiyemiz olacak.
Öncelikle hangi ürün için bir üretim iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız, yurt dışında en fazla ürün satın alınan internet sitelerini kontrol etmeniz mümkün. Örnek olarak, Türkiye’de en fazla yurt dışından ürün alımı Aliexpress üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu platformun en çok satanlar bölümündeki tüm ürünler sizin doğrudan ilgi alınınızda olması gereken ürünlerdir. Elbette sadece bu platform değil, En İyi 51 Yurtdışı Yabancı Alışveriş Siteleri rehberimizde yer alan tüm sitelerin “EN ÇOK SATANLAR” bölümündeki tüm ürünleri doğrudan inceleyebilirsiniz. Ardından bu ürünlere yönelik planlama yaparak, hangi ürünü üretebileceğinizi inceleyin. Sermaye düzeyinize göre, yalnızca bir ürün için harekete geçebileceğiniz gibi aynı anda birçok farklı ürüne de yönelebilirsiniz. Ancak burada da önemli bir araştırma yapmanız gereken nokta var; Bu ürünler ya da benzer ürünleri halihazırda Türkiye’de üretiliyor olabilir. Ve eğer üretimleri varsa, sizlerin fiyat avantajı sağlamanız ve bu firmalar ile de rekabet etmeniz gerekecek.
Bu doğrultuda araştırmalarınızı kapsamlı olarak gerçekleştirin ve daha az rekabetin olduğu ürünlere yönelik incelemeler gerçekleştirin. Elbette hangi ürünün yeni düzenleme ile ne kadar fiyata yükseleceğini de bilmiyorsanız; Bunu sizler için araştırdık. Mevcut düzenleme ile birlikte;
22 Euro’dan Türkiye’ye gelen bir ürün herhangi bir vergiye tabi olmuyordu ve Türkiye’de toplam 149 TL’ye mal oluyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte; 22 Euro’luk bir ürün Yüzde 20 Gümrük Vergisi, Yüzde 18 KDV, Yüzde 30 Civarındaki ÖTV ile toplam 255 TL’ye mal olacak.
TEŞVİK ve HİBELER VAR
Türkiye’de yerli ürünlerin imalatına yönelik birçok teşvik ve hibe de almak mümkün. KOSGEB’e başvurarak bu konuda tüm ayrıntılı bilgileri rahatlıkla alabilirsiniz. Sermaye sahibi değilseniz bile üretim noktasında teşvik ve hibeler ile çok ciddi potansiyel sağlayabilirsiniz.
SATIŞ ve PAZARLAMA
Eğer bir veya birkaç ürüne yönelik imalatı gerçekleştirmeye başladıysanız, bundan sona satış ve pazarlama odaklanmanız gerekecek. Bu kritik bir süreçtir ve sermayesiz bunu başarmak gerçekten çok zordur. Bu nedenle arzınıza göre belirli düzeyde bir sermayeye ihtiyacınız olacak. Bu sermayenin büyük kısmını e-ticarete yönlendirmenizi öneriyoruz. Çünkü halihazırda bu ürünler e-ticaret platformları üzerinden satıldığı için cazip bir durumda. Bu nedenle online e-ticaret platformlarında listeleme yapmayı ihmal etmeyin. Ek olarak kendi e-ticaret sitenizi de kurabilir ve sosyal medyadan yapabileceğiniz reklamlar ile müşteri edinebilirsiniz.
Satış ve pazarlama kapsamlı bir konudur. Eğer 50 bin liranın üzerinde bir sermaye ile orta ölçekli bir işletme kurduysanız, bu konuda profesyonel destek almanızı mutlaka öneririz.