1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
5

Trüf mantarı yetiştiriciliği yaparak kısa sürede ciddi bir gelir sağlama potansiyeliniz var. Trüf mantarları özellikle yetiştiricilik yaparak gelir sağlamak isteyenler için avantajlı bir bitki.

Kara Elmas olarak bilinen ve sağlık için son zamanların en çok tüketilen besinlerinden olan Trüf Mantarı girişimciler için büyük bir fırsat sağlıyor. Trüf mantarı yetiştiriciliği yaparak bu trendden faydalanabilirsiniz. Rehberimizde Trüf Mantarı Yetiştiriciliği yapmanız için gerekli bütün adımlara bir bir yer vereceğiz.

Rehberimizden önce Trüf Mantarı hakkında bilgilere göz atalım.

TRÜF MANTARI NEDİR?

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Trüf mantarı yaklaşık 70 farklı bir mantar türünün geneline verilen addır. Özellikle hem kadınlarda hemde erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği kanıtlanan bu mantarın fiyatı ise cep yakıyor. Kilogramı yaklaşık olarak 5 bin lira olan Trüf mantarı en çok Fransa ve İtalya’da yetiştirilmektedir. Türkiye’de de yüzdelik olarak dünyadan %2’lik bir pay almaktadır. Ancak Türkiye trüf mantarı yetiştiriciliği için inanılmaz kaynaklara sahiptir.

Yetiştiriciliği çok zor ve masraflı olan trüf mantarını yetiştirmek için birçok ülkede hükümet teşvik programları bulunmaktadır. Trüf mantarının 70 türünün olması bunun birçok ülkede yetişmesini sağlayan en büyük neden. Bazı ülkelerde yetişmeyen bir tür başka bir ülkedeki topraklarda yetişebiliyor. Akdeniz iklimi ülkelerinde son derece sağlıklı olarak üretilebilen trüf mantarları ayrıca protein ihtiyacının sağlanması için de kullanılabiliyor.

Trüf mantarının merkezi olan Fransa’da yaklaşık olarak 30 bin kişi sadece trüf mantarı yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlamakta ve güzel gelirler elde etmektedir. Dünyanın hemen hemen her ülkesine satılan trüf mantarı birçok tarihi kitapta “Kralların besini” olarak da adlandırılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Trüf mantarının özellikle beyaz türü Avrupa’da 10 gramlık şeklinde ve açık artırma ile satılmaktadır. Zira beyaz trüf mantarının fiyatı 10 bin lirayı aşıyor.

Şimdi hep birlikte Trüf Mantarı yetiştiriciliğine geçelim ve bu konuda hemen hemen tüm bilgilere ayrıntılı olarak yer verelim…

TRÜF MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Trüf mantarı yetiştiriciliği yapmanın ilk yolu arazi temini yapmaktır. Trüf mantarı Türkiye’de en iyi Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişebiliyor. Arazinizin bu bölgelerde olması gerekiyor. Trüf mantarı için minimum 10 dönüm araziye sahip olmalısınız. 10 dönüm arazi için damlama sistemlerinin kurulması ve trüf mantarı fidanlarının satılması için toplam 100 bin lira yatırım maliyetiniz olacak.

Trüf mantarı fidanları patates gibi toprak altına konulur. Bu mantarların gelişimi için en önemli şey doğru nem miktarıdır. Nem oranınızı ölçmek ve bu dengeyi sağlamak için yıllar içerisinde ek gübre çalışmalarına ihtiyaç duyabileceğinizi ve bunun ek maliyet oluşturacağını da unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Börülce Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trüf mantarları yaklaşık 5 yıl sonra ürün vermeye başlar. Ve dönüm başına trüf mantarı üretimi yaklaşık olarak hektar başına yıllık 100 kilogram civarındadır. Trüf mantarı bahçeleri ilk verimi verdikten 5 yıl sonra ortalama olarak 35 yıl daha ürün vermeye devam eder. 35 yıl sonra bu bahçelerin yenilenmesi gerekiyor.

TRÜF MANTARINDAN NE KADAR GELİR ELDE EDİLİR?

Trüf mantarı işi kısa vadede maalesef gelir getirmiyor. Trüf mantarı yetiştiriciliğinde ilk verim 5 yıl sonra gelir. Kaliteli verim ise 7 yıl sonra kendini göstermeye başlar. Trüf mantarının kilogramı 5 bin liraya kadar çıkar. 5 yıl sonra hektar başına 100 kilogram alınan trüf mantarı ortalama olarak size yıllık 50 ila 100 bin lira gelir getirmeye başlar. Yaklaşık 35 yıl boyunca her yıl bu geliri almaya devam edersiniz.

Ayrıca trüf mantarının her yıl daha fazla tüketildiğini ve üst gelir grubuna da hitap ettiğini asla unutmayın. Sırf bu iki nedenle bile trüf mantarı girişimcilerine bu işin geleceğinin olduğunu belirtmek istiyoruz.

TRÜF MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN İPUÇLARI

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
  • Trüf mantarı yetiştirecekseniz minimum 20 dönüm arazi bulmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Trüf mantarı yetiştirmek için bir arsa kiralayacaksanız yada satın alacaksanız öncelikle Gıda ve Tarım bakanlığına giderek bu alanın Trüf mantarı için uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  • Bakanlığa gittiyseniz eğer burada Trüf mantarı için teşvik olup olmadığına mutlaka göz atın. Eğer teşvikler varsa ek masraflardan kurtulabilirsiniz.
  • Trüf mantarı işinin merkezi Fransa ve İtalya’dır. Eğer ürün elde ettiyseniz buradaki pazarlarda sık sık fuarlar düzenlenmektedir bu fuarlara katılmanızı öneriyoruz.
  • Yine Fransa ve İtalya’da bu konuda birçok şirket bulunmaktadır. Bu işi 100-200 dönüm üzerinde yapmak istiyorsanız yani büyük bir sermaye yatıracaksanız mutlaka ama mutlaka bu şirketlerle görüşün. Kendileri size harika teklifler sunacaktır.
  • Türkiye’de de bu işin ciddi bir satış potansiyeli vardır. Elinizde ürün bulunduğunu fark eden şirketler derhal sizinle iletişime geçer. Hatta üretim tarihinde bile anlaşmalarınız hazır olacaktır. Zira, trüf mantarları çok değerlidir ve pazar gittikçe büyümektedir.
  • Trüf mantarı yetiştiriciliği genellikle sabır ister ve trüf mantarları ilgi ister. İşinize özen göstermeyi unutmayın. Yoksa tüm masraflarınız bir anda kaybolabilir.

Karlı bir tarım ürünleri arıyorsanız eğer ayrıca Para Kazandıran En Karlı Tarım Ürünleri adlı rehberimize mutlaka göz atın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. 1 hektar 10 dönümdür. 1 hektardan yıllık 100 kg ise, dönüm başına 10 kg elde edebilirsiniz. yani 5,000 TL x 10 = 50,000 TL 1 dönümden 5 yıl sonra başlayarak elde edilecek gelirdir. buna göre 10 dönüm (1 hektar) size 500,000.- TL getiri sağlayabilecektir. buradaki püf nokta, yatırımı yap 5 yıl ilgilen, masraf et ve ürün bekle meselesidir. 5 yıl sonunda 100,000.- TL’lik yatırımın sana bugünkü rayiç ile 500,000.- TL getiri sağlayabilir. bu da beklediğin 5 yıl için her sene %100 elde etmek demektir, %33’ü masraflarına gitse sana kalacak para yatırdığının 1,5 katı. yani %150. 5 yıl sonunda! yıllık gelirin %30 net gibi oluşuyor. bu çok cazip gelmeyebilir belki, ancak 5 yılın sonunda her sene için aynı miktarda hasat toplayarak 500,000.- TL ‘lik mantar (bugünkü rayiç ile) geliri elde edeceksin. bu da yatırdığını katlayarak senelik olarak geri kazanmaya ve %300-%500 getirmeye başlaması demek. Burada karar, bu işe soyunmak ister misin? 5 yıl bekler misin? yatırıp bekleyecek arazi hariç en az 100-150,000.- TL var mı? gerisi önce sabır, sonra coşma meselesi… Tarımda zengin ülkelerin başını çektiği bu ürünün de alıcısı gene genellikle Avrupa olacak. Hiç fena değil.

  2. 5000 tl/kg x 100 kg yıllık 50.000 tl.Yatırım kafadan battı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir