Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Aşmanın 3 Basit Yolu
  1. Anasayfa
  2. Başarı Hikayeleri

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Aşmanın 3 Basit Yolu

0

Dünyanın her noktasında en tepe yöneticiler bile topluluk önünde konuşmadan önce stres yapar. Bu doğal bir durum, çünkü insanoğlunun var olduğu tarih öncesi çağlardan itibaren; kendisini izleyen gözleri bir tehdit olarak algılamıştır. Bu tehdit büyük ölçüde avcıların izlemelerinden kaynaklanıyordu.

Kısaca, topluluk önünde sizi izleyen onlarca, yüzlerce hatta binlerce göze karşı konuşmanın stres yaratması tamamen doğal ve içgüdüsel bir konu. Çünkü o gözleri bir tehdit olarak algılıyoruz ve kaçmak gerektiğimize yönelik bilgi DNA’mızda yer alıyor. Bu durumu aşmak zor olsa da günümüz dünyasında profesyonellerin 3 basit yolu ile büyük ihtimalle artık daha iyi hissedeceksiniz.

Elbette bu basit yollardan tek bir denemede maksimum başarı elde edemeyebilirsiniz ancak tekrar elde ettikçe bu konuda kesinlikle daha iyi bir seviyeye geleceğinizden şüphe duymayın.

1. HAZIRLIK AŞAMASINDA SEYİRCİYİDE ELE ALIN

Bir konuşmaya hazırlık yaparken tamamen okuyacağımız metine, slaytlara ve sorulara odaklanırız. Ancak bunun dışında seyirciyi de planlamanız gerekir. O seyirciler kim? Neden oradalar? Bu konuşmadan ne bekliyorlar? Daha önce hangi konuşmalara katıldılar? gibi sorulara yanıtlar bularak, seyircilerin beklentisinin ne olduğunu öğrenin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İş Dünyasında Başarı İçin 4 Anahtar

Sorulara verdiğiniz yanıtlarda samimi olun ve beklentiyi karşılamak üzere konuşmanızda değişikler gerçekleştirin.

2. SON ANDA YENİDEN ODAKLANIN

Topluluk önünde konuşmaya başlamadan önceki son an, en çok gergin hissettiğimiz andır. Bu anda genellikle “Herkes bana bakacak” “Ya Başarısız Olursam” gibi benzer sorular beynimizde dönüp durur. Tam o anda derin birkaç nefes alarak, başarılı olacağınızı ve insanları tatmin edecek bir konuşmaya sahip olacağınızı düşünün. Bu odaklanma süresi genellikle ilk seferde başarılı olmaz, ancak uzmanlar 3-4 deneme sonrasında beynin en gergin anda gelen telkinler ile rahatlıkla odaklanabileceğini belirtiyor.

3. GÖZ TEMASI KURUN

Topluluk önünde konuşurken en sık yapılan hata göz teması kurmamaktır. Makalenin başında belirttiğimiz üzere, bu korkuyu aşabilmek için gözlere alışmanız gerekir. Bu nedenle ilk konuşmadan itibaren sizi izleyen insanlar ile göz teması kurmaya başlamanız gerekir.

Sizi konuşmak için salonda bulunan herkes o anda sizi dinlemek için orada ve bir birey olarak hareket ediyor. Bu nedenle her insan ile birebir ilgilenmek onları tatmin edecektir. Elbette her insan ile birebir ilgilenemezsiniz, bu nedenle yapmanız gereken şey birkaç saniye de olsa herkes ile göz teması kurmaya çalışmak olacak. Bir, üç, beş derken insanlara artık bakabildiğinizi hatta göz teması kurduğunuz insanların hafif de olsa gülümseyebildiğini fark edeceksiniz.

İnsanlar sizi doğrudan tehdit etmek için orada değiller, tam aksine sizin fikirlerinizden fayda görmek için oradalar. Ve büyük ihtimalle bunun için minnet duyuyorlar.

Göz teması kurmak elbette ilk etapta rahatsız edici olabilir hatta konuşmanızı karıştırmanıza da neden olabilir. Ancak daha önce sahip olduğunuz tüm yeteneklerde de olduğu gibi pratik yapmak hayat kurtaracaktır.