Ticaret: Yapılacak İşler
  1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Ticaret: Yapılacak İşler

0

Temelde ticaret bütün iş kollarında en önemli süreçtir. Ticaret yapmak için çok ciddi sermeyelere ihtiyacınız olacağını düşünmeyin, hiç sermayeniz olmadan veya evinizde otururken bile ticaret yapabilirsiniz. Tam tabiri ile ticaret sınırsız bir iş fikridir.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse eğer ticareti herkes yapabilir. Ticaret yapabilmek için belirli bazı şartlara ihtiyacınız da yok, yalnızca istek, arzu ve cesaret bunun için yeterli. Eğer başarılı bir tüccar ve girişimci olmak istiyorsanız bunun için de mutlaka bu özelliklere sahip olmanız gerekiyor.

Ticaret günümüzde 3 farklı türde gerçekleştiriliyor.

  1. Geleneksel Ticaret
  2. E-Ticaret
  3. S-Ticaret

Geleneksel ticaretin varlığı muhtemelen insanlığın ilk günlerine kadar eski bir tarihe sahip. Geleneksel ticaret her geçen gün artışını sürdürüyor ancak rakipleri var, özellikle e-ticaret bu kapsamda büyük cirolar elde edilen bir ticaret kolu olarak dikkat çekiyor. İnternet siteleri üzerinden yapılan elektronik ticaret, Türkiye’de de milyarlarca liralık bir sektöre dönüşmüş durumda. Son dönemde ise S-Ticaret yani sosyal ticaret de dikkat çekici bir ticaret türü olarak dikkat çekmeye başladı.

Ticaret yapmayı planlıyorsanız eğer ilk olarak bir ürünün uygun fiyatla almaya odaklanmanız gerekiyor. Temelde piyasadan ucuza alınan bir ürün, daha satılmadan size kar olarak geri dönüş sağlar.

ticaret-2018

SERMAYEM YOK

Ticarete girmeyi düşünüyorsanız ve sermayeniz yoksa, bu kapsamda pazarlamacılık yaparak sermaye oluşturmaya başlayabilirsiniz. Günümüzde iş ilanları sitelerinde en çok iş pazarlama sektöründe verilmektedir. Bu işlerin genellikle belirli bir maaşları yoktur, sadece sattığınız ürün için belirli oranda bir komisyon kazanırsınız. Hemen bugün bile bu pazarlama ilanlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Size belirli bir miktarda ürün gönderilecek ve bu ürünleri kendi çabanız ile satmanız istenecek.

Örneğin A temizlik firmasına başvurduğunuz zaman, size 50 adet temizlik ürünü gönderilecek. Bu temizlik ürünleri için muhtemelen bir sözleşme imzalayacaksınız yada bir sözleşme ile güvence altına alınacak. Daha sonra bu ürünleri ev ev, ofis ofis, dükkan dükkan dolaşıp satacaksınız. Örneğin tanesi 10 TL’den size gönderilen bir ürünü sattığınız zaman 5 TL’si size kar olarak kalacak.

Başarılı bir pazarlamacı ticarette aracılık yapmaktadır ve yüksek kar rakamları elde eder. Genellikle üretici ile tüketici arasında en çok karı aracılar elde eder, pazarlamacılar da aracıların bir koludur ve bu karın büyük kısmı size kalmaktadır. Eğer sermaye sahibi değilseniz, pazarlamacılık ilanlarına mutlaka göz atın. Hemen bugün bile pazarlamacılığa başlayabilirsiniz. Pazarlama konusunda stratejilere ihtiyacınız varsa, bunun için EN İYİ PAZARLAMA STRATEJİLERİ adlı rehberimize göz atmayı ihmal etmeyin.

SERMAYEM VAR

Ticaret yapmak istiyorsanız ve sermayeniz varsa ise daha fazla fırsat sahibi olacaksınız. Bir sermaye sahibi için ticaret önemli bir havuzdur. Ancak önemli bir uyarı olarak ne iş yaparsanız yapın mutlaka tüm sermayenizi o iş için kullanmayın, bu çok ciddi bir risktir ve Karlı İş Fikirleri platformu olarak bu riski asla tavsiye etmiyoruz.

Sermaye sahiplerine ticarette en öncelikli önerimiz toptancılıktır. Toptancılık çok basit bir ticari faaliyettir ve büyümesi gerçekten çok kolaydır. Bu kapsamda özellikle küçük bir şehirde veya ilçede yaşıyorsanız muhtemelen çok az rakibiniz vardır ve piyasada tanınmak fazla vaktinizi almayacaktır. Her şehirde mutlak suretle belirli oranda satılan ürünler vardır; Toptancılık faaliyetlerinde en çok ciroyu elde eden ürünlerin tamamı 2 sektörde gerçekleşmektedir

  • Gıda
  • Temizlik

Tüm Türkiye’nin en büyük toptancıları gıda ve temizlik sektöründe faaliyet gösterir. Ancak bu 2 sektörde de çok ciddi rakipleriniz olabilir. Bu kapsamda çok ciddi sermayeniz yoksa, farklı sektörlere göz atmak daha mantıklı olabilir. Örneğin yalnızca kırtasiye ihtiyaçlarına yönelik bir toptancılık faaliyeti gösterebilirsiniz. Toptancılıkta esas olan konu rakip düzeyidir. Bulunduğunuz şehirde satılan ürünlerin fiyatlarına göz atarak piyasa rekabeti hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunun için çarşı – pazar dolaşmanız ve ürün fiyatlarını not etmeniz gerekecek. Ve ardından fiyatlarını belirlediğiniz ürünlerin toptancıları ile iletişime geçip toptan fiyatlarını öğrenmeniz gerekiyor. Aradaki fark ne kadar büyükse, sektörde o kadar AZ rekabet vardır. Ancak aradaki fark birbirine yakınsa, bu durumda rekabet yüksektir ve o ürüne yönelik toptancılık faaliyeti muhtemelen sizin için uygun olmayacaktır. Tabi tek bir yerden fiyat almamanız gerekiyor, çünkü ürün fiyatları lokasyondan lokasyona değişiklik gösterecektir. Net bir fiyat için ürünlerin ortalamasını ele alabilirsiniz, perakendeci karını da mutlaka göz önüne almayı ihmal etmeyin.

Ürünün belirlenmesi sonrasında toptancılığa başlamak düşündüğünüzden daha kolaydır. Çünkü üreticiler için ürünün satıldığı nokta genellikle önemsizdir. Örneğin çocuk ayakkabıları sektöründe fiyatların çok yüksek olduğun fark ettiğinizi varsayalım, bu durumda ayakkabı üreticilerden bir teklif alabilirsiniz. Üreticiler ürünlerini toptan satmak için can atacaktır. Ürünleri depolamak için bir depo kiraladıktan sonra, bir muhasebeci ile görüşerek bir firma kurmanız gerekecek. Toptancılık firmalarının kurulumu ortalama 6 bin lira tutmaktadır. Daha sonrasında yapmanız gereken işlemler;

  • Ürünleri satılabileceği müşteriler bulmak
  • Pazarlamacı kadrosu oluşturmak
  • Reklam yapmak (marka piyasada tanınmıyorsa)

Bu adımlar ile ürünlerin perakendecilere ulaşması sağlanacak. Perakendecilere ulaşmak çok değerlidir ve ürün halihazırda piyasada bulunuyorsa, perakendecilere ürünü satabilmek için kar oranınızı düşürmeniz gerekecek. Çünkü perakendeciler için fiyat her şeydir!

Perakendecilere çeşitli promosyonlar ve kampanyalar da düzenlemeniz gerekecek. Bu çok değerli bir konudur ve daha fazla perakendeciye ulaşabilmek açısından büyük önem arz etmektedir. Eğer başarılı bir toptancı olmak istiyorsanız, sürekli olarak perakendeciler ile içli dışlı olmalı ve sürekli olarak yeni perakendeciler bulmak için çaba göstermelisiniz.

MARKET FİKRİ DEĞERLENDİRİLEBİLİR

market

Sermaye sahibiyseniz yalnızca toptancılık yaparak ticarete atılmayı da tercih etmeyebilirsiniz. Perakende sektörü de cazip olabilir, ancak bu sermaye rakamınız ile doğru orantılıdır. Türkiye şartlarında toptancılık için 300 bin lira üzerinde bir rakama ihtiyacınız olacak, eğer elinizde rakam bundan düşükse bu durumda perakendecilik ile ilgilenmeniz daha mantıklı olabilir. Yada bir veya birkaç ürüne yönelik toptancılık da yapılabilir.

Perakende sektöründe daha önce de belirttiğimiz gibi ürünün toptancıdan alınıp müşteriye ulaştırılmasıdır. Bunun için en çok kullanılan yöntem de marketlerdir.

Ticari ürünlerin tüketiciye en çok ulaştırıldığı işletmeler marketlerdir. Bir market açarak ciddi bir ticari faaliyet gerçekleştirilebilir. Marketin büyüklüğü, bulunduğu alandaki ihtiyaç kapsamı ve sermayeniz ile doğru orantılıdır. Son dönemde Anadolu’da küçük marketler yerini 600 – 700 metrekare satış alanına sahip büyük marketlere bıraktı. Bu süper marketlerin cirosu düşündüğünüzden çok daha fazla, üstelik kar oranları da hiç azımsanmayacak kadar fazla. Bir süpermarket kurulumu için 250 bin liraya yakın sermaye ihtiyacınız olacak.

Market kurmayı planlıyorsanız, bunun için MARKET AÇMAK adlı rehberimize göz atabilirsiniz. Marketlerdeki kar oranları için ise MARKET NE KADAR KAZANDIRIR adlı rehberimizi inceleyebilirsiniz.

E-TİCARET

e-ticaret

Dünyada ticaret trendleri son dönemde büyük bir ağ ile değişiklik göstermeye başladı. E-Ticaret adı verilen internet üzerinden ticari faaliyetler son dönemin en trend işlerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. E-ticaret, mevcut ticari pazara büyük ölçüde yön vermeye başladı ve özellikle dış ticaret için vazgeçilmez arasına girmeye başladı.

E-ticaret başlı başına başka bir konu ve bu kapsamda bunun için önemli bir rehberimiz var. E-ticaret ile ilgili birçok ayrıntılı rehberimiz var, mutlaka incelemenizi tavsiye ediyoruz.

BELİRLİ BİR ÜRÜNE YÖNELİN

AL – SAT işleri ile temelde belirli bir ürüne yönelmenizi özellikle öneriyoruz. Örneğin sadece zeytin üzerine yoğunlaşabilirseniz eğer kısa vadede en ucuz zeytini nerede bulabileceğinizi ve en pahalı olarak bu zeytini kimlerin alabileceğini bulmanız daha kolay olacak. O nedenle belirli bir üründe kendinizi geliştirmeniz çok daha kolay olacak.