1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Tekstil Atölyesi Kurmak | Makineleri ve Maliyeti

Tekstil Atölyesi Kurmak | Makineleri ve Maliyeti
1

Türkiye bir tekstil ülkesi, özellikle işçilik maliyetlerinin Avrupa’ya göre düşük olması nedeniyle tekstil sektörü her geçen yıl büyüme kaydetmeye devam ediyor. Son dönemde ise işçi sıkıntısı baş göstermiş durumda. Ancak Suriye, Afganistan gibi ülkelerden gelen mülteciler ile birlikte işçi sorunu bir nebze olsun aşılmış görünüyor, çünkü Türkiye insanı artık konfeksiyonlarda çalışmak istemiyor.

Tekstil atölyesi açmak istiyorsanız, bu rehberde bunu nasıl başarılı bir şekilde yapabileceğinizi aktarmaya çalışacağız. Elbette tekstil atölyesi kurmak bir imalat işidir ve tüm imalat işlerinde olduğu gibi, işin 2’nci yılında zengin de olabilirsiniz, yıllarca çalışıp ödeyemeyeceğiniz kadar borca da sahip olabilirsiniz. Üretim sektörü risklidir, doğru planlamalar yapılmadığı zaman işler ters gidebilir. O nedenle tekstil atölyesi kurmak için aşamalara geçmeden önce en önemli önerimize kulak vermenizi öneriyoruz.

MÜŞTERİ BULUN

Tekstil atölyesi kurmak zor değildir, yeterli tutarda sermayeniz varsa 1 ay içerisinde bir tekstil atölyesi kurabilirsiniz. Peki sonra? Evet, tekstil atölyelerinde çok ciddi sayıda personel bulunur ve maliyetler fazladır. Bu nedenle atölyeyi kurduktan sonra 1 gün dahi boş kalmanız, büyük bir işletme zararına dönüşecektir. O halde konfeksiyon atölyesini kurmadan önce müşteri bulmanızı öneriyoruz.

Kim henüz kurulmayan tekstil atölyesine iş verir” diye düşünmeyin, zaten bunu düşünüyorsanız da bu işi mümkünse yapmayın. Çünkü, bu işletmenizi ne kadar iyi pazarlayabildiğiniz ile ilgili bir konu. Eğer işletmenizi pazarlayamıyorsanız, o işte başarılı olmanız zor olabilir. İşletmeyi pazarlayabilmek için de öncelikle o sektör hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini dile getirmiyoruz bile. O halde, tekstil atölyesi kurarken ya işi bilenin siz olun veya işi bilen bir ortak veya müdür bulun. Üretim sektörü zordur, deneyim mutlaka lazım.

İşin özü, firma firma gezip; müşteri edinmeden işi kurmaya çalışmayın. Çok fazla olmasa da, tekstil atölyesinde işlerin durmasını engelleyecek kadar, karsız olacağını bilseniz de müşteri edinmeniz gerekiyor. Çünkü karsız iş demek, maliyetlerden kurtulmanız demek.

TEKSTİL ATÖLYESİ KURMAK

tekstil konfeksiyon

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Tekstil atölyesini kurmak, daha önce de belirttiğimiz gibi çok zor değildir. Öncelikle neyi dikeceğinize karar verin; abiye, kot pantolon, gömlek veya iş elbiseleri olabilir. Elbette bu deneyiminizin ne yönde olduğu ile de doğrudan ilgili olmalı. Ardından da o iş için gerekli makineleri satın almanız gerekecek. Elbette makineleri satın almadan önce de, kaç makine barındırabilecek bir dükkana sahip olduğunuzu belirleyin. Dükkanı da sahip olmak istediğiniz makinaya göre bulmanız gerekiyor.

Örn. 10 makinelik bir konfeksiyon atölyesinin tüm ihtiyaçlar ile birlikte 90 metrekare olması yeterli olacaktır. Dükkan ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur, çünkü ek iş alabilirsiniz ve böylelikle makine sayısını istediğiniz gibi artırabilirsiniz. Ancak iş yükü belliyse, daha fazla kira ödemeyin; ihtiyacınıza göre dükkan bulun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKOSGEB ile İş Kuranlar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Değişik & Zekice 23 İş Fikirleri

Türkiye’de tekstil makineleri İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te bulunan tekstil sanayisi şirketleri tarafından satılıyor. Ancak bunu KESİNLİKLE önermiyoruz. Çünkü, Türkiye bir tekstil atölyesi ve sürekli olarak birçok tekstil atölyesi çeşitli sebepler ile kapanıyor. Bu nedenle bu tür firmaların makinelerini ikinci el olarak satın almanız maliyetinizi çok büyük ölçüde düşürecektir. İkinci el makineleri internet üzerinden de bulabiliyorsunuz ancak bu tür makineleri satın almaya giderken mutlaka bu makinelerden anlayan birini yanınızda götürün, dolandırılmanızı istemeyiz. Sıfır makineler çok pahalıdır, bu nedenle bu önerimize mutlaka dikkat edin.

Makineleri aldıktan sonra tekstil atölyesinde en önemli kalan konu da işçidir. Türkiye’de son yıllarda tekstil atölyelerine işçi bulmak gerçekten zor. Çünkü Türkiye insanı artık tekstil – konfeksiyon atölyelerinde çalışmak istemiyor. Hemen hemen İŞKUR veya çeşitli personel arama sitelerinde en çok verilen iş ilanlarını tekstil atölyesi işçileri oluşturuyor. Bu kapsamda işçi bulmak gerçekten zor. Ancak son 3 yıldır Suriye ve Afganistan’dan Türkiye’ye gelen insanlar bu tür atölyelerde çalışmayı kabul ediyor. Bu doğrultuda Suriyeli ve Afgan uyruklu vatandaşlara gerekli eğitimi vererek, işçi açığınızı kapatabilirsiniz. Ancak KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYIN. İşçilerinizin uyruğu veya niteliği ne olursa olsun, sigortalarını düzenli olarak yatırın, maaşlarını eksiksiz ödeyin. Bu hem bir insanlık göreviniz hem de kanunen yükümlü olduğunuz bir konudur; Ciddi para cezaları ile karşılaşabilirsiniz.

MALİYETİ

Bir tekstil atölyesi kurmanın maliyeti çok değişkendir. Çünkü 20 bin liraya da kurulan tekstil atölyeleri var, 10 milyon liraya kurulan tekstil atölyeleri de var. Ortalama büyüklük olarak nitelendirilebilecek 10 makineli bir tekstil atölyesi ise, bilgisayarsız sistemler ile kurulacaksa 80 bin lira maliyet oluşturmakta. Ancak 20 bilgisayarlı makine için sermaye gereksinimi 250 bin liraya ulaşabilmektedir. Elbette bilgisayarlı sistemlerden çıkacak ürünlere daha fazla alıcı bulabilirsiniz.

HİBELER (MUTLAKA İNCELEYİN)

Türkiye’nin tekstil başkenti İstanbul’dur. Ancak son 5 yıla yakındır, hükümet programı çerçevesinde tekstil atölyelerinin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu‘ya kaydırılması ve burada işsizliği önlemesi için ciddi oranda destek ve hibeler mevcuttur.

Örneğin şu anda Batman ilinde kurabileceğiniz bir tekstil atölyesi için, atölye alanını ücretsiz olarak valilik kararıyla hibe olarak alabiliyorsunuz. Ayrıca atölyenizde çalışacak işçilerin maaşları için de ciddi desteklemeler var. Ek olarak elektrik, su gibi faturalarınız için de çeşitli destekler var. Şu anda Batman ilinde son 5 yılda 200’ü aşkın tekstil atölyesinin kurulduğunu ve halen birçok başvurunun da bulunduğunu belirtmekte yarar var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRŞu Anda Başlanabilecek En Mantıklı 4 İş Fikri

Bu kapsamda, bu bölgelerde tekstil atölyesi kurmak şu anda çok avantajlı ve mutlaka önerdiğimiz karlılık sağlayabilecek bir konu. Mutlak süreçle, özellikle bu bölgelerdeki herhangi bir şehirde bir ortak bulabilirseniz, il veya ilçelerdeki valilik veya kaymakamlıkalara giderek destek talebinde bulununun. İşsizliğin önlenmesi için işverenlere ciddi destekler sağlanıyor.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 8 Aralık 2021

    Yatırımcı arıyorum bay ve bayan 05346573899

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir